Banklån till låg ränta

När man är i behov av pengar är banklån ofta det första man tänker på. Banklån kan tas för till exempel bostad, renovering och fordon. Banklån varierar en del när det kommer till ränta och villkor. Detta beror ofta på låntagarens ekonomiska förutsättningar och vilken typ av lån som söks.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vanliga typer av banklån

Ãr du i behov av ett lån hos banken? De vanligaste banklånen som tas i dag är bostadslån, billån eller privatlån för exempelvis renovering. Det du alltid bör tänka på är att alla banker har olika ränta och villkor. Därför bör du alltid jämföra dessa saker innan du skriver på lånekontraktet.

Du kan göra en låneansökan hos flera banker och utgå från den när du kontaktar dem för att förhandla om villkor och ränta. Ett banklån skiljer sig åt en hel del från exempelvis onlinelån och sms-lån. Dessa lån har vanligtvis betydligt högre ränta och innebär en högre belastning rent ekonomiskt för låntagaren.

Ett banklån kräver även en säker månadsinkomst för att beviljas. Många kräver också att låntagaren inte har några betalningsanmärkningar. Ett finansinstitut kan dock bevilja en låneansökan även om den kommer från en person med låg inkomst eller betalningsanmärkningar.

Jämför bolån här >>

Jämför privatlån här >>

Jämför billån här >>

Vilka olika typer av banklån finns det?
Beroende på vad du ska låna till och vad du har för säkerhet för ditt lån, finns några olika typer av lån att få hos de traditionella bankerna.

 

Ansöka om lån

Hur du går till väga för att söka lån beror på vilken typ av lån det är du vill ansöka om. Vill du ansöka om ett billån, kan du oftast göra detta direkt på bankens hemsida. Du uppger då uppgifter om dig och din ekonomi, vilken bil det gäller och önskad löptid för lånet. Bilen måste vara max 12 år gammal den dag då lånet är helt återbetalt, och måste också oftast kosta mer än 30000:-. För att du ska kunna ansöka om ett billån måste du köpa bilen av en bilhandlare och betala en del av priset kontant. Om du inte kan betala kontantinsatsen, kan du ofta lämna din befintliga bil som inbyte. Ofta kan bilhandlaren hjälpa dig med finansieringen av bilköpet.

Är det en bostad du ska låna pengar till, är processen lite mer komplicerad. Innan du går på hus- eller lägenhetsvisningar bör du ha ett så kallat lånelöfte, en beräkning av hur mycket banken anser att du kan ha råd att låna. När du lånar pengar till bostad behöver du ha en kontantinsats på 15 % av bostadens pris. Vissa banker kan även låna ut till denna del av lånet, men då utan säkerhet, förutsatt att du har marginaler i din ekonomi att betala på ett sådant lån. När du ansöker om bostadslån måste du visa köpekontrakt, bestämma dig för om du vill ha bunden eller rörlig ränta och om du vill ha olika bindningstid för olika delar av bolånet.

Att ansöka om ett lån utan säkerhet kan du ofta enkelt göra på internet. Genom att fylla i uppgifter om dina inkomster och eventuella skulder, får du ofta besked på din ansökan inom några minuter.
Har du svårt att få lån hos en traditionell bank beroende på att du saknar fast inkomst eller har en eller flera betalningsanmärkningar eller tidigare skulder, finns numera en hel del långivare som är mer generösa i sin kreditbedömning. Ofta har lån hos dessa långivare en något högre ränta. Även här kan du ofta göra ansökan direkt på internet. Kom ihåg att alltid jämföra räntor och avgifter hos olika långivare innan du bestämmer dig.

Det är alltid bra att skaffa sig en översikt över vilken ränta och vilka andra eventuella avgifter som banken tar ut för ett lån. Olika banker har olika villkor, var därför noga med att ta reda på vad som gäller. Banken är skyldig att upplysa dig om vilken effektiv ränta som gäller.

Hur ansöker jag om ett banklån?

Så här ansöker du om ett banklån:

1. Välj vilken typ av lån

Det första du ska göra innan du ansöker om ett banklån är att ta ställning till vilken typ av lån det är du ska ansöka om, beroende på dina behov och vad du ska låna till. De flesta långivare erbjuder enkla ansökningar via internet. Du fyller då i önskat lånebelopp och uppgifter om dig själv och din ekonomi och du får sedan besked inom några minuter. Antingen kan du legitimera dig med e-legitimation eller bank-id eller så får du lånehandlingarna hemskickade med posten för att skriva under.

