Jämför lånebelopp

lan lag ranta

Jämför lånebelopp

Ibland vet man exakt hur mycket man vill eller behöver låna. För att förenkla för dig som redan vet så har vi skapat specifika sidor för ett antal vanliga lånebelopp. På respektive sida kan du se vilka aktörer vi jämför som passar för det lånebelopp du har tänkt dig.

Följ länkarna nedan föra att komma till jämförelsen för respektive lånebelopp.

Lånebelopp på 10000

Lånebelopp på 20000

Lånebelopp på 25000

Lånebelopp på 30000

Lånebelopp på 35000

Lånebelopp på 40000

Lånebelopp på 50000

Lånebelopp på 75000

Lånebelopp på 100000

Lånebelopp på 150000

Lånebelopp på 200000

Lånebelopp på 250000

Lånebelopp på 300000

Lånebelopp på 350000

Lånebelopp på 400000

Var kan jag hitta lägst ränta för mitt lånebelopp?

Alla banker bedömer risken med att låna ut pengar olika. Det kan därför vara så att en bekant fått bättre villkor och lägre ränta hos en bank än du (eller tvärtom). Då räntan oftast bestäms baserat på dina kredituppgifter och på om du har någon säkerhet för det lån du ska ta, går det oftast inte att jämföra räntor mellan olika kunder.

Oavsett lånebelopp så för den faktiska räntan

Det du ska vara noga med är att titta på den faktiska, effektiva räntan som just du blir erbjuden på ett visst lån. Det avgör hur dyrt ditt lån blir och om du har råd att betala tillbaka det eller inte. Räntan påverkas inte bara av det allmänna ränteläget, utan också av din egen ekonomi, dina bankkontakter och din kredithistoria.

Jämför vad du kan låna med oss

Det kan därför vara svårt att veta vilken ränta du kommer att kunna bli erbjuden på förhand. Det lönar sig alltså att jämföra de olika kreditinstitutens avgifter och räntor för att göra en sammantagen bedömning av deras effektiva ränta i syfte att få reda på var just du skulle få den lägsta räntan.

När du använder dig av en jämförelsetjänst, lönar det sig att läsa på, jämföra och ha lite is i magen. En bank som till synes har mycket låga räntor på sina lån kanske istället kompenserar detta med olika typer av avgifter. Det kan då göra att kostnaden för ditt lån egentligen blir högre än vad den hade blivit om du lånat pengar hos en annan bank med något högre ränta men utan en massa extra avgifter.

Kolla alltid efter den effektiva räntan, då innefattas ränta och alla andra avgifter på ett år, allt för att du ska få en så rättvis bild som möjligt av vad ett lån kommer att kosta. Alla som lånar ut pengar är skyldiga att kunna uppge den effektiva räntan, så hittar du inte den informationen någonstans är det bara att kontakta långivaren och be om dessa uppgifter innan du bestämmer dig för var du ska låna.

Tänk på att alla banker riktar sig till olika kunder. Det kan därför ta lite tid att hitta en bank som har ett låneerbjudande som passar just dig. I slutändan kommer det att vara värt att jämföra noga, då det är viktigt att du har hela den ekonomiska bilden klar för dig innan du lånar pengar.

 

Hur mycket får jag låna?

Många som är i färd med att ansöka om ett lån, antingen till en bostad, en bil eller något helt annat, vill veta hur mycket pengar banken är villig att låna ut. Hur mycket pengar du får låna av banken beror på en rad olika saker. Banken eller långivaren gör först och främst en kreditbedömning av dig och ditt hushåll. Man tittar på inkomster, skulder och kredithistorik. Man gör ofta också en bedömning av utgifter och hushållets samlade ekonomi. Hur många ni är i hushållet, hur ni bor och om ni har barn är saker som spelar in när banken gör en bedömning av din budget. Detta för att banken ska kunna avgöra hur mycket utrymme du har i din ekonomi till att faktiskt betala amorteringar och räntor på ett lån varje månad.

Hur din kredithistorik ser ut spelar också stor roll. Om du tidigare haft svårt att betala krediter, lån eller andra räkningar kan det tolkas som att du inte har utrymme i din budget för att betala på ett lån varje månad i flera år. Om banken tycker sig kunna se ett mönster av misskötta betalningar och en låg kreditvärdighet kan det hända att de avslår din låneansökan då de bedömer att risken för att du inte ska kunna återbetala det lånade beloppet enligt avtalet är överhängande, och du får inte låna pengar alls av traditionella långivare eller banker. Det finns dock ett flertal andra långivare som är mer generösa i sin kreditbedömning och som kan tänka sig att låna ut pengar även till dig som tidigare haft svårt att betala eller inte har en fast inkomst eller anställning.

