SBAB

Det statligt ägda bolaget SBAB riktar sitt främsta fokus på den svenska bolånemarknaden. Som svenskt aktiebolag har företaget sedan 1985 lånat upp medel på kreditmarknaden till den statliga bostadslångivningen. Sedan företaget grundades har man dock utvecklat tjänster för privatpersoner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Som privatkund kan du bland annat ta del av både lån och sparande.

FÖRDELAR FÖR DIG

  • Sveriges nöjdast bolånekunder
  • Juristhjälp kostnadsfritt
  • Billån utan kontantinsats

Bolagets största konkurrenter ligger i den privata sektorn och är privatägda banker med lånetjänster för privatpersoner. I kort kan man säga att SBAB erbjuder två generella tjänster – Låna och Spara. I kategorin Låna kan du som privatperson ta bolån och privatlån. För dig som vill spara pengar är kategorin Spara mer relevant. Här finns möjlighet att öppna sparkonto för både privatpersoner och företag/bostadsrättsföreningar. Från att ha grundats -85 har SBAB expanderat enormt och är idag en riktig bank med olika typer av lån för både den offentliga och privata sektorn.

Produkter och tjänster

Även om SBAB inte har ett enormt utbud av olika tjänster håller samtliga hög kvalitet, du kan bland annat utnyttja både bolån, privatlån, billån och energilån med rabatt. Bolånet är en av SBAB:s mest populära tjänst som också är helt statiskt. Detta innebär att du ej förhandlar om lånet. Men hur kommer då SBAB fram till räntan? Genom att kartlägga bostadens värde och hur stort lånebeloppet är gör SBAB en uppskattning av vad räntan blir. Du väljer själv om du vill ha ett bolån eller ett lånelöfte. På SBAB:s hemsida kan du snabbt fylla i uppgifter för att kolla vilken ränta just ditt lån kommer att få. Om du ändå ska ta ett bolån från SBAB kan du med fördel utnyttja deras hjälp för bostadsköp. Banken har både bolånespecialister samt jurister.

Privatlån

Privatlån är väldigt vanligt och något som kan hjälpa dig med din ekonomiska situation. SBAB erbjuder som högst ett privatlån på 350 000 kronor, en vanlig summa hos många banker. Som mest kan du sprida ut återbetalningen på 10 år och då ligger räntan mellan 3,60 till 8,00 %. Om du är intresserad av att ta ett privatlån behöver du ha fyllt 21 år och tjäna minst 250 000 per år. Även om du söker tillsammans med en annan person behöver du fortfarande ha denna årsinkomst. Eftersom SBAB:s privatlån fungerar med rak amortering är avbetalningarna dyrast i början för att sedan trappas ner faktura efter faktura. Om du betalar med e-faktura, autogiro eller SBAB-giro slipper du betala några avgifter.

Billån

SBAB:s billån fungerar mer som ett vanligt privatlån eftersom det egentligen är ett lån utan säkerhet. Räntan är exempelvis densamma som för privatlånet (3,60 – 8,00 %).

Energilån med rabatt

Ska ditt företag eller din organisation finansiera miljövänliga renoveringar eller göra en energibesparande investering? I så fall kan du utnyttja SBAB:s energilån med rabatt. Precis som namnet antyder är detta en produkt som är miljövänlig och hållbar. Lånet kan endast tas till just miljövänliga investeringar. Fördelen är att du som kund kan få 0,50 procentenheter i rabatt på din ränta om du uppfyller alla krav. Kolla in SBAB:s egen hemsida för att kolla mer vilka renoveringar och investeringar du får göra med energilån med rabatt.

Sparkonto och ränta

Att spara pengar är något som både är viktigt och användbart men ibland kan det kännas svårt, ofta kanske man tullar på sparpengarna. Genom att öppna ett sparkonto får du en sparränta på 0,65 %. Fördelen med just sparkonto hos SBAB är att du inte behöver ha varit en kund hos banken tidigare, du kan endast öppna ett sparkonto.

Försäkringar

Försäkringar är viktigt eftersom de kan rädda dig ur en hopplös situation om något oväntat skulle hända. Hos SBAB har du möjlighet att välja mellan två olika typer av försäkringar – låneskydd och hemförsäkring. Båda av dessa försäkringar har dessutom två versioner. För dig som är intresserad av låneskyddet finns exempelvis både Låneskydd Liv och Låneskydd Inkomst. Den ena försäkringen täcker oväntade händelser med din ekonomi, den andra om något skulle hända med ditt liv.

Den andra försäkringen, hemförsäkring, finns också i två versioner – Hemförsäkring Extra och Villaförsäkring Extra. För dig med bostadsrätt är Hemförsäkring Extra försäkringen att välja, denna kan du testa på i ett halvår för 700 kronor totalt. Bor du eller har du en villa? Då är det Villaförsäkring Extra som gäller. Denna kan du också testa på i ett halvår men summan är istället 1 500 kronor. När du tecknar någon av dessa försäkringar ingår dessutom extraskydd. Bland annat får du reseförsäkring på köpet.

Ansök om lån hos SBAB