2. Jämför räntor & avgifter

Innan du ansöker om ett banklån bör du jämföra räntor och avgifter för den typ av lån du är intresserad av. Detta kan du antingen göra genom att själv ta kontakt med de olika bankerna eller genom att använda dig av en jämförelsesida på internet. 

 

3. Ansök

Du kan även ansöka om lån genom en så kallad låneförmedlare. Oftast kan du enkelt fylla i en ansökan på låneförmedlarens sida på internet, och får sedan besked från olika banker med den ränta och de avgifter de kan erbjuda dig. Fördelen med denna metod är att det endast görs en kreditupplysning. Om du ansöker själv hos ett flertal banker så gör troligen varje bank en kreditupplysning för att avgöra din kreditvärdighet och därmed vilken ränta du kan bli erbjuden. Dessa upplysningar syns som förfrågningar i framtida kreditupplysningar som görs på dig, och kan vara en signal till framtida långivare att du inte har kontroll på din ekonomi eller att du ansöker om många lån.

Om du däremot gör en låneansökan hos en låneförmedlare, görs endast en kreditupplysning av företaget som erbjuder låneförmedlingen. Du slipper också själv att ringa runt eller besöka de olika bankerna för att jämföra räntor och avgifter, för att vara säker på att du sedan lånar pengar till den bästa ränta som kan erbjudas dig. Det är alltid viktigt att förvissa sig om att man får den bästa möjliga räntan för den aktuella typen lån och ens egna ekonomiska förutsättningar. Det är därför viktigt att jämföra lån innan ansökan. Ibland kan det även finnas förhandlingsutrymme, speciellt när det gäller bolån och billån och andra typer av lån där du har säkerhet för lånet.

Vad är det för skillnad på ett banklån och ett onlinelån?

Man kan benämna alla lån där du kan göra ansökan via internet som onlinelån. De flesta banker kan idag erbjuda snabba ansökningsprocesser, där du snabbt får besked om din ansökan om lån beviljas eller inte. Mer vanligt är att man med onlinelån menar ett mindre lån hos någon av de långivare som erbjuder snabba, mindre lån, där pengarna betalas ut till ditt konto snabbt, i många fall redan samma dag. Det som skiljer ett lån hos någon av bankerna mot ett sådant lån är framförallt summan, återbetalningstiden och räntan. Lånebeloppen för ett onlinelån är normalt sett betydligt mindre än det belopp du kan låna hos en bank. Återbetalningstiden är också mycket kortare. Löptiden för ett privatlån hos en bank kan vara upp till 10-15 år, medan ett onlinelån normalt ska vara betalt inom tre månader.

Räkna också med att den effektiva räntan är betydligt högre om du slår ut den på ett år. Räntorna skiljer sig mycket åt mellan en bank och ett finansinstitut som erbjuder så kallade onlinelån, vilket kan vara bra att tänka på eftersom det inte alltid tydligt framgår hur hög den effektiva räntan egentligen är. Tänk också på att andra villkor kan skilja, som till exempel dröjsmålsräntor och kravavgifter och om det är möjligt att betala tillbaka lånet i förtid eller inte.

En annan skillnad är den snabba utbetalningen. Oftast behöver du inte skriva på några lånehandlingar när du ansöker om ett onlinelån, varför pengarna normalt sett kan betalas ut samma dag eller dagen efter. När du ansöker om ett lån hos en vanlig bank, kan utbetalningen ta längre tid beroende på om du måste underteckna de lånehandlingar banken skickar hem eller inte.

Eftersom räntorna skiljer så åt så pass mycket mellan ett vanligt banklån och ett onlinelån, kan det vara värt att kontrollera vad som passar dig bäst. Om du ska låna en större summa under en längre tid, är förmodligen ett traditionellt banklån ett bra val. Om du däremot är i behov av en mindre summa pengar och kan betala tillbaka dessa inom de närmaste månaderna kan onlinelån istället vara ett alternativ, särskilt om du är i behov av en mycket snabb utbetalning. Det är dock viktigt att du verkligen räknar ut att du har råd att betala tillbaka lånet under den bestämda tiden, för att undvika eventuella betalningsproblem som kan påverka din ekonomi negativt.

