Samla lån

Har du flera lån och tycker det är jobbigt att hålla koll på dem alla? Vissa kan tycka det är svårt att veta vad som betalats och inte och vilka villkor och räntor det är som gäller för de olika lånen. Känner du igen dig i detta kan du välja att samla dina lån på ett och samma ställe. Det kan hjälpa dig till en lägre månadskostnad och bättre förutsättningar rent ekonomiskt.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Många långivare marknadsför möjligheten att samla lån och på så sätt sänka sina kostnader. Ibland använder man uttrycket att lösa sina lån. Själva principen bakom detta är enkel och förutsätter att du har tagit flera lån eller krediter som har mindre fördelaktiga villkor och höga räntor. Om du själv har flera mindre lån som du betalar av lite i taget på kommer du i slutändan att behöva betala en hel del i räntor och avgifter. Att samla sina lån innebär att du direkt betalar av alla dessa mindre lån och krediter med hjälp av ett större privatlån. Du ersätter med andra ord alla lånen med ett nytt lån.

Samla dina lån med ett privatlån

När du löser lån så gör du det med hjälp av ett privatlån. Detta privatlån har nästan alltid bättre villkor och ränta än de olika mindre lånen, vilket innebär att du i slutändan att du inte behöver betala lika mycket.

Alla lån ser olika ut och de flesta har både uppläggningsavgift och andra typer av avgifter, exempelvis aviavgift. Om alla dina mindre lån har aviavgifter så har du redan där pengar att spara in på att endast betala en eventuell aviavgift istället för flera. Du kanske till och med hittar ett privatlån som inte har någon aviavgift alls, vilket är oändligt mer fördelaktigt än flera aviavgifter.

Förutom villkoren så har du även räntan att tänka på. Ett privatlån har ingen bestämd ränta utan den sätts individuellt. För att bestämma vilken ränta just du kommer att få tittar banken på flera faktorer, bland annat hur stort lån du vill ta och även hur ditt kreditbetyg ser ut. Det innebär att banken utför en kreditkontroll genom ett kreditupplysningsföretag för att hämta in denna information.

Varför ska jag samla ihop mina lån?

Alla som har flera mindre lån, krediter och köp på avbetalning kan vittna om att avgifterna, räntorna och amorteringarna på dessa krediter tillsammans blir stora summor pengar, även om ursprungsbeloppen inte kan tyckas vara så höga. Det kan därför löna sig ekonomiskt att försöka samla ihop alla eller en del av dessa lån, krediter och avbetalningsköp till ett enda lån. Dels kan du sänka din räntekostnad och även din månadskostnad. Du kan även slippa att betala flera aviavgifter, årsavgifter och andra kostnader som kan tillkomma för en kredit.

Enklare med färre lån

Det blir också betydligt mer överskådligt för dig att ha en skuld och en månadsbetalning, jämfört med att ha flera stycken. Att ha en enda månadsbetalning minimerar risken att du råkar glömma att betala något av dina lån, något som kan leda till att skulden växer ytterligare och kanske i värsta fall leder till att du får en betalningsanmärkning. Har du istället endast ett lån med en amortering varje månad, är risken att du glömmer betala eller att ett inbetalningskort kommer bort mindre. Du har även en bättre överblick över hur mycket pengar det egentligen rör sig om, något som kan vara svårt när man har många mindre lån. Det gör också att du lättare kan räkna på dina månatliga kostnader och hur snabbt du kan betala tillbaka det du är skyldig.

Lägre kostnader & avgifter

Genom att sänka din ränta, och bli av med en massa onödiga kostnader och avgifter för alla lån och krediter, minskar också kostnaden för det du lånat. Alla avgifter tillsammans med räntan du betalar an bli en ganska hög kostnad för ett lån eller en kredit som från början inte verkade så stor. Det är alltid onödigt att betala mer för ett lån än du måste. Ju mindre extra du betalar, desto mer kan du amortera på den faktiska skulden, och kan bli skuldfri mycket fortare än om du hade haft ett flertal lån och krediter.

Lägre effektiv ränta 

Kom ihåg att jämföra den effektiva räntan när du jämför de olika långivarna, så att du kan göra en rättvis beräkning av hur mycket pengar du sparar varje månad på att välja en specifik långivare istället för att ha flera månadsbetalningar med ränta på varje skuld.
Genom att samla ihop alla dina lån förenklar du för dig själv och minskar dina kostnader varje månad, något som får dig skuldfri snabbare så att du kan tänka på annat än din ekonomi.

Kan du samla dina lån utan UC?

