Privatlån

Hos oss kan du jämföra räntor på privatlån från de största långivarna på den svenska marknaden och därmed få en bra överblick över de låga räntor som finns på lånemarknaden idag.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

privatlån med låg ränta

Hos oss kan du jämföra räntor från de största långivarna på den svenska marknaden och därmed få en bra överblick över de låga räntor som finns på lånemarknaden idag. Vi erbjuder med andra ord ett ovärderligt verktyg för dig som vill hitta ett privatlån med bra ränta på ett smidigt sätt.

Ett privatlån är precis som det låter; ett lån för privat användning. När du tecknar ett sådant lån med en bank eller annan långivare behöver du inte ange vad du ska använda pengarna till. Det står dig helt fritt att använda din lånesumma till att köpa ett bubbelbadkar, köpa nya fälgar till bilen, resa på semester, spekulera på finansmarknaden eller köpa någonting annat som du behöver eller har drömt om.

Ett lån tecknas alltid med ränta, oavsett om det är ett privatlån eller någon annan typ av lån. Det är långivarens sätt att tjäna något på utlåningen samt ett sätt för långivaren att kompensera för risken de tar när de lånar ut pengar till dig. Räntan kan se olika ut beroende på flera faktorer. Den ränta du oftast kan läsa är den lägsta räntan som företaget eller långivaren erbjuder. Det är inte nödvändigtvis den ränta just du kommer att få när du tar ett privatlån.

När kan jag ansöka om ett privatlån?

 

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och har därför oftast lite högre ränta än lån som du lämnar säkerhet för, exempelvis ett lån till en bostad. Det betyder inte att det inte kan vara en god idé att ansöka om ett privatlån. Har du samlat på dig många mindre krediter och köp på avbetalning kan det många gånger vara både ekonomiskt lönsamt och förenklande att samla dessa och istället endast betala på ett lån varje månad. Förmodligen kommer din månadskostnad minska och du får en bättre överblick av dina utgifter och skulder.

 

Tänk dock på att inte låna mer pengar än du faktiskt har råd att betala tillbaka. Om du väljer att ansöka om ett privatlån för att samla lån och krediter, kan det vara ett bra tillfälle att städa lite i ekonomin. Det är viktigt att du inte skaffar ännu fler krediter och avbetalningsköp, då det oftast finns en gräns för hur mycket lån utan säkerhet du får ha hos banken. Många krediter och smålån tillsammans med ett större privatlån kan försvåra för dig vid bostadsköp eller bilköp eller i andra situationer då du behöver låna en större summa av banken.

 

Jämför privatlån hos flera banker

Ibland kan man även råka ut för oförutsedda utgifter och kan då behöva låna pengar av banken i form av ett privatlån. Det kan röra sig om en bilreparation, något som akut måste åtgärdas i hemmet eller en dyr tandläkarräkning. Även om dessa utgifter kan vara svåra att undvika är det ändå värt att noggrant jämföra vilka villkor och räntor du kan få från de olika bankerna innan du bestämmer dig för var du ska ansöka om ett lån. Bara för att en utgift är både oförutsedd och oönskad betyder det inte att du ska betala mer för det lånade beloppet än nödvändigt. Ta gärna hjälp av vår jämförelsetjänst eller ring runt till de olika bankerna för att ta reda på vad de kan erbjuda dig.

Tänk på att det allra mest förmånliga alltid är att spara pengar till oförutsedda utgifter så att du slipper betala mer för den oönskade utgiften än du behöver. Sparar du pengar får du dessutom sparränta på dina pengar när du inte behöver dem. En sparbuffert är alltid bra att ha vid oförutsedda händelser, men ett privatlån kan vara ett bra komplement om du har utrymme för detta i just din ekonomi och i din budget.

