Direktlån - låna pengar direkt till vad som helst

Ibland behöver man ett lån där pengarna betalas ut direkt. Det kallas direktlån och är ett lån utan säkerhet där pengarna kan användas till vad som helst.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad är ett direktlån?


Ibland behöver man ett lån där pengarna betalas ut snabbt. Om du inte har tid att kontakta din bank eller träffa en personlig bankman, kan ett så kallat direktlån vara en bra lösning.

Direktlån kallas ibland snabblån eller mikrolån

Definitionen på ett direktlån kan sägas vara att du får ett besked mycket snabbt efter din ansökan, som oftast görs via internet, och att pengarna därefter betalas ut till dig tämligen omgående. Många direktlån är så kallade snabblån eller mikrolån, med lägre lånebelopp och kortare återbetalningstider. Du gör ansökan direkt på internet, en kreditprövning görs och du får svar inom några minuter. Ofta kommer pengarna in på ditt konto samma dag eller dagen därpå. Med dagens teknik med bank-id, som gör det möjligt att legitimera sig på internet, kan även flera av de traditionella långivarna som exempelvis storbankerna erbjuda direktlån med snabb ansökan och utbetalning. För större belopp hos en mer traditionell bank, kan det dock ta 2-3 bankdagar innan pengarna betalas ut. Om du har bank-id behöver du inte skriva under några papper på lånet, och processen kan därför förkortas.

Så fungerar ett direktlån

De allra flesta företag som erbjuder snabblån eller mikrolån, erbjuder ofta snabb utbetalning, ibland bara några timmar. Lånebeloppen är oftast lägre och återbetalningstiden är mycket kortare än för ett traditionellt lån utan säkerhet hos din vanliga bank. Syftet med ett direktlån eller ett snabblån på en mindre summa är att du ska kunna låna pengar i en akut situation där du behöver pengar på ditt konto snabbt. Var dock medveten om att räntan för denna typ av lån kan vara mycket hög och att avgifter för lånet ofta tillkommer. Jämför gärna långivarens effektiva ränta med räntor hos andra långivare innan du ansöker om lånet. Räntan hos en traditionell bank sätts i princip alltid individuellt, baserad på dina ekonomiska förutsättningar. Räntan som olika kunder blir erbjudna kan med anledning därav skilja sig avsevärt. Ett företag eller en kreditgivare som erbjuder mindre lån och kortare löptider, men i gengäld kan betala ut pengarna mycket snabbt, har oftast en hög effektiv ränta om man räknar samman räntor och avgifter. Var noga med att ta reda på exakt hur hög den är.

Var också noga med att inte låna mer än du har råd med bara för att ansökan och utbetalningsprocessen är enkel. Du måste fortfarande beräkna att du har råd att betala tillbaka lånet, även om lånebeloppet kan tyckas lågt.

Hur får jag ett direktlån?

1. Jämför & ansök här på sidan

Det som utmärker ett direktlån är att ansökan och beskedet efter ansökan och kreditprövning går mycket snabbt. Oftast är även utbetalningen snabb och du har pengarna du lånat på ditt konto inom några timmar, kanske rentav samma dag. Du ansöker via långivarens sida och får ofta legitimera dig med ditt bank-id. Om det är en långivare som erbjuder så kallade mikrolån, mindre lånebelopp under kortare tid, behöver du ibland inte ens legitimera dig, varför processen kan ske mycket snabbt.

2. Långivaren gör en kreditprövning


Det görs en sedvanlig kreditprövning och om du inte har några betalningsanmärkningar och är över 18 år, det vill säga myndig, så kan din ansökan beviljas snabbt. Det finns även långivare som erbjuder direktlån till dig som har betalningsanmärkningar, men det är långt ifrån alla som gör det. Kreditprövningen är då individuell och räntan kan bli betydligt högre än om du inte hade haft några anmärkningar i registret. Det finns alltså möjligheter även för dig som har en eller flera anmärkningar, eller kanske saknar fast inkomst eller anställning, även om utbudet av långivare är mer begränsat än annars.

