Direktlån – låna pengar direkt till vad som helst

Ta ett direktlån och få pengarna på kontot på bara några minuter - Vi jämför direktlån, lånevillkor och räntor.

lan lag ranta

Vad är ett direktlån?

Ibland behöver man ett lån där pengarna betalas ut snabbt. Om du inte har tid att kontakta din bank eller träffa en personlig bankman kan ett så kallat direktlån vara en bra lösning. Det är en dyr lösning med hög ränta, men du kan låna pengar direkt.

Vi går igenom vad direktlån innebär och vilka låneförmedlare som finns på marknaden.

Loading...
Brixo
 • Använder inte UC
 • Utbetalning via banköverföring eller Swish

Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.

 • Lånebelopp:3 000 - 50 000 kr
 • Period:6-52 mån
 • Ränta:28,95 %
Visa erbjudandepå Brixios hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 0-1 dag
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Lumify
 • Lån utan UC
 • Betala bara för nyttjad kredit

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 876 kr, 1 543 kr, 1 507 kr, 1 470 kr, 1 433 kr, 1 397 kr, 1 360 kr, 1 324 kr, 1 287 kr samt 1 250 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186.81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:2 000 - 70 000 kr
 • Period:- år
 • Ränta:från 43,50%
Visa erbjudandepå Lumifys hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja, Creditsafe
Fakturaavgift: 60 kr
Ferratum
 • Enkel och tydlig ansökningsprocess
 • Använder inte UC

Exempel: Vid utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, blir det totala beloppet att återbetala 30 958,33 kr. Om du under tiden tar ytterligare lån eller beslutar att betala tillbaka i lägre månadsavgifter än minsta månadskostnaden, ändras återbetalningstid den totala summan att betala tillbaka.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:1 000 - 40 000 kr
 • Period:4-46 mån
 • Ränta:54,05 %
Visa erbjudandepå Ferratums hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 21 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr

Direktlån kallas ibland snabblån eller mikrolån

Definitionen på ett direktlån kan sägas vara att du får ett besked mycket snabbt efter din ansökan, som oftast görs via internet, och att pengarna därefter betalas ut till dig tämligen omgående.

Många direktlån är så kallade snabblån eller mikrolån, med lägre lånebelopp och kortare återbetalningstider. Du gör ansökan direkt på internet, en kreditprövning görs och du får svar inom några minuter. Ofta kommer pengarna in på ditt konto samma dag eller dagen därpå.

Med dagens teknik med BankID, som gör det möjligt att legitimera sig på internet, kan även flera av de traditionella långivarna som exempelvis storbankerna erbjuda direktlån med snabb ansökan och utbetalning.

För större belopp hos en mer traditionell bank kan det dock ta 2-3 bankdagar innan pengarna betalas ut. Om du har BankID behöver du inte skriva under några papper på lånet, och processen kan därför förkortas.

Detta är direktlån

 • Du ansöker online
 • Du får besked snabbt
 • Pengarna betalas ut inom 1 – 3 bankdagar
 • Lägre lånebelopp
 • Kort återbetalningstid
 • Högre ränta

Så snabbt betalas pengarna ut

I tabellen nedan har vi listat hur lång tid utbetalningen tar från långivare som erbjuder direktlån.

Långivare Direktutbetalning
Ferratum Från 2 timmar
Brixo Samma dag
Lumify Från 15 minuter
Saldo Samma dag

Räntan är högre med direktlån

Hos en traditionell bank sätts räntan i princip alltid individuellt, baserad på dina ekonomiska förutsättningar. Räntan som olika kunder blir erbjudna kan av denna anledning därav skilja sig avsevärt. Ett företag eller en kreditgivare som erbjuder mindre lån och kortare löptider, men i gengäld kan betala ut pengarna mycket snabbt, har oftast en hög effektiv ränta om man räknar samman räntor och avgifter. Var noga med att ta reda på exakt hur hög den är.

