Bolån

Går du i tankarna om att köpa hus, bostadsrätt, renovera eller bygga ut? Bolån är ett av de vanligaste lånen att ansöka om idag. Dessa lån är ofta mer omfattande och större än vanliga lån. Det innebär att långivaren kräver en större säkerhet från dig som långivare. • Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

Långivare
Snittränta
Rörlig ränta
Fast ränta (3år)
Info
Ansök
Snittränta: 1,34 %
Rörlig ränta: 1,69%
Fast ränta (3år): 1,89 %
i
Snittränta: 1,38 %
Rörlig ränta: 2 %
Fast ränta (3år):
i

Vilka typer av bolån finns?

När du skaffar bolån kommer bostaden att bli din säkerhet och det är tack vare den som räntan kan hållas nere för ditt lån. Ett bolån kan uppgå till max 85% av bostadens totala värde och ju mer du kan lägga in i kontantinsats desto bättre villkor är det sannolikt att du får.

Banker och andra aktörer erbjuder olika typer av lån som alla har olika ränta och villkor. Även mindre kreditinstitut kan erbjuda bolån, men då ofta till mycket hög ränta. Det finns olika typer av lån till en bostad som man kan ta.

Bottenlån är det vanligaste och har den lägsta räntan. Topplån innebär en större risk för banken och har därför högre ränta. Fast ränta innebär att räntan är densamma under varje år. Lånet binds upp mellan 6 månader och 10 år, ju längre återbetalningstid desto högre blir räntan.

Med rörlig ränta förändras räntan hela tiden efter marknadsvillkoren och kan därför både sjunka och höjas. Ett bolån med räntetak innebär att du får rörlig ränta, men att den inte kan gå över en viss gräns.

Vad händer när du köpt eller ska köpa bostad?

Så vad händer då om du ska köpa eller har köpt en bostad? Om du ska köpa bostad behöver du först och främst kontakta långivare för att få ett lånelöfte. Detta kan som tidigare nämnts endast uppgå till max 85% av bostadens totala värde. När du väl köpt en bostad är det inte bara lån och ränta du ska betala, det tillkommer även ytterligare avgifter som många glömmer bort. Dessa utgifter är bland annat besiktning, värdering, lagfart (vid husköp) och uttag av pantbrev samt avgift för att lägga upp lån.

Jämför olika aktörer

Innan du väljer din långivare är det smart att jämföra de olika aktörerna för att se vem som kan ge dig lägst ränta och bäst villkor. Tänk på att mycket har med din inkomst att göra och att ditt lånelöfte därför kan skilja sig åt från vänners och bekantas.

Se även över vilken typ av bolån som kan passa dig bäst och be om detta hos din långivare. Det ger både dig och långivaren bästa möjliga förutsättningar för säker återbetalning.