Om du inte betalar

När du tar ett lån kommer du behöva amortera på detta. Det tillkommer även ränta och i vissa fall andra avgifter som måste betalas. Räntan är något som du betalar månadsvis och är i de allra flesta fall en del av ditt låneavtal. Men vad händer då om du struntar i eller inte har möjlighet till att betala räntan eller andra kostnader som lånet medför?

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Dröjsmålsränta

Har du svårt att betala hela eller delar av ditt lån? Att låta räkningen förfalla innebär en större ekonomisk påfrestning för dig. Som vid andra fall när man inte betalar kommer en påminnelse om den summa som saknas på inbetalningen. Efter detta skickas räkningen vidare till inkasso som tar ut en avgift och om även denna betalning uteblir hamnar ärendet hos Kronofogden vars hantering är avgiftsbelagd.

Om amortering, ränta eller annan avgift inte betalas in i tid tillkommer även en så kallad dröjsmålsränta. Denna är baserad på det förfallna beloppet och kan därför variera. Dröjsmålsräntan är i de flesta fall den räntesats du har på lånet plus 5 procentenheter. Det är därför viktigt att du betalar hela din lånekostnad varje månad för att slippa en ännu större utgift.

Om du märker att du börjar få svårt att betala dina räkningar kopplade till dina lån och att det inte är tillfälligt så är det allra bästa att direkt diskutera med banken eller låneinstitutet om hur ni ska göra. Har du många lån och krediter hos flera banker och långivare så är det klokast att diskutera även detta med en bank som kan hjälpa dig att samla lånen.