MC-lån

Jämför MC-lån och hitta lån till låg ränta och med bra villkor. Ett flertal aktörer har specifika lån för MC men det finns även andra alternativ för den som behöver låna pengar till ett MC-köp.

lan lag ranta

Drömmer du om en egen motorcykel? Har du inte den summa som krävs kan du ansöka om ett mc-lån. Vare sig du är på jakt efter en ny eller begagnad mc kan du få hjälp med pengarna. Det finns dock en del att tänka på när det kommer till lån. Det är bra att se över både alternativ och sin egen ekonomi innan du lånar pengar till mc.

Att låna till mc är inget ovanligt. Många behöver lite hjälp med betalning för att kunna förverkliga denna dröm. I de flesta fall kan du låna upp till 80 % av motorcykelns värde. Resterande 20 % måste du stå för själv i form av en kontantinsats. Det är möjligt att ta ett privatlån som täcker även kontantinsatsen. Detta innebär dock i princip alltid en högre ränta. Om du inte klarar av att betala kontantinsatsen kan det vara bra att överväga om du verkligen ska köpa en mc direkt eller vänta tills du har sparat ihop till kontantinsatsen. Ett annat alternativ om du inte har möjlighet att lägga 20 % av värdet på motorcykeln är att använda sig av ett värdefullt inbytesobjekt.

Bra att veta om mc-lån med låg ränta

Olika banker och låneinstitut har olika villkor för denna typ av lån. Därför är det viktigt att du kontaktar de olika aktörerna och tar reda på vilken ränta och vilka villkor du kan få hos dem när det kommer till just mc-lån. Ränta och villkor kan skilja sig baserat på hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut samt hur du har skött din ekonomi tidigare.

Långivaren är intresserad av att veta hur mycket du får in i inkomst varje månad, vilken typ av jobb det handlar om (heltid, deltid o.s.v.) samt om du har några betalningsanmärkningar. Var noga med dessa uppgifter för att få bästa möjliga lån hos den aktör du förhandlar med.

Ett annat krav från långivaren som du ofta kan hitta är att du måste köpa din motorcykel hos en auktoriserad fackhandlare. Vårt tips är att du kollar upp detta direkt för att se om det överhuvudtaget är aktuellt att ansöka om ett lån för ett mc-köp hos just den säljare du har i åtanke. Precis som alla fordon minskar de i värde med tiden. Långivaren har detta i åtanke när du ansöker om ett mc-lån och detta påverkar framförallt avbetalningen. Tillsammans med långivaren utformas en amorteringsplan. De flesta mc-lån går att amortera extra på utan att det kostar något.

Jämför mc-lån innan du ansöker

Oavsett om du ska ta ett mc-lån, ett bostadslån eller ett privatlån är det alltid bra att höra sig för hos flera låneinstitut. Det är mycket som skiljer sig från aktör till aktör, speciellt på den svenska marknaden. Det handlar om både räntan, eventuella extra avgifter, auktoriserade handlare samt eventuella villkor som är kopplade till lånet. Dessutom gör långivarna egna bedömningar, även om de alla gör det utifrån samma ekonomiska information från din sida. Genom att hämta in flera låneerbjudande har du fler valmöjligheter och du har även möjlighet att spela ut långivarna mot varandra och förhandla fram ett lån med låg ränta.

Jag vill ha det billigaste lånet till min motorcykel, vad ska jag göra?

Om du inte är nöjd med de låneerbjudanden du har fått kan du börja förhandla. Det finns många sätt att försöka få ned sin ränta eller förbättra sina villkor. Vissa långivare kan tänka sig att förbättra sina villkor eller alternativ till samma nivå eller lite bättre än en konkurrents låneerbjudande. Det är en av anledningar till att du alltid bör kontakta flera aktörer.

