Billån

Ett fordonslån kan tecknas hos flera aktörer och några av de vanligaste långivarna för billån med låg ränta är banker och låneinstitut. Här får du en överblick över aktörer på marknaden som erbjuder just detta.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Två typer av billån

Det finns två typer av billån.

 • Billån med säkerhet Fungerar så att du köper en bil som banken godkänner och banken finansierar 80 % och du resterande 20 %. De 20 % som du finansierar själv kallas kontantinsats och är de pengarna som du måste betala själv eller använda din gamla bil som inbyte. Normalt får du en bättre ränta på ett billån med säkerhet. Skulle du inte kunna betala lånet tas bilen tillbaka.
 • Billån utan säkerhet Detta fungerar som ett vanligt privatlån. Du lånar hela bilens kostnad. Du betalar normalt en högre ränta på ett billån utan säkerhet. Det innebär också att bilen inte är en säkerhet för lånet, så kan du inte betala lånet, så kommer du att personligen hållas ansvarig för lånet och kronofogden i värsta fall driva in den.

 

Vilket billån ska jag välja?

Ett bilköp är en stor och viktig affär för de allra flesta. Oavsett om du tänker köpa en ny eller en begagnad bil så är ett bilköp alltid en stor affär, inte minst ekonomiskt. Kostnaden för bilen och de avgifter som förknippas med bilägande är ofta en betydande post i de flesta hushållsbudgetar. De flesta behöver någon typ av hjälp med finansieringen av bilköpet och då finns det lite olika alternativ. Vilket alternativ som passar just dig bäst beror på hur ny eller gammal bil du vill köpa, vad bilen får kosta och hur mycket du har råd att med egna pengar betala för bilen.

Så här jämför du billån

Det är lika viktigt att jämföra räntan hos de olika långivarna när du lånar till en bil som när du lånar till en bostad eller något annat. En bil dalar snabbt i värde och du kommer inte att få tillbaka de pengar du investerat i bilen när du väljer att sälja den. Det är därför viktigt att du under återbetalningstiden betalar så lite som möjligt utöver det du faktiskt lånat för att inte din nya bil ska bli dyrare än nödvändigt. Om du bestämt dig för att du vill ta ett billån med bilen som säkerhet finns det många långivare som erbjuder olika former av billån. Gemensamt för de flesta är att du kan ha både fast och rörlig ränta, ibland även med så kallat räntetak vilket fungerar som en försäkring på att räntan inte kan bli hur hög som helst. Det kan vara en trygghet då du är förvissad om att ditt lån inte kan bli hur dyrt som helst samtidigt som du kan dra nytta av en eventuellt sjunkande ränta.

1. Jämför den effektiva räntan

Var noga med att jämföra den verkliga räntan, det vill säga räntan tillsammans med alla avgifter som kreditgivaren tar ut, för att få fram den effektiva räntan. Även om den som lånar ut pengar är skyldig att upplysa dig om den effektiva räntan är det viktigt att du själv noga går igenom de olika kreditgivarnas villkor för att hitta en återbetalningstid och villkor som passar just dig.

2. Låna inte mer än du har råd med

Det är viktigt att du inte tar på dig en högre månadskostnad än du har råd med eftersom en bil ofta kostar mycket pengar i sig själv i form av försäkring, skatt, bensin, service och reparationer. Om du inte har en bra försäkring och tar in din bil på service regelbundet kan det i slutändan bli dyrare än de eventuella pengar du sparar på att inte serva den.

3. Planera månadskostnad och återbetalningstid

Gå noga igenom vilken månadskostnad olika lån och återbetalningstider eller löptider skulle ge dig för att få en så överskådlig bild som möjligt av hur bilköpet skulle påverka just din vardagsekonomi. En bil är en betydande post i budgeten för de allra flesta och du bör vara hundraprocentigt säker på att det är en post du har råd med utan att för den sakens skull behöva snåla in på andra väsentliga delar. Du måste fortfarande kunna betala försäkringar och skatter och inte minst bensin för att faktiskt kunna använda din nya bil.

Vad ska jag tänka på när jag köper en bil?

Här är några saker du bör tänka på när du lånar pengar till att köpa en bil.

 • Vilken typ bil behöver du?

