Nordea

Ett återkommande problem när man ska beskriva en modern banks historia är att den nästan alltid består av många olika bankers historia. Nordea är inget undantag. Själva banken skapades år 2000 när tre stora banker slog ihop sina verksamheter. Den ena av dessa tre var Merita-Nordbanken, en svenskfinsk bank som också var en sammanslagning mellan Merita och Nordbanken. Den andra var Unibank, en dansk sammanslagning som bestod av bankerna Andelsbanken, SDS och Privatbanken.

FÖRDELAR FÖR DIG

  • Bank för hela din ekonomi
  • Kundservice dygnet runt
  • Finns i hela Sverige

Bara den här banken kan spåra sina rötter till mitten av 1800-talet eftersom det var då som Privatbanken grundades. Slutligen har vi Kreditkassen, även kallad Christiania Bank. Detta var en norsk bank vars historia också sträcker sig till mitten av 1800-talet. Det år som Kreditkassen slog sig samman med Merita-Nordbanken och Unibank var den norska banken näst störst i Norge.

Som du märker har alla tre banker varsin intressant historia som oftast sträcker sig mer än 100 år i tiden. Än idag fortsätter Nordea att växa genom att slå sig samman eller köpa upp olika banker runtom i världen. Sedan år 2000 har de bland annat köpt ryska JSB Orgresbank och danska Fionia Bank.

Idag räcker det med att veta att Nordea är en av de största bankerna i Norden och bland de största bankerna i världen.

Produkter och tjänster

Nordea erbjuder ett stort antal olika produkter, tjänster och lösningar. Dessa tillhandahålls både för privatpersoner och företag. Vi listar några av de mest populära tjänsterna för privatpersoner.

För privatpersoner är de mest välkända tjänsterna deras internetbank och mobilbank. Med hjälp av både mobilen och datorn kan du sköta alla dina bankärenden snabbt och lätt. Detta är inget som Nordea är ensamma om men banken har varit ledande när det kommer till utvecklingen av dessa tjänster.

Lån och krediter

När det kommer till lån för privatpersoner finns det flera valmöjligheter. Först och främst har du bolån, en vanlig produkt hos de flesta svenska bankerna. Du kan få ett lånelöfte efter bara 10 minuter. För att få ett lånelöfte måste du ange bostadens pris, hur mycket du vill låna, personuppgifter samt information från en bolånekalkyl. Denna kalkyl gör du på hemsidan och med den kan du räkna ut hur mycket du faktiskt har råd att lägga på ett bostadsköp baserat på ditt boendes kostnader och dina ekonomiska förutsättningar. Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde, resten måste du lägga själv. 75 % av värdet kan tas ut som ett bottenlån och resterande 10 % blir ett topplån med lägre återbetalningstid.

Nordeas Bolån kan användas både för att köpa en ny bostad och till att renovera sin nuvarande bostad. Bindningstiderna för bolånet är antingen 3 månader (rörlig ränta), 1 till 5 år eller 8 år. I skrivande stund ligger den rörliga räntan på 2,02 %, 1 års bindningstid har också 2,02 %, 5 år har 2,46 % och 8 år har 3,40 %. Du kan även betala en premie för att aktivera ett räntetak. Detta gäller endast för lån med rörlig ränta. Räntetaket har du i 2 eller 5 år. 2 år ger ett tak på 2,18 % medan 5 år ger 2,46 %.

Förutom bolånet kan du även ansöka om ett privatlån hos Nordea. De ger dig möjlighet att låna upp till 350 000 kronor. Räntan varierar eftersom den är baseras på en individuell bedömning av din ekonomi och det belopp du vill låna samt vilken typ av kund du är. Premiumkunder får lägre ränta jämfört med pluskunder och personer som inte är kunder alls.

De erbjuder även kontokredit, vilket får ditt bankkonto att fungera som ett kreditkort, samt bil- och fritidskredit för de som vill köpa ett fordon. En fördel med just Nordeas billån är att den kan användas för både nya och begagnade bilar, oavsett bilhandlare. Ordinarie ränta för bil- och fritidskredit är 5,00 % och minst 20 % av värdet måste du lägga själv, antingen kontant eller med ett inbytesobjekt.

Försäkringar

Hos Nordea kan du hitta ett stort antal olika försäkringar. De är samlade i fyra kategorier:

Försäkra dig och din familj
Försäkra bil, motor och båt
Försäkra hem och hus
Försäkringar för djur

Varje kategori innehåller ett stort antal försäkringsalternativ. Försäkra dig och din familj består exempelvis av livförsäkring, utgiftsskydd, olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring, barnförsäkring och mycket mer. Notera att det inte är Nordea själva som är försäkringsgivare utan de agerar bara som en förmedlare. Det är IF Skadeförsäkringar AB som står för försäkringarna.

Ansök om lån hos Nordea