Ja, du kan samla dina lån utan UC men du kan inte samla dina lån utan att banken kollar upp din ekonomi. Långivarna måste enligt lag kontrollera hur din ekonomi ser ut för att se att du faktiskt klarar av att ta ett lån. De allra flesta använder sig av företaget UC för att genomföra själva kreditkontrollen men i vissa fall är det ett annat företag som utför kreditupplysningen åt långivaren.

När bör jag lösa mina lån?

Om du märker att du har många fakturor att betala varje månad till olika krediter och lån så är det dags att överväga detta alternativ. De flesta av dessa lån handlar oftast om privatlån av olika slag, en typ av lån som är kostnadsfri att lösa i förtid. Har du flera olika lån hos samma bank kan du oftast baka ihop dessa till ett stort lån utan problem.

Hur exakt gör jag detta?

Det finns flera sätt att lösa sina lån på. Antingen tar du kontakt med din bank och anger att du vill lösa dina lån. Eftersom du förmodligen redan betalar av dessa lån utan problem så kommer banken att vara väldigt tillmötesgående. Banken vinner på att du betalar ränta till dem istället för till någon annan och du själv vinner eftersom du sänker dina totala kostnader. Du måste dock inte gå till just din egen bank utan kan även gå till en annan bank för att göra samma sak. Tänk dock på att varje gång du ansöker om att ta ett lån så måste en kreditkontroll utföras, något som registreras. Ett tips är att använda sig av en låneförmedlare för att snabbt få in erbjudanden från flera olika banker och långivare. När du använder en låneförmedlare som exempelvis Lendo, Axo Finans eller Advisa så registreras endast en kreditkontroll. Det är helt gratis att använda en låneförmedlares tjänster. Därefter väljer du själv vilka långivare du vill gå vidare med. Du kan alltid använda erbjudandet som ett grund för att förhandla dig fram till ännu bättre villkor och ränta, kanske till och med hos din egen bank.

Steg för att samla ihop mina lån?


Om du har ett flertal mindre lån, krediter och dyra avbetalningar på saker du köpt, kanske du har funderat på att samla ihop dessa till ett och samma lån? Genom att samla lån och krediter till ett enda lån kan du ofta få en lägre månadskostnad. Detta beror dels på att du kan få en bättre ränta, men också på att du slipper alla extra kostnader som tillkommer på ett lån eller en avbetalning. Det kan vara aviavgifter, administrationskostnader eller årsavgifter som alla gör att lånet i slutändan kan bli mycket dyrare än det ursprungliga beloppet du lånat.

 1. För att samla dina lån kan du börja med att använda dig av en jämförelsetjänst på internet för att få en överblick över vilka långivare som kan vara aktuella för dig. Jämför ränta, avgifter, betalningsvillkor och andra villkor som är viktiga för just dig. Kom ihåg att alltid räkna samman räntan med alla andra avgifter som kan tillkomma, för att du ska kunna jämföra hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig. Detta kallas för den effektiva räntan, och är alltid vad du ska använda dig av för att jämföra olika banker och långivare med varandra. Andra saker som kan spela in i ditt val av långivare kan vara hur lång betalningstid du vill ha. Detta kallas också för lånets löptid.
 2. Du kan också använda dig av en låneförmedlare. Dessa finns oftast på internet, där du kan göra en ansökan. Låneförmedlaren letar sedan upp det lån som bäst överensstämmer med dina önskemål och den bästa ränta du kan få. På så sätt slipper du kontakta ett flertal långivare själv. Du slipper också att få många förfrågningar som sedan skulle synas på en kreditupplysning. Det är aldrig bra att ha för många förfrågningar, eftersom detta kan vara en signal till långivare att du kan ha svårt att få lån hos andra eller att du ofta söker lån och krediter.
 3. Vanliga aktörer som arbetar med låneförmedling är exempelvis Lendo, Freedom Finance, MyLoan och Compricer, men det finns en mängd företag som arbetar med denna typ av tjänst. Du kan också kontakta en traditionell bank eller långivare och förklara syftet med din låneansökan för att få reda på vad de kan erbjuda just dig i form av ränta och övriga villkor.
 4. Hur du än väljer att göra när du samlar ihop dina lån, så kommer det att både förenkla och göra det billigare för dig.

 

Att samla sina lån

Många har köpt saker på avbetalning, har kreditkort och mindre lån som de betalar på varje månad. Denna typ av krediter har ofta hög ränta och många avgifter som till exempel aviavgifter, administrationskostnader och årsavgifter. Det gör att även mindre lån och krediter kan bli ganska dyra i längden. Om du har många sådana mindre lån eller krediter kan det därför vara en bra idé att istället samla ihop dessa i ett större lån. Då kan du sänka din ränta och slipper betala avgifter för många små lån.