Det första du bör fundera över när du ska köpa en ny eller en begagnad bil är hur mycket pengar du har råd att lägga på inköpet. Det gäller både hur mycket pengar du har råd att betala för ett eventuellt lån varje månad men också hur mycket bilen får kosta. Gå igenom vilken typ av bil du behöver. Vilka egenskaper är viktiga för just dig och din livsstil? Är det viktigt med komfort, låg driftskostnad eller något annat? Det är många faktorer att väga in i bedömningen när du ska välja ny bil.

 • Vad får bilen kosta?

När du är på det klara med vilken typ av bil som är lämplig för dig är det dags att bestämma vad bilen får kosta. Sätt ett tak innan du tittar på bilar, och håll dig under detta för att undvika att dras med och köpa en bil som blir dyrare än du tänkt dig.

 • Vem ska du köpa bilen av?

Om du köper en bil av en privatperson kan du ofta få ett bra pris jämfört med om du köper bilen av en bilhandlare. Bilhandlaren lägger ofta på avgifter på bilens pris. Tänk på att om du köper en bil direkt av en privatperson så kan du inte ansöka om ett billån där du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Du är då tvungen att låna till köpet utan säkerhet, och riskerar således att få lite högre ränta. Du slipper dock betala något kontant för bilen, så detta kan vara ett bra alternativ om du inte har råd med den kontantinsats som krävs vid ett billån. När du köper en bil från en privatperson är det viktigt att noggrant undersöka både bilen och tidigare besiktningsprotokoll. Se också till att du ansökt om och fått lånet beviljat innan köpet, då affärer med privatpersoner ofta kan gå snabbt. Skriv också gärna ett ordentligt kontrakt med säljaren.

Det kan kännas tryggare för många att köpa en bil direkt av en bilhandlare. Dels för att bilen är varudeklarerad om den kostar mer än 30000 kronor och dels för att du då kan få ett mer förmånligt lån i form av ett billån med bilen som säkerhet. Det kan vara värt att investera den kontantinsats du förväntas lägga för att i gengäld få en bättre ränta och en varudeklarerad bil. Många bilhandlare kan också se till att du kan lämna din gamla bil som inbyte, och på så sätt slippa hela eller delar av kontantinsatsen för bilen.

Billån med låg ränta

Det finns en hel del att tänka på när du planerar att ta ett lån för att finansiera din nya bil. Först och främst har du själva lånet. Ett sådant lån kan tecknas hos flera aktörer och några av de vanligaste långivarna med låg ränta är banker och låneinstitut. Med vår hjälp kan du få en bra överblick över aktörer på marknaden som erbjuder billån med låg ränta.

Det finns flera olikheter mellan ett vanligt lån och bilfinansiering. Det du bör känna till är att långivarna kan ha speciella regler när det kommer till just denna typ av skuldsättning. En del långivare kräver exempelvis att du handlar hos en bilsäljare som är auktoriserad av långivaren. Oftast används själva fordonet som säkerhet för lånet. Detta för oss till nästa punkt.

När en långivare beviljar ett lån tar de en risk. Det finns flera sätt för dem att kompensera för risken, bland annat genom räntan och genom att använda något värdefullt som säkerhet. Oftast används fordonet du köper som säkerhet för lånet till din framtida bil. Eftersom det nu ligger i långivarens intresse att ditt fordon har någon form av värde är det många långivare som kräver att fordonet är helförsäkrat under hela låneperioden. Detta gäller oftast även andra fordon som exempelvis motorcykel, båt och husvagn. Du kan alltid undersöka om långivaren även erbjuder försäkringar. Ibland kan du förhandla fram bättre lånevillkor genom att samtidigt teckna en helförsäkring hos långivaren.

Fordonslån utan säkerhet för begagnad bil

Alla långivare är inte villiga att bevilja ett billån om kunden väljer att köpa sin bil från en privatperson. Därför är det alltid bra om du på förhand tar reda på vilka regler som din tilltänkta långivare har. Oftast kan du inte använda fordonet som säkerhet när den är begagnad. Du kan fortfarande få ett lån för att köpa bilen men då handlar det inte längre om ett billån. Lån utan säkerhet kallas även för blancolån och privatlån. Dessa får du använda till vad du vill, från att köpa en ny eller begagnad bil till att bekosta en resa eller renovera en bostad. När du köper din bil från en privatperson gäller det att du kontrollerar att personen verkligen äger bilen, att bilen är besiktigad och att bilskatten redan är betald.

