Swedbank har en lång och komplicerad historia som innefattar många uppköp, sammanslagningar och byten av namn. Allt började under det tidiga 1820-talet då den allra första sparbanken i Sverige öppnade sina dörrar. Detta var Göteborgs sparbank, en bank som i början endast hade ett kapital på 758 kronor, en summa som hade varit värd ungefär 66 800 kronor idag.

 

Fördelar

  • Samla dina lån på ett och samma ställe
  • Få bättre koll på dina kostnader
  • Du kan låna mellan 20 000 och 500 000 kronor

Swedbank

Sakta men säkert växte Göteborgs sparbank och i slutet av första året hade man fått insättningar värda 48 000 kronor, cirka 4,2 miljoner kronor idag. År 1931 var man den tredje största enskilda sparbanken i Sverige. Det dröjde till 1968 innan man slogs ihop med Göteborgs och Bohus läns sparbank, något som resulterade i den nya Länssparbanken i Göteborg. Därefter dröjde det till 1982 innan även denna bank slogs ihop med en annan sparbank, Sparbanken i Stockholm, slogs ihop till Första Sparbanken. 1992 slås flera sparbanker ihop, bland annat Första Sparbanken, för att bilda Sparbanken Sverige. Detta är bara halva historien om Swedbank.

Lång historik

Om vi går tillbaka lite i tiden till år 1915 så kommer vi till en tid då Göteborgs sparbank fortfarande var aktiva på bankmarknaden. Första världskriget är inne på sitt andra år och på andra sidan Atlanten väntar Natalie Della Gavarante en son som skulle komma att bli den legendariske Frank Sinatra. Det är även detta år som den allra första Jordbrukskassan bildades i Västerhaninge, inte alltför långt från Stockholm. Tanken bakom Jordbrukskassan var att finnas tillhands för bönder och jordbrukare som behövde kapital för att växa eller etablera sig. Precis som för Göteborgs sparbank gick även Jordbrukskassan bra och ytterligare en Jordbrukskassa bildas, den här gången i Södertälje. Råvaror från jordbruket är trots allt väldigt eftertraktade varor under krigstider.

1958 bildar Jordbrukskassorna en centralbank, Jordbrukets bank, som agerar centralbank gentemot alla Jordbrukskassor. Denna bank byter år 1974 namn till Föreningsbankernas bank, även kallad Föreningsbanken. År 1989 bildar Föreningsbanken och ytterligare 11 andra banker inom Sveriges Föreningsbankers Förbund en bankkoncern vid namn Sveriges Föreningsbank.

1992, samma år som flera sparbanker bildar Sparbanken Sverige, bildas även Föreningsbanken. Denna bank bestod bland annat av Sveriges Föreningsbank, där Föreningsbankernas Bank ingick, och ytterligare trehundra mindre föreningsbanker. Efter ytterligare fem år, 1997, inleder Föreningsbanken ett samarbete med Sparbanken Sverige, vilket resulterar i FöreningsSparbanken.

Denna nya och väldigt stora bank fortsätter växa. 2001 var de nära att gå ihop även med SEB men samarbetet avbröts. År 2005 köper FöreningsSparbanken en baltisk bank istället, Hansabank. Året efter detta, 2006, bestämmer styrelsen att det är dags för ett nytt namn. FöreningsSparbanken byter nu officiellt namn till Swedbank. Sedan dess har Swedbank fortsatt att köpa upp mindre banker, utveckla tjänster och låna ut pengar till kunder i Sverige och flera baltiska länder.

Verksamhetsbeskrivning

Swedbank har cirka 600 000 företagskunder och 8 000 000 privatkunder idag, fördelat mellan länder som Sverige, Estland, Litauen och Lettland. De erbjuder flera olika tjänster. För privatpersoner finns det bolån, privatlån, spar och placering, försäkringar av olika slag och mycket mer. De har bland annat utvecklat pengaöverföringstjänsten Swish tillsammans med andra svenska banker.

