SEB

lan lag ranta

Privatlån genom det Enkla lånet

SEB:s privatlån kallas för Enkla lånet och låter dig låna från 20 000 kronor upp till 350 000 kronor beroende på din ekonomi ser ut. Du kan låna till vad du vill och välja återbetalningstid på ditt privatlån i upp till 10 år. Dessutom kan du lösa ditt lån när du vill, utan extra kostnad. Är ni två som lånar tillsammans (make, maka eller sambo) ökar möjligheten att låna ett större belopp än om du står som ensam låntagare.

Banken har också medlemslån för dig som är ansluten till något av de många fackförbund som de samarbetar med, exempelvis Unionen, Fackförbundet ST och Vision. Medlemslån innebär att du får möjligheten att ta ett privatlån utan säkerhet men till en bestämd ränta (för närvarande är 4,90 procent) som är lika för alla. Dessutom behöver du som tecknar ett medlemslån inte betala någon uppläggningsavgift.

Vill du ansöka om ett bolån behöver du inte redan vara kund i banken. Du kan ansöka om ett lånelöfte direkt via SEB:s hemsida, där du också kan använda en bolånekalkyl för att få reda på hur mycket du kan få låna. Bolånet får max vara 85 % av bostadens värde och resterande del är kontantinsatsen.

SEB erbjuder också ett ”grönt bolån” som ger dig lägre ränta på bolånet, om bostaden du lånar till uppfyller särskilda miljömässiga krav. Rabatten på din räntekostnad är 0,10 procentenheter och även du som redan har ett bolån hos SEB kan ansöka om det gröna bolånet för att sänka dina kostnader.

För att bostaden ska omfattas av de krav som berättigar ett grönt bolån behöver den exempelvis ha energiklassificering A eller B samt vara Svanenmärkt enligt Miljömärkning Sverige.

Sparande och försäkring

Hos SEB kan du också få hjälp med sparande och försäkring, till exempel med att pensionsspara och att teckna livförsäkring, kapitalförsäkring och sjukförsäkring. Dessutom erbjuder SEB en rad olika digitala tjänster såsom BankID, Mobilt BankID, Swish och Internetbanken privat där du kan sköta dina vardagsärenden online, antingen via datorn eller mobilen.

Om du har en förmögenhet på över 5 miljoner kronor erbjuds du Private Banking, ett team av experter dedikerade till dig för att hjälpa dig med dina pengar.

Stöd och lån till företag

SEB har inte bara banktjänster för privatmarknaden utan även för företagare. På bankens hemsida kan du som ny företagare eller du som funderar på att starta företag ta del av råd och en steg för steg-guide om vad du ska tänka på när du startar eget.

Med hjälp av tjänsten Enkla Firman får du som enskild näringsidkare en helhetslösning för att ha koll på firmans ekonomi. Du sköter det hela via en app och erbjuds dessutom personlig rådgivning av SEB när hest du önskar på dygnet.

Du som använder dig av Enkla Firman får också möjligheten att ansöka om ett företagslån via banken. Lånet är på mellan 10 000 och 300 000 kronor och löptiden är upp till fem år.

Erbjudande från SEB

Hos SEB sköter du dina bankaffärer, pensionssparar och tecknar försäkringar. Dessutom kan du ta privatlån utan säkerhet, bolån och medlemslån.

Banken erbjuder med andra ord möjligheter för dig som kund att samordna all din ekonomi och dina försäkringar. Dock behöver du inte vara kund för att få låna hos SEB, vilket gör det lika enkelt att ansöka om lån hos dem som hos alla andra långivare.

Lån för privat- och företagskunder

Att SEB är en storbank märks på att de kan rikta in sig brett. Både privatpersoner och företag får möjlighet att ta lån utifrån sina egna behov. För privatpersoner som behöver konsumtionslån eller bolån finns det flera alternativ och det samma gäller för företag som befinner sig i olika faser.

Utöver lösningar för lån, sparande och försäkringar stöttar SEB privatpersoner och företag med tips och guider inom alla olika fält av ekonomi. De erbjuder också kalkyler och möjlighet till personlig rådgivning för alla typer av frågor.

Vad har SEB för räntekostnader och avgifter?

Räntekostnaden för ett privatlån utan säkerhet (Enkla lånet) hos SEB avgörs av hur din ekonomi ser ut, din återbetalningstid och om du har skulder sedan innan. Det är ett ganska brett spann mellan den lägsta och högsta räntan. För närvarande kan du som lägst få en ränta på 3,80 % och som högst 11,10 %. Uppläggningsavgiften är 300 kronor, men för medlemslån är den gratis.

Om du vill ta ett bolån kan du använda bolånekalkylatorn på SEB:s hemsida för att ta reda på hur mycket du kan få låna och vad din ränta kan bli.

Kundservice för företag och privatpersoner

SEB delar upp sin kundservice beroende på om du är privatperson eller företag och vad ditt ärende är. Dels erbjuder de vanliga frågor och svar på sin hemsida och dels kan du som privatperson ringa kundservice, som har öppet dygnet runt. För företag har kundservice öppet 8-20 på vardagar och 10-18 på helger.

Vilka villkor gäller för lån?

Ett privatlån utan säkerhet hos SEB är mellan 20 000 till 350 000 kronor. Löptiden för lånet är mellan 2 till 10 år och du kan teckna ett låneskydd om du vill vara skyddad i händelse av inkomstbortfall.

