SBAB

Det statligt ägda bolaget SBAB riktar sitt främsta fokus på den svenska bolånemarknaden. Som svenskt aktiebolag har företaget sedan 1985 lånat upp medel på kreditmarknaden till den statliga bostadslångivningen. Sedan företaget grundades har man dock utvecklat tjänster för privatpersoner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Som privatkund kan du bland annat ta del av både lån och sparande.

FÖRDELAR FÖR DIG

  • Sveriges nöjdast bolånekunder
  • Juristhjälp kostnadsfritt
  • Billån utan kontantinsats

Bolagets största konkurrenter ligger i den privata sektorn och är privatägda banker med lånetjänster för privatpersoner. I kort kan man säga att SBAB erbjuder två generella tjänster – Låna och Spara. I kategorin Låna kan du som privatperson ta bolån och privatlån. För dig som vill spara pengar med ränta är kategorin Spara mer relevant. Här finns möjlighet att öppna sparkonto för både privatpersoner och företag/bostadsrättsföreningar. Sedan grundandet 1985 har SBAB expanderat enormt och är idag en riktig bank med olika typer av lån för både den offentliga och privata sektorn.

Specialister på bolån

Även om SBAB inte har ett enormt utbud av olika tjänster håller de som finns hög kvalitet, du kan bland annat utnyttja både bolån, privatlån, billån och energilån med rabatt. Bolånet är en av SBAB:s mest populära tjänst, och lånet är helt statiskt. Detta innebär att du inte behöver förhandla om lånet. Men hur kommer då SBAB fram till räntan? Genom att kartlägga bostadens värde och hur stort lånebeloppet är gör SBAB en uppskattning av vad räntan blir. Du väljer själv om du vill ha ett bolån eller ett lånelöfte. På SBAB:s hemsida kan du snabbt fylla i uppgifter för att kolla vilken ränta just ditt lån kommer att få. Om du ändå ska ta ett bolån från SBAB kan du med fördel utnyttja deras hjälp för bostadsköp. Banken har både bolånespecialister och jurister.

Privatlån

Privatlån är väldigt vanligt och något som kan hjälpa dig med din ekonomiska situation. SBAB erbjuder som högst ett privatlån på 500 000 kronor, en vanlig summa hos många banker. Som mest kan du sprida ut återbetalningen på 10 år. Eftersom SBAB:s privatlån fungerar med rak amortering är avbetalningarna dyrast i början för att sedan trappas ner faktura efter faktura. Om du betalar med e-faktura, autogiro eller SBAB-giro slipper du betala några avgifter.

Billån

SBAB:s billån fungerar mer som ett vanligt privatlån eftersom det egentligen är ett lån utan säkerhet. Räntan är exempelvis densamma som för privatlånet.

Energilån med rabatt

Ska ditt företag eller din organisation finansiera miljövänliga renoveringar eller göra en energibesparande investering? I så fall kan du utnyttja SBAB:s energilån med rabatt. Precis som namnet antyder är detta en produkt som är miljövänlig och hållbar. Lånet kan endast tas till just miljövänliga investeringar. Fördelen är att du som kund kan få 0,50 procentenheter i rabatt på din ränta om du uppfyller alla krav. Kolla in SBAB:s egen hemsida för att kolla mer vilka renoveringar och investeringar du får göra med energilån med rabatt.

Sparkonto och ränta

Att spara pengar är något som både är viktigt och användbart men ibland kan det kännas svårt, ofta kanske man tullar på sparpengarna. Genom att öppna ett sparkonto får du en sparränta på 0,50 %. Fördelen med just sparkonto hos SBAB är att du inte behöver ha varit en kund hos banken tidigare, du kan endast öppna ett sparkonto.

Försäkringar

Försäkringar är viktigt eftersom de kan rädda dig ur en hopplös situation om något oväntat skulle hända. Hos SBAB har du möjlighet att välja mellan två olika typer av försäkringar – låneskydd och hemförsäkring. Båda av dessa försäkringar har dessutom två versioner. För dig som är intresserad av låneskyddet finns exempelvis både Låneskydd Liv och Låneskydd Inkomst. Den ena försäkringen täcker oväntade händelser med din ekonomi, den andra om vid händelse av dödsfall.

