Vanliga typer av banklån
Är du i behov av ett lån hos banken? De vanligaste banklånen som tas i dag är bostadslån, billån eller privatlån. Det du alltid bör tänka på är att alla banker har olika ränta och villkor. Därför bör du alltid jämföra dessa saker innan du skriver på lånekontraktet.
Ansöka om lån
Hur du går till väga för att söka lån beror på vilken typ av lån det är du vill ansöka om. Vi guidar dig igenom de vanligaste låntyperna.
- Billån
- Bostadslån
- Privatlån
Ansök om billån
Vill du ansöka om ett billån kan du oftast göra detta direkt på bankens hemsida. Du uppger då uppgifter om dig och din ekonomi, vilken bil det gäller och önskad löptid för lånet. Bilen måste vara max 12 år gammal den dag då lånet är helt återbetalt, och måste också oftast kosta mer än 30 000 kr.
För att du ska kunna ansöka om ett billån måste du köpa bilen av en bilhandlare och betala en del av priset kontant. Om du inte kan betala kontantinsatsen kan du ofta lämna din befintliga bil som inbyte. Ofta kan bilhandlaren hjälpa dig med finansieringen av bilköpet.
Billån utan säkerhet
Om du ska köpa en bil av en privatperson, eller en bil som kommer att vara äldre än 12 år när lånet är betalt, kan du istället ansöka om ett privatlån eller ett blancolån – det vill säga ett lån utan säkerhet.
Räntan är då individuellt satt och rörlig. Det betyder att räntan kan både stiga och sjunka under lånets återbetalningstid. Denna typ av lån har oftast lite högre ränta än billån och bolån, eftersom bankens risk är högre när du inte har någon säkerhet för lånet.

Ansök om bostadslån
Är det en bostad du ska låna pengar till är processen lite mer komplicerad. Innan du går på hus- eller lägenhetsvisningar bör du ha ett så kallat lånelöfte, en beräkning av hur mycket banken anser att du kan ha råd att låna.
När du lånar pengar till bostad behöver du ha en kontantinsats på 15 % av bostadens pris. Vissa banker kan även låna ut till denna del av lånet, men då utan säkerhet, förutsatt att du har marginaler i din ekonomi att betala på ett sådant lån.
När du ansöker om bostadslån måste du visa köpekontrakt, bestämma dig för om du vill ha bunden eller rörlig ränta och om du vill ha olika bindningstid för olika delar av bolånet.
Ansök om lån utan säkerhet
Att ansöka om ett lån utan säkerhet kan du ofta enkelt göra på internet. Genom att fylla i uppgifter om dina inkomster och eventuella skulder får du ofta besked på din ansökan inom några minuter.
Har du svårt att få lån hos en traditionell bank beroende på att du saknar fast inkomst eller har en eller flera betalningsanmärkningar eller tidigare skulder finns numera en hel del långivare som är mer generösa i sin kreditbedömning. Ofta har lån hos dessa långivare en något högre ränta. Även här kan du ofta göra ansökan direkt på internet. Kom ihåg att alltid jämföra räntor och avgifter hos olika långivare innan du bestämmer dig.
Det är alltid bra att skaffa sig en översikt över vilken ränta och vilka andra eventuella avgifter som banken tar ut för ett lån. Olika banker har olika villkor, var därför noga med att ta reda på vad som gäller. Banken är skyldig att upplysa dig om vilken effektiv ränta som gäller.
Läs mer om lån med betalningsanmärkningar här
Hur ansöker jag om ett banklån?
Så här ansöker du om ett banklån:
1. Välj vilken typ av lån
Det första du ska göra innan du ansöker om ett banklån är att ta ställning till vilken typ av lån det är du ska ansöka om beroende på dina behov och vad du ska låna till.
De flesta långivare erbjuder enkla ansökningar via internet. Du fyller då i önskat lånebelopp och uppgifter om dig själv och din ekonomi och du får sedan besked inom några minuter. Antingen kan du legitimera dig med e-legitimation eller bank-id eller så får du lånehandlingarna hemskickade med posten för att skriva under.