Effektiv Ränta

Det finns även andra faktorer som påverkar hur mycket du i slutändan får betala för lånet. Det kan bland annat handla om aviavgifter, administrativa kostnader, uppläggningsavgift och dylikt. Eftersom bankerna och långivarna har olika avgifter och villkor introducerades effektiv ränta. Med den effektiva räntan kan privatpersoner enklare jämföra lån eller andra typer av lån mellan aktörer. Du kan oftast hitta den effektiva räntan i det finstilta eller angivet tillsammans med ett betalningsexempel.

Den effektiva räntan visar exakt hur mycket du kommer att behöva betala för ditt privatlån när låneperioden är slut och allt är återbetalt. Både den nominella räntan och alla avgifter tas i beräkning för att ta fram den effektiva räntan. På många sätt är den effektiva räntan en av de viktigaste punkterna att jämföra när du ska ta ett privatlån, men det är naturligtvis inte allt.

Jämför billiga privatlån

Att hitta en långivare eller bank som erbjuder ett privatlån med låg ränta är inte allt. Nästa steg är att ta kontakt med den bank eller de långivare du är intresserad av. Du kan antingen själv ta kontakt med de individuella bankerna eller låta en låneförmedlare göra det åt dig. Oavsett hur du gör är det alltid bäst att kontakta flera aktörer för att kunna jämföra de olika lånen de erbjuder.

Eftersom varje bank och långivare tar ett beslut om räntan utefter just dina ekonomiska förutsättningar kan det skilja sig mellan de olika låneförslagen som du blir presenterad. Vad som är en låg ränta är oftast subjektivt. Några av marknadens lägsta räntor för privatlån ligger på strax under 3 % för den nominella räntan och strax under 5 % för den effektiva räntan. Det är värt att notera att vissa långivare har en låg nominell ränta men en hög effektiv ränta, vilket innebär att långivaren högst sannolikt har olika avgifter som ingår i lånet.

Bankerna tar ett beslut om din låneansökan genom att utföra en kreditkontroll och på så sätt se hur din ekonomi ser ut. Via kreditkontrollen kan de även se om du har några betalningsanmärkningar. Många långivare nekar automatiskt låneansökningar från personer med betalningsanmärkning men det finns några som kan tänka sig att bevilja ett privatlån trots anmärkningarna, dock oftast mot en lite högre ränta än vanligt. Det kan vara värt att vänta tills betalningsanmärkningarna försvinner, något som tar cirka tre år.

Bra att tänka på när du vill ta ett privatlån med låg ränta

Ett privatlån omfattas som regel av en något högre ränta än till exempel ett huslån eftersom långivaren inte får någon garanti från kunden. Det är nästan alltid till din fördel att ta ett lån med säkerhet, något du bara kan göra när du tar ett lån för att köpa ett fordon eller en bostad. När du ska ta ett privatlån har långivaren endast en garanti för att lånet återbetalas i tid, och det är din ekonomi. Ett tips är att söka ditt privatlån tillsammans med en medsökande eftersom detta minskar risken som långivaren tar. På så sätt kan du öka chansen att få ditt privatlån beviljat samtidigt som du även kan få lite lägre ränta.

Tecknandet av ett privatlån till låg ränta kan hjälpa dig och din privata ekonomi och vara räddningen när ditt eget sparkapital inte är tillräckligt. Kom ihåg att alla lånade pengar alltid ska betalas tillbaka, något som naturligtvis även gäller privatlån med låg ränta. Om du känner dig osäker på din förmåga att betala tillbaka lånet i tid, fundera då en extra gång om du verkligen behöver lånet.

Du kan alltid påverka hur dina månadsamorteringar ser ut genom att ange hur lång eller kort återbetalningstid du vill ha. På så sätt kan det bli lättare att hantera lånet. Ju längre period, desto mindre behöver du amortera varje månad. Däremot kommer du att få betala mer i ränta ju längre du drar ut på återbetalningen. Om du planerar att återbetala lånet under en lång period är det extra viktigt att hitta ett privatlån med bäst ränta och framförallt med låga avgifter.