Många banker och långivare erbjuder även mc-försäkring. Oftast kan de tänka sig att ge dig ett bättre erbjudande om du tecknar just deras försäkring. Detta kan vara bra att komma ihåg eftersom en del motorcykel-lån kräver att du har fullförsäkring till din mc.

Om du ska låna från en icke-auktoriserad handlare eller från en privatperson är det ett privatlån som gäller. Det är tekniskt sett inget mc-lån, endast ett lån som du råkar använda för att köpa en motorcykel. Privatlån kan du använda till vad du vill och det finns inget objekt som används som säkerhet, något som gör den här typen av lån lite kostsammare än ett lån till din motorcykel.

Är du medlem i ett fackförbund? Många fackförbund har speciella avtal med banker och långivare. Det är alltid smart att kolla upp om just ditt fackförbund erbjuder mc-lån med låg ränta och bra villkor.Vanliga frågor och svar

Det finns vanliga tråkiga fordon och så finns det spännande motorcyklar.

Att köpa en MC är en dröm för många människor runt om i världen och att kunna glida omkring på vägarna när vädret är fint är en upplevelse som slår det mesta. Nu kan även du komma ett steg närmare din dröm med hjälp av ett MC-lån.

Som alltid när det kommer till större köp så kräver det dock att du har klart för dig vilket som är det mest gynnsamma lånealternativet för ändamålet och vad du behöver tänka på innan du bestämmer dig.

Avgörande är exempelvis om du har tänkt att köpa en sprillans ny hoj av en auktoriserad återförsäljare eller en bättre begagnad MC av en privatperson.

Du behöver också fundera på om du vill ha friheten att kunna sälja motorcykeln vidare utan att behöva tänka på att lösa lånet innan, eller om du istället prioriterar att få en så låg effektiv räntekostnad som möjligt.

Ansöka om MC-lån

Du kan ansöka om ett motorcykellån hos många banker och långivare idag.

Dessa lån skiljer sig en hel del mellan aktörerna, både när det kommer till räntorna och villkoren. Gemensamt för lånen är dock att de är särskilda lån för just MC eller i vissa fall en särskild kategori för fordon och fritid. Det förekommer även att återförsäljare av MC erbjuder lån.

En del långivare vill till exempel helst inte finansiera hela köpet av motorcykeln om hojen ska användas som säkerhet.

Vid sådana fall är det vanligt att du får låna upp till cirka 80 procent av motorcykelns marknadsvärde beroende på vad det är för motorcykel, och sedan får du finansiera resterade 20 procent själv.

Eftersom en motorcykel, precis som alla andra fordon, minskar i värde med tiden så anpassas både belåningsgraden och lånetiden efter detta. Detta påverkar även hur mycket långivaren vill att du ska amortera varje år.

Lånet måste lösas innan vidareförsäljning

Det finns ett par saker som du måste tänka på innan du tar ett MC-lån. För det första så kan får motorcykeln som du köper inte vara äldre än nio år för att du ska kunna få använda den som säkerhet i ett MC-lån. Köpet måste också ske via en återförsäljare av MC.

För det andra så betyder MC-lånet att du använder motorcykeln som säkerhet, och därför kan du inte sälja den utan att först ha betalat av lånet.

Privatlån som MC-lån

Det finns långivare som erbjuder lån där motorcykeln inte används som säkerhet.
Då handlar det om ett vanligt privatlån utan säkerhet där räntan sätts efter långivarens egna kriterier.

Oftast så sätts räntan baserat på hur stort belopp du vill låna och hur din ekonomi ser ut enligt en kreditupplysning.

Dessa lån är nästan alltid kostsammare än ett lån där motorcykeln används som säkerhet. Å andra sidan slipper du att vara bunden till att betala av lånet innan du säljer motorcykeln vidare, och du kan också använda lånet för att köpa en begagnad motorcykel av en privatperson.

Du hittar bland annat bra lån hos aktörer som Lendo, Leasy, ICA Banken och Ikano för att nämna några.

