Swedbank

Swedbank har en lång och komplicerad historia som innefattar många uppköp, sammanslagningar och byten av namn. Allt började under det tidiga 1820-talet då den allra första sparbanken i Sverige öppnade sina dörrar. Detta var Göteborgs sparbank, en bank som i början endast hade ett kapital på 758 kronor, en summa som hade varit värd ungefär 66 800 kronor idag.

FÖRDELAR FÖR DIG

  • Över 7 miljoner privatkunder
  • Sveriges största bank
  • Kreditkort med upp till 60 000kr i kredit

Sakta men säkert växte Göteborgs sparbank och i slutet av första året hade man fått insättningar värda 48 000 kronor, cirka 4,2 miljoner kronor idag. År 1931 var man den tredje största enskilda sparbanken i Sverige. Det dröjde till 1968 innan man slogs ihop med Göteborgs och Bohus läns sparbank, något som resulterade i den nya Länssparbanken i Göteborg. Därefter dröjde det till 1982 innan även denna bank slogs ihop med en annan sparbank, Sparbanken i Stockholm, slogs ihop till Första Sparbanken. 1992 slås flera sparbanker ihop, bland annat Första Sparbanken, för att bilda Sparbanken Sverige. Detta är bara halva historien om Swedbank.

Lång historik

Om vi går tillbaka lite i tiden till år 1915 så kommer vi till en tid då Göteborgs sparbank fortfarande var aktiva på bankmarknaden. Första världskriget är inne på sitt andra år och på andra sidan Atlanten väntar Natalie Della Gavarante en son som skulle komma att bli den legendariske Frank Sinatra. Det är även detta år som den allra första Jordbrukskassan bildades i Västerhaninge, inte alltför långt från Stockholm. Tanken bakom Jordbrukskassan var att finnas tillhands för bönder och jordbrukare som behövde kapital för att växa eller etablera sig. Precis som för Göteborgs sparbank gick även Jordbrukskassan bra och ytterligare en Jordbrukskassa bildas, den här gången i Södertälje. Råvaror från jordbruket är trots allt väldigt eftertraktade varor under krigstider.

1958 bildar Jordbrukskassorna en centralbank, Jordbrukets bank, som agerar centralbank gentemot alla Jordbrukskassor. Denna bank byter år 1974 namn till Föreningsbankernas bank, även kallad Föreningsbanken. År 1989 bildar Föreningsbanken och ytterligare 11 andra banker inom Sveriges Föreningsbankers Förbund en bankkoncern vid namn Sveriges Föreningsbank.

1992, samma år som flera sparbanker bildar Sparbanken Sverige, bildas även Föreningsbanken. Denna bank bestod bland annat av Sveriges Föreningsbank, där Föreningsbankernas Bank ingick, och ytterligare trehundra mindre föreningsbanker. Efter ytterligare fem år, 1997, inleder Föreningsbanken ett samarbete med Sparbanken Sverige, vilket resulterar i FöreningsSparbanken.

Denna nya och väldigt stora bank fortsätter växa. 2001 var de nära att gå ihop även med SEB men samarbetet avbröts. År 2005 köper FöreningsSparbanken en baltisk bank istället, Hansabank. Året efter detta, 2006, bestämmer styrelsen att det är dags för ett nytt namn. FöreningsSparbanken byter nu officiellt namn till Swedbank. Sedan dess har Swedbank fortsatt att köpa upp mindre banker, utveckla tjänster och låna ut pengar till kunder i Sverige och flera baltiska länder.

Verksamhetsbeskrivning

Swedbank har cirka 600 000 företagskunder och 8 000 000 privatkunder idag, fördelat mellan länder som Sverige, Estland, Litauen och Lettland. De erbjuder flera olika tjänster. För privatpersoner finns det bolån, privatlån, spar och placering, försäkringar av olika slag och mycket mer. De har bland annat utvecklat pengaöverföringstjänsten Swish tillsammans med andra svenska banker.

Bolån

Du har flera olika alternativ att välja mellan här. Du kan ta ett regelrätt bolån på upp till 85 % av bostadens marknadsvärde, varav 70 % av detta bolån är ett bottenlån och resten ett topplån. I skrivande stund ligger den rörliga räntan på 2,04 % och den fasta räntan (5 år och 10 år) på 2,45 % och 3,33 %. Du kan även välja att få ett lånelöfte till ditt bostadsköp, ett handpenningslån, ett bolån med räntetak och många andra typer av lån inom denna kategori.

Privatlån

Swedbanks privatlånserbjudande för vanliga kunder heter Privatlån Direkt. Du får låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet, med en högsta återbetalningstid på 12 år. Är du nyckelkund behöver du inte betala någon uppläggningsavgift (300 kr). Räntan sätts individuellt och den ligger i skrivande stund på mellan 3,68 % till 13 %.

Billån

Bland privatlånen hittar du även deras billån, ett lån som ser annorlunda ut jämfört med det vanliga blancolånet. Här får du istället låna upp till 900 000 kronor med en återbetalningstid på upp till 12 år, under villkoret att du köper din bil från en av Swedbanks auktoriserade bilhandlare.

Försäkring

Swedbank har tre olika försäkringskategorier, en för dig själv, en för fordonet och en för ditt hem. När det kommer till personförsäkringar kan du välja mellan bland annat liv-, sjuk-, arbetslöshet-, olycksfalls-, sjukkapitalsförsäkring och mycket mer. För boendet finns det hem-, fritidshus-, villahem- och reseförsäkring att välja på. För fordonet har du de flesta fordonstyperna att välja mellan, från vanlig bil till snöskoter och släp.

Ansök om lån hos Swedbank