Använd vår hemsida för att hitta privatlån med låg ränta. Kom ihåg att även långivare med lite högre ränta än andra kan ge dig ett låneerbjudande som visar sig vara det bästa. Ansök hos flera aktörer, jämför den effektiva räntan och ta ett beslut med hjälp av oss som du kan vara nöjd över.

 

Sammanfattning

Oberoende av varför du funderar på att låna pengar utan säkerhet, ett så kallat privatlån eller blancolån- för att samla ihop skulder och krediter eller för att göra ett större inköp, är det viktigt att du noga jämför de olika långivarnas villkor och avgifter. En bank med en låg ränta kan ha höga månatliga avgifter eller startavgifter för lånet. På så sätt kan ditt lån bli mycket dyrare än du tänkt dig.

 

Det är också av största vikt att du gör en detaljerad kalkyl och budget för hur mycket just du har råd att betala för ditt lån eller din kredit varje månad i syfte att se hur mycket du faktiskt har råd att låna av banken. Räkna även på vad det skulle kosta dig om räntan stiger. Många banker gör en sådan kalkyl redan när de gör en kreditbedömning när du ansöker om ett lån, men det är alltid bra att ha full kontroll på sin egen ekonomiska situation.

Tänk alltid på att inte låna mer pengar än du har råd att betala tillbaka. Bara för att en bank bedömer att din ekonomi klarar av ett visst lånebelopp, betyder inte det att du inte kan komma att ha svårigheter att betala tillbaka lånet i alla fall. Det är därför det är så viktigt att du själv skaffar dig en överblick över hur amorteringar på ett lån påverkar just din ekonomi. Det är också viktigt för att undvika att skaffa sig mer skulder och krediter än man klarar av att betala på varje månad och för att kunna betala tillbaka på så kort tid som möjligt.

Jämför gärna de olika bankernas effektiva ränta för att få en så realistisk bild som möjligt av vad ett lån skulle kosta dig. Det är varje banks skyldighet enligt lag att lämna sådana uppgifter för att kunderna ska kunna jämföra de olika låneerbjudandena på ett rättvist sätt, men ibland kan du själv behöva kontakta banken för att få alla uppgifter.

Du kan använda dig av en jämförelsetjänst på nätet för att jämföra vad ett specifikt belopp skulle kosta, men det kan ibland vara värt att kontakta banken själv för att förhandla om den ränta som just du skulle bli erbjuden. Tänk på att du även kan förhandla om andra avgifter såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter. Det kan göra stor skillnad när det kommer till hur mycket ett lån i slutändan kommer att kosta dig.

 

Varför ska jag räkna ut hur mycket lånet kostar?

Svaret på den frågan kan verka självklart för de allra flesta. Det är alltid viktigt att du har en god överblick och kontroll över din ekonomi och hur mycket ett lån faktiskt kommer att kosta dig. Många bryr sig dock inte om att faktiskt räkna upp den totala kostnaden för ett lån innan de ansöker. Kanske tittar man bara på bankens ränta och jämför denna med andra låneinstitut innan man bestämmer sig. Misstaget man då riskerar att begå är att lånet blir väldigt mycket dyrare än vad man först har trott. Förutom räntan kan andra avgifter tillkomma, både vid ansökan och varje månad under hela återbetalningstiden. Det är alltid bra att räkna samman dessa kostnader med räntan för att ta reda på den verkliga kostnaden. Det är också bra att räkna ut vad lånets totalkostnad blir när hela lånet till slut har betalats. Då får du en rättvis bild över hur dyrt eller billigt ett specifikt lån faktiskt blir för just dig.

En förändring i löptid kan påverka lånets totala räntekostnad utan att göra så stor skillnad i din månadskostnad. Jämför olika betalningsalternativ med varandra för att hitta det alternativ där du får en månadskostnad med marginaler att ha råd att betala tillbaka även vid en räntehöjning, och en löptid som gör det möjligt att betala tillbaka så snabbt som möjligt. Ju längre tid du betalar tillbaka på ett lån, desto större blir den totala räntekostnaden, då du exempelvis kan få betala avgifter för lånet varje månad tills det är slutbetalt.