Vill du köpa en lite äldre bil eller köpa en bil direkt av en privatperson kan du inte lämna bilen som säkerhet för lånet. Du får då låna utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Räntan är då oftast rörlig och något högre än på ett billån. Du kan också behöva ta ett lån utan säkerhet till ditt bilköp om du inte har pengar till kontantinsatsen eller någon bil att lämna i inbyte vid köpet.

Billån med bilen som säkerhet

Vill du köpa en helt ny bil kan ett billån vara ett bra alternativ. Du lämnar då ungefär 80 % av bilens pris i säkerhet till banken och betalar resterande summa själv. Har du en bil sedan tidigare kan många bilförsäljare ta emot denna som en så kallad inbytesbil, och du kan då slippa att betala kontantinsatsen helt eller delvis. Ett billån kan oftast ge dig bättre ränta än andra lån utan säkerhet, då du lämnar en så pass stor del av bilens pris i säkerhet för lånet. Tänk på att återbetalningstiden för ett billån inte bör vara för lång, då en bil ganska snabbt sjunker i värde. Bilen får oftast inte heller vara mer än ungefär 12 år när lånet är betalat.

Att äga en bil kostar pengar och det är många avgifter förknippat med bilägandet. Det kan röra sig om fordonsskatt, försäkringar och bensinkostnader. Räkna också med att betala för service, reparationer och bensin. Detta är viktiga faktorer att ta med i beräkningen när du funderar på vilken typ av lån och vilken uppsägningstid du ska välja. Väljer du att få hjälp med finansieringen genom den bilhandlare du köper bilen av kan du oftast få lämna din befintliga bil i inbyte. Många kreditgivare som är specialiserade på finansiering av bilköp har också rabatt på bilförsäkringar och liknande förmåner hos sina samarbetspartners.

Annuitetslån eller rak amortering

Bilens ålder spelar även roll när det gäller tecknandet av ett fordonslån. Många banker och bilhandlare har en gräns för hur gammalt fordonet får vara för att billånet ska beviljas. Gränsen kan se väldigt olika ut hos de olika långivarna. Vårt tips är att du tar kontakt med långivarna direkt för att ta reda på vart just deras åldersgräns går.

Oftast sker allt detta under låneformen annuitetslån. Det innebär att du betalar lika mycket varje månad. Skillnaden mellan avbetalningarna är hur stor del av betalningen som består av amortering och hur stor del som är ränta. Om den förändras kommer även månadskostnaden att förändras. Ibland kan du även själv välja om du vill ha annuitetslån eller rak amortering. Själva amorteringen är oftast kopplad till bilens värdeminskning.

Rak amortering innebär att amorteringsdelen av din återbetalning alltid är samma, men räntan blir däremot lägre och lägre. När du betalar av dina skulder med rak amortering kommer det att vara som kostsammast i början och sedan sakta men säkert bli billigare. Om räntan skulle ändras kommer det naturligtvis att påverka.

Så hittar du bästa billånet med Lägsta räntan

För att hitta ett billån med låg ränta kan du använda vår hemsida för att jämföra olika långivares krav och villkor. Eftersom du direkt kan se vilka aktörer som erbjuder förmånliga billån kan du snabbt ta kontakt med dessa. Gör det enklare för dig själv helt enkelt.

Hur gör jag för att låna till kontantinsatsen på en bil?

När du ska låna till ett bilköp är det några saker som kan vara bra att veta. För att kunna ansöka om eller ta ett billån måste du köpa din bil av en bilhandlare. Bilen får inte vara äldre än ungefär 12 år när bilen är avbetalad, och måste vanligen kosta mer än 30,000:-. När du tar ett lån för att finansiera ditt bilköp står själva bilen för säkerheten på lånet. Du måste dock betala en kontantinsats för att få ta ett billån. Har du en bil sedan tidigare kan du ofta lämna den i inbyte för hela eller delar av den kontanta insatsen.

Om du inte har någon bil sedan tidigare eller inte har pengar till kontantinsatsen kan du behöva låna till denna av banken. Det blir då ett lån i form av ett lån utan säkerhet. Räntan är då vanligen rörlig, och följer Riksbankens styrränta upp och ned. Räntan sätts dessutom baserat på dina ekonomiska förutsättningar.