Den andra försäkringen, hemförsäkring, finns också i två versioner – Hemförsäkring Extra och Villaförsäkring Extra. För dig med bostadsrätt är Hemförsäkring Extra försäkringen att välja, denna kan du testa på i ett halvår för 700 kronor totalt. Bor du eller har du en villa? Då är det Villaförsäkring Extra som gäller. Denna kan du också testa på i ett halvår men summan är istället 1 900 kronor. När du tecknar någon av dessa försäkringar ingår dessutom extraskydd. Bland annat får du reseförsäkring på köpet.

Tjänster hos SBAB

SBAB erbjuder lösningar för sparande, ett par olika försäkringar och några olika alternativ för lån, nämligen privatlån utan säkerhet, billån, energilån med rabatt för gröna investeringar eller renoveringar, samt bolån. SBAB har till och med rankats som aktören med flest nöjda bolånekunder, enligt en undersökning från SKI, 2019.

Privatlån och bolån

SBAB erbjuder privatlån utan säkerhet på max 500 000 kronor att använda för alla typer av konsumtion och renoveringar. När det kommer till bolånet så kalkylerar du enkelt på SBAB:s hemsida hur mycket du kan få låna och när du börjar gå på visningar kan du ansöka om ett lånelöfte. SBAB är en seriös aktör inom bolån och hjälper dig hela vägen från bolånekalkylen till att det är dags för budgivning.

Räntor och andra kostnader

När du gör din bolånekalkyl eller ansöker om lånelöfte får du svar på ränta och bindningstider för bolånet. När ditt bolån blivit beviljat väljer du din bindningstid och då fastställs även din ränta.

För privatlånet ligger räntan på mellan 3,60 till 6,80 % och exakt vilken ränta du får sätts baserat på en individuell bedömning. Den effektiva räntan blir naturligtvis något högre. Det tillkommer inga uppläggningsavgifter eller aviavgifter (vid betalning med autogiro).

Få support via telefon, meddelande eller forum

SBAB har flera alternativ för sin kundservice. För enklare frågor finns det ”Vanliga frågor och svar” på hemsidan samt en chattrobot, men om du behöver hjälp med mer specifika frågor går det bra att antingen använda supportforumet eller ringa kundservice som har öppet veckans alla dagar. Som kund har du även tillgång till SBAB-appen där du kan se över din ansökningar, lån och sparande samt skicka meddelande till kundservice.

Lånevillkor hos SBAB

Om du är intresserad av att ta ett privatlån behöver du:

  • Ha fyllt 18 år
  • Tjäna minst 225 000 per år (även om du söker tillsammans med en annan person behöver du fortfarande ha denna årsinkomst)
  • Inte ha betalningsanmärkningar

När det kommer till att ansöka om bolån behöver minst en låntagare ha en stadig inkomst, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du måste vara folkbokförd i Sverige.

Ett bolån tas med säkerhet, vilket betyder att du kan låna högst 85 % av bostadens värde, resterande del är kontantinsatsen som du ska finansiera på egen hand.

Sammanfattning

SBAB har Sveriges nöjdaste bolånekunder, vilket gör dem till en trygg aktör för dig som är ute efter att ta ett bolån. Men de erbjuder även bra ränta på privatlån utan säkerhet och billån, samt ett energilån som ger dig rabatt på investeringar eller renoveringar som sparar energi, exempelvis olika uppvärmningssystem eller isoleringar.

Vidare kan du teckna ett par olika försäkringar hos SBAB som även inkluderar reseförsäkringar, samt öppna sparkonto med ränta, fria uttag och utan avgifter.

SBAB erbjuder även flera alternativ för kundservice via nätet och har generösa öppettider för dig som föredrar att ringa och prata med en kundservicemedarbetare.

Särskilt i bolåneprocessen är SBAB engagerade och hjälper dig personligen via telefon med att gå igenom alla uppgifter i ditt lånelöfte innan det är dags att börja gå på visningar.
När du sedan vinner en budgivning får du hjälp med att bedöma bostadens skick och andra faktorer som spelar in inför att lånelöftet ska omvandlas till en låneansökan.

 

Ansök om lån hos SBAB