3. Du får svar & pengarna betalas ut

Räntorna och avgifterna hos de företag som erbjuder direktlån i form av så kallade mikrolån är oftast betydligt högre än hos de mer traditionella långivarna. Löptiderna för lånet är också betydligt kortare, ibland så korta som bara en månad. Syftet med ett direktlån är alltså att klara en akut situation där du behöver pengar snabbt, men kan betala tillbaka inom den avtalade tiden. Om du inte kan betala tillbaka under lånets återbetalningstid, kan lånet bli väldigt mycket dyrare än du ursprungligen tänkt dig. Det är därför viktigt att du noga räknar på att du faktiskt har råd att låna och sedan betala tillbaka.

4. Du kommer att börja betala tillbaka lånet

Ett obetalt direktlån kan få mycket stora negativa konsekvenser för din personliga ekonomi, med stora skulder och kanske till och med betalningsanmärkningar som följd. Även om det ursprungliga lånebeloppet kan vara ganska blygsamt, så kan ett sådant lån snabbt växa till en stor skuld med räntor och avgifter för försenade eller uteblivna betalningar. Gör därför upp en plan för hur du ska göra för att betala tillbaka lånet redan innan du ansöker, för att vara säker på att du har kontroll över din ekonomi och dina skulder. Låna inte heller mer än du faktiskt behöver. Det kan vara lätt att bli lockad att låna lite mer än man tänkt sig när ansökningsprocessen är enkel och snabb.

Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om ett direktlån?

Det allra första du bör överväga innan du ansöker om ett så kallat direktlån, är hur mycket du vill låna och på vilken tid du vill betala tillbaka lånet. Ska du låna en större summa och vill återbetala under en längre tid, kan ett direktlån där du ansöker om ett lån utan säkerhet direkt på någon av långivarnas sida, vara ett bra alternativ. Behöver du däremot pengarna snabbt, och kanske endast vill låna en mindre summa som du har planerat att betala tillbaka under den närmaste tiden, kan ett snabblån eller ett direktlån hos någon av långivarna som erbjuder så kallade internetlån eller mikrolån vara en lösning. Ansökan görs direkt på långivarens sida på internet. Efter en automatiserad kreditprövning får du besked snabbt. Utbetalningen kan ofta ske samma dag eller dagen efter. Hela processen behöver alltså inte ta mer än några timmar, jämfört med om du lånar hos någon av de mer traditionella långivarna eller storbankerna. I det senare fallet kan utbetalningen oftast nå ditt konto inom 2 till 3 bankdagar. Kan du legitimera dig med bank-id istället för att behöva invänta lånehandlingar per post som du måste skriva under, kan processen ibland gå snabbare. Det allra snabbaste sättet är dock att vända sig till någon av de långivare som arbetar med så kallade internetlån eller snabblån.

Det är viktigt att vara medveten om att den effektiva räntan för denna typ av lån ofta är betydligt högre än för ett större lån hos någon av storbankerna. Många märker inte detta tydligt, eftersom återbetalningstiden är så kort, men slår man ut räntan och alla andra avgifter på årsbasis så finner man ofta att den effektiva räntan ibland kan vara flera hundra procent om man har otur.

Var därför noga med att jämföra villkoren och vänd dig till den långivare som kan erbjuda de villkor som passar ditt lånebehov bäst avseende ränta, avgifter och återbetalningstid. Det är också mycket viktigt att du gör en kalkyl över hur mycket du har råd att betala tillbaka på lånet, för att undvika betalningsproblem och för att vara säker på att du kan betala tillbaka hela lånet i tid. Om du inte klarar av att betala tillbaka i tid, kan många av dessa långivare erbjuda förlängning av löptiden mot en avgift. Räkna dock med att det är mer lönsamt att försöka betala inom utsatt tid.