Nordea

Ett återkommande problem när man ska beskriva en modern banks historia är att den nästan alltid består av många olika bankers historia. Nordea är inget undantag. Själva banken skapades år 2000 när tre stora banker slog ihop sina verksamheter. Den ena av dessa tre var Merita-Nordbanken, en svenskfinsk bank som också var en sammanslagning mellan Merita och Nordbanken. Den andra var Unibank, en dansk sammanslagning som bestod av bankerna Andelsbanken, SDS och Privatbanken.

FÖRDELAR FÖR DIG

  • Bank för hela din ekonomi
  • Kundservice dygnet runt
  • Finns i hela Sverige

Bara den här banken kan spåra sina rötter till mitten av 1800-talet eftersom det var då som Privatbanken grundades. Slutligen har vi Kreditkassen, även kallad Christiania Bank. Detta var en norsk bank vars historia också sträcker sig till mitten av 1800-talet. Det år som Kreditkassen slog sig samman med Merita-Nordbanken och Unibank var den norska banken näst störst i Norge.

Som du märker har alla tre banker varsin intressant historia som oftast sträcker sig mer än 100 år i tiden. Än idag fortsätter Nordea att växa genom att slå sig samman eller köpa upp olika banker runtom i världen. Sedan år 2000 har de bland annat köpt ryska JSB Orgresbank och danska Fionia Bank.

Idag räcker det med att veta att Nordea är en av de största bankerna i Norden och bland de största bankerna i världen.

Produkter och tjänster

Nordea erbjuder ett stort antal olika produkter, tjänster och lösningar. Dessa tillhandahålls både för privatpersoner och företag.

För privatpersoner är de mest välkända tjänsterna deras internetbank och mobilbank. Med hjälp av både mobilen och datorn kan du sköta alla dina bankärenden snabbt och lätt. Detta är inget som Nordea är ensamma om men banken har varit ledande när det kommer till utvecklingen av dessa tjänster.

Lån och krediter

När det kommer till lån för privatpersoner finns det flera valmöjligheter. Först och främst har du bolån, en vanlig produkt hos de flesta svenska bankerna. Du kan få ett lånelöfte på bara 10 minuter. För att få ett lånelöfte måste du ange bostadens pris, hur mycket du vill låna, personuppgifter samt information från en bolånekalkyl.

Denna kalkyl gör du på hemsidan och med den kan du räkna ut hur mycket du faktiskt har råd att lägga på ett bostadsköp baserat på ditt boendes kostnader och dina ekonomiska förutsättningar. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, resten måste du lägga själv.

Nordeas bolån kan användas både för att köpa en ny bostad och till att renovera sin nuvarande bostad. Bindningstiderna för bolånet är antingen 3 månader (rörlig ränta), 1 till 5 år eller 8 år.

Du har även möjlighet att få lägre ränta på bolån om din nuvarande bostad eller den bostad du vill låna till uppfyller kraven för ett så kallat Grönt bolån. Det innebär att bostaden är miljövänlig och energieffektiv. 0,10 procentenheter ges i rabatt på bolåneräntan om du beviljas ett Grönt bolån.

Förutom bolånet kan du även ansöka om ett privatlån hos Nordea. De ger dig möjlighet att låna upp till 350 000 kronor. Räntan varierar eftersom den är baserad på en individuell bedömning av din ekonomi och det belopp du vill låna samt vilken typ av kund du är.

Som fackansluten har du också möjlighet att ta ett medlemslån hos Nordea med räntan 4,90 procent, som är samma för alla som tar lånet.

För dig som är ute efter att låna till en bil, husvagn, båt, motorcykel eller liknande lämpar sig Nordeas billån och fritidslån. Du kan låna upp till 80 procent av fordonets värde och behöver lägga resterande del kontant. Det lägsta beloppet du kan låna är 100 000 kronor och du kan köpa ditt fordon både nytt eller begagnat, dock av en auktoriserad återförsäljare, så du kan inte ta bil- och fritidslånet för att köpa ett fordon av en privatperson.

Precis som för bolånet erbjuder banken en lägre ränta för dig som väljer ett mer miljövänligt alternativ. Med ett Grönt billån får du som köper en elbil bättre räntevillkor på lånet.