För att jämföra de banker du kan tänka dig att ansöka om ett sådant lån hos, kan du använda dig av någon av de jämförelsetjänster som finns på internet. Då får du en bra överblick över ungefär vilken ränta de olika långivarna erbjuder och vilka betalningsvillkor du kan få. Tänk dock på att räntan ofta sätts individuellt och att du själv kan behöva kontakta de olika bankerna för att få reda på exakt vilken ränta de kan erbjuda just dig.

Ett annat alternativ är att ta hjälp av någon av de olika låneförmedlare som finns. Du gör då en enda ansökan, oftast direkt på internet, och får då hjälp att hitta ett lån och en långivare som kan erbjuda dig de betalningsvillkor och den löptid du vill ha och den bästa räntan som kan erbjudas dig. Det görs då endast en kreditupplysning, och du slipper att själv ringa runt till bankerna för att förhandla. Företag som erbjuder denna typ av tjänst är till exempel Compricer, Lendo, MyLoan och Freedom Finance. Du kan även själv kontakta de olika bankerna för att jämföra deras villkor med varandra.

Gör alltid en jämförelse av de olika kreditgivarnas effektiva ränta och inte endast den nominella räntan, det vill säga endast räntan på lånet. För att få fram den effektiva räntan räknar du samman räntan med alla avgifter som kan tillkomma, för att sedan slå ut detta på ett år. En bank med låg ränta kan ibland istället ha höga avgifter som tillkommer, vilket kan göra lånet dyrare än vad det först verkar.

Har du många små lån och krediter är det förmodligen ekonomiskt lönsamt för dig att samla ihop dessa till ett enda lån. På så sätt får du bara en månadsavgift och betalar bara eventuella avgifter för ett enda lån. Det är också mycket enklare att hålla reda på en månadsbetalning än flera stycken för mindre lån.

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag samla lån utan UC?

Det finns långivare på marknaden som låter dig ta lån utan UC som du sedan kan använda för att lösa smålån och krediter, alltså samla lån. Räntan på lån utan UC är generellt högre än vad du kan få hos långivare som tar kreditupplysning via Upplysningscentralen. Men om räntekostnaderna på dina smålån och krediter är mycket höga kan det ändå vara en bra idé att ta ett lån utan UC som har lägre ränta.

✅ Vad betyder det att samla lån och krediter?

När vi pratar om att samla lån och krediter så menar vi egentligen att du ansöker om ett större lån hos en långivare som kan ge dig lägre ränta. Det nya lånet använder du sedan för att betala av dina mindre lån och krediter. Sedan återstår bara att betala av det större lånet, som har en lägre räntekostnad än vad de tidigare smålånen och krediterna hade tillsammans.

✅ Kan jag samla lån hos Swedbank?

Swedbank låter dig ta ett privatlån på upp till 500 000 kronor för att samla ihop dina andra dyrare lån och krediter. Du behöver vara kund hos banken för att ansöka om lånet.

✅ Kan jag samla lån hos Nordea?

Hos Nordea kan du ta ett privatlån för att täcka kostnaderna för dina dyrare smålån och på så sätt sänka dina räntekostnader.

✅ Kan jag samla lån som arbetslös?

Som arbetslös är det svårare att beviljas lån generellt. I de fall du beviljas ett privatlån kommer det ofta med en högre ränta eftersom långivaren tar en större risk när den lånar ut till en person utan fast inkomst. Det finns dock fortfarande möjligheter att beviljas privatlån hos vissa långivare, så om du kan få en ränta på lånet som är lägre än dina smålån och krediter kan det vara en bra idé att ta privatlånet och sedan lösa smålånen.

✅ Hur kan jag samla lån till så låg ränta som möjligt?

Använd sökfunktionen på Lånlågränta.se så hittar du de låneförmedlare som erbjuder möjligheter att jämföra och ansöka om lån hos flera långivare samtidigt. Det hjälper dig att hitta långivaren med bäst räntevillkor för just dig.

 

Samla lån och krediter – sänk din månadskostnad

Börjar du få mindre och mindre pengar kvar i plånboken varje månad efter att räkningarna har betalats? Det är du inte ensam om. Det är lätt hänt att man samlar på sig lån och krediter under en tuff period med mycket utgifter – men det finns en räddning!
<

Nuförtiden finns det många nishbanker på den svenska lånemarknaden som erbjuder privatpersoner att ansöka om så kallade samlingslån. Det betyder att du låter banken samla alla, eller delar av dina nuvarande lån och krediter under ett och samma lån, för att på så sätt sänka den totala månadskostnaden och bara ha en räkning att betala. Detta kan vara ett mycket bra sätt att komma på fötter med din ekonomi igen om du känner att det börjar bli rörigt och svårt att klara av betalningarna. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om hur ett samlingslån fungerar och vad du ska tänka på.

