Om du inte betalar

När du tar ett lån kommer du behöva amortera på detta. Det tillkommer även ränta och i vissa fall andra avgifter som måste betalas. Räntan är något som du betalar månadsvis och är i de allra flesta fall en del av ditt låneavtal. Men vad händer då om du struntar i eller inte har möjlighet till att betala räntan eller andra kostnader som lånet medför?

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Dröjsmålsränta

Har du svårt att betala hela eller delar av ditt lån? Att låta räkningen förfalla innebär en större ekonomisk påfrestning för dig. Som vid andra fall när man inte betalar kommer en påminnelse om den summa som saknas på inbetalningen. Efter detta skickas räkningen vidare till inkasso som tar ut en avgift och om även denna betalning uteblir hamnar ärendet hos Kronofogden vars hantering är avgiftsbelagd.

Om amortering, ränta eller annan avgift inte betalas in i tid tillkommer även en så kallad dröjsmålsränta. Denna är baserad på det förfallna beloppet och kan därför variera. Dröjsmålsräntan är i de flesta fall den räntesats du har på lånet plus 5 procentenheter. Det är därför viktigt att du betalar hela din lånekostnad varje månad för att slippa en ännu större utgift.

Om du märker att du börjar få svårt att betala dina räkningar kopplade till dina lån och att det inte är tillfälligt så är det allra bästa att direkt diskutera med banken eller låneinstitutet om hur ni ska göra. Har du många lån och krediter hos flera banker och långivare så är det klokast att diskutera även detta med en bank som kan hjälpa dig att samla lånen.

Vanliga frågor och svar

✅ Jag kan inte betala räkningen. Var vänder jag mig?

Se till att kontakta företaget som skickat räkningen och förklara din situation. Kanske kan de hjälpa dig med att dela upp kostnaden. Fundera även på om det finns något i din ägo som du kan sälja för att betala räkningen. På ett eller annat sätt kommer du bli tvungen att betala tillbaka räkningen i vilket fall som helst och det blir bara dyrare och leder till mer negativa konsekvenser för dig ju längre tiden går.

✅ Jag kan inte betala min månadskostnad på lånet. Vad ska jag göra?

Kontakta långivaren och diskutera din situation. I många fall går det att hitta en lösning. Har din ekonomiska situation oväntat förändrats till det sämre, exempelvis om du blivit arbetslös, så kan du undersöka om du har ett låneskydd kopplat till ditt lån.

✅ Jag har inte råd att betala alla mina smålån. Kan jag sänka kostnaderna?

Smålån kommer ofta med höga räntekostnader. Om du har flera smålån är det lätt att räntekostnaderna skjuter i höjden och det blir svårt att betala tillbaka. Ett alternativ är att samla lånen. Då tar du ett större privatlån till lägre ränta som du använder för att betala tillbaka alla smålån på samma gång. Sedan återstår bara det större lånet att betala tillbaka, men till lägre ränta än vad du hade på dina smålån.

✅ Jag kan inte betala mitt bolån. Kan jag bli av med min bostad?

Eftersom du har använt din bostad som säkerhet för lånet när du tog ditt bolån så kan du även förlora den om det går så långt att Kronofogden gör en utmätning av dina tillgångar.

 

Att ta ett lån innebär ett stort ekonomisk ansvar och det är därför viktigt att betala på lånet enligt avbetalningsplanen. Det blir nästan alltid dyrare med uteblivna låneavbetalningar än annars, speciellt om det gäller räntefria lån eftersom betalningsvillkoren kan läggas om och innebära att lånet blir räntebärande istället. Dessutom tillkommer påminnelseavgifter.

Om du inte betalar på ditt lån får du i första hand en påminnelse efter förfallodatumet, oftast med en dröjsmålsavgift. Betalas inte den kan långivaren lämna över betalningsfordran till inkasso. Det är inte så ovanligt att betalningsskulder kan gå till inkasso, vilket oftast innebär en extra avgift till inkassoföretaget också. Risken att en skuld går till inkasso är dock inte så stor om du är skötsam kring din ekonomi och dina räkningar.

Betalar du inte inkassokravet kommer skulden så småningom att gå till Kronofogden, en myndighet som driver in skulder åt den som inte fått betalt. Betalas inte räkningen från Kronofogden får du en betalningsanmärkning som hänger med dig i tre år och syns på kreditupplysningar. Det kan leda till att du får svårt att låna pengar i framtiden, ta ett mobilabonnemang eller köpa saker på avbetalning, så därför är det viktigt att betala lånen i tid.