Kronofogden

Vad händer när man hamnar hos Kronofogden? Vi hjälper dig med vad du ska göra när du får ett brev från kronofogden. Tips, råd och information.

lan lag ranta

Vad innebär det att hamna hos Kronofogden?

Kronofogden är en statlig myndighet som arbetar med skulder. De arbetar både med att driva in skulder, men även med att ge rådgivning till personer som är skuldsatta.

Om du hamnar hos Kronofogden innebär det att du på något sätt har misskött dina skulder och betalningar. Det kan handla om obetalda räkningar eller amorteringar som inte kommit in i tid.

Handlar det om ett obetalt lån med säkerhet, till exempel ett bolån, kan myndigheten i värsta fall kräva dig på pengarna genom försäljning av det du lämnat som säkerhet vid lånet. Vid bolån handlar det om bostaden och vid billån handlar det om bilen.

Har du väl hamnat här kommer du få en betalningsanmärkning. Denna anmärkning kan hindra dig från att ta ytterligare lån eller krediter i flera år framöver.

Läs mer om lån med betalningsanmärkning här.

Hur går det till när man hamnar hos Kronofogden?

Hur går det egentligen till när man hamnar hos Kronofogden? Det ska vi titta närmare på.

Kronofogden är en myndighet vars uppgift är att hjälpa den som inte fått betalt. När det gäller lån handlar det om långivaren eller banken. Den som hamnar hos Kronofogden är personen som inte kunnat betala tillbaka på ett lån i tid eller inte betalat tillbaka på en vara eller tjänst enligt en avbetalningsplan. Långivaren kan välja att skicka påminnelser och inkassokrav innan den tar kontant med Kronofogden.

Kronofogden börjar med att skicka ett brev med räkningen. Räkningen innehåller avgift för den första fakturan plus eventuella påminnesleavgifter, dröjsmålsränta, inkassoavgifter och avgift från Kronofogden. Betalas denna faktura i tid är är skulden löst. Betalas den inte kan man få en betalningsanmärkning som hänger med i tre eller fem år. Detta innebär att även om man betalar av på skulden så syns betalningsanmärkningen om ett företag eller en bank gör en kreditupplysning.

  1. En räkning betalas inte i tid
  2. Långivaren skickar en betalningspåminnelse med påminnelseavgift och dröjsmålsränta
  3. Långivaren kontaktar inkasso och ett inkassokrav skickas med ytterligare avgifter
  4. Kronofogden skickar ett krav på betalning med ytterligare avgifter
  5. Betalningsanmärkning

Vad kan du göra om du hamnat hos Kronofogden?

Det första du bör göra är att kontakta Kronofogden och långivaren du har en skuld till. Förklara att du inte kan betala räkningen och fråga om möjligheterna till en betalningsplan. Det är inte förrän denna betalningsplan är helt avbetald som tiden för din betalningsanmärkning börjar räknas ner.

Ingen vill hamna i detta prekära läge. Se därför till att du har de ekonomiska förutsättningarna för ett lån innan du tecknar ett avtal för det hos en långivare. En första varning om att du är på väg att hamna hos Kronofogden är att du fått inkassokrav tidigare.

Så länge syns din betalningsanmärkning

Person Tid
Privatperson 3 år
Juridisk person 5 år
Skuldsanering, privatperson Minst 5 år
Skuldsanering, företagare Minst 3 år

Utmätning

Kronofogden kan även göra mer än att registrera betalningsanmärkningar, de kan även utföra så kallad utmätning. Då kollar Kronofogden på ens lön och värdet på det man äger för att på så vis kunna sälja det som behövs för att få in pengar till skulden. Det krävs dock mycket för att Kronofogden ska ta till utmätning.

Kronofogden kan även hjälpa den som har en skuld och som behöver hjälp och vägledning för att komma till rätta med sin situation. Man kan alltså kalla Kronofogden en aktör som skapar balans mellan den som ska betala och den som ska ha betalt.

Vanliga frågor och svar om Kronofogden

Varför finns Kronofogden?

Kronofogden har som uppgift att driva in skulder åt företag och långivare vars kunder inte betalar vad de är skyldiga. Kronofogden kan också hjälpa till med skuldsanering, vilket är en hjälp för människor att få sina skulder avskrivna efter ett antal år.

Jag har hamnat i Kronofogdens register – hur länge gäller det?

En betalningsanmärkning hos Kronofogden syns i tre år från att anmärkningen uppkom. Om du haft skuldsanering syns det i fem år efter att den beviljades.

Kan Kronofogden ta arv?

Ja. Om du har fått ärva pengar så räknas det som tillgångar som Kronofogden kan ta när de gör en utmätning på dig.

Kan Kronofogden ta min bil och min bostad?

När Kronofogden gör en utmätning har de rätt att, med några undantag, använda det du har i din ägo för att betala tillbaka din skuld. Det inkluderar din bil och din bostad.

Finns jag hos Kronofogden?

Om du vill se om du finns i Kronofogdens register och i så fall hur stor din skuld är så kan du logga in med BankID på ”Mina sidor” på Kronofogden.se.

Kan Kronofogden ta vinstpengar?

Om du vunnit pengar på spel eller betting räknas det som en tillgång och därför har Kronofogden rätt att ta pengarna vid en utmätning.

Får Kronofogden bryta sig in?

Kronofogden har rätt att gå in i din bostad om du inte är hemma, eller bryta upp låset på dörren om du inte är hemma eller inte öppnar dörren. Kronofogden är dock skyldig att underrätta dig om att de tänker gå in i bostaden innan de besöker den. De kommer med andra ord inte att göra något oanmält besök och ta sig in i din bostad.

Får Kronofogden ta semesterersättning?

Om Kronofogden beslutar att utmäta lön så görs ingen skillnad på om lönen består av olika typer av ersättningar som semesterersättning eller övertidsersättning. Lön ska dock bara utmätas om den överstiger vad du och din familj behöver för att klara er.