Kronofogden

lan lag ranta

Vad innebär det att hamna hos Kronofogden?

Om du hamnar hos Kronofogden på grund av obetalt lån kan de kräva dig på pengarna genom exempelvis försäljning av din bostad (vid bolån) eller försäljning av det du eventuellt lämnat som försäkring till långivaren. Har du väl hamnat här kommer du få en betalningsanmärkning som kan hindra dig från att ta ytterligare lån eller krediter i flera år framöver.

Vad kan du göra om du hamnat hos Kronofogden?

Det du kan göra är att kontakta dem och förklara att du inte kan betala räkningen och då be om en avbetalningsplan. Det är inte förrän denna är helt avbetald som tiden för din betalningsanmärkning börjar räknas ner (mellan 3 och 5 år). Ingen vill hamna i detta prekära läge. Se därför till att du har de ekonomiska förutsättningarna för ett lån innan du tecknar på ett avtal för det hos en långivare. En första varning om att du är på väg att hamna hos Kronofogden är att du fått inkassokrav tidigare.

Kronofogden är en myndighet vars uppgift är att hjälpa den som inte fått betalt. Det handlar oftast om personer som inte kunnat betala tillbaka på ett lån i tid eller inte betalat tillbaka på en vara eller tjänst enligt en avbetalningsplan och som upprepade gånger fått påminnelser om betalningen. Kronofogden börjar med att skicka ett brev med räkningen, och betalas den i tid är det inga problem. Betalas den inte kan man få en betalningsanmärkning som hänger med i tre år vilket innebär att även om man betalar av på skulden så syns betalningsanmärkningen om ett företag eller en bank gör en kreditupplysning.

Kronofogden kan även göra mer än att registrera betalningsanmärkningar, de kan även utföra så kallad utmätning. Då kollar Kronofogden på ens lön och värdet på det man äger för att på så vis kunna sälja det som behövs för att få in pengar till skulden. Det krävs dock mycket för att Kronofogden ska ta till utmätning. Kronofogden kan även hjälpa den som har en skuld och som behöver hjälp och vägledning för att komma till rätta med sin situation. Man kan alltså kalla Kronofogden som en aktör som skapar balans mellan den som ska betala och den som ska ha betalt.

Vanliga frågor och svar

Varför finns Kronofogden?

Kronofogden har som uppgift att driva in skulder åt företag och långivare vars kunder inte betalar vad de är skyldiga. Kronofogden kan också hjälpa till med skuldsanering, vilket är en hjälp för människor att få sina skulder avskrivna efter ett antal år.

Jag har hamnat i Kronofogdens register – hur länge gäller det?

En betalningsanmärkning hos Kronofogden syns i tre år från att anmärkningen uppkom. Om du haft skuldsanering syns det i fem år efter att den beviljades.

Kan Kronofogden ta arv?

Ja. Om du har fått ärva pengar så räknas det som tillgångar som Kronofogden kan ta när de gör en utmätning på dig.

Kan Kronofogden ta min bil och min bostad?

När Kronofogden gör en utmätning har de rätt att, med några undantag, använda det du har i din ägo för att betala tillbaka din skuld. Det inkluderar din bil och din bostad.

Finns jag hos Kronofogden?

Om du vill se om du finns i Kronofogdens register och i så fall hur stor din skuld är så kan du logga in med BankID på ”Mina sidor” på Kronofogden.se.

Kan Kronofogden ta vinstpengar?

Om du vunnit pengar på spel eller betting räknas det som en tillgång och därför har Kronofogden rätt att ta pengarna vid en utmätning.

Får Kronofogden bryta sig in?

Kronofogden har rätt att gå in i din bostad om du inte är hemma, eller bryta upp låset på dörren om du inte är hemma eller inte öppnar dörren. Kronofogden är dock skyldig att underrätta dig om att de tänker gå in i bostaden innan de besöker den. De kommer med andra ord inte att göra något oanmält besök och ta sig in i din bostad.

Får Kronofogden ta semesterersättning?

Om Kronofogden beslutar att utmäta lön så görs ingen skillnad på om lönen består av olika typer av ersättningar som semesterersättning eller övertidsersättning. Lön ska dock bara utmätas om den överstiger vad du och din familj behöver för att klara er.