Räntefritt lån

Räntefria lån låter ofta för bra för att vara sant, faktum är att de ofta är det också. Här kan du läsa mer om räntefria lån och dolda kostnader.

lan lag ranta

Små räntefria lån ofta dyra

Har du funderat på att skaffa ett mindre lån? Många aktörer försöker locka låntagare till sig genom att erbjuda räntefria lån. Dessa lån innebär att du slipper betala månatlig ränta på de pengar du lånar. Men det betyder inte att de alltid är helt gratis då kreditbolagen ofta vill ha en viss summa för utlånandet. Var därför noga med att läsa igenom villkoren för att se vilka andra avgifter du kan bli betalningsbelastad för.

Det kan vara allt ifrån aviavgifter till uppläggningsavgifter som tillkommer. Detta kan försätta många i en ohållbar ekonomisk situation som eventuellt leder till betalningsanmärkningar. Exempel på lån som kan vara räntefria är sms-lån och lån med kort återbetalningstid. Ãven vissa butiker och företag kan erbjuda dig delbetalning utan ränta av varor när du handlar hos dem.

Att låna pengar innebär allt som oftast en extra avgift för dig som låntagare, dvs. räntan. Den utgör en procentuell andel av hela lånet, och varierar alltså beroende på lånesumma. Men det finns även möjlighet att ta ett ett lån som är räntefritt under de första 14 till 30 dagarna, då handlar det om snabblån eller sms-lån som är helt utan säkerhet. Det enda du kan behöva betala en avgift för är uppläggningsavgift eller aviavgift, men ingen kostnad för själva lånet. Det enda som krävs i gengäld för ett räntefritt lån är att du betalar tillbaka lånet enligt avtalet. Därför är det viktigt att ha koll på villkoren för lånet så att du slipper tråkiga och negativa överraskningar, såsom påminnelser eller inkassokrav.

Fördelen med ett räntefritt lån, förutom att det inte kostar att låna pengar, är den snabba och enkla processen. Efter att du gjort din ansökan om ett räntefritt lån tar det oftast inte mer än en bankdag förrän du har dina pengar inne på kontot. Det är kreditbolag och finansbolag verksamma inom snabblån som beviljar räntefria lån, så leta upp en lämplig aktör och gör sedan din ansökan. Den sker oftast online om det inte handlar om ett sms-lån. Var också säker på att du kommer klara av att betala tillbaka lånet.

 

Vanliga frågor och svar

Finns det räntefria billån?

Vissa bilhandlare erbjuder räntefria lån på nya eller begagnade bilar. Det innebär dock som oftast att den uteblivna räntan lagts på själva priset på bilen istället. Så även om lånet är räntefritt så har priset på bilen höjts.

Är CSN-lån räntefritt?

CSN-lån är inte räntefria. Dock har de en väldigt låg ränta i jämförelse med de flesta andra lån.

Existerar verkligen räntefria lån?

Det är vanligt förekommande att om ett lån är räntefritt så tillkommer istället andra avgifter på lånet (till exempel avi- och uppläggningsavgifter) som gör att lånet faktiskt kan bli dyrare än många lån med ränta i slutändan. Dessutom har vissa långivare riktigt dyra straffavgifter som tillkommer om du skulle missa en betalning. Var skeptisk till räntefria lån och läs villkoren noggrant innan du lånar.

Jag har köpt en vara med räntefri avbetalning. Då tillkommer väl ingen kostnad?

Det är vanligt att exempelvis elektronikvaror erbjuds med räntefri avbetalning. Ordet ”räntefri” gör att vi tänker oss att varan i slutändan då inte kommer att ha kostat mer än originalpriset, men det stämmer inte. Därför är det viktigt att räkna ut den effektiva räntan (sammanlagda kostnader för alla räntor och avgifter) för att få reda på vad du kommer att ha betalt för varan i slutändan. Den här typen av erbjudanden kommer nämligen oftast med uppläggningsavgift och administrativa avgifter.