Ett billån har ofta mer förmånlig ränta, eftersom bilen i sig själv är säkerhet för lånet. Du kan få både bunden och rörlig ränta, ibland med räntetak så att inte räntan kan stiga hur högt som helst. Du får på så sätt en större trygghet i att veta hur mycket du maximalt kan komma att få betala varje månad. Ett billån har ofta ganska kort löptid jämfört med andra lån. Det beror på att säkerheten för lånet, det vill säga bilen, snabbt sjunker i värde.

Om du vill köpa en billigare bil, en äldre bil eller köpa bilen av en privatperson, kan du inte ta ett billån för att finansiera det hela. Du får då ta ett lån utan säkerhet på hela beloppet.

Tänk på att lån utan säkerhet ofta har högre ränta än traditionella billån, och att räntan avgörs av din betalningsförmåga. Du kan därför få en högre månadskostnad om du lånar till ditt bilköp utan säkerhet jämfört med om du tar ett traditionellt billån där du betalat kontantinsatsen, i pengar eller med hjälp av en inbytesbil.

Det allra bästa och mest ekonomiskt förmånliga är förstås att spara till åtminstone kontantinsatsen på billånet. På så sätt slipper du dyra lån och höga räntekostnader. Dessutom får du ju ränta på dina sparpengar under tiden och slipper betala mer för bilen än vad den faktiskt kostade dig från början.

Vanliga frågor och svar

✅ Hur hittar jag den bästa räntan på ett billån?

Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du ansöka om lån hos flera långivare på samma gång. Det gör att du enkelt kan jämföra villkor och räntor inför ditt billån så att du kan välja det bästa alternativet för dig.

✅ Är det en bra idé att ta ett privatlån för att finansiera ett bilköp?

Många av de billån som erbjuds är utan säkerhet och således i princip det samma som ett privatlån utan säkerhet. Det kan vara en bra affär att ta ett privatlån utan säkerhet för att finansiera ett bilköp, så länge du får bra villkor och ränta.

✅ Har Swedbank billån?

Hos Swedbank kan du ta ett särskilt billån om du tänker köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare och om bilen kostar minst 70 000 kronor. Du kan då låna upp till 80 procent av bilens värde. Om du ska köpa en miljövänlig bil erbjuder Swedbank också lägre ränta på lånet.

✅ Hur mycket får jag låna?

Det är långivaren som beslutar hur mycket du får låna och det bedöms efter dina ekonomiska förutsättningar. Om du tänker låna till bilköpet genom ett privatlån utan säkerhet så kan du använda en låneförmedlare för att ansöka hos lån hos flera långivare samtidigt. Då får du snabbt och enkelt reda på hur mycket du kan förvänta dig att få låna.

✅ Vem kan få billån?

För billån generellt att du ska vara 18 år, folkbokförd i Sverige, fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Du måste också vara beredd på att billånet ska amorteras och att återbetalningstiden ofta är max 12 år, men ibland även kortare.

✅ Har Nordea billån?

Nordea har ett särskilt billån som du kan ta om bilen kostar mer än 125 000 kronor och säljs av en auktoriserad bilhandlare. De erbjuder även lägre ränta på billån för elbil. Om du tar ett billån hos Nordea ska du du också lägga minst 20 procent kontant.

 

Jämför billån

Behöver du låna pengar till ett bilköp? Här kan du jämföra olika långivare och hitta det billigaste billånet med den bästa räntan. Ofta vid ett billån använder du bilen du köper som säkerhet för lånet till skillnad från ett vanligt privatlån där du ofta inte har någon säkerhet.

Allmänt om billån

Det är få personer som har råd att köpa en bil utan att ta ett lån. Om du planerar att köpa en ny eller begagnad bil så överväger du säkerligen också om du ska ta ett billån. Det finns flera saker att tänka på om du ska ta ett billån online, som exempelvis olika kriterier och krav som är kopplade till lånet. Vi reder ut vad det är som gäller när du ska ansöka om ett billån.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som är anpassat speciellt för de personer som vill köpa en ny bil och behöver hjälp med finansieringen. De flesta bankerna och långivarna erbjuder någon form av billån där bilen används som säkerhet. Det första du måste vara medveten om när du ska ansöka om ett billån är att du inte kan täcka hela bilens värde med ett billån, endast upp till 80 % av värdet. Resten av värdet kan du täcka antingen genom att använda egna pengar som du har sparat ihop eller genom att byta in din nuvarande bil om det är möjligt. Lånetiden ska dessutom anpassas efter bilens värdeminskning, vilket innebär att återbetalningstiden oftast ligger mellan ett till åtta år. Bilen ska inte heller vara mer än 12 år när lånet är slutbetalt. Ibland finns det även krav på hur lite bilen får kosta. Om bilens försäljningsvärde är lägre än det angivna kravet så kan du oftast få ta ett privatlån som täcker kostnaden.