2. Jämför räntor & avgifter
Innan du ansöker om ett banklån bör du jämföra räntor och avgifter för den typ av lån du är intresserad av. Detta kan du antingen göra genom att själv ta kontakt med de olika bankerna eller genom att använda dig av en jämförelsesida på internet.
Använd en låneförmedlare
Du kan även ansöka om lån genom en så kallad låneförmedlare som Lendo, Enklare, Advisa eller Sambla. Oftast kan du enkelt fylla i en ansökan på låneförmedlarens sida på internet, och får sedan besked från olika banker med den ränta och de avgifter de kan erbjuda dig. Fördelen med denna metod är att det endast görs en kreditupplysning.
Om du ansöker själv hos ett flertal banker så gör troligen varje bank en kreditupplysning för att avgöra din kreditvärdighet och därmed vilken ränta du kan bli erbjuden. Dessa upplysningar syns som förfrågningar i framtida kreditupplysningar som görs på dig, och kan vara en signal till framtida långivare att du inte har kontroll på din ekonomi eller att du ansöker om många lån.
Om du däremot gör en låneansökan hos en låneförmedlare, görs endast en kreditupplysning av företaget som erbjuder låneförmedlingen. Du slipper också själv att ringa runt eller besöka de olika bankerna för att jämföra räntor och avgifter, för att vara säker på att du sedan lånar pengar till den bästa ränta som kan erbjudas dig.
Det är alltid viktigt att förvissa sig om att man får den bästa möjliga räntan för den aktuella typen lån och ens egna ekonomiska förutsättningar. Det är därför viktigt att jämföra lån innan ansökan. Ibland kan det även finnas förhandlingsutrymme, speciellt när det gäller bolån och billån och andra typer av lån där du har säkerhet för lånet.
Hur många banker samarbetar låneförmedlarna med?
Låneförmedlare | Antal banker |
---|---|
Lendo | 40 |
Sambla | 40 |
Advisa | 40 |
Enklare | 38 |
Compricer | 40 |
Zmarta | 35 |
3. Ansök
Skicka in din ansökan till den bank du har valt. I många fall kan du signera din ansökan med BankID direkt online. Annars skickar banken hem papper till dig som du får skriva under.
Vad är det för skillnad på ett banklån och ett onlinelån?
Man kan egentligen benämna alla lån där du kan göra ansökan via internet som onlinelån. De flesta banker kan idag erbjuda snabba ansökningsprocesser online där du snabbt får besked om din ansökan om lån beviljas eller inte.
Mer vanligt är att man med onlinelån menar ett mindre lån hos någon av de långivare som erbjuder snabba, mindre lån, där pengarna betalas ut till ditt konto nästan direkt – i många fall redan samma dag.
Banklån online eller snabblån online
Det som skiljer ett lån hos någon av bankerna mot ett sådant lån är framförallt summan, återbetalningstiden och räntan. Lånebeloppen för ett snabblån online är normalt sett betydligt mindre än det belopp du kan låna hos en bank. Återbetalningstiden är också mycket kortare. Löptiden för ett privatlån hos en bank kan vara upp till 10-15 år, medan ett mindre onlinelån normalt ska vara betalt inom tre månader.
Höga räntekostnader
Räkna också med att den effektiva räntan är betydligt högre om du slår ut den på ett år. Räntorna skiljer sig mycket åt mellan en bank och ett finansinstitut som erbjuder så kallade onlinelån, vilket kan vara bra att tänka på eftersom det inte alltid tydligt framgår hur hög den effektiva räntan egentligen är. Tänk också på att andra villkor kan skilja, som till exempel dröjsmålsräntor och kravavgifter och om det är möjligt att betala tillbaka lånet i förtid eller inte.
Snabba utbetalningar med onlinelån
En annan skillnad är den snabba utbetalningen. Oftast behöver du inte skriva på några lånehandlingar när du ansöker om ett onlinelån, varför pengarna normalt sett kan betalas ut samma dag eller dagen efter. När du ansöker om ett lån hos en vanlig bank, kan utbetalningen ta längre tid beroende på om du måste underteckna de lånehandlingar banken skickar hem eller inte.

Jämför lån innan du tar ett snabblån
Eftersom räntorna skiljer så åt så pass mycket mellan ett vanligt banklån och ett onlinelån kan det vara värt att kontrollera vad som passar dig bäst.
Om du ska låna en större summa under en längre tid är förmodligen ett traditionellt banklån ett bra val. Om du däremot är i behov av en mindre summa pengar och kan betala tillbaka dessa inom de närmaste månaderna kan onlinelån istället vara ett alternativ, särskilt om du är i behov av en mycket snabb utbetalning.
Det är dock viktigt att du verkligen räknar ut att du har råd att betala tillbaka lånet under den bestämda tiden, för att undvika eventuella betalningsproblem som kan påverka din ekonomi negativt.
Vanliga frågor och svar
Att jämföra olika banker är det bästa du kan göra för att hitta ett banklån med så låg ränta som möjligt för just dig. Genom att vända dig till en låneförmedlare går jämförelseprocessen snabbt och det tas bara en kreditupplysning på dig, till skillnad mot om du personligen hade vänt dig till en bank åt gången.
För att få låna hos Swedbank behöver du vara myndig, ha en regelbunden arbetsinkomst samt sakna betalningsanmärkningar. Räntan på lån hos Swedbank varierar beroende på vad det är för lån samt dina individuella förutsättningar.
Nordea erbjuder flera olika typer av lån, exempelvis privatlån, medlemslån, bil- och fritidslån. Du måste vara utan betalningsanmärkningar för att få låna hos Nordea och hur mycket du får låna avgörs utifrån din personliga situation.
Flera banker erbjuder huslån till bra villkor. Det bästa du kan göra är att använda dig av en låneförmedlare för att ansöka om lån hos flera olika banker samtidigt. Det ger dig en överblick över hur mycket du kan få låna och till vilka villkor hos olika banker.
Det är ofta svårare att få ett lån om du är arbetslös, men inte omöjligt. Det beror på dina ekonomiska förutsättningar i övrigt och din historia med banken. Vänd dig till din bank och diskutera saken i första hand.
Avbetalningsvillkoren för ditt banklån bestäms mellan dig och banken när lånet tas. Om det handlar om amortering av bolån gäller att lånet måste amorteras på om lånebeloppet överstiger 50 procent av husets värde.