Så skyddar du dig mot bankbedrägerier

Bedrägerierna vi ser blir alltmer sofistikerade och organiserade. Det handlar inte längre om mejl från någon som utger sig för att vara en avlägsen släkting som vill ge dig din del av ett stort miljonarv. Nu är bluffmetoderna många och det är lättare än någonsin att råka falla i fällan. 

Vi går igenom de senaste bluffmetoderna och ger dig tips om hur du kan skydda dig när det kommer till bankbedrägerier. 

Lägg på – banken ringer aldrig

Många förknippar bedrägerier med mejl från mystiska e-adresser – men bedragarna har blivit mycket mer sofistikerade än så. Numera är en av de mest effektiva bedrägerimetoderna att man får ett samtal från någon som utger sig för att ringa från en myndighet, bank eller ett större och välkänt företag. Samtalet har ett brådskande ärende. Målet från bedragarens sida är att få den uppringda personen att använda sitt BankID för att få tillgång till identitetshandlingen eller för att få pengar överförda. Det förekommer även att bedragaren vill att man installerar någon form av mjukvara på sin telefon eller dator. Detta för att kunna styra enheten på avstånd. 

Metoderna för den här typen av bedrägerier är avancerade. Med hjälp av elektronisk utrustning kan bedragaren få det att se ut som att man ringer från en banks kundtjänst eller från någon annan pålitlig aktör. 

Det viktigaste skyddet för den här typen av bedrägerier är enkelt: din bank ringer inte till dig. Din bank ringer dig aldrig oannonserat och utan att du tidigare har bokat ett möte eller en telefontid. Får du ett samtal från någon som utger sig för att jobba på din bank ska du lägga på.

Skydda dig mot bedrägerier

Att lägga på om man får ett samtal som verkar suspekt låter enkelt, men i verkliga livet är det förstås svårare. Bedragarna är duktiga på att manipulera och de vet att många är vaksamma.

Förutom att hålla i tanken att banken aldrig ringer, så finns det andra saker man kan göra för att skydda sig mot bankbedrägerier.

Var misstänksam

Om någon du inte förväntar dig ringer till dig är det bra att vara misstänksam. Ställ många frågor och försök att kontrollera att personen faktiskt är den som den utger sig för att vara. Om de säger att de ska koppla dig direkt till din bank är det klokt att lägga på direkt.

Börjar du bli misstänksam är det bäst att lägga på luren. Har du pratat med någon som utger sig för att ringa från din bank, ring upp kundtjänst själv och kontrollera om banken faktiskt har ringt dig. Du kan göra samma sak om det gäller andra typer av företag eller myndigheter. 

Skydda ditt BankID

BankID är praktiskt på många sätt, men det är en värdehandling som du inte ska dela med vem som helst. Om du ska använda BankID är det viktigt att du kontrollerar innan du identifierar dig att texten i BankID stämmer. Du ska endast identifierar dig om du känner dig trygg med avsändaren.

Starta aldrig BankID om du blir uppringd och ombedd om det. Du ska heller aldrig dela din kod till ditt BankID med någon annan. 

Bedrägerierna ökar – var försiktig

Enligt uppgifter från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, ökar antalet bedrägerier. Under 2023 anmäldes 238 371 bedrägerier – och mörkertalet är stort.

Polisanmäl alltid om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller om du har blivit bedragen.