Nordnet

lan lag ranta

Hos Nordnet hittar du olika typer av produkter att välja mellan. Du kan bland annat hitta tre olika typer av lån. Dessa lån är privatlånet, portföljbelåning och bolånet. Privatlånet, även kallat Toppenlånet, är ett lån med en gräns på 500 000 kronor.

Räntan hamnar mellan 2,95 % och 9,90 % och du behöver inte amortera under det första året. Som längst kan du välja 15 år som återbetalningstid.

Portföljbelåning

Det som Nordnet kallar portföljbelåning är är ett lån för dig som är kund redan har värdepapper i bankens depå. Det ger dig möjlighet att använda dessa värdepapper som säkerhet när du tar ett lån. Både lånebeloppet och räntan beror helt på dina värdepapper.

Vissa värdepapper är värda mer än andra och anses ha större eller mindre risk. Stabila värdepapper kan du belåna upp till 90 procent av deras marknadsvärde. Om du har andelar i bra fonder och diversifierade aktier kan du få ned din ränta till hela 0,89 %.

Du kan när som helst betala av detta lån och det är alltid bäst att försöka göra det så fort som möjligt eftersom värdepapper alltid kan förändras i värde, något som påverkar ditt lån.

Bolånet

När du ansöker om ett lån hos Nordnet kan du få riktigt bra ränta på lånet, från 0,79 % till 1,79 %. Du kan dock bara belåna upp till 60 procent bostadens marknadsvärde. Räntan beror på hur stora tillgångar du har hos Nordnet i form av sparade pengar eller värdepapper.

Den lägsta räntan får du om du har mer än 10 miljoner i tillgångar hos Nordnet. Modellen bygger alltså på att ju mer pengar du har sparat hos Nordnet, desto lägre ränta kan du få på ditt bolån.

Men även om du inte har några pengar sparade hos Nordnet har du möjlighet att ta ett bolån med ränta från 1,28 %.

Spara med aktier

Som du märker har du gott om bra lånemöjligheter hos Nordnet, utöver att du har bra möjligheter att handla och spara med värdepapper. Nu kanske du undrar hur stor skillnaden kan vara mellan en fond och ett sparkonto.

Vi kommer att använda oss av en kalkyl och ge dig svaren direkt. I det här exemplet lägger du 2 000 kronor varje månad på en och samma fond. Din kompis lägger undan 2 000 kronor i ett sparkonto.

Varje månad får du en avkastning på dina fonder, det vill säga att du har gått med lite vinst. Denna återinvesteras i fler fonder plus att du även lägger in ytterligare 2 000 kronor. Din kompis gör precis samma sak fast på sparkontot.

Detta pågår i 5 år. Till slut kommer ni bägge ha lagt undan 120 000 kronor. Din vän hade en ränta på 0,50 % och på kontot finns det 121 071 kronor.

Du hade däremot tur och valde att satsa på en fond som gick bra. Din avkastning per år på hamnade på 7 %, ett vanligt fall när det kommer till en vanlig fond. På ditt konto står det nu 143 197 kronor. Du gjorde med andra ord en vinst på 23 197 kronor.

Detta är en förenklad uträkning och det kan både gå sämre och bättre. Dessutom måste du även ta hänsyn till skatt och fondförvaltarens avgifter. Det är dock en väldigt stor skillnad mellan strax över 1 000 kronor i ränta efter fem år och mer än 20 000 kronor efter fem år.

Det går naturligtvis att göra ännu bättre affärer än så när du sparar och handlar med värdepapper. Hos Nordnet hittar du låga avgifter, både när det kommer till courtage och andra eventuella kostnader. Du kan exempelvis handla helt gratis på Stockholmsbörsen upp till 80 000 kronor.

De erbjuder dessutom sin egen fond, Nordnet Indexfond Sverige. Det är en fond som inte har några avgifter alls och som dessutom ofta har bra avkastning. Den består av aktier från Ericsson, H&M, Atlas Copco, Volvo och många andra stora och stabila företag.

Ett utmärkt sätt att spara på om du vill få en relativt säker avkastning på dina sparade pengar.

