Räntefritt lån

Räntefria lån låter ofta för bra för att vara sant, vilket ofta är fallet. Läs mer om räntefria lån och avgifterna som kan tillkomma.

lan lag ranta

Låna utan ränta – för bra för att vara sant?

Har du funderat på att ta ett mindre lån? Då vill du förstås göra det till så låg kostnad som möjligt. Finns det lån helt utan ränta? Vad innebär i så fall det? Vi reder ut begreppen kring räntefria lån.

Loading...
Brixo
 • Använder inte UC
 • Utbetalning via banköverföring eller Swish

Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.

 • Lånebelopp:3 000 - 50 000 kr
 • Period:6-52 mån
 • Ränta:28,95 %
Visa erbjudandepå Brixios hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 0-1 dag
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Klara Lån
 • Ingen säkerhet krävs
 • Få svar på skärmen

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05 procents nominell ränta med en återbetalningstid på 24 månader, med 24 avbetalningar om 1 617 kronor och 0 kronor i uppläggnings-/aviavgift, ger en effektiv ränta på 29,4 procent. Totalt att återbetala blir 38 808 kronor.

 • Lånebelopp:5 000 - 150 000 kr
 • Period:1 - 8 år
 • Ränta:6,48- 39,5%
Visa erbjudandepå Klaras hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-2 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Ferratum
 • Enkel och tydlig ansökningsprocess
 • Använder inte UC

Exempel: Vid utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, blir det totala beloppet att återbetala 30 958,33 kr. Om du under tiden tar ytterligare lån eller beslutar att betala tillbaka i lägre månadsavgifter än minsta månadskostnaden, ändras återbetalningstid den totala summan att betala tillbaka.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:1 000 - 40 000 kr
 • Period:4-46 mån
 • Ränta:54,05 %
Visa erbjudandepå Ferratums hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 21 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Lumify
 • Lån utan UC
 • Betala bara för nyttjad kredit

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 876 kr, 1 543 kr, 1 507 kr, 1 470 kr, 1 433 kr, 1 397 kr, 1 360 kr, 1 324 kr, 1 287 kr samt 1 250 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186.81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:2 000 - 70 000 kr
 • Period:- år
 • Ränta:från 43,50%
Visa erbjudandepå Lumifys hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja, Creditsafe
Fakturaavgift: 60 kr

Lån utan ränta – men inte gratis

Många aktörer försöker locka låntagare till sig genom att erbjuda räntefria lån. Dessa lån innebär att du slipper betala månatlig ränta på de pengar du lånar, men det betyder inte att lånet är helt utan andra avgifter. Var därför noga med att läsa igenom villkoren för att se vilka andra avgifter du kan bli betalningsbelastad för.

Små räntefria lån blir ofta dyra

De avgifter som långivare tar ut vid räntefria lån kan bland annat handla om aviavgifter, uppläggningsavgifter, månads- eller årsavgifter och handläggningsavgifter – det är egentligen bara fantasin hos långivaren som sätter gränserna.

Dessa avgifter kan i slutändan göra det räntefria lånet betydligt mycket dyrare än motsvarande lån med ränta hos en annan långivare.

Exempel på lån som kan vara räntefria är sms-lån och lån med kort återbetalningstid. Även vissa butiker och företag kan erbjuda dig delbetalning utan ränta av varor när du handlar hos dem.

Den här typen av lån kan försätta många i en ohållbar ekonomisk situation som eventuellt leder till betalningsanmärkningar. Var därför alltid uppmärksam på villkor och avgifter.

Räntefria lån – under en begränsad period

Räntefria lån kan även handla om lån som är räntefria under en begränsad period, vanligtvis ett par veckor till en månad. Det handlar vanligtvis om snabblån och sms-lån utan säkerhet eller lån via kreditkort.

Sms-lån och snabblån utan ränta under en begränsad tid kan vara fördelaktiga – så länge man betalar av lånet innan den räntefria perioden är slut. När den räntefria perioden tar slut blir räntan nämligen väldigt hög – ibland över 1000 %. Ett. räntefritt lån poet par tusen kronor kan alltså snabbt bli en väldigt dyr affär.

Var alltid uppmärksam på de övriga villkoren vid den här typen av lån – de kan nämligen bli väldigt dyra väldigt snabbt.

Långivare med räntefria perioder

Långivare Räntefri period
Credifi 30 dagar
LoanStep 14 dagar
Lumify 30 dagar

Att tänka på innan du tar ett lån utan ränta

 • Lån utan ränta betyder inte att lånet är kostnadsfritt
 • Identifiera alla avgifter för lånet: aviavgifter, uppläggningsavgifter och andra avgifter
 • Jämför den effektiva räntan – den totala kostnaden för lånet

Vanliga frågor och svar om räntefritt lån

Finns det räntefria billån?

Vissa bilhandlare erbjuder räntefria lån på nya eller begagnade bilar. Det innebär dock som oftast att den uteblivna räntan lagts på själva priset på bilen istället. Så även om lånet är räntefritt så har priset på bilen höjts.

Är CSN-lån räntefritt?

CSN-lån är inte räntefria. Dock har de en väldigt låg ränta i jämförelse med de flesta andra lån.

Existerar verkligen räntefria lån?

Det är vanligt förekommande att om ett lån är räntefritt så tillkommer istället andra avgifter på lånet (till exempel avi- och uppläggningsavgifter) som gör att lånet faktiskt kan bli dyrare än många lån med ränta i slutändan. Dessutom har vissa långivare riktigt dyra straffavgifter som tillkommer om du skulle missa en betalning. Var skeptisk till räntefria lån och läs villkoren noggrant innan du lånar.

Jag har köpt en vara med räntefri avbetalning. Då tillkommer väl ingen kostnad?

Det är vanligt att exempelvis elektronikvaror erbjuds med räntefri avbetalning. Ordet ”räntefri” gör att vi tänker oss att varan i slutändan då inte kommer att ha kostat mer än originalpriset, men det stämmer inte. Därför är det viktigt att räkna ut den effektiva räntan (sammanlagda kostnader för alla räntor och avgifter) för att få reda på vad du kommer att ha betalt för varan i slutändan. Den här typen av erbjudanden kommer nämligen oftast med uppläggningsavgift och administrativa avgifter.