Låna 30 000

Att ta ett privatlån på 30000 kr kommer att medföra en ökad månadskostnad för dig som låntagare när du börjar betala tillbaka lånet. Du har möjlighet att själv till viss del styra månadskostnaden beroende på om du väljer en lång eller kort avbetalningsperiod. Vissa långivare erbjuder sina kunder 15 år att betala tillbaka lånet på vilket medför lägre månadsavgift men som oundvikligen ger en högre sammanlagd lånekostnad.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Så lånar du 30 000 kronor

Först och främst måste du besluta dig för vilken typ av lån som är aktuellt för dig. Detta beror på vad du ska låna till och hur mycket. Ska du köpa en bil kan det vara aktuellt med ett billån. Ska du köpa en bostad är det istället ett bolån du ska ansöka om. Ska du köpa något annat, eller låna en mindre summa pengar, kan du låna pengar utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Ska du låna en ännu mindre summa, kan det vara aktuellt med en så kallad kontokredit. En kontokredit är kopplad direkt till ett av dina bankkonton, och du kan utnyttja hur stor eller liten del av denna som du vill eller behöver.

Du bör också fundera över hur mycket du har råd att betala på ditt lån varje månad, för att avgöra hur lång löptid som passar dig bäst. När du bestämt dig för vilken typ av lån du vill ansöka om, hur stor summa du vill låna och hur lång tid du vill betala tillbaka, är det dags att jämföra de olika långivarna.

Jämför räntan för 30 000 kronor från flera långivare

Du kan använda dig av en jämförelsetjänst på internet för att få en första inblick i vilka banker och långivare som erbjuder det du är ute efter. Du kan då också få en uppfattning om hur mycket de olika långivarnas lån faktiskt kommer att kosta dig i räntor och avgifter.

Bättre låna online än via bankkontor

Ofta kan du ansöka om lån direkt på internet genom att fylla i en låneansökan på någon av bankerna eller långivarnas hemsidor, alternativt vända dig till en låneförmedlare. En låneförmedlare fungerar ungefär som en jämförelsetjänst och tar in offerter på det lånebelopp och den löptid du vill ha från olika banker och kreditgivare. Fördelen med detta är att det endast tas en kreditupplysning och att du själv slipper ringa runt till alla långivare som kan vara aktuella.

Om du själv vill kunna förhandla om räntan och eventuella avgifter, kan du på egen hand kontakta bankerna för att få information om vad de kan erbjuda dig. Tänk på att alltid ta reda på vilka övriga kostnader som tillkommer när du ska låna pengar, utöver själva räntan. Det kan påverka lånekostnaden i större utsträckning än du kanske tror. Banker, och alla andra företag som erbjuder lån, är enligt lag skyldiga att informera dig som kund om den så kallade effektiva räntan, det vill säga räntan och alla andra kostnader för lånet sammanräknade och utslagna på ett år.

Minimigräns för privatlån?

Behöver du investera i två nya komfortabla och ergonomiska sängar kan ett privatlån på 30000 kr täcka denna utgift. Ett lån på den tidigare nämnda summan kan även fungera till att täcka flera små oförutsedda utgifter som uppkommit samtidigt såsom tandläkarräkning, inköp av nya däck till bilen och införskaffande av nya vinterkläder till barnen. Det finns flera kreditföretag och långivare som inte accepterar att kunden har betalningsanmärkningar sedan tidigare medan några långivare accepterar betalningsanmärkningar. För att uppfylla lånekraven krävs det ibland bevis på kundens sammanlagda årsinkomst. Minimigränsen på godkänd årsinkomst för ett privatlån på 30000 kr varierar från ingen alls, till 100000 – 200000 kr. Hör med långivaren om det medföljer några extra fasta månadskostnader för lånet. Ibland tillkommer det en återbetalningsavgift som faktureras varje månad och denna kostnad medför att den totala kostnaden för lånet stiger.

Vanliga frågor och svar

✅ Får jag låna 30 000 kronor?

Ett lån på 30 000 brukar beviljas av de flesta långivare, förutsatt att du uppfyller grundkraven för lån och har en stabil ekonomi.

✅ Hur kan mitt lån bli så billigt som möjligt?

För att lånet ska bli så billigt som möjligt bör du först och främst vända dig till en låneförmedlare och ansöka hos lån hos flera långivare. Då får du snabbt svar på vilken av dem som kan ge dig den lägsta räntan. Sedan bör du kalkylera hur snabbt du kan betala tillbaka lånet. Ju fortare du kan lösa lånet desto billigare blir den slutliga kostnaden.

✅ Behöver jag besöka ett bankkontor för att låna?

Nej. Idag sker låneansökan digitalt, både hos banker och andra långivare. Du ansöker om lån, får svar och skriver avtal via nätet.

✅ Vad används ett lån på 30 000 kronor vanligtvis till?

Ett lån på 30 000 kronor tas i regel som ett privatlån utan säkerhet för konsumtion, eller för att täcka en oförutsedd kostnad som det inte finns pengar till i hushållsbudgeten. Det kan handla om att något behöver fixas på huset eller att bilen behöver repareras. Lånet är dock ett konsumtionslån så vad du använder pengarna till är helt upp till dig.