Privatlån eller kreditkort – vad ska du välja?

Privatlån och köp med kreditkort är två former av lån utan säkerhet. Om man behöver pengar, till exempel för att finansiera en renovering, åka på en solsemester eller ersätta en söndrig frys, kan den här typen av finansiell tjänst vara en bra lösning. Men för vilken situation passar egentligen ett privatlån bäst? Och när passar det bättre att använda ett kreditkort? Vi reder ut likheterna och skillnaderna mellan privatlån och kreditkort – så att du lättare kan avgöra vilken finansiering som passar din ekonomi bäst. 

Kreditkort och privatlån har lite olika villkor och förutsättningar. Låt oss titta närmare på vilka egenskaper de två finansieringslösningarna har.

Privatlån 

Ett privatlån är det lån utan säkerhet. Det betyder att det inte finns någon underliggande pant för privatlånet. Ett lån med säkerhet kan till exempel vara ett bostadslån – då är bostaden säkerheten och långivaren eller banken kan i värsta fall överta bostaden om lånet inte betalas av enligt lånevillkoren. 

När det gäller privatlån är det alltså låntagarens betalningsförmåga som utgör säkerheten för långivaren. För att ett lån av den här typen ska beviljas måste man uppfylla vissa ekonomiska krav. Detta undersöks via en kreditupplysning. Räntan för lånet sätts utifrån kreditupplysningen och låntagarens betalningsförmåga. I regel gäller ju bättre betalningsförmåga desto lägre ränta. 

När man tar ett privatlån betalas en engångssumma ut. Av långivaren för man en fast avbetalningsplan som specificerar hur lånet betalas av månadsvis. Utgifterna för lånet är förutsägbara och man kan enkelt överblicka sin ekonomi. Amorteringstiden ligger på mellan ett och tjugo år.

Kreditkort

Kreditkort är en mer flexibel lösning. Med den här betallösningen får man en fast kreditgräns som man kan spendera, eller inte spendera, under månadens gång. Man kan alltså beskriva ett kreditkort som en möjlighet att löpande kunna låna mindre belopp. De inköp man gjort med kortet samlas på en faktura som kommer månadsvis. Hela fakturabeloppet kan betalas, då utgår i regel ingen ränta, eller delbetalas över tid. 

Väljer man att delar upp återbetalningen tillkommer kreditkortsränta, som kan liknas vid låneränta för privatlån. Kreditkortsräntan kan vara fast eller sättas individuellt likt privatlånsränta. Kreditkortsräntan är i regel dyrare än privatlånsräntan.

Kreditkort kommer många gånger med vissa typer av förmåner – något privatlån sällan gör. Det kan handla om reseförsäkringar, bonussystem, cashback och erbjudanden. Olika kreditkortsutgivare erbjuder olika typer av kundförmåner. 

Jämför – privatlån eller kreditkort

Privatlån

  • Ett större belopp som betalas ut en gång
  • Avbetalningsplan med god översikt – avbetalning månadsvis
  • I regel lägre ränta jämfört med kreditkortsränta
  • Kan användas för att samla mindre lån
  • Lämpar sig för större engångsinköp

Kreditkort

  • Gör det möjligt att göra flera mindre inköp på kredit löpande
  • Betala kreditkortsfakturan direkt eller delbetala – vid delbetalning tillkommer ränta
  • I regel högre ränta jämfört med privatlånsränta
  • Förmåner som rabatter, bonus, reseförsäkringar och erbjudanden
  • Lämpar sig för mindre inköp löpande

När ska man välja privatlån och när ska man välja kreditkort?

I regel rekommenderas privatlån om man behöver ett större belopp som man vill betala tillbaka under en längre period. Privatlån erbjuder även en förutsägbarhet med sin fasta avbetalningsplan och inbetalningar månadsvis. 

Privatlån erbjuds av många långivare från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor, med en återbetalningstid på upp till 20 år.

Om man söker efter en mer flexibel lösningar kan ett kreditkort vara mer passande. Kreditkortet ger möjligheten att göra flera mindre inköp på kredit, som man sedan återbetalar relativt snabbt. Ett kreditkort ger alltså flexibilitet, men inte samma överblick som ett privatlån. Kreditkortsräntan är vanligtvis högre än privatlånsräntan. 

Olika kreditkort har olika kreditgränsen, men ett spann på mellan 10000 kronor upp till 200000 kronor är inte ovanligt. 

Privatlån Kreditkort
Lån/kredit utan säkerhet Ja Ja
Lånebelopp/kreditgärns Upp till 600 000 kr Upp till 200 000
Återbetalningstid 1 – 20 år 12 månader
Bonus, rabatter, försäkringar och cashback Nej Ja
Individuell ränta Ja Beroende på kreditkort