Samla lån

Har du flera lån och tycker det är jobbigt att hålla koll på dem alla? Vissa kan tycka det är svårt att veta vad som betalats och inte och vilka villkor och räntor det är som gäller för de olika lånen. Känner du igen dig i detta kan du välja att samla dina lån på ett och samma ställe. Det kan hjälpa dig till en lägre månadskostnad och bättre förutsättningar rent ekonomiskt.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Många långivare marknadsför möjligheten att samla lån och på så sätt sänka sina kostnader. Ibland använder man uttrycket att lösa sina lån. Själva principen bakom detta är enkel och förutsätter att du har tagit flera lån eller krediter som har mindre fördelaktiga villkor och höga räntor. Om du själv har flera mindre lån som du betalar av lite i taget på kommer du i slutändan att behöva betala en hel del i räntor och avgifter. Att samla sina lån innebär att du direkt betalar av alla dessa mindre lån och krediter med hjälp av ett större privatlån. Du ersätter med andra ord alla lånen med ett nytt lån.

Samla dina lån med ett privatlån

När du löser lån så gör du det med hjälp av ett privatlån. Detta privatlån har nästan alltid bättre villkor och ränta än de olika mindre lånen, vilket innebär att du i slutändan att du inte behöver betala lika mycket.

Alla lån ser olika ut och de flesta har både uppläggningsavgift och andra typer av avgifter, exempelvis aviavgift. Om alla dina mindre lån har aviavgifter så har du redan där pengar att spara in på att endast betala en eventuell aviavgift istället för flera. Du kanske till och med hittar ett privatlån som inte har någon aviavgift alls, vilket är oändligt mer fördelaktigt än flera aviavgifter.

Förutom villkoren så har du även räntan att tänka på. Ett privatlån har ingen bestämd ränta utan den sätts individuellt. För att bestämma vilken ränta just du kommer att få tittar banken på flera faktorer, bland annat hur stort lån du vill ta och även hur ditt kreditbetyg ser ut. Det innebär att banken utför en kreditkontroll genom ett kreditupplysningsföretag för att hämta in denna information.

Kan du samla dina lån utan UC?

Ja, du kan samla dina lån utan UC men du kan inte samla dina lån utan att banken kollar upp din ekonomi. Långivarna måste enligt lag kontrollera hur din ekonomi ser ut för att se att du faktiskt klarar av att ta ett lån. De allra flesta använder sig av företaget UC för att genomföra själva kreditkontrollen men i vissa fall är det ett annat företag som utför kreditupplysningen åt långivaren.

När bör jag lösa mina lån?

Om du märker att du har många fakturor att betala varje månad till olika krediter och lån så är det dags att överväga detta alternativ. De flesta av dessa lån handlar oftast om privatlån av olika slag, en typ av lån som är kostnadsfri att lösa i förtid. Har du flera olika lån hos samma bank kan du oftast baka ihop dessa till ett stort lån utan problem.

Hur exakt gör jag detta?

Det finns flera sätt att lösa sina lån på. Antingen tar du kontakt med din bank och anger att du vill lösa dina lån. Eftersom du förmodligen redan betalar av dessa lån utan problem så kommer banken att vara väldigt tillmötesgående. Banken vinner på att du betalar ränta till dem istället för till någon annan och du själv vinner eftersom du sänker dina totala kostnader. Du måste dock inte gå till just din egen bank utan kan även gå till en annan bank för att göra samma sak. Tänk dock på att varje gång du ansöker om att ta ett lån så måste en kreditkontroll utföras, något som registreras. Ett tips är att använda sig av en låneförmedlare för att snabbt få in erbjudanden från flera olika banker och långivare. När du använder en låneförmedlare som exempelvis Lendo, Axo Finans eller Advisa så registreras endast en kreditkontroll. Det är helt gratis att använda en låneförmedlares tjänster. Därefter väljer du själv vilka långivare du vill gå vidare med. Du kan alltid använda erbjudandet som ett grund för att förhandla dig fram till ännu bättre villkor och ränta, kanske till och med hos din egen bank.