Blancolån

När din privata ekonomi inte räcker till eller du behöver ett snabbt tillskott av pengar kan ett blancolån vara lösningen. För att teckna ett behövs det nämligen ingen säkerhet. Alla som uppfyller långivarens krav kan inom kort tid få godkänt på sin ansökan. Långivare har olika villkor och villkoren kan variera beroende på lånesumma och kundens privatekonomi.

Vad är ett blancolån?


Blancolån är ett lån som lånas ut av banken utan säkerhet, det vill säga samma sak som ett privatlån. Att lånet är utan säkerhet betyder att du kan låna till vad som helst. Det finns dock begränsningar för hur mycket lån man får ha hos en bank utan säkerhet. Hur mycket du får låna bestäms också av din ekonomi och dina övriga skulder. Räntan på ett blancolån är ofta rörlig och individuell. Det betyder att räntan kan sjunka och stiga under hela återbetalningstiden. Vilken ränta just du får sätts också individuellt, det vill säga baserat på din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Ett blancolån kan ha en återbetalningstid på upp till 10-12 år, beroende på vilken bank du lånar av. När du ska söka ett blancolån är det viktigt att du först bestämmer dig för hur mycket du behöver låna och sedan räknar ut hur mycket du har råd att betala på lånet varje månad. Ta också med eventuella räntehöjningar som kan ske under lånets löptid i beräkningen för att vara säker på att ha råd att betala även om räntan stiger periodvis.

Blancolånet ger högre ränta

Det går att få ett blancolån till en rimligt låg ränta men det finns generellt en bred spridning på de effektiva räntor som de olika kreditinstituten kan erbjuda. Eftersom kunden inte behöver påvisa någon säkerhet är det vanligare att långivaren erbjuder denna typen av lån till något högre ränta än till exempel ett bolån.

När kan ett blancolån behövas?

Drömresan eller bubbelbadkaret kanske inte kan bli verklighet oavsett hur mycket som du sparar och då kan ett lån bli den ekonomiska support som krävs. Oväntade utgifter såsom en dyr tandläkarräkning eller en trasig varmvattenberedare är andra situationer där ett litet extra tillskott i ekonomin kan hjälpa. Jämför gärna de olika villkoren och den effektiva räntan innan du ansöker.

Så jämför du blancolån

 

  1. När du bestämt dig för detta är det dags att fundera på hur länge du vill betala tillbaka på lånet. Beroende på om banken tar ut andra avgifter än räntan, exempelvis någon form av månadskostnad såsom kostnader för avi-utskick och administration, kan det löna sig att betala tillbaka lånet under kortare tid. Då kan totalkostnaden för lånet, det vill säga hur mycket lånet kostat dig utöver lånebeloppet, bli lägre.
  2. Var noga med att jämföra olika långivare som erbjuder blancolån för att vara säker på att du får bästa möjliga ränta och de lägsta avgifterna samtidigt som du får de villkor du vill ha gällande betalningstid och andra villkor som kan vara avgörande.
  3. När du jämför olika banker som erbjuder blancolån är det viktigt att du inte bara jämför den ränta du blir erbjuden, utan också alla de andra avgifter som kommer med lånet. Olika banker har olika avgifter, så det är bra om du räknar ut den effektiva räntan för lån hos olika långivare innan du bestämmer dig.

för ett blancolån. Det betyder ofta att räntan är något högre och sätts efter dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet.

Hur söker jag ett blancolån?

Har du råd?

Om du ska ansöka om ett blancolån, ska du först bestämma dig för hur mycket du har råd att låna. Du måste räkna ut hur mycket du har råd att betala på lånet varje månad under det antal år du vill betala tillbaka. Det är viktigt att du även räknar med att räntan kan gå upp under lånets löptid och att du även då kommer att ha råd att betala på ditt lån.

Jämför rätt saker

Du bör också jämföra de olika långivarna för att få fram var just du kan få den bästa räntan och de mest förmånliga villkoren. Villkoren kan skilja sig åt mellan de olika bankerna och kreditgivarna, så det är viktigt att du tar med alla extra avgifter och kostnader för lånet i beräkningen av vad lånet kommer att kosta dig. Att räkna samman räntan med alla avgifter som tillkommer för lånet kallas för att räkna ut den effektiva räntan. Det är alltid den effektiva räntan du ska jämföra när du jämför lån.