Grundkraven för att kunna beviljas ett lån hos SEB är:

  • Du måste vara minst 18 år
  • Ha en fast årlig inkomst på minst 210 000 kronor
  • Ha varit folkbokförd i Sverige i minst 2 år
  • Inte ha några betalningsanmärkningar

Du får svar på din låneansökan inom 24 timmar och utbetalningen av pengarna tar normalt 4-5 bankdagar.

När du ansöker om ett lånelöfte för bolån hos SEB är det giltigt i tre månader. För att kunna beviljas ett bolån via SEB behöver du ha fast inkomst och dessutom ha pengar till kontantinsatsen, som är minst 15 procent av bostadens värde.

Bindningstiden för bolån är från 3 månader och upp till 10 år och räntesatserna varierar mellan olika bindningstider. I övrigt avgörs din ränta på bolån av individuella förutsättningar.

SEB, vars namn står för Skandinaviska Enskilda Banken, är en finanskoncern som är verksam i Sverige men även många andra länder som exempelvis Danmark, Norge och Tyskland. Banken kan spåra sina rötter till början av 1860-talet. Sedan dess har banken blivit en av de största bankerna i Sverige. Du kan utföra flera vardagliga banksysslor på SEB.se. Det är även möjligt att ansöka om privatlån och bolån, öppna sparkonto eller bankkonto samt pensionsspara eller teckna försäkring.

Tre fördelar med SEB

Stor bank med flera produkter
Snabbt att ansöka om lån eller öppna konto
Bra villkor och konkurrenskraftig ränta

SEB privatlån

Genom SEB kan du ansöka om ett privatlån på upp till 350 000 kronor. Den nominella räntan ligger på 3,65 % till 10,95 %. Räntan är rörlig och kan förändras över tid. Du kan välja upp till 10 år som återbetalningstid. Det går snabbt att få ett besked när du ansöker om ett lån genom SEB, oftast får du svar inom 24 timmar. Du har en uppläggningsavgift på 300 kronor men om du redan är kund hos SEB och ansöker på nätet så bjuder de på denna avgift. Du slipper även aviavgiften om du amorterar via autogiro.

För att kunna ansöka om lånet måste du uppfylla vissa grundkrav. Du måste vara minst 18 år gammal och ha en fast inkomst med en årslön på minst 190 000 kronor. Ett arbetsintyg behövs för att verifiera din lön. Du kan även ansöka om ett privatlån tillsammans med en medsökande. Då ökar både chansen att lånet blir beviljat samtidigt som du sannolikt kan låna mer. När du ansöker om ett lån så gör SEB en kreditkontroll. Här anges om du har eventuella skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar, något du inte får ha när du ansöker om ett lån genom SEB.

SEB medlemslån

Om du är medlem i någon av de organisationerna som samarbetar med SEB kan du ansöka om medlemslånet. Detta lån går också upp till 350 000 kronor men har bättre villkor än privatlånet. Räntan för medlemslånet ligger på 4,68 % i skrivande stund. Banken bjuder på uppläggningsavgiften. Även här gäller samma grundkrav som privatlånet. Du kan hitta alla förbund som är kopplade till medlemslånet på hemsidan.

SEB bolån

Oavsett om du redan har hittat en bostad du vill köpa eller om du planerar att köpa en bostad inom en snar framtid så kan du ansöka om ett bolån hos SEB. Du kan även hitta vilken ränta de har på sina lån, med bindningstider från tre månader upp till 10 år. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, varav de sista 15 % består av ett topplån. På hemsidan kan du även ansöka om ett lånelöfte. Det är giltigt i tre månader men går att förlänga vid behov. Använd bolånekalkylen för att ta reda på hur mycket du kan låna genom att fylla i de olika fälten.

SEB samla lån

Om du har dyra krediter och räntor som du måste betala varje månad så kan det löna sig att samla alla dina mindre lån. Genom att betala av alla mindre lån i förtid med ett större privatlån som har lägre ränta så sparar du pengar.

Sammanfattning

SEB erbjuder genom Enkla lånet ett privatlån utan säkerhet med möjlighet till låneskydd. För fackanslutna medlemmar finns möjligheten att teckna ett privatlån till en fast ränta vilket är en fördel för den som inte kan få den lägsta räntan på Enkla lånet. Dessutom slipper du som tar medlemslånet uppläggningsavgiften.

SEB har inga dedikerade lån för bilköp eller andra fritidslån, utan hänvisar istället till Enkla lånet. För den som vill låna till en bostad finns dock ett särskilt bolån och banken erbjuder även bra hjälp för dig som vill låna till bostad.

På bankens hemsida finns det guider, tips och en bolånekalkylator som underlättar processen att ta ett bolån och köpa bostad. Särskilt för den som är ny på bolånemarknaden upplevs säkerligen detta som säkert och tryggt.

Även för entreprenörer och företag finns det möjligheter till stöd, råd och olika typer av lån hos SEB. Inte minst för dig med egen firma finns möjligheter att både få låna till verksamheten samt få hjälp och rådgivning av SEB för att diskutera företagets utveckling.

Att banken är villig att stötta sina kunder och erbjuda lösningar märks också inte minst på kundservicen som är tillgänglig dygnet runt för privatkunder.

För dig som vill ha dina försäkringar, ditt sparande och dina lån samlade under en och samma aktör är SEB ett bra alternativ, då de som storbank kan erbjuda samtliga av de här tjänsterna.

Om du dessutom också är egenföretagare erbjuds du smidiga lösningar för att separera den privata ekonomin och företagets ekonomi, samtidigt som du kan få stöttning av banken i form av rådgivning och lån.