Jämförelsetjänster underlättar

Ett enkelt sätt att jämföra långivare som kan ge dig privatlån för MC-köpet är genom tjänster som Sambla och Consector.

Fördelen med att jämföra långivare med de ovan nämnda tjänsterna är flera.

Dels så slipper du göra arbetet själv; du skickar in en ansökan om lån och sedan kontaktar jämförelsetjänsterna potentiella långivare, som sedan återkommer med sina villkor.

Och dels slipper du att varje företag som kontaktas kör en kreditkoll på dig, vilket är dåligt för din framtida kreditvärdighet.

Genom att använda någon av jämförelsetjänsterna istället så tas bara en kreditkoll på dig, samtidigt som du får ta del av villkor från flera långivare.

Utöka bolån för att finansiera MC-köp

Ett tredje alternativ för att finansiera ett MC-köp är att utöka bolånet, alltså att öka lånesumman på det befintliga bolånet.

När du utökar bolånet kontaktar du het enkelt företaget eller banken som beviljat ditt bolån och ansöker om att få utöka lånet. Såvida det finns låneutrymme brukar det inte vara något problem att göra på det sättet.

Det kan vara fördelaktigt att utöka bolånet för att finansiera ett MC-köp om du har bra villkor på ditt bolån sedan innan.

Att tänka på vid lån till MC

När du är i färd att låna till en motorcykel behöver du alltså först och främst komma fram till vilket av lånealternativen som passar dig bäst;

  • MC-lån med säkerhet
  • Privatlån
  • Låna på bostaden

När du tar ett MC-lån behöver du som sagt finansiera en del av motorcykeln själv, och så får du låna till 80 procent av kostnaden.

Antingen sparar du ihop till kontantinsatsen, eller så kan du låna till kontantinsatsen via ett privatlån eller genom att utöka lånet på din bostad.

Om du inte är nöjd med villkoren

Om du har jämfört alternativen och fortfarande inte hittat någon långivare som kan ge dig riktigt bra villkor för att ta ett MC-lån, så kan det vara värt att undersöka alternativet medlemslån.

Om du är medlem i ett fackförbund kan du ansöka om lån av olika typer. Många fackförbund samarbetar med banker och långivare som bland annat erbjuder blancolån och lån med säkerhet.

Vanligen krävs det att du har varit medlem i fackförbundet i minst sex månader för att du ska kunna ansöka om ett medlemslån.

Det kan vara värt att kolla upp om lånevillkoren ser bättre ut för dig genom ett medlemslån än vad du kunnat förhandla på egen hand med någon av långivarna på marknaden.

Medlemslånen fungerar nämligen så att ränta och villkor inte sätts personligen på den som ansöker efter kreditvärdighet, utan alla medlemmar får samma villkor på sina lån.

Detta är framförallt fördelaktigt för dem som inte har bra kreditvärdighet, exempelvis nyanställda eller personer mer lägre inkomster.

 

Har SEB MC-lån?

SEB erbjuder inget renodlat MC-lån, men ett privatlån utan säkerhet som är utformat för att låna till bil, motorcykel och husvagn. Du kan låna upp till 350 000 kronor och erbjuds även en fordonsförsäkring via Trygg-Hansa.

Hur hittar jag MC-lån till låg ränta?

Det bästa sättet att hitta bra villkor på MC-lån är att använda en låneförmedlare som låter dig skicka in en låneansökan till flera långivare samtidigt. Använd söktjänsten på Lånlågränta.se för att hitta låneförmedlare.

Bör jag ta ett privatlån eller ett MC-lån med säkerhet?

Att ta ett lån med säkerhet för att finansiera motorcykelköpet kan ofta vara lönsamt då räntan blir lägre. Dock krävs det oftast att motorcykeln används som säkerhet och att du får låna högst 80 procent av värdet. Du måste alltså finansiera resterande 20 procent själv. Privatlån kommer troligtvis med högre ränta, men låter dig låna utan säkerhet.