Om du inte betalar

Vad händer om man inte betalar på sitt lån i tid? Vi går igenom processen steg för steg - Vad kan du göra om du inte kan betala?

lan lag ranta

Vad händer om man inte betalar sitt lån?

Har du svårt att betala hela eller delar av ditt lån? Att låta räkningen förfalla innebär en större ekonomisk påfrestning för dig – då tillkommer nämligen påminnelseavgifter och andra avgifter. Vi går igenom vad som händer när man inte betalar tillbaka på sitt lån enligt avtal.

Så här går det vanligtvis till när man inte betalar en räkning i tid:

  1. Påminnelse och dröjsmålsränta
  2. Inkassokrav
  3. Betalningsföreläggande från Kronofogden
  4. Betalningsanmärkning
  5. Indrivning av Kronofogden

Tänk på att företaget inte har någon skyldighet att skicka en påminnelse eller inkassokrav. Möjligheten finns alltså att din obetalda räkning skickas direkt till Kronofogden.

Om du inte kan betala

Om du märker att du börjar få svårt att betala dina räkningar kopplade till dina lån är det allra bästa att direkt diskutera med banken eller låneinstitutet om hur ni ska göra. Har du många lån och krediter hos flera banker och långivare så är det klokast att diskutera även detta med en bank som kan hjälpa dig att samla lånen.

Att ta ett lån innebär ett stort ekonomisk ansvar och det är därför viktigt att betala på lånet enligt avbetalningsplanen. Det blir alltid dyrare i slutändan om man inte betalar sina räkningar i tid.

Påminnelse och dröjsmålsränta

Som vid andra fall när man inte betalar kommer allra först en påminnelse om den summa som saknas på inbetalningen. Denna påminnelse har en dröjsmålsränta – det gäller i stort sett alla räkningar om amortering, ränta eller annan låneavgift.

Dröjsmålsräntan är baserad på det förfallna beloppet och kan därför variera. Det handlar i de flesta fall om den räntesats du har på lånet plus 5 procentenheter. Det är därför viktigt att du betalar hela din lånekostnad varje månad för att slippa en ännu större utgift. Att inte betala sina räknar i tid kan bli väldigt dyrt i längden.

Inkasso

Efter påminnelsen skickas räkningen vidare till inkasso. Företaget kan ta ut ytterligare en avgift för inkassokravet. Om även denna betalning uteblir hamnar ärendet hos Kronofogden vars hantering alltid är avgiftsbelagd.

Kronofogden

Betalar du inte inkassokravet kommer skulden så småningom att gå till Kronofogden, en myndighet som driver in skulder åt den som inte fått betalt.

Betalas inte räkningen från Kronofogden får du en betalningsanmärkning som hänger med dig i tre eller fem år och syns på kreditupplysningar. En betalningsanmärkning kan leda till att du får svårt att låna pengar i framtiden, ta ett mobilabonnemang eller köpa saker på avbetalning, så därför är det viktigt att alltid betala lånen i tid.

Så länge syns din betalningsanmärkning

Person Tid
Privatperson 3 år
Juridisk person 5 år
Skuldsanering, privatperson Minst 5 år
Skuldsanering, företagare Minst 3 år

Indrivning och utmätning

Kronofogden kan även driva in din obetalda skuld genom utmätning. Då säljer Kronofogden dina ägodelar eller tar en viss procent av din lön för att återbetala din skuld.

Jag kan inte betala räkningen, var vänder jag mig?

Se till att kontakta företaget som skickat räkningen och förklara din situation. Kanske kan de hjälpa dig med att dela upp kostnaden. Fundera även på om det finns något i din ägo som du kan sälja för att betala räkningen. På ett eller annat sätt kommer du bli tvungen att betala tillbaka räkningen i vilket fall som helst och det blir bara dyrare och leder till mer negativa konsekvenser för dig ju längre tiden går.

Jag kan inte betala min månadskostnad på lånet, vad ska jag göra?

Kontakta långivaren och diskutera din situation. I många fall går det att hitta en lösning. Har din ekonomiska situation oväntat förändrats till det sämre, exempelvis om du blivit arbetslös, så kan du undersöka om du har ett låneskydd kopplat till ditt lån.

Jag har inte råd att betala alla mina smålån, kan jag sänka kostnaderna?

Smålån kommer ofta med höga räntekostnader. Ett alternativ är att samla lånen. Då tar du ett större privatlån till lägre ränta som du använder för att betala tillbaka alla smålån på samma gång. Sedan återstår bara det större lånet att betala tillbaka, men till lägre ränta än vad du hade på dina smålån.

Jag kan inte betala mitt bolån, kan jag bli av med min bostad?

Eftersom du har använt din bostad som säkerhet för lånet när du tog ditt bolån så kan du även förlora den om det går så långt att Kronofogden gör en utmätning av dina tillgångar.