SBAB

lan lag ranta

Bolagets största konkurrenter ligger i den privata sektorn och är privatägda banker med lånetjänster för privatpersoner. I kort kan man säga att SBAB erbjuder två generella tjänster – Låna och Spara. I kategorin Låna kan du som privatperson ta bolån och privatlån. För dig som vill spara pengar med ränta är kategorin Spara mer relevant. Här finns möjlighet att öppna sparkonto för både privatpersoner och företag/bostadsrättsföreningar. Sedan grundandet 1985 har SBAB expanderat enormt och är idag en riktig bank med olika typer av lån för både den offentliga och privata sektorn.

Specialister på bolån

Även om SBAB inte har ett enormt utbud av olika tjänster håller de som finns hög kvalitet, du kan bland annat utnyttja både bolån, privatlån, billån och energilån med rabatt. Bolånet är en av SBAB:s mest populära tjänst, och lånet är helt statiskt. Detta innebär att du inte behöver förhandla om lånet. Men hur kommer då SBAB fram till räntan? Genom att kartlägga bostadens värde och hur stort lånebeloppet är gör SBAB en uppskattning av vad räntan blir. Du väljer själv om du vill ha ett bolån eller ett lånelöfte. På SBAB:s hemsida kan du snabbt fylla i uppgifter för att kolla vilken ränta just ditt lån kommer att få. Om du ändå ska ta ett bolån från SBAB kan du med fördel utnyttja deras hjälp för bostadsköp. Banken har både bolånespecialister och jurister.

Privatlån

Privatlån är väldigt vanligt och något som kan hjälpa dig med din ekonomiska situation. SBAB erbjuder som högst ett privatlån på 500 000 kronor, en vanlig summa hos många banker. Som mest kan du sprida ut återbetalningen på 10 år. Eftersom SBAB:s privatlån fungerar med rak amortering är avbetalningarna dyrast i början för att sedan trappas ner faktura efter faktura. Om du betalar med e-faktura, autogiro eller SBAB-giro slipper du betala några avgifter.

Billån

SBAB:s billån fungerar mer som ett vanligt privatlån eftersom det egentligen är ett lån utan säkerhet. Räntan är exempelvis densamma som för privatlånet.

Energilån med rabatt

Ska ditt företag eller din organisation finansiera miljövänliga renoveringar eller göra en energibesparande investering? I så fall kan du utnyttja SBAB:s energilån med rabatt. Precis som namnet antyder är detta en produkt som är miljövänlig och hållbar. Lånet kan endast tas till just miljövänliga investeringar. Fördelen är att du som kund kan få 0,50 procentenheter i rabatt på din ränta om du uppfyller alla krav. Kolla in SBAB:s egen hemsida för att kolla mer vilka renoveringar och investeringar du får göra med energilån med rabatt.

Sparkonto och ränta

Att spara pengar är något som både är viktigt och användbart men ibland kan det kännas svårt, ofta kanske man tullar på sparpengarna. Genom att öppna ett sparkonto får du en sparränta på 0,50 %. Fördelen med just sparkonto hos SBAB är att du inte behöver ha varit en kund hos banken tidigare, du kan endast öppna ett sparkonto.

Försäkringar

Försäkringar är viktigt eftersom de kan rädda dig ur en hopplös situation om något oväntat skulle hända. Hos SBAB har du möjlighet att välja mellan två olika typer av försäkringar – låneskydd och hemförsäkring. Båda av dessa försäkringar har dessutom två versioner. För dig som är intresserad av låneskyddet finns exempelvis både Låneskydd Liv och Låneskydd Inkomst. Den ena försäkringen täcker oväntade händelser med din ekonomi, den andra om vid händelse av dödsfall.

Den andra försäkringen, hemförsäkring, finns också i två versioner – Hemförsäkring Extra och Villaförsäkring Extra. För dig med bostadsrätt är Hemförsäkring Extra försäkringen att välja, denna kan du testa på i ett halvår för 700 kronor totalt. Bor du eller har du en villa? Då är det Villaförsäkring Extra som gäller. Denna kan du också testa på i ett halvår men summan är istället 1 900 kronor. När du tecknar någon av dessa försäkringar ingår dessutom extraskydd. Bland annat får du reseförsäkring på köpet.

