MC-lån

Drömmer du om en egen motorcykel? Har du inte den summa som krävs kan du ansöka om ett MC-lån? Vare sig du är på jakt efter en ny eller begagnad MC kan du få hjälp med pengarna. Det finns dock en del att tänka på när det kommer till lån. Det är bra att se över både alternativ och sin egen ekonomi innan man lånar pengar till MC.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

Drömmer du om en egen motorcykel? Har du inte den summa som krävs kan du ansöka om ett mc-lån. Vare sig du är på jakt efter en ny eller begagnad mc kan du få hjälp med pengarna. Det finns dock en del att tänka på när det kommer till lån. Det är bra att se över både alternativ och sin egen ekonomi innan du lånar pengar till mc.

Att låna till mc är inget ovanligt. Många behöver lite hjälp med betalning för att kunna förverkliga denna dröm. I de flesta fall kan du låna upp till 80 % av motorcykelns värde. Resterande 20 % måste du stå för själv i form av en kontantinsats. Det är möjligt att ta ett privatlån som täcker även kontantinsatsen. Detta innebär dock i princip alltid en högre ränta. Om du inte klarar av att betala kontantinsatsen kan det vara bra att överväga om du verkligen ska köpa en mc direkt eller vänta tills du har sparat ihop till kontantinsatsen. Ett annat alternativ om du inte har möjlighet att lägga 20 % av värdet på motorcykeln är att använda sig av ett värdefullt inbytesobjekt.

Bra att veta om mc-lån med låg ränta

Olika banker och låneinstitut har olika villkor för denna typ av lån. Därför är det viktigt att du kontaktar de olika aktörerna och tar reda på vilken ränta och vilka villkor du kan få hos dem när det kommer till just mc-lån. Ränta och villkor kan skilja sig baserat på hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut samt hur du har skött din ekonomi tidigare.

Långivaren är intresserad av att veta hur mycket du får in i inkomst varje månad, vilken typ av jobb det handlar om (heltid, deltid o.s.v.) samt om du har några betalningsanmärkningar. Var noga med dessa uppgifter för att få bästa möjliga lån hos den aktör du förhandlar med.

Ett annat krav från långivaren som du ofta kan hitta är att du måste köpa din motorcykel hos en auktoriserad fackhandlare. Vårt tips är att du kollar upp detta direkt för att se om det överhuvudtaget är aktuellt att ansöka om ett lån för ett mc-köp hos just den säljare du har i åtanke. Precis som alla fordon minskar de i värde med tiden. Långivaren har detta i åtanke när du ansöker om ett mc-lån och detta påverkar framförallt avbetalningen. Tillsammans med långivaren utformas en amorteringsplan. De flesta mc-lån går att amortera extra på utan att det kostar något.

Jämför mc-lån innan du ansöker

Oavsett om du ska ta ett mc-lån, ett bostadslån eller ett privatlån är det alltid bra att höra sig för hos flera låneinstitut. Det är mycket som skiljer sig från aktör till aktör, speciellt på den svenska marknaden. Det handlar om både räntan, eventuella extra avgifter, auktoriserade handlare samt eventuella villkor som är kopplade till lånet. Dessutom gör långivarna egna bedömningar, även om de alla gör det utifrån samma ekonomiska information från din sida. Genom att hämta in flera låneerbjudande har du fler valmöjligheter och du har även möjlighet att spela ut långivarna mot varandra och förhandla fram ett lån med låg ränta.

Jag vill ha det billigaste lånet till min motorcykel, vad ska jag göra?

Om du inte är nöjd med de låneerbjudanden du har fått kan du börja förhandla. Det finns många sätt att försöka få ned sin ränta eller förbättra sina villkor. Vissa långivare kan tänka sig att förbättra sina villkor eller alternativ till samma nivå eller lite bättre än en konkurrents låneerbjudande. Det är en av anledningar till att du alltid bör kontakta flera aktörer.

Många banker och långivare erbjuder även mc-försäkring. Oftast kan de tänka sig att ge dig ett bättre erbjudande om du tecknar just deras försäkring. Detta kan vara bra att komma ihåg eftersom en del motorcykel-lån kräver att du har fullförsäkring till din mc.

Om du ska låna från en icke-auktoriserad handlare eller från en privatperson är det ett privatlån som gäller. Det är tekniskt sett inget mc-lån, endast ett lån som du råkar använda för att köpa en motorcykel. Privatlån kan du använda till vad du vill och det finns inget objekt som används som säkerhet, något som gör den här typen av lån lite kostsammare än ett lån till din motorcykel.

Är du medlem i ett fackförbund? Många fackförbund har speciella avtal med banker och långivare. Det är alltid smart att kolla upp om just ditt fackförbund erbjuder mc-lån med låg ränta och bra villkor.

Vanliga frågor och svar

✅ Har SEB MC-lån?

SEB erbjuder inget renodlat MC-lån, men ett privatlån utan säkerhet som är utformat för att låna till bil, motorcykel och husvagn. Du kan låna upp till 350 000 kronor och erbjuds även en fordonsförsäkring via Trygg-Hansa.

✅ Hur hittar jag MC-lån till låg ränta?

Det bästa sättet att hitta bra villkor på MC-lån är att använda en låneförmedlare som låter dig skicka in en låneansökan till flera långivare samtidigt. Använd söktjänsten på Lånlågränta.se för att hitta låneförmedlare.

✅ Bör jag ta ett privatlån eller ett MC-lån med säkerhet?

Att ta ett lån med säkerhet för att finansiera motorcykelköpet kan ofta vara lönsamt då räntan blir lägre. Dock krävs det oftast att motorcykeln används som säkerhet och att du får låna högst 80 procent av värdet. Du måste alltså finansiera resterande 20 procent själv. Privatlån kommer troligtvis med högre ränta, men låter dig låna utan säkerhet.