Vad Nordnet erbjuder

Nordnet har ett brett utbud av lösningar för sparande, värdepappershandel och inte minst lån. Oavsett om du är ute efter bolån, privatlån eller vill använda dina värdepapper som säkerhet så erbjuder Nordnet det.

För dig som har större tillgångar på banken kan ett lån via Nordnet vara mycket fördelaktigt och ge en riktigt låg ränta när du tar ett bolån.

Nordnets privatlån är även det fördelaktigt, då de erbjuder dig möjligheten till ett helt amorteringsfritt år. Dessutom kan du teckna en låneförsäkring som skyddar dig om du skulle drabbas av inkomstbortfall som gör det svårt att betala tillbaka lånet som du hade planerat.

Olika typer av lån

Nordnet riktar in sig på tre typer av lån: bolån, privatlån och portföljlån. Beroende på vad du vill finansiera med ditt lån och hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut finns det alltså olika lösningar. För dig som inte är ute efter ett bostadslån eller vill investera på aktiemarknaden så är det lika enkelt att ansöka om privatlån hos Nordnet som hos någon av konkurrenterna.

Din ränta sätts baserat på dina individuella förutsättningar.

Räntor och avgifter

Nordnets främsta styrka som långivare är att de potentiellt kan ge dig en riktigt låg ränta på lån. När banken valde att expandera och även erbjuda lån var det faktiskt med visionen om att kunna vara en av de långivare som hade bäst villkor för lån på den svenska marknaden.

Det gör att för dig som kund krävs det en ordnad ekonomi och du premieras med den allra lägsta räntan först om du har stora tillgångar hos Nordnet.

Så om du har rätt förutsättningar kan du få ta ett bolån med ränta på bara 0,79 procent. För privatlån kan du som lägst få en ränta på 2,95 procent. Nordnet har en uppläggningsavgift på 429 kronor (engångskostnad) när du tecknar privatlånet, men ingen aviavgift om du betalar med autogiro.

Nordnets kundservice

Nordnet erbjuder flera typer av support för dig som kund. För enklare spörsmål kan du själv söka bland vanliga frågor och svar på hemsidan. Annars har du möjlighet att ringa kundservice på vardagar fram till klockan 20 måndag till torsdag, och fram till 18 på fredagar.

Du har också möjlighet att kontakta Nordnets kundservice genom att skriva ett meddelande från din kunddepå, eller skicka mail om du inte ännu är kund.

Villkor för Nordnets lån

För att kunna ansöka om privatlån hos Nordnet ställs följande krav på dig:

  • Du är 25 år
  • Har en årsinkomst på minst 200 000 kronor
  • Har jobbat inom landet i minst 3 år.
  • Inga betalningsanmärkningar.

Återbetalningstiden är högst 15 år och lånet måste dessutom betalas tillbaka innan du fyllt 71 år.

För bolånet har du möjlighet till olika villkor beroende på om du har större ekonomiska tillgångar eller inte. Till skillnad mot många andra långivare låter Nordnet dig endast belåna bostaden upp till 60 procent.

Det gör att de kan erbjuda lägre ränta till dig på lånet, men kräver att du har möjlighet att finansiera en större del av bostadens värde ur egen ficka. För att kunna få de allra lägsta räntorna på bolån krävs att du har minst 1 miljon kronor sparade hos Nordnet.

För dig som inte har en större summa pengar sparade hos Nordnet finns dock fortfarande möjligheten att beviljas ett bolån till låg ränta.

Det finns många olika sätt att spara pengar på. Du kan antingen lägga undan pengar på ett sparkonto, oftast till en låg ränta på över en halv procent eller så kan du investera pengarna istället. Då kan du få avkastning på dina pengar som ser mycket högre ut. Idag finns det goda möjligheter att investera i aktier och fonder på nätet, mycket av detta är tack vare Nordnet. Faktum är att Nordnet var den allra första internetmäklaren för aktier och fonder. Bolaget grundades redan 1996 och utökade snabbt sin verksamhet till andra länder, bland annat Luxemburg, Norge och Danmark. 2001 gick de sedan ihop med Teletrade, en nätmäklare som också tillhörde några av de största i Sverige. Det gjorde att Nordnet blev den allra största aktören inom just nätmäklartjänster.