Banklån till bostad

Om du ska låna till en bostad, det vill säga en villa eller en lägenhet, är det ett bolån du bör ansöka om. Ett bolån kan du ta upp till 85 % av bostadens pris. Resten måste du själv kunna betala kontant, en så kallad kontantinsats. Vissa banker lånar även ut till denna del, men då som ett lån utan säkerhet. För ett bolån lämnar du din bostad som säkerhet. För att kunna ha din bostad som säkerhet, måste du ta ut så kallade pantbrev för bostaden.

Banklån till bil

Om det är en bil du ska låna till, kan du ta ett billån. Bilen får då inte vara äldre än 12 år när hela lånet är betalt, och du måste köpa din bil av en auktoriserad bilhandlare. Ett billån kan ha rörlig eller bunden ränta. Ibland kan ett billån även ha rörlig ränta med räntetak. Du måste kunna betala en del kontant för att kunna ta ett billån. Har du inte pengar till kontantinsatsen, kan du ibland lämna din befintliga bil som inbyte istället för en del eller hela kontantinsatsen.

Banklån utan säkerhet

Om du ska köpa en bil av en privatperson, eller en bil som kommer att vara äldre än 12 år när lånet är betalt, kan du istället ansöka om ett privatlån eller ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Räntan är då individuellt satt och rörlig. Det betyder att räntan kan både stiga och sjunka under lånets återbetalningstid. Denna typ av lån har oftast lite högre ränta än billån och bolån, eftersom bankens risk är högre när du inte har någon säkerhet för lånet.

Andra typer av banklån

Det finns även andra typer av lån hos bankerna. Det kan röra sig om renoveringslån eller bygglån för att förbättra din bostad. Det finns också ett särskilt lån du kan ta ut för att göra din bostad mer energisnål.

Kontokredit för små lån

Om du ska låna en mindre summa hos banken, kan du inte ansöka om ett privatlån, då det oftast finns en lägsta gräns för hur mycket du får låna. Du kan då istället ansöka om en så kallad kontokredit. En kontokredit är en kredit kopplad till ditt konto. Du betalar endast ränta för det du utnyttjat av krediten, och kan betala tillbaka hur snabbt eller långsamt du vill.

Vanliga frågor och svar

✅ Hur hittar jag bäst ränta på banklån?

Att jämföra olika banker är det bästa du kan göra för att hitta ett banklån med så låg ränta som möjligt för just dig. Genom att vända dig till en låneförmedlare går jämförelseprocessen snabbt och det tas bara en kreditupplysning på dig, till skillnad mot om du personligen hade vänt dig till en bank åt gången.

✅ Vad gäller för banklån hos Swedbank?

För att få låna hos Swedbank behöver du vara myndig, ha en regelbunden arbetsinkomst samt sakna betalningsanmärkningar. Räntan på lån hos Swedbank varierar beroende på vad det är för lån samt dina individuella förutsättningar.

✅ Vad gäller för banklån hos Nordea?

Nordea erbjuder flera olika typer av lån, exempelvis privatlån, medlemslån, bil- och fritidslån. Du måste vara utan betalningsanmärkningar för att få låna hos Nordea och hur mycket du får låna avgörs utifrån din personliga situation.

✅ Vilken bank är bäst för huslån?

Flera banker erbjuder huslån till bra villkor. Det bästa du kan göra är att använda dig av en låneförmedlare för att ansöka om lån hos flera olika banker samtidigt. Det ger dig en överblick över hur mycket du kan få låna och till vilka villkor hos olika banker.

✅ Kan jag ta ett banklån som arbetslös?

Det är ofta svårare att få ett lån om du är arbetslös, men inte omöjligt. Det beror på dina ekonomiska förutsättningar i övrigt och din historia med banken. Vänd dig till din bank och diskutera saken i första hand.

✅ Vad är det för amorteringskrav för banklån?

Avbetalningsvillkoren för ditt banklån bestäms mellan dig och banken när lånet tas. Om det handlar om amortering av bolån gäller att lånet måste amorteras på om lånebeloppet överstiger 50 procent av husets värde.