Tjänster hos SBAB

SBAB erbjuder lösningar för sparande, ett par olika försäkringar och några olika alternativ för lån, nämligen privatlån utan säkerhet, billån, energilån med rabatt för gröna investeringar eller renoveringar, samt bolån. SBAB har till och med rankats som aktören med flest nöjda bolånekunder, enligt en undersökning från SKI, 2019.

Privatlån och bolån

SBAB erbjuder privatlån utan säkerhet på max 500 000 kronor att använda för alla typer av konsumtion och renoveringar. När det kommer till bolånet så kalkylerar du enkelt på SBAB:s hemsida hur mycket du kan få låna och när du börjar gå på visningar kan du ansöka om ett lånelöfte. SBAB är en seriös aktör inom bolån och hjälper dig hela vägen från bolånekalkylen till att det är dags för budgivning.

Räntor och andra kostnader

När du gör din bolånekalkyl eller ansöker om lånelöfte får du svar på ränta och bindningstider för bolånet. När ditt bolån blivit beviljat väljer du din bindningstid och då fastställs även din ränta.

För privatlånet ligger räntan på mellan 3,60 till 6,80 % och exakt vilken ränta du får sätts baserat på en individuell bedömning. Den effektiva räntan blir naturligtvis något högre. Det tillkommer inga uppläggningsavgifter eller aviavgifter (vid betalning med autogiro).

Få support via telefon, meddelande eller forum

SBAB har flera alternativ för sin kundservice. För enklare frågor finns det ”Vanliga frågor och svar” på hemsidan samt en chattrobot, men om du behöver hjälp med mer specifika frågor går det bra att antingen använda supportforumet eller ringa kundservice som har öppet veckans alla dagar. Som kund har du även tillgång till SBAB-appen där du kan se över din ansökningar, lån och sparande samt skicka meddelande till kundservice.

Lånevillkor hos SBAB

Om du är intresserad av att ta ett privatlån behöver du:

  • Ha fyllt 18 år
  • Tjäna minst 225 000 per år (även om du söker tillsammans med en annan person behöver du fortfarande ha denna årsinkomst)
  • Inte ha betalningsanmärkningar

När det kommer till att ansöka om bolån behöver minst en låntagare ha en stadig inkomst, du får inte ha några betalningsanmärkningar och du måste vara folkbokförd i Sverige.

Ett bolån tas med säkerhet, vilket betyder att du kan låna högst 85 % av bostadens värde, resterande del är kontantinsatsen som du ska finansiera på egen hand.

SBAB står för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag och det är ett statligt ägt låneinstitut. De erbjuder bolån till privatpersoner och även till bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. Du kan även hitta privatlån från SBAB. Långivaren är relativt ung, åtminstone jämfört med många andra långivare och banker vars rötter sträcker sig till det tidiga 1800-talet. SBAB grundades 1985, då med bara fyra ödmjuka anställda och en enorm uppgift framför sig. Det var SBAB som skulle finansiera alla de statliga bostadslånen, en uppgift som tidigare gick via stadsbudgeten. Långivaren SBAB blev sakta men säkert mer självständig.

SBAB var tidiga med att låta privatkunder skicka in låneansökningar online. De erbjöd detta redan 1998. Idag har SBAB gått från att vara helt inriktade på bolån till att bli en riktig bank som även erbjuder andra typer av lån, exempelvis privatlån.

Produkter och tjänster

SBAB erbjuder inte det största utbudet av produkter och tjänster men det som erbjuds håller väldigt hög kvalitet. Vi listar alla tjänster och produkter här nedan.

Låna

SBAB grundades för att kunna erbjuda bra bostadslån i statlig regi. Än idag erbjuder de bra bolån till både företag och privatpersoner. Du hittar även privatlån här samt billån och något de kallar för energilån med rabatt.

Bolån

Bolånen från SBAB är populära och helt statiska, vilket innebär att du inte har något utrymme att förhandla. Räntan är helt och hållet baserad på värdet av bostaden och lånebeloppet. Du kan ansöka ett vanligt bolån eller ett lånelöfte. Du kan enkelt räkna fram vilken ränta du kommer att få med hjälp av deras kalkyl. Där ser du även räntan för de olika bindningstiderna. SBAB erbjuder även professionell hjälp för ditt bostadsköp, både från deras bolånespecialister och från deras jurister. En tjänst som uppskattas av deras kunder.