Produkter och tjänster

Idag erbjuder Nordnet mer än bara möjligheten att handla med värdepapper på ett smidigt sätt. De erbjuder även pensionssparartjänster och utlåningstjänster, precis som en vanlig bank.

Lån

Hos Nordnet har du tre lån att välja mellan. Privatlån, värdepappersbelåning och bolån. Privatlånet kallas för Toppenlånet och är ett lån som sträcker sig till hela 400 000 kronor, vilket är 50 000 kronor mer än vad som vanligtvis erbjuds på marknaden. Räntan ligger mellan 2,95 % till 9,90 %. Dessutom är Toppenlånet amorteringsfritt hela första året. Längsta återbetalningstid är 15 år.

Det finns naturligtvis vissa kriterier som måste uppfyllas för att du ska kunna ansöka om Toppenlånet. Du måste vara minst 25 år, ha en årsinkomst på minst 250 000 kronor och du måste ha haft inkomst i Sverige under minst tre år. Du får dessutom inte ha några betalningsanmärkningar och om du tar lånet när du är lite äldre måste det vara återbetalt innan du fyller 71 år.

Låneförsäkring

Du kan försäkra ditt lån hos Nordnet med hjälp av deras låneförsäkring. Den gäller både om du skulle bli av med din inkomstkälla och om du skulle avlida eller bli sjuk. Låneförsäkringen kostar 8,75 % av din månadskostnad.

Värdepappersbelåning

Om du har värdepapper i Nordnet-depån kan du använda dessa som säkerhet för ett lån. Dessa pengar kan du använda till vad du vill då de i princip fungerar som ett privatlån fast med säkerhet. Ordinarie ränta är minst 3,00 % men beror på marknadsräntan. Du kan även få en effektiv ränta på 0,99 % om dina värdepapper är tillräckligt diversifierade och hur mycket du vill låna. Eftersom ditt lån är baserat på hur stort marknadsvärde dina värdepapper har kan det bli ett stort belopp. Du kan låna upp till 90 % av marknadsvärdet för vissa fonder och 85 % för vissa aktier. Eftersom värdet både kan gå upp och ned är det värt att notera att detta är en riskfylld typ av belåning.

Bolån

Nordnet erbjuder en annorlunda typ av bolån. Istället för att låta dig låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde får du bara låna upp till 50 %. I gengäld kan du få ett bolån med en ränta på mellan 0,79 % till 1,79 %. Rabatten är baserad på hur dina tillgångar hos Nordnet ser ut. Har du tillgångar mellan 0 till 2,5 miljoner får du den högsta räntan på 1,79 %, en ränta som redan där är väldigt bra jämfört med många andra. Har du tillgångar på 2,5 till 5 miljoner blir din ränta 0,99 %. Är det över 5 miljoner får du den bästa räntan på 0,79 %. Lånet kan vara en eller tio miljoner kronor, det beror helt på värderingen av bostaden. Denna värdering är baserad på statistik från liknande bostäder i området. Det är ett utmärkt sätt att få till ett bra bolån för dig som har råd att betala en stor del av marknadsvärdet ur egen ficka. Det är ett lån som är inriktad till private banking-kunder

Pension

Hos Nordnet kan du även pensionsspara och du har flera fonder och pensionslösningar att välja mellan. Dessa är inte bara till för privatpersoner utan även företag kan hitta bra alternativ här. De har låga avgifter i form av courtage, räntenetto, valutaväxlingsavgift och riskförsäkringsavgift. Att flytta sin pension från en annan bank till Nordnet går både snabbt och smidigt. Om det finns en kostnad för att flytta lånet kan det vara värt att kolla upp hur snabbt du tar igen den kostnaden.

Sammanfattning

Nordnet erbjuder några av marknadens bästa priser på lån och har dessutom intressanta lösningar för att belåna aktieportföljen. Nordnet passar särskilt bra som långivare för dig med god kreditvärdighet, då det öppnar upp möjligheterna för banken att bevilja dig sina allra lägsta räntor.

Möjligheten till ett amorteringsfritt år samt låneförsäkring ger mervärde och trygghet till Nordnets privatlån.