Jämför långivarna via jämförelsetjänst

Om du tycker att det är krångligt att själv jämföra räntor och avgifter hos de olika långivarna, kan en jämförelsetjänst på internet vara ett bra redskap för att skaffa sig en överblick över de olika erbjudanden som finns. Tänk på att räntan på blancolån oftast sätts individuellt och att den ränta som då jämförs är en snittränta. För att få reda på vilken ränta just du kan få, måste du göra en ansökan hos den aktuella banken eller långivaren.

Ansök

Du kan antingen söka ett blancolån direkt hos den bank du är intresserad av eller använda dig av en låneförmedlingstjänst. Söker du direkt hos den bank du vill låna av, kan det vara svårare att jämföra räntor och avgifter med andra banker. Söker du hos flera banker för att jämföra kostnaderna, kommer det att genomföras flera kreditupplysningar på dig, eftersom varje bank gör en egen. För att undvika detta, och kunna jämföra lånevillkor och räntor hos olika banker, kan en låneförmedlare vara ett bra alternativ. Du fyller då i en ansökan hos det företag som erbjuder denna tjänst, och får sedan erbjudanden från alla de banker och långivare som kan erbjuda dig lån. Du kan då se var det är mest förmånligt för just dig att låna, och kan i lugn och ro välja var du vill placera ditt lån.

När kan jag ansöka om ett blancolån?

Ett blancolån kan användas till i princip vad som helst. Kanske har du fått en oväntad utgift, behöver köpa en bil eller en båt, samla ihop dyra smålån eller köpa något annat du inte har sparat ihop till. Då kan du låna utan säkerhet, det vill säga ta ett så kallat blancolån. Till skillnad från exempelvis bolån och billån lämnar du ingenting i säkerhet för ett blancolån. Det betyder ofta att räntan är något högre och sätts efter dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet.

Blancolån  – ett lån utan säkerhet


Du kan inte heller låna hur mycket som helst utan säkerhet. Var gränsen går för hur mycket du får ha som blancolån varierar från långivare till långivare. Vissa banker lånar även ut till kontantinsatsen för en bostad i form av blancolån, men det gäller långt ifrån alla. Det krävs också att du har goda marginaler i din ekonomi för att banken ska bedöma att du har råd att göra detta, då en kontantinsats för en bostad kan bli ganska stor då den utgör 15 % av bostadens pris. Du kan alltid kontakta din bank för att se vilka möjligheter som finns för just dig.

 

Långivare som ger fler möjlighet att låna

Om du har svårt att få lån hos någon av de traditionella långivarna finns idag långivare som är mer generösa. Du kanske saknar fast anställning eller har tidigare betalningsproblem. De kan då bedöma din ekonomi och din betalningsförmåga på ett individanpassat sätt, för att kunna erbjuda fler lån. Räntan hos dessa långivare kan dock vara något högre, beroende på den högre risken med att låna ut.

 

Samla ihop små krediter i ett blancolån

Om du har flera dyra små krediter, avbetalningsköp och lån som du betalar på, kan det istället löna sig att samla dessa i ett enda blancolån. Du kan då sänka din månadskostnad och slipper betala onödigt höga räntor och avgifter för flera lån och krediter. Behöver du hjälp med att jämföra vem som kan erbjuda just dig de bästa villkoren och den mest förmånliga räntan, kan du använda dig av ett företag som förmedlar lån. Du gör då din ansökan hos låneförmedlaren, som sedan återkommer till dig med de erbjudanden du fått från de olika långivarna. Sedan är det bara att bestämma dig för vilket erbjudande som passar dig bäst när det gäller ränta, villkor och löptid. Detta kan vara en fördel för att slippa flera kreditupplysningar, som skulle ha tagits om du själv sökt lån hos olika banker och kreditföretag.

