Länsförsäkringar är idag ett rejält aktiebolag som är uppdelat på många mindre kontor. I dagsläget finns det 23 stycken olika länsförsäkringskontor utspridda över hela landet, varje enskilt kontor ansvarar för ett visst område. Tillsammans äger dessa kontor hela Länsförsäkringar till 100 %.

 

Fördelar

 • Få besked direkt
 • Inga dolda avgifter
 • Välj återbetalningstid upp till 15 år

Länsförsäkringar

Om du exempelvis bor i Göteborg och vill teckna ett privatlån så vänder du dig till det länsförsäkringskontor som finns i Göteborgs kommun. Alla olika länsförsäkringsbolag bildar idag det stora aktiebolaget, samtidigt som alla enskilda kontor har sin egen historia. Det första samarbetet trädde i kraft redan 1801, men det var inte förrän 1845 som kontoren i Göteborg och Bohuslän grundades. Man kan i kort säga att det finns ett stort moderbolag och att varje enskilt länsförsäkringsbolag är ett dotterbolag.

Produkter och tjänster

Även om Länsförsäkringar i första hand är inriktade på just försäkringar så är de samtidigt en komplett bank. Detta gör att du som kund har möjlighet att både teckna försäkringar men också ta privatlån eller lån i företaget. För dig som är intresserad av att köpa ny bostad erbjuds både blanco- och bostadslån. Nedan följer en mer utförlig lista på alla de olika tjänsterna och produkterna som Länsförsäkringar tillhandahåller.

Bolån

När du tar ett bolån via Länsförsäkringar i din kommun har du möjlighet att låna upp till 85 % av bostadens värde. Detta är för det mesta standard även för andra banker. 75 % av bolånet är ett så kallat bottenlån och de övriga procentenheterna är topplånet. De två typerna av lån har en del skillnader, bland annat när det kommer till ränta och takten för amortering. För att se aktuella ränteuppgifter kan du kolla in på Länsförsäkringars hemsida.

Direktlånet

När du tecknar privatlån hos Länsförsäkringar har du möjlighet att välja mellan olika varianter, ett av dessa lån kallas för Direktlånet. Lånet innebär att du kan låna upp till 250 000 kronor utan säkerhet och har en återbetalningstid på upp till 15 år.

Försäkringar

Som namnet antyder är Länsförsäkringars starkaste sida just sina försäkringar. Och de erbjudet ett brett urval dessutom. Deras försäkringar finns uppdelade i åtta kategorier som är väldigt skilda, nedan följer listan:

 • Hemförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Andra fordon
 • Förebygga Skador
 • Djur
 • Person
 • Resa

Det bästa innan du tecknar är givetvis att läsa mer om varje enskild försäkring, detta gör du hos Länsförsäkringars hemsida. Kategorierna är ganska tydliga med vilken typ av försäkring det gäller. Under Resa hittar du exempelvis Länsförsäkringars reseförsäkring. På hemsidan kan du dessutom läsa mer om olika råd inför resan. Kom även ihåg att de åtta kategorierna ofta även innefattar underkategorier. För försäkringen Person kan du exempelvis hitta fler försäkringar som kan passa:

 • Livförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Olycksfalls- och sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring

Läs mer på hemsidan för att se exakt vad som gäller, hur det fungerar med ersättning och liknande.

Sparkonton

Att spara pengar är alltid bra och väldigt viktigt. Med pengar på banken är du förberedd inför en oväntad ekonomisk kris, exempelvis om du blir av med jobbet, om du helt plötsligt måste renovera en skada i huset eller något helt annat.

Länsförsäkringar erbjuder flera vägar för sparande, bland annat via fonder, aktier eller värdepapper. Beroende på vilken typ av konto du öppnar har du även möjlighet att tjäna mer pengar, bland annat genom att köpa fonder.

Även fasträntekontot är ett effektivt sätt att spara pengar på eftersom kontot växer ju längre tid som går. Räntan för denna sorts konto varierar mellan 0,05 och 0,95 %. Du behöver dock lägga en startsumma på 20 000 kronor och maxtaket är fem miljoner. Genom att välja ut en tid i förväg för hur länge du vill spara varierar också räntan. Om du väljer att spara i fem år blir sparräntan 0,95 %.

Kom även ihåg att de olika länsförsäkringskontoren erbjuder olika tjänster inom sparande.

Pension

Aktuellt med pensionssparande? Genom att flytta ditt sparande till Länsförsäkringar kan du få flera olika rabatter på produkter och tjänster. Du får även rådgivning om fonder för ditt pensionssparande.

Länsförsäkringars erbjudande till dig som kund

Länsförsäkringar erbjuder en mängd olika tjänster inom ekonomi och försäkringar. Hos Länsförsäkringar tar du privatlån, bostadslån eller andra typer av lån, sparar pengar