Som kund premieras du när du lånar hos Nordea, beroende på vilken typ av kund du är. Uppfyller du kraven för att vara en Premiumkund (du har minst 1 miljon i tillgångar hos Nordea) får du också lägre ränta. Är du Förmånskund, Check in-kund eller Pluskund kan du också få lägre ränta, medan du som ordinarie kund får betala en något högre ränta.

Dina förmåner avgörs av hur mycket tillgångar du har hos Nordea, hur regelbundna dina insättningar är och vilka av bankens tjänster du använder dig av.

Försäkringar

Hos Nordea kan du hitta ett stort antal olika försäkringar. De är samlade i fyra kategorier:

Försäkra dig och din familj
Försäkra bil, motor och båt
Försäkra hem och hus
Försäkringar för djur

Varje kategori innehåller ett stort antal försäkringsalternativ. Försäkra dig och din familj består exempelvis av livförsäkring, utgiftsskydd, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, barnförsäkring och mycket mer. Notera att det inte är Nordea själva som är försäkringsgivare utan de agerar bara som en förmedlare. Det är IF Skadeförsäkringar AB som står för försäkringarna.

Vad Nordea kan erbjuda dig

Nordea är en storbank som erbjuder erbjuder heltäckande banktjänster med möjlighet till sparande, lån och försäkringar. Du kan med andra ord samla hela din ekonomi under Nordeas tak.

Lånetyper

Banken har förutom privatlån utan säkerhet även bolån och fordonslån. Dessutom är Nordea en av de banker som kan erbjud medlemslån för fackanslutna inom vissa organisationer. För dig som vill ta ett privatlån men inte kan få en låg ränta är det värt att titta på möjligheten till ett medlemslån, eftersom räntan är samma för alla. I övrigt fungerar lånet som ett privatlån utan säkerhet.

Nordeas ränta och avgifter för lån

Nordea erbjuder individuellt satt ränta på alla sina lån, förutom medlemslånet. Dessutom får du som lojal kund och du som har större ekonomiska tillgångar fördelar genom lägre ränta på lån. Hur du som kund premieras beror på flera olika faktorer och sker i olika steg, men för dig som redan är kund hos Nordea eller funderar på att bli det går det alltså att få riktigt fördelaktiga räntevillkor på lån.

Nordeas privatlån har en uppläggningsavgift på 525 kronor. Den effektiva räntan för olika typer av lån kan du räkna ut i bankens lånekalkylator på hemsidan.

Särskilda ränterabatter för miljövänliga alternativ inom bo- och billån erbjuds också. Även du som sedan tidigare har ett bolån hos Nordea kan byta till det fördelaktiga Gröna bolånet om ditt boende uppfyller kraven.

Kundservice av både robot och människa

På hemsidan erbjuds vanliga frågor och svar där du snabbt kan hitta svar på dina frågor. Nordea har även en chattrobot som alltid är redo att svara på dina frågor. Skulle du trots allt föredra att prata med en människa så kan du ringa till Nordeas kundservice. De har öppet alla dagar mellan 8 och 20. 

Villkor för lån

Hur mycket du får låna och till vilken ränta avgörs efter kreditupplysning och baserat på din ekonomiska situation i övrigt, men grundkraven för att kunna beviljas ett lån hos Nordea är:

  • 18 år
  • Minst 250 000 kronor i årlig inkomst
  • Utan betalningsanmärkningar

Sammanfattning

Nordea erbjuder flera olika lösningar för lån och oavsett vad du är ute efter så kan du hitta anpassade lån för just det du söker. Särskilt fördelaktigt att låna via Nordea är det för dig som redan är kund eller tänker flytta över dina tillgångar till banken och börja använda deras tjänster.

Eftersom banken erbjuder tjänster inom allt som rör ekonomi och försäkringar kan du med fördel både ta lån och sköta resten av din ekonomi hos dem. Om du funderar på att köpa en elbil eller köpa en bostad som är energieffektiv eller på annat sätt mer miljövänlig kan du också få bra villkor på lån hos Nordea.

Nordea är ett tryggt alternativ med flera olika lånelösningar och en tillgänglig kundtjänst. Är du trogen kund hos Nordea är det mycket möjligt att du får lika bra eller bättre villkor på lån hos dem som hos andra långivare.

Ansök om lån hos Nordea