Var också noga med att inte låna mer än du har råd med bara för att ansökan och utbetalningsprocessen är enkel. Du måste fortfarande beräkna att du har råd att betala tillbaka lånet, även om lånebeloppet kan tyckas lågt.

Hur får jag ett direktlån?

1. Jämför & ansök här på sidan

Det som utmärker ett direktlån är att ansökan, beskedet efter ansökan och kreditprövning går mycket snabbt. Oftast är även utbetalningen snabb och du har pengarna du lånat på ditt konto inom några timmar, kanske rentav samma dag.

Du ansöker via långivarens sida och får ofta legitimera dig med ditt BankID.

2. Långivaren gör en kreditprövning

Det görs en sedvanlig kreditprövning när du ansöker om ett direktlån. Kreditupplysningen visar om du har några betalningsanmärkningar och hur dina inkomster ser ut. Det finns långivare som erbjuder direktlån till dig som har betalningsanmärkningar, men det är långt ifrån alla som gör det.

Kreditprövningen är individuell och påverkar räntan du får på lånet. Om du inte har några betalningsanmärkningar får du vanligtvis en lägre ränta jämfört med någon som har betalningsanmärkningar.

3. Du får svar & pengarna betalas ut

I många fall får du svar på din ansökan så fort du har skickat in den. Om du godkänner villkoren skriver du på skuldbrevet, vilket ofta kan göras digitalt med BankID. Dina lånade pengar betalas sedan ut. Om du har tagit ditt lån under bankens öppettider kan du få pengarna redan samma dag, annars nästkommande bankdag.

4. Du kommer att börja betala tillbaka lånet

Räntorna och avgifterna hos de företag som erbjuder direktlån i form av så kallade mikrolån är oftast betydligt högre än hos de mer traditionella långivarna. Löptiderna för lånet är också betydligt kortare, ibland så korta som bara en månad.

Syftet med ett direktlån är alltså att klara en akut situation där du behöver pengar snabbt, men kan betala tillbaka inom den avtalade tiden. Om du inte kan betala tillbaka under lånets återbetalningstid kan lånet bli väldigt mycket dyrare än du ursprungligen tänkt dig. Det är därför viktigt att du noga räknar på att du faktiskt har råd att låna och sedan betala tillbaka.

Ett obetalt direktlån kan få mycket stora negativa konsekvenser för din personliga ekonomi, med stora skulder och kanske till och med betalningsanmärkningar som följd. Även om det ursprungliga lånebeloppet kan vara ganska blygsamt, så kan ett sådant lån snabbt växa till en stor skuld med räntor och avgifter för försenade eller uteblivna betalningar.

Gör därför upp en plan för hur du ska göra för att betala tillbaka lånet redan innan du ansöker, för att vara säker på att du har kontroll över din ekonomi och dina skulder. Låna inte heller mer än du faktiskt behöver. Det kan vara lätt att bli lockad att låna lite mer än man tänkt sig när ansökningsprocessen är enkel och snabb.

Vanliga frågor och svar om direktlån

Vad krävs för att få ett direktlån beviljat?

Det skiljer sig mellan olika långivare. Det krävs i de flesta fall en fast inkomst och en hyfsat städad privatekonomi. Vissa långivare godkänner betalningsanmärkningar, men inga godkänner skuld hos Kronofogden.

Vad kostar ett direktlån?

Ett direktlån betalas ut snabbt och har vanligtvis högre kostnader än ett mer traditionellt lån. Kontrollera alltid den effektiva räntan, det vill säga räntan plus alla avgifter för lånet. Avgifter som kan tillkomma är fakturaavgifter, uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och årsavgifter.

Vad är ett direktlån?

Ett direktlån är ett lån som man kan ansöka om över internet och få besked snart därefter. Vanligtvis tar ansökningen några minuter med BankID. Pengarna betalas vanligtvis ut samma dag eller nästkommande bankdag.