Det är alltid bra att ta reda på vad ett lån kommer att kosta för att få en överblick över ens egen ekonomi, men också för att få en rättvis bild av hur billigt eller dyrt lånet egentligen är jämfört med lån hos andra långivare. Du bör alltid jämföra lån med varandra för att hitta det lån med de villkor som passar dig och din ekonomi bäst.

Du kan ta hjälp av jämförelsetjänster på nätet för att jämföra olika lånekostnader med varandra eller helt enkelt själv kontakta de långivare du är intresserad av. Du bör dock alltid göra någon typ av jämförelse och framför allt på förhand räkna ut hur dyrt ett lån kommer att bli. Kanske kan du låna en mindre summa, för att på så sätt minimera de onödiga avgifter och kostnader som kommer med en längre löptid?

Vanliga frågor och svar

✅ Hur många har privatlån i Sverige?

Statistik från SCB och Finansinspektionen visar att allt fler personer tecknar privatlån i Sverige. De som tecknar större lån använder sig i stor utsträckning av låneförmedlare för att kunna jämföra långivare. Många tar privatlån för att samla sina lån. Av de svenska hushållens lån är den allra största delen bostadslån (82 procent), följt av fordonslån (12 procent) och en mindre del (6 procent) är konsumtionslån, som innefattar privatlån.

✅ Hur mycket kan jag låna?

När det gäller privatlån brukar taket för hur mycket du får låna vara 600 000 kronor. Vissa långivare har ett lägre tak än så.

✅ Hur många olika privatlån kan jag ha?

Det finns inga regler för hur många privatlån du kan ha hos olika långivare. Hur mycket du beviljas att låna beror dock på din ekonomiska situation. Om du redan beviljats ett större lån hos en långivare blir det generellt svårare att få ett till lån i direkt anslutning till det första lånet.

✅ Kan jag ta privatlån om jag har bolån?

Javisst. Bolånet är kopplat till din bostad där din bostads används som säkerhet, medan privatlånet tas utan säkerhet. Privatlånet kommer dock till högre ränta, så om du har möjlighet att låna på huset istället kan det vara mer fördelaktigt. Det är också vanligt med privatlån för att finansiera kontantinsatsen vid bostadslån.

✅ Vad kostar ett privatlån?

Det beror på vilken ränta och andra avgifter du får på lånet, vilket avgörs dels av dina ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet samt av vilken långivare du vänder dig till. För att hitta den bästa räntan bör du använda dig av en låneförmedlare som låter dig ansöka om lån hos flera långivare samtidigt.

✅ Vilket privatlån är bäst?

Vilket privatlån som är mest fördelaktigt för just dig är svårt att svara på. Det bästa du kan göra är att vända dig till en låneförmedlare (använd söktjänsten på Lånlågränta.se) och jämför långivare. Det ger dig en översikt över vilka långivare som kan ge dig bra ränta och villkor på privatlån.

 

Allmänt om privatlån

Ett av de vanligaste lånen idag är privatlånet. Det är inte så konstigt heller, idag är det lättare än någonsin att ansöka om ett lån online. Det finns dessutom flera olika aktörer som erbjuder privatlån online med bra villkor och ränta. Att hitta ett privat lån med låg ränta och bra villkor är enklare när du dessutom kan använda dig av en låneförmedlare för att få in flera erbjudanden från olika banker och långivare. Läs mer om hur det fungerar här.

Hur fungerar ett privatlån

Ett privatlån är ett lån som du får använda till vad du vill. I vissa fall kallas det även för ett blancolån. Du använder ingenting som säkerhet när du ansöker om ett sådant lån. De innebär att banken tar en större risk jämfört med ett billån eller ett bostadslån där bilen och bostaden används som säkerhet. Att ta ett lån utan säkerhet innebär att långivaren måste utvärdera din förmåga att återbetala lånet. Om långivaren bedömer att det blir svårt för dig att återbetala lånet så kan de neka din låneansökan eller ge dig högre ränta på lånet för att täcka risken. Om långivaren bedömer att du har god förmåga att återbetala lånet så vill de naturligtvis gärna ha dig som kund, vilket innebär att de sannolikt ger dig bättre ränta på ditt lån.

