Nordnet

Nordnet började sin bana som en aktiemäklare 1996. De utvecklade snabbt sina tjänster och blev den allra första svenska aktiemäklaren på nätet, en tjänst som de sedan utökade till andra länder. Idag är de en av de största i Sverige och erbjuder flera bra möjligheter för dig som vill handla eller spara med hjälp av värdepapper.

Hos Nordnet hittar du olika typer av produkter att välja mellan. Du kan bland annat hitta tre olika typer av lån. Dessa lån är privatlånet, värdepappersbelåning och bolånet. Privatlånet, även kallat Toppenlånet, är ett lån med en gräns på 400 000 kronor. Räntan hamnar mellan 2,95 % och 9,90 % och du behöver inte amortera under det första året. Som längst kan du välja 15 år som återbetalningstid. För att kunna ansöka om lånet måste du vara 25 år, tjäna minst 20 850 kronor i månaden och ha jobbat inom landet i minst 3 år. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar.

Värdepapperslånet

Värdepapperslånet är ett lån för dig som är kund hos Nordnet och redan har värdepapper i deras depå. Det ger dig möjlighet att använda dessa värdepapper som säkerhet när du ska göra ett lån. Både lånebeloppet och räntan beror helt på dina värdepapper. Vissa värdepapper är värda mer än andra och anses ha större eller mindre risk. Stabila värdepapper kan du belåna upp till 90 % av dess marknadsvärde. Om du har andelar i bra fonder och diversifierade aktier kan du få ned din ränta till hela 0,99 %. Du kan när som helst betala av detta lån och det är alltid bäst att försöka göra det så fort som möjligt eftersom värdepapper alltid kan förändras i värde, något som påverkar ditt lån.

Bolånet

När du ansöker om ett lån hos Nordnet kan du få riktigt bra ränta på lånet, från 0,79 % till 1,79 %. Du kan dock bara belåna hälften av bostadens marknadsvärde. Räntan beror på hur stora tillgångar du har hos Nordnet i form av sparade pengar eller värdepapper. Den lägsta räntan får du om du har mer än 5 miljoner i tillgångar hos Nordnet.

Spara med aktier

Som du märker har du gott om bra lånemöjligheter hos Nordnet, utöver att du har bra möjligheter att handla och spara med värdepapper. Nu kanske du undrar hur stor skillnaden kan vara mellan en fond och ett sparkonto. Vi kommer att använda oss av en kalkyl och ge dig svaren direkt. I det här exemplet lägger du 2 000 kronor varje månad på en och samma fond. Din kompis lägger undan 2 000 kronor i ett sparkonto.

Varje månad får du en avkastning på dina fonder, det vill säga att du har gått med lite vinst. Denna återinvesteras i fler fonder plus att du även lägger in ytterligare 2 000 kronor. Din kompis gör precis samma sak fast på sparkontot. Detta pågår i 5 år. Tillslut kommer ni bägge ha lagt undan 120 000 kronor. Din vän hade en ränta på 0,50 % och på kontot finns det 121 071 kronor.

Du hade däremot tur och valde att satsa på en fond som gick bra. Din avkastning per år på hamnade på 7 %, ett vanligt fall när det kommer till en vanlig fond. På ditt konto står det nu 143 197 kronor. Du gjorde med andra ord en vinst på 23 197 kronor. Detta är en förenklad uträkning och det kan både gå sämre och bättre. Dessutom måste du även ta hänsyn till skatt och fondförvaltarens avgifter. Det är dock en väldigt stor skillnad mellan strax över 1 000 kronor i ränta efter fem år och mer än 20 000 kronor efter fem år.

Det går naturligtvis att göra ännu bättre affärer än så när du sparar och handlar med värdepapper. Hos Nordnet hittar du låga avgifter, både när det kommer till courtage och andra eventuella kostnader. Du kan exempelvis handla helt grattis i Stockholmsbörsen upp till 80 000 kronor. De erbjuder dessutom sin egen fond, Superfonden Sverige. Det är en fond som inte har några avgifter alls och som dessutom ofta har bra avkastning. Den består av aktier från Nordea, HM, Atlas Copco, Volvo och många andra stora och stabila företag. Ett utmärkt sätt att spara på om du vill få en relativt säker avkastning på dina sparade pengar.

Ansök om lån hos Nordnet