Kronofogden

Har du inte möjlighet att betala ditt lån kan du hamna hos Kronofogdemyndigheten. Detta är steget efter Inkasso och innebär att du får en betalningsanmärkning för din uteblivna betalning. Kronofogden är en statlig förvaltningsmyndighet vars uppgift är att driva in obetalda skulder till de företag som ska ha dem.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad innebär det att hamna hos Kronofogden?

Om du hamnar hos Kronofogden på grund av obetalt lån kan de kräva dig på pengarna genom exempelvis försäljning av din bostad (vid bolån) eller försäljning av det du eventuellt lämnat som försäkring till långivaren. Har du väl hamnat här kommer du få en betalningsanmärkning som kan hindra dig från att ta ytterligare lån eller krediter i flera år framöver.

Vad kan du göra om du hamnat hos Kronofogden?

Det du kan göra är att kontakta dem och förklara att du inte kan betala räkningen och då be om en avbetalningsplan. Det är inte förrän denna är helt avbetald som tiden för din betalningsanmärkning börjar räknas ner (mellan 3 och 5 år). Ingen vill hamna i detta prekära läge. Se därför till att du har de ekonomiska förutsättningarna för ett lån innan du tecknar på ett avtal för det hos en långivare. En första varning om att du är på väg att hamna hos Kronofogden är att du fått inkassokrav tidigare.

Vanliga frågor och svar

✅ Varför finns Kronofogden?

Kronofogden har som uppgift att driva in skulder åt företag och långivare vars kunder inte betalar vad de är skyldiga. Kronofogden kan också hjälpa till med skuldsanering, vilket är en hjälp för människor att få sina skulder avskrivna efter ett antal år.

✅ Jag har hamnat i Kronofogdens register – hur länge gäller det?

En betalningsanmärkning hos Kronofogden syns i tre år från att anmärkningen uppkom. Om du haft skuldsanering syns det i fem år efter att den beviljades.

✅ Kan Kronofogden ta arv?

Ja. Om du har fått ärva pengar så räknas det som tillgångar som Kronofogden kan ta när de gör en utmätning på dig.

✅ Kan Kronofogden ta min bil och min bostad?

När Kronofogden gör en utmätning har de rätt att, med några undantag, använda det du har i din ägo för att betala tillbaka din skuld. Det inkluderar din bil och din bostad.

✅ Finns jag hos Kronofogden?

Om du vill se om du finns i Kronofogdens register och i så fall hur stor din skuld är så kan du logga in med BankID på "Mina sidor" på Kronofogden.se.

✅ Kan Kronofogden ta vinstpengar?

Om du vunnit pengar på spel eller betting räknas det som en tillgång och därför har Kronofogden rätt att ta pengarna vid en utmätning.

✅ Får Kronofogden bryta sig in?

Kronofogden har rätt att gå in i din bostad om du inte är hemma, eller bryta upp låset på dörren om du inte är hemma eller inte öppnar dörren. Kronofogden är dock skyldig att underrätta dig om att de tänker gå in i bostaden innan de besöker den. De kommer med andra ord inte att göra något oanmält besök och ta sig in i din bostad.

✅ Får Kronofogden ta semesterersättning?

Om Kronofogden beslutar att utmäta lön så görs ingen skillnad på om lönen består av olika typer av ersättningar som semesterersättning eller övertidsersättning. Lön ska dock bara utmätas om den överstiger vad du och din familj behöver för att klara er.