Privatlån och räntor

Räntan för ett privatlån är individuellt. Oftast så står det angivet hur lågt och hur högt långivaren sätter räntan. Det är dock inte bara räntan som påverkar hur mycket du ska betala i slutändan. Det kan även finnas olika avgifter som ska betalas, vissa är engångsavgifter medan andra ska betalas varje månad. Det kan handla om uppläggningsavgift, aviavgift, en generell månadskostnad och mycket mer. Olika banker och långivare har olika räntor och avgifter. Det lönar sig alltid att jämföra bankernas låneerbjudande för att på så sätt hitta vem som har bästa privatlånet.

Samla lån och krediter

Ett privatlån får du använda till vad du vill. Det är vanligt att låntagarna använder lånet för att köpa möbler, unnar sig en resa eller något annat liknande. Ett smart sätt att använda ett sådant lån på är att samla sina lån och krediter på samma ställe. Detta gör du genom att lösa lånet, det vill säga betala av hela lånet direkt. Om du har lån som har hög ränta och dyra avgifter så kan du spara en hel del genom att ta ett privatlån som täcker detta lån. Du ersätter med andra ord ditt lån med ett privatlån som har bättre ränta och villkor. Om du har flera smålån och krediter så kan du betala av även dessa med privatlånet.

Jämför privatlån online

Det finns flera sätt att jämföra lån mellan banker och långivare. Du kan själv gå in på de olika bankernas och långivarnas hemsidor för att kolla upp vad de erbjuder för privatlån. Du måste dock skicka en ansökan för att ta reda på exakt vilken ränta som just du kommer att få på ett lån, vilket innebär att varje ansökan du gör leder till en kreditkontroll. När banken utför en kreditkontroll så får de information om din ekonomiska situation, något de behöver för att kunna bedöma vilken ränta du ska få. Varje gång en kreditupplysning utförs så registreras detta, vilket innebär att flera kreditkontroller kan påverka dina chanser att få ett lån beviljat.

Detta leder oss till låneförmedlarna och en av fördelarna med att använda deras tjänster. En låneförmedlare samarbetar med flera banker och långivare. När du ansöker om ett privatlån genom en låneförmedlare så utförs endast en kreditkontroll. Informationen från denna används av samtliga långivare som är anslutna till låneförmedlaren. Du slipper med andra ord att få flera kreditkontroller utförda.

Låneförmedlare kostar inget att använda

Det är helt kostnadsfritt att använda en låneförmedlares tjänster. Bankerna och långivarna betalar en provision för varje kund som de får genom låneförmedlaren. Du kan oftast bara ta ett privatlån upp till 350 000 kronor, oavsett om du ansöker genom en låneförmedlare eller direkt till banken.

Risker och fördelar med privatlån på nätet

Ett privatlån är inte knutet till något som säkerhet. Det innebär att det bara är din förmåga att återbetala som står som grund för lånet. Om något händer med din förmåga att återbetala lånet så kan det bli bekymmer, något som gäller alla typer av lån. Det finns dock låneskydd som du kan använda dig av för att försäkra dig om att du alltid kan betala av dina lån. Eftersom det finns så många aktörer som erbjuder privatlån så krävs det inte så mycket arbete att hitta vem som har billigast privatlån för just dig. Om du är medlem i en fackförening så kan du till och med hitta privatlån med speciella villkor och ränta för medlemmarna. En annan fördel med privatlånet är att du faktiskt kan använda den till vad du vill. Hitta de bästa privatlånet genom att jämföra olika banker eller genom att helt enkelt vända dig till en låneförmedlare.