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån är ett lån där du lånar pengar till att betala dina nuvarande lån och krediter för att få en lägre månadskostnad. Banken du lånar pengarna av använder lånet för att betala dina skulder kan man säga. För det mesta är det banken själv som sköter den biten åt dig när själva ansökan är klar och skuldebrevet signerat, så att du kan luta dig tillbaka och inte stressa upp dig.

När allt är klart får du kommande månad en faktura på det månadsbelopp du och banken kommit överens om – vilket oftast är många tusenlappar mindre än vad du betalat innan samlingslånet.

Vad ska jag tänka på när jag ansöker om ett samlingslån?

Som vid alla lån är det räntan och legitimiteten som är viktigast att ha koll på. Tanken är ju inte att du ska öka dina utgifter, utan sänka dem. Alla banker har en exempelränta som de visar upp på sina sajter, men den förändras alltid efter att du skickat in din ansökan och en kreditupplysning har gjorts. Vilken ränta du får i slutändan beror på hur din kredithistorik har sett ut, om du har många lån, många förfrågningar, samt din årsinkomst. Men det du ska leta efter är en bank som har en låg högsta ränta och som är pålitlig.

En pålitlig bank är under tillsyn av den svenska Finansinspektionen eller någon likvärdig myndighet som ser till att alla lagar och regler efterföljs i bankens verksamhet. Den informationen kan du nästan alltid hitta på bankens egen sajt.

Vart kan jag vända mig?

Många nishbanker online på den svenska marknaden erbjuder samlingslån till sina kunder, men inte alla. Det bästa är att göra en sökning på ordet samlingslån och gå igenom dina alternativ, men det finns ett enklare och snabbare sätt att hitta det du söker efter – en låneförmedlare.

En låneförmedlare är inte en bank utan endast en aktör som förmedlar andra bankers lån via sin sajt. De samlar till exempel 30 av de bästa alternativen på ett och samma ställe, och din ansökan går ut till dem alla trots att bara en kreditupplysning tas.

Detta sparar dig enormt mycket tid och engagemang då du slipper sitta och leta igenom hela nätet efter de bästa räntorna. Men det är även väldigt bra att du bara får en upplysning i UC trots så många ansökningar – det är positivt för din kreditvärdighet i framtiden.

Hur ansöker jag om ett samlingslån?

För att ansöka om ett samlingslån ska du först leta upp en låneförmedlare eller bank som erbjuder just detta – det innebär för det mesta banker som kan erbjuda lån upp till 600 000 kronor. Surfa in på bankens/låneförmedlarens sajt, leta upp fliken för samlingslån och sätt igång med att fylla i dina uppgifter. Nästan alla svenska banker kräver att du har ett BankID för att signera din ansökan och även för att signera skuldebrevet. Men hos vissa kan du göra på det gamla goda viset – via posten.

När du fyllt i dina uppgifter och signerat med BankID får du många gånger svaret direkt på skärmen eller via e-post. Om du använt dig av en låneförmedlare kommer du normalt sett inom en timme börja att få erbjudanden från en eller flera banker, och då är det upp till dig om du tycker att räntan ser bra ut.

För att signera skuldebrevet används ofta en länk som finns i mejlet. Klicka på länken och använd BankID för att signera. Nu sköter banken resten och tar kontakt med dina gamla långivare och betalar skulderna.

 

Har du tagit på dig flera lån och krediter? Då bör du fundera över att samla dina lån eftersom det kan minska dina månadskostnader markant. Du betalar ofta högre ränta på mindre lån plus att det ofta tillkommer fakturerings- och aviavgifter. Dessutom finns det fasta avgifter i de flesta privatlånen, eller blancolån som det också kallas, vilket ger en större total avgift när dessa kostnader läggs på varandra. En annan fördel med att samla alla lån är att du ofta får en längre löptid, eftersom mindre lån oftast har en kortare återbetalningstid, och snitträntan blir vanligtvis lägre.

Idag finns det flera olika aktörer som kan hjälpa dig att samla dina lån, avbetalningsköp och krediter på samma ställe så att du istället får ett enda lån att betala av på. Det är både enklare, smidigare och mer ekonomiskt samtidigt som du får en bättre kontroll över dina pengar. Några exempel på företag som kan hjälpa dig att samla dina lån är Lendo, Compricer, Ikano Bank, Bank Norwegian och Marginalens omstartslån. Du kan också kontakta en bank där du vill samla dina lån, förslagsvis den där du har det största lånet idag. Du som tagit flera privatlån och har avbetalningar kan alltså tjäna mycket på att samla lånen.