Bolån

Du har flera olika alternativ att välja mellan när det kommer till bolån. Du kan ta ett regelrätt bolån på upp till 85 % av bostadens marknadsvärde, där du väljer att binda räntan från 3 månader och upp till tio år. Du kan även välja att få ett lånelöfte till ditt bostadsköp, ett handpenningslån och flera andra typer av lån inom denna kategori.

Privatlån

Swedbanks privatlånserbjudande för vanliga kunder heter Privatlån Direkt. Du får låna upp till 500 000 kronor utan säkerhet, med högsta återbetalningstid på 12 år. Är du Nyckelkund behöver du inte betala någon uppläggningsavgift (300 kr). Räntan sätts individuellt och den ligger i skrivande stund på mellan 4,09 % till 13,34 %.

Billån

Beroende på om du vill köpa en bil av en privatperson, eller en auktoriserad bilhandlare erbjuder Swedbank olika typer av lån. Om du ska köpa bilen av en bilhandlare och om bilen kostar mer än 70 000 kronor, så kan du ta ett billån och låna upp till 80 procent av bilens värde.

Om bilen kostar mindre än 70 000 kronor och du ska köpa den av en privatperson så är det istället privatlånet utan säkerhet som gäller.

Försäkring

Swedbank har tre olika försäkringskategorier, en för dig själv, en för fordonet och en för ditt hem. När det kommer till personförsäkringar kan du välja mellan bland annat liv-, sjuk-, arbetslöshet-, olycksfalls-, sjukkapitalsförsäkring och mycket mer. För boendet finns det hem-, fritidshus-, villahem- och reseförsäkring att välja på. För fordonet har du de flesta fordonstyperna att välja mellan, från vanlig bil till snöskoter och släp.

Swedbanks erbjudande

Swedbank erbjuder det mesta inom privatekonomi och försäkringar. Du kan ta privatlån utan säkerhet samt flera olika typer av bolån och billån.

Utöver det erbjuder Swedbank en mängd olika försäkringar, och förstås sparkonton, betal- och kreditkort.

Låna till bostad, konsumtion eller som fackansluten

Utöver de bolån och privatlån utan säkerhet som erbjuds, så är även Swedbank en av de banker som i samarbete med ett flertal fackförbund erbjuder medlemslån.

Fördelen med medlemslån är att lånet erbjuds med samma ränta till alla som ansöker. I övrigt är lånet ett privatlån utan säkerhet på upp till 350 000 kronor. Det betyder att om du inte är nöjd med räntan som du erbjuds när du ansöker om ett privatlån, så kan du kika närmare på medlemslånet, då räntan som erbjuds där kanske är lägre.

Räntor och avgifter för olika typer av lån

Medlemslånets ränta är för närvarande 5,05 % och är rörlig. Det tillkommer ingen uppläggningsavgift eller aviavgift.

För privatlånet är den lägsta räntan som erbjuds 4,09 % och du som Nyckelkund kan spara pengar på lån genom att slippa uppläggningsavgiften, som annars är 300 kronor. Som Nyckelkund kan du också få lägre ränta.

På Swedbanks hemsida hittar du aktuella bolåneräntor och snitträntor. Även när det kommer till bolån kan du som Nyckelkund spara pengar genom att du erbjuds lägre effektiv ränta.

Kundservice som är tillgänglig dygnet runt

Swedbank erbjuder en kundservice som är uppdelad utifrån vilket område du vill ha hjälp med. För personlig service kontaktar du kundservice via telefon, som har öppet dygnet runt. På Swedbanks hemsida kan du också hitta svar på vanliga frågor och om du föredrar att skriva till kundservice finns de tillgängliga via Facebook dygnet runt.

Swedbanks villkor

För att få ta ett privatlån utan säkerhet har Swedbank följande grundkrav:

  • Du måste vara minst 18 år
  • Ha en fast inkomst (ej från bidrag)
  • Inga betalningsanmärkningar

När du ansöker om lån görs en bedömning av din ekonomiska situation. För att du ska beviljas ett lån måste Swedbank bedöma att de finns utrymme i din nuvarande ekonomi för att ha råd att betala tillbaka på ett lån. Räntan för lånet sätts individuellt och löptiden väljer du själv, dock som längst 12 år.