Privatlån

Precis som de allra flesta privatlånen i Sverige kan du endast låna upp till 350 000 kronor. Högsta avbetalningstid är 10 år och räntan ligger mellan 3,60 till 8,00 %. Lånet är rörligt och har en bindningstid på 30 dagar. Lånet använder sig av rak amortering, vilket innebär att det börjar som dyrast och därefter blir lite billigare efter varje faktura. För att få låna måste du vara minst 21 år och ha en inkomst på minst 250 000 om året (samma när du söker med en medsökande). Det finns inga avgifter om du betalar med e-faktura, autogiro eller SBAB-giro. Väljer du pappersavi kostar det 25 kronor per faktura.

Billån

SBAB erbjuder i skrivande stund ett billån men eftersom det är ett lån utan säkerhet så handlar det om ett privatlån med ett annat namn. Du erbjuds exakt samma ränta som hos det vanliga privatlånet, det vill säga 3,60 till 8,00 %

Energilån med rabatt

SBAB är en bank som strävar efter att erbjuda produkter som är miljövänliga och hållbara. Energilånet med rabatt är en sådan produkt som härstammar från denna hållbara inriktning. Det är i princip ett privatlån men det får endast användas för energibesparande investeringar eller renoveringar. Om du uppfyller detta villkor får du en kraftig rabatt på din ränta, hela 0,50 procentenheter. Det krävs inte heller några långa och beskrivande dokument för att kunna bevisa att det är en energibesparande åtgärd. På hemsidan står det klart och tydligt vilka typer av renoveringar som du får rabatt för. Det handlar exempelvis om renovering eller investering av dörrar och fönster, tilläggsisolering, uppvärmningssystem och solceller. Du kan hitta hela listan genom att gå in på deras hemsida och klicka på Energilån med rabatt.

Sparkonto och sparränta

SBAB erbjuder även bra möjligheter för dig som vill lägga undan pengar som växer med tiden. Deras sparkonto har inga begränsningar när det kommer till uttag. Du behöver inte heller vara kund tidigare eller använda dig av deras andra produkter utan du kan ha endast ett sparkonto om du vill. Sparräntan ligger i skrivande stund på 0,65 %.

Försäkringar

Du kan hitta två typer av försäkringar hos SBAB. Det är deras låneskydd och deras hemförsäkring. Bägge typer finns i två versioner. Låneskyddet består av Låneskydd Inkomst och Låneskydd Liv. Dessa försäkringar är till för att ditt lån ska kunna betalas om något händer med din inkomst eller om något händer med ditt liv. Bägge har olika typer av begränsningar som du bör läsa innan du tecknar försäkringen.

Hemförsäkringen består av SBAB Hemförsäkring Extra och SBAB Villaförsäkring Extra. Den första är för bostadsrätt och du kan prova på i 6 månader för 700 kronor totalt. Den andra är för villor och du kan prova den i 6 månader för 1 500. Det tillkommer ett antal olika extraskydd i dessa, exempelvis reseförsäkring och andra bra skydd. SBAB-kunder får 15 % rabatt.

Sammanfattning

SBAB har Sveriges nöjdaste bolånekunder, vilket gör dem till en trygg aktör för dig som är ute efter att ta ett bolån. Men de erbjuder även bra ränta på privatlån utan säkerhet och billån, samt ett energilån som ger dig rabatt på investeringar eller renoveringar som sparar energi, exempelvis olika uppvärmningssystem eller isoleringar.

Vidare kan du teckna ett par olika försäkringar hos SBAB som även inkluderar reseförsäkringar, samt öppna sparkonto med ränta, fria uttag och utan avgifter.

SBAB erbjuder även flera alternativ för kundservice via nätet och har generösa öppettider för dig som föredrar att ringa och prata med en kundservicemedarbetare.

Särskilt i bolåneprocessen är SBAB engagerade och hjälper dig personligen via telefon med att gå igenom alla uppgifter i ditt lånelöfte innan det är dags att börja gå på visningar.
När du sedan vinner en budgivning får du hjälp med att bedöma bostadens skick och andra faktorer som spelar in inför att lånelöftet ska omvandlas till en låneansökan.