Hur mycket du får låna beror också på vad du ska låna pengar till. Det finns oftast begränsningar för hur mycket du får låna utan säkerhet hos en långivare. Ska du låna till en bostad eller en bil och kan lämna delar av det du ska köpa som säkerhet kan både räntan bli lite lägre och du kan oftast låna lite mer. Det lönar sig alltid att kontakta banken och förklara vad du tänker låna pengar till för att de ska kunna göra en rättvis bedömning av just din situation. De kan då också göra en mer individuell bedömning av din ekonomi med inkomster och utgifter. Om du har funderat på att samla ihop dina befintliga lån och krediter för att sänka din månadskostnad är det alltid en bra idé att personligen kontakta banken och förklara din situation.

Varför ska jag jämföra lån?

När du funderar på att ansöka om ett lån är det viktigt att du jämför räntor och villkor hos olika banker och kreditgivare innan du bestämmer dig. Precis som du jämför mellan olika butiker och märken när du ska köpa en bil eller en tvättmaskin, så är det viktigt att du tar reda på hos vilken långivare just du kan få den bästa räntan, lägsta avgifterna och de bästa villkoren.

En första jämförelse kan du enkelt göra på internet, på någon av de sidor med jämförelsetjänster som finns. Då får du en god överblick över de olika bankernas erbjudanden. För att sedan jämföra mer i detalj bör du kontakta bankerna själv eller använda dig av en låneförmedlare på nätet. Räntan du får är ofta satt enligt din ekonomi och dina betalningsmöjligheter. Det är därför nödvändigt att du först tar reda på vilken ränta just du skulle bli erbjuden. Om du använder dig av en låneförmedlare, slipper du själv att kontakta alla banker och det görs också endast en kreditupplysning på dig. Du fyller enkelt i hur mycket du vill låna och uppgifter om din ekonomi och får sedan svar från låneförmedlaren vilken bank som bäst motsvarar dina önskemål.

Om du själv ringer runt eller på annat sätt kontaktar de olika bankerna, görs en kreditupplysning av varje bank, vilket i längden kan vara en nackdel för dig. Om du går genom en låneförmedlare görs endast en sådan kreditupplysning, men du får svar och erbjudanden från flera banker. Du väljer sedan den långivare som bäst motsvarar just dina behov. Kanske är det så att du vill ha en specifik löptid på ditt lån eller har andra villkor som är viktiga för dig förutom räntan. Jämför därför även andra villkor hos bankerna innan du bestämmer dig.

Det bör vara lika naturligt för dig att jämföra banklån och krediter, precis som det vore när du ska betala för någon annan vara eller tjänst och vill försäkra dig om att få det som bäst passar dig och dina behov. Idag är det dessutom enklare än någonsin att göra en sådan jämförelse, då det finns både en mängd låneförmedlare och jämförelsetjänster för lån på internet. Genom att snabbt och enkelt fylla i ett formulär på nätet kan du snabbt få en överblick över vad som kan erbjudas just dig i form av ränta och andra typer av villkor för ett lån.

Vanliga frågor och svar

 

Hur jämför jag enklast långivare?

Om du vet precis hur mycket du vill låna väljer du enkelt den summan i vår tjänst på Lånlågränta.se. Sedan kan du använda dig av någon av låneförmedlarna som låter dig skicka låneansökningar till flera långivare simultant.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Din kreditvärdighet och inkomst spelar in för hur stora summor du kommer att bli beviljad av långivare.
Generellt brukar ett lån på omkring 5-6,5 gånger din årsinkomst att beviljas, förutsatt att du uppfyller de andra grundkraven för att få låna. För ett privatlån utan säkerhet brukar taket ligga på omkring 600 000 kronor.

Bör jag ta ett privatlån eller annan typ av lån?

Vilken typ av lån du tar beror helt enkelt på vad pengarna ska användas till. Ska du låna till en bostad är det ett bättre alternativ att titta på bostadslån. Räntekostnaden för lånet är lägre, men du behöver också lämna en säkerhet på lånet. Tar du ett privatlån utan säkerhet får du betala en högre räntekostnad för att du inte lämnar någon säkerhet, men du behöver då inte heller specificera vad du ska använda de lånade pengarna till.

Vad finns det för amorteringskrav när jag lånar pengar?

Amorteringskraven, alltså vad som gäller för återbetalningen av lånet beträffande återbetalningstid, räntekostnader och andra kostnader, bestäms i förväg. Det är därför viktigt att du är påläst och tar dig tid att sätta dig in i vad den effektiva räntekostnaden blir, samt kalkylerar i vilken takt du kan betala av lånet. Ju kortare återbetalningstid desto högre blir månadskostnaden, men i slutändan blir lånet billigare då du inte behöver betala lika mycket i ränta.

Kan jag låna trots att jag har en skuld hos Kronofogden?

De flesta långivare lånar inte ut pengar till dig om du har skulder hos Kronofogden. Men det finns undantag, exempelvis Bluestep, där du kan få låna pengar om du i din nuvarande situation har en stabil inkomst och anses kunna betala tillbaka lånet som du tar.

Hur mycket får jag låna?

Även om du uppfyller långivarnas grundkrav för att beviljas lån, så beror summan du får låna på din kreditvärdighet och årsinkomst.