Mer än bara ränta

Det är alltid bra att kolla igenom ett låneerbjudande noggrant. Ofta så finns det även andra avgifter som ska betalas utöver räntan, som exempelvis uppläggningsavgiften, aviavgiften och så vidare. I vissa fall kan du slippa betala dessa genom att vara kund hos banken eller genom att välja e-faktura. Du kan alltid jämföra den effektiva räntan mellan olika lån eftersom den enligt lag måste vara baserad på samtliga kostnader som är kopplade till lånet, inte bara räntan.

Jämför billån på nätet

Själva räntan i sig kan se olika ut hos olika banker och långivare. Därför är det alltid bra att jämföra billånen med varandra innan du väljer något. Det finns flera sätt att jämföra billån online. Antingen så undersöker du själv de olika bankerna och långivarnas hemsidor och erbjudande för billån eller så går du genom en låneförmedlare. Banken har oftast en fast ränta och eventuellt olika avgifter kopplade till lånet. Detta gör att det blir enklare att jämföra lånen. När du använder en låneförmedlare så kan du snabbt få reda på vad de olika bankerna, som de samarbetar med, har för billån. Det kostar ingenting att använda en låneförmedlares tjänster, vilket gör det till ett bra sätt att hitta billiga billån snabbt på.

Olika krav och kriterier

När du ska ansöka om ett lån så har du oftast ett grundkrav som måste uppfyllas. Det kan handla om att du ska vara 18 år eller äldre, att din årsinkomst ska vara över ett visst belopp och att du inte får ha några betalningsanmärkningar. Ibland kan det även finnas krav på att bilen ska vara helförsäkrad tills du har återbetalat hela lånet. Ibland kan långivaren erbjuda ett billån tillsammans med en fördelaktig bilförsäkring. För att kontrollera din ekonomiska situation så utför banken eller långivaren en kreditkontroll, även kallad en kreditupplysning. Denna kreditkontroll anger bland annat din inkomst och om du har några betalningsanmärkningar. Informationen kommer från Skatteverket. Om upplysningen ser bra ut så skickar banken eller långivaren ett låneerbjudande till din adress som du ska skriva på och skicka tillbaka. Ibland kan du även skriva på avtalet elektroniskt.

Endast köp hos vissa återförsäljare

Många banker ställer även krav på vart du ska köpa din bil. Många kräver att du ska köpa bilen hos en auktoriserad bilsäljare om du vill kunna använda deras billån. Det är lätt att förstå varför de kräver detta. Eftersom bilen används som säkerhet vill bankerna och långivarna försäkra sig om att bilen håller den nivå som den ska ha.

Privatlån istället för billån

Det går att täcka hela bilens marknadspris med ett lån men då handlar det om ett privatlån utan säkerhet, vilket innebär att räntan är högre jämfört med ett billån. Dessa lån kan även användas för att köpa begagnade bilar från återförsäljare som inte är auktoriserade.

Lånelöfte för framtida bilköp

Du kan även ansöka om att få ett lånelöfte från en bank eller långivare. Det är ett sätt att få reda på hur mycket du kan låna baserat på din ekonomiska situation. Det kostar inget att be om ett lånelöfte och oftast så gäller de i sex månader, under förutsättningen att din ekonomiska situation förblir likadan under denna period.

Fördelar och nackdelar med billån

Fördelarna med ett billån är att du får möjlighet att köpa en ny bil utan att det kostar allt för mycket på en gång. Eftersom många banker och långivare samarbetar med bilsäljare och dessutom även erbjuder sina egna bilförsäkringar så kan du oftast hitta bra billån med låg ränta och andra förmåner på nätet. En nackdel är att du inte alltid kan använda ett billån för att köpa en begagnad bil, men då finns det fortfarande andra alternativ som du kan använda dig av istället.