Swedbank är en bank som var tidiga med att anamma internet som ett sätt att hjälpa sina kunder. De har i dagsläget över 7,2 miljoner privatkunder och nästan 600 000 företagskunder. Genom banken kan du ta olika typer av lån, spara och placera pengar, teckna försäkring, pensionsspara och mycket mer. Du kan även ansöka om olika bankkort och kreditkort på deras hemsida (https://www.swedbank.se/). Eftersom Swedbank är en av de största aktörerna på marknaden kan de ge dig väldigt bra villkor och ränta på sina produkter.

Tre fördelar med Swedbank

En av Sveriges största banker
Bra villkor och ränta på sina produkter
Möjlighet att utföra alla dina bankärenden på samma ställe

Swedbank privatlån

Swedbank erbjuder olika sätt för dig att låna pengar. Du kan bland annat ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Då får du möjlighet att låna upp till 350 000 kronor. Den längsta återbetalningstiden du kan välja är 12 år. Räntan sätts individuellt och baseras på flera olika variabler. Förutom att du får ange information om din ekonomi så utför Swedbank även en kreditkontroll genom Upplysningscentralen. Med hjälp av denna ekonomiska information kan de sedan bestämma vilken ränta du kommer att få på ditt lån.

Räntan ligger mellan 3,68 % till 13 %. Du får ett preliminärt besked inom bara två minuter. Om du är nyckelkund så behöver du inte betala någon uppläggningsavgift. Om du inte är nyckelkund så är uppläggningsavgiften 300 kronor. Du kan även slippa betala aviseringsavgiften om du aviseras via deras internetbank, annars ligger den på 45 kronor för postavier.

För att ansöka om ett privatlån genom Swedbank måste du uppfylla deras grundkrav. Du måste vara 18 år gammal minst och ha en regelbunden inkomst med en årslön på minst 240 000 kronor. Inkomstkravet kan sänkas om du söker lånet tillsammans med en medsökande. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Själva kreditkontrollen utförs inte förrän Swedbank har tagit kontakt med dig. Personer som är anslutna till vissa fackförbund kan ansöka om ett medlemslån (https://www.swedbank.se/privat/privatlan-och-krediter/medlemslan/). För medlemslånet måste du ha varit medlem i något av de samarbetande förbunden i minst sex månader.

Swedbank billån

Genom Swedbank kan du även ta ett billån. De täcker upp till 80 procent av bilens värde, resten måste du täcka själv. Det gör du antingen med dina egna pengar eller genom en inbytesbil. Du kan välja upp till åtta år som återbetalningstid. Bilen bör inte vara mer än 12 år när ditt lån är helt återbetalat. Du måste köpa din bil hos en bilhandlare som auktoriserats av Swedbank för att kunna använda lånet. Den ordinarie räntan är 4,20 % men kan i vissa fall vara lägre. Uppläggningsavgiften är 650 kronor, lägre om du är nyckelkund eller ansluten till Private Banking. Aviseringsavgiften är 45 kronor för postavier, 19 kronor med autogiro och noll kronor när du väljer e-faktura.

Swedbank bolån

Det spelar ingen roll om du vill köpa en ny bostad eller renovera din nuvarande villa eller lägenhet. Med ett bolån från Swedbank kan du låna upp till 85 % av bostadens värde. Du kan även ansöka om ett lånelöfte på hemsidan.

Sammanfattning

Swedbank är en storbank som erbjuder en mängd olika typer av lån, försäkringar och andra finansiella tjänster. Som Nyckelkund kan du få särskilt fördelaktiga villkor när du lånar hos banken.

Är du fackligt ansluten kan det även vara intressant för dig att titta på Swedbanks medlemslån, som är ett privatlån utan säkerhet till en ränta som är relativt låg och samma för alla som tar lånet.

För dig som är ute efter att samla hela din ekonomi, inklusive lån, under samma bank, är Swedbank ett bra alternativ, då det är en av de mesta använda och största bankerna i Sverige. Hos Swedbank tar du tryggt ett bolån och får stora möjligheter att anpassa det så att det passar din specifika situation, med rådgivning och support från kunniga medarbetare.