 

Billigt lån kräver en låg räntesats

Det går att göra stora månadsbesparingar genom att välja en lägre räntenivå och en kort avbetalningsperiod. Då kan privatlånet ses som räddaren i nöden men ska alltid återbetalas.

Vanliga frågor och svar

✅ Hur mycket får jag låna med ett blancolån?

Ett blancolån tas utan säkerhet vilket innebär en större risk för långivaren. Det brukar därför finnas ett tak på hur mycket du kan låna. Taket ligger på upp till 600 000 kronor för de långivare som finns på Lånlågränta.se.

✅ Vad kan jag få för ränta på ett blancolån?

Räntan för ett blancolån är 2,95 procent och uppåt, beroende på din kreditvärdighet. Då blancolån tas utan säkerhet blir också räntan högre än vad du kan få när du tar ett lån med säkerhet, exempelvis bolån.

✅ Är det en bra idé att kringgå amorteringskrav genom att istället ta ett blancolån?

I Sverige gäller att bolån som överstiger 70 procent av bostadens värde ska amorteras med 2 procent eller mer varje år. Dock har det visat sig att det inte är lönsamt att försöka kringgå kravet genom att istället ta ett blancolån. Även om det inledningsvis verkar bli en billigare månadskostnad så är det i princip alltid på lång sikt en dyrare affär att betala av på ett blancolån.

✅ Kan jag ta ett blancolån som arbetslös?

Att sakna fast inkomst leder ofta till att långivare nekar dig att ta ett lån. Men det behöver inte betyda att det är omöjligt. Om du exempelvis har en bra relation med din bank och en välskött ekonomi så kan de bevilja ett lån trots att du är arbetslös. Det finns även andra långivare som är mindre stelbenta i sin bedömning av din återbetalningsförmåga och mycket väl kan bevilja ett lån om du bedöms kunna betala igen oavsett om du har fast arbete. Om du som arbetslös har en medsökande ökar också möjligheterna till att få ett lån beviljat.

✅ Hur lång återbetalningstid är det på ett blancolån?

När du tar ett blancolån får du välja återbetalningstid. Oftast är den mellan 1 till 10 år, men ibland även längre om du skulle vilja det. Tänk på att välja en avbetalningstid som varken pressar din ekonomi för hårt eller pågår onödigt länge. Ju längre återbetalningstid desto dyrare blir lånet i slutändan.

✅ Erbjuder Swedbank blancolån?

Hos Swedbank kan du som kund få ta blancolån på mellan 20 000 till 500 000 kronor till vad du vill. Räntan är rörlig och sätts individuellt.

✅ Erbjuder Nordea blancolån?

Hos Nordea kan du ta blancolån på mellan 10 000 kronor till 350 000 kronor. Du behöver inte heller vara kund för att ansöka om ett blancolån hos Nordea.

✅ Erbjuder Handelsbanken blancolån?

Handelsbanken erbjuder två olika modeller av privatlån. Det ena är ett vanligt blancolån med möjlighet att låna 30 000 till 150 000 kronor. Räntan är då rörlig och samma för alla låntagare. Den andra lånemodellen är ett privatlån med flexibla villkor som passar den som vill kunna lämna en säkerhet på lånet eller om det är flera som ska stå på lånet. För ett sådant lån sätts räntan individuellt och du väljer själv lånebelopp.

 

Allmänt om blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Just termen blancolån är en äldre benämning, idag är det vanligare att banker och långivare kallar det för ett privatlån. Eftersom ett blancolån inte använder något objekt som säkerhet så innebär det att lånet är helt baserat på din förmåga att betala tillbaka i tid. Alla har olika ekonomiska förutsättningar, vilket innebär att räntan kan se olika ut för olika personer som söker. Vi går igenom vad som gäller när du ansöker om ett blancolån.

Olika blancolån online

Det som gör ett blancolån speciellt är att du får använda lånet till vad du vill. Detta ger dig möjlighet att använda lånet till att köpa en resa, nya möbler till bostaden eller till och med för att köpa en begagnad bil som inte täcks av ett vanligt billån. Blancolånen som du kan hitta online skiljer sig väsentligt från varandra. Det märker du direkt om du börjar undersöka vad de olika bankerna och långivarna erbjuder. De anger ofta en lägsta och högsta ränta, vilket ger dig en föraning om vad räntan för just ditt lån kan hamna på. Bankerna bedömer därefter vilken ränta de kommer att ge dig baserat på din ekonomi, vilket innebär att låneerbjudanden kan skilja sig även mellan banker som har samma lägsta och högsta ränta på sina lån. Det finns flera enkla sätt att jämföra blancolån på nätet idag, bland annat genom att använda låneförmedlare.

Jämför blancolån på nätet

Du kan själv gå in på de olika bankernas hemsidor för att kolla vilka räntor de erbjuder och de olika villkoren som lånen har. För att få ett definitivt svar på hur räntan kommer att se ut måste du dock skicka en ansökan. Ett annat sätt att jämföra blancolån på nätet är genom att använda en låneförmedlare. Då kan du ansöka om ett blancolån hos flera banker och långivare samtidigt. Det är kostnadsfritt att använda en låneförmedlares tjänster. Det finns dock vissa krav som du måste uppfylla oavsett om du använder en låneförmedlare eller ej.

Grundkrav för att ansöka om ett blancolån

Alla banker och långivare har ett grundkrav som du måste uppfylla om du vill kunna ansöka om ett lån. Dessa kan se olika ut men handlar ofta om att du måste vara över en viss ålder, vara folkbokförd i Sverige, ha en årsinkomst på ett visst belopp och att det inte får förekomma några betalningsanmärkningar. Genom att utföra en kreditupplysning kan de ta reda på samtliga av dessa saker. Informationen som de får kommer direkt från Skatteverket via ett upplysningsföretag. Så länge som du uppfyller grundkraven så finns det inget som hindrar dig från att ansöka om ett lån.

Blancolån med låg ränta

När bankerna utför en kreditkontroll får de reda på hur din ekonomi ser ut. Informationen kommer från Skatteverket, vilket innebär att den kanske inte är helt aktuell. Ibland vill banken även ha ett intyg från din arbetsgivare för att kunna göra en bättre bedömning. Banken bestämmer därefter vilken ränta du får med hänsyn till lånebeloppet, återbetalningstiden och din ekonomi. Ju bättre din ekonomiska situation ser ut, desto lägre ränta får du.

Bra med konkurrens

När du använder en låneförmedlare så finns det ytterligare en variabel som bankerna måste ta hänsyn till, konkurrensen. Låneförmedlarna skickar ut en ansökan till alla de kopplade bankerna och långivarna. De får därefter konkurrera med varandra om att få dig som kund. Det är en av fördelarna med att använda sig av en låneförmedlare när du ska ansöka om ett blancolån.

Fördelar och nackdelar med blancolån

Precis som alla typer av lån så måste ett blancolån återbetalas. Ibland så händer det att något påverkar din inkomst, vilket kan göra det svårt för dig att betala lånet. Det finns dock olika sätt att skydda sig mot detta, bland annat genom att teckna ett låneskydd. En annan nackdel med blancolån är att de inte får vara hur stora som helst. De flesta bankerna och långivarna sätter sin gräns på 350 000 kronor. Dock kan du använda dessa pengar till precis vad du vill. Ett smart sätt att använda ett lån utan säkerhet är att samla sina dyra lån och krediter och betala av dessa med blancolånet.

Lös dina lån och krediter

Att lösa ett lån innebär att du betalar av hela lånet direkt. Om du har flera mindre lån och krediter som har hög ränta och dessutom avgifter så kan du spara en hel del på att göra detta. Det innebär att du helt enkelt byter ut alla de små lånen mot ett större blancolån. Eftersom de nya lånet har bättre villkor och ränta så sparar du in tusentals kronor i längden. Att samla lån och krediter är ett vanligt sätt att använda ett blancolån idag. Hitta ett lån som passar just dig genom att börja jämföra lånen på nätet. Oavsett om du använder en låneförmedlare eller självmant undersöker marknaden så kommer du att hitta bra blancolån med låg ränta direkt.