Låna 75 000

När du har bestämt dig för att låna 75000 kr utan säkerhet kommer du att se att det finns många långivare som lånar ut 75 000 kr men med en bred variation av den effektiva räntan. Du kommer att stöta på räntor från omkring 5,5 % till 25 % och ibland även över 30 %. Ju högre ränta som du binder dig till desto högre blir din månadsavgift som du måste betala varje månad under den återbetalningsperiod som du har förbundit dig till.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

 

Hur fungerar det att låna 75 000?

När man lånar pengar kan man låna antingen med säkerhet eller utan säkerhet. Att ha en säkerhet för lånet kan vara aktuellt till exempel vid ett billån eller ett bolån. Du lämnar då hela eller delar av bilen eller bostaden som säkerhet för lånet. Ofta får du då en lägre ränta, eftersom risken för banken blir mindre. Om du däremot lånar utan säkerhet kan räntan bli något högre, då bankens risk blir betydligt högre. Den ränta du då får räknas oftast ut baserat på din kreditvärdighet och ekonomi, varför räntan du får kan skilja sig mot den ränta någon annan blir erbjuden. Räntan på denna typ av lån är oftast rörlig, vilket betyder att den följer riksbankens styrränta i upp- och nedgångar. Det betyder att räntan kan stiga eller sjunka hur mycket som helst under hela lånets återbetalningstid, också kallat lånets löptid. Ett lån på 75 000 kronor är ett lån utan säkerhet.

Lånar du 75 000 kronor kallas det blancolån eller privatlån

Ett lån utan säkerhet kallas också för blancolån eller privatlån, och kan användas till i princip vad som helst. Kanske har du en oförutsedd utgift du måste betala, vill köpa en bil av en privatperson eller kanske samla ihop mindre lån och kreditskulder till ett enda lån? Då kan du behöva låna utan säkerhet. Ett lån där du inte har något du kan lämna i säkerhet för lånet, eller pantsätta som det också kallas, innebär alltid en större risk för långivaren. Det är därför lånet alltid bedöms utifrån just din betalningsförmåga. Ju sämre betalningsförmåga och lägre kreditvärdighet, desto högre risk för banken och desto mer ränta får du betala. Kan du ha någon som medlåntagare för lånet, kan det göra att du får lägre ränta och det kan även vara praktiskt om du till exempel saknar fast inkomst eller fast anställning.

Får du lov att låna 75 000?

Ofta finns det en gräns för hur mycket du kan låna hos banken utan säkerhet. Var denna gräns går varierar från bank till bank, liksom de villkor som gäller för lånet. Var alltid noga med att jämföra alla villkor och avgifter hos olika banker, eftersom de olika bankerna kan ha olika system för att bedöma din kreditvärdighet och därför erbjuda dig olika räntesatser på ditt lån. Det är minst lika viktigt att räkna med de andra avgifterna för lånet och inte bara räntan, eftersom dessa faktiskt påverkar hur dyrt eller billigt lånet till slut kommer att bli för dig. Vissa avgifter tas ut varje månad, medan vissa tas ut en gång eller varje år.

Du får svar på vem som vill låna ut till dig och hur mycket du får låna

Använder du en av låneförmedlarna på vår sida, kan de på egen hand göra en förfrågning till uppemot 40 lånegivare om någon av dem vill låna ut 75 000 kronor till dig och till vilken ränta. Det blir så att långivarna får konkurrera om att få dig som kund och därför erbjuda dig så bra villkor som möjligt.

Fördelen för dig är att du slipper anstränga dig och får samtidigt den bästa möjliga räntan. Hade du gjort låneförfrågningar till samtliga själv hade det tagit mycket tid och varje kreditinstitut hade tagit en egen kreditupplysning. Går du via en låneförmedlare tas bara en kreditupplysning.

Amorteringsfri period

Vissa företag erbjuder sina lånekunder en amorteringsfri period medan andra kräver att kunden börjar betala av på lånet redan första månaden. Vill du ha ett lån med låg månadskostnad ska du välja en lång återbetalningsperiod och till exempel kan du få en månadskostnad på 700 -800 kr om du väljer en 12-årsperiod för ditt lån där räntan ligger på omkring 6 %. Behöver du fräscha upp ditt kök eller badrum kanske det egna sparkapitalet inte räcker till och då kan ett privatlån på 75 000 kr vara en lösning. Ibland kan lånevillkoren te sig komplicerade men se till att förstå allt som står i det avtal som du tecknar med banken eller utlåningsinstitutet.

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag ta ett lån på 75 000 kronor för att samla mina smålån?

Javisst! Ett av de vanligaste (och smartaste) användningsområdena för ett lån på 75 000 kronor är för just detta. Genom att vända dig till en låneförmedlare och ansöka om lån hittar du snabbt långivaren som kan ge dig lägst ränta.

✅ Hur bestäms räntan?

Den ränta som olika långivare kan ge dig på lån baseras på dina individuella förutsättningar. Alltså hur bra din ekonomiska situation ser ut. Ju säkrare långivaren är på att du kan betala tillbaka lånet, desto lägre ränta kan du få. Om du som är fackansluten tar ett medlemslån är räntan dock samma för alla sökande, vilket är mer fördelaktigt för vissa än andra.

✅ Kan jag låna 75 000 till en resa?

Ja. Ett privatlån utan säkerhet är ett konsumtionslån, vilket betyder att du får ta lånet till precis vad du vill.

✅ Är fem år en rimlig återbetalningstid för ett lån på 75 000 kronor?

Återbetalningstiden behöver du själv komma fram till. Tänk på att lånet blir dyrare ju längre tid du betalar på det. Därför bör du kalkylera hur mycket du kan betala varje månad för att kunna lösa lånet så snabbt som möjligt, utan att det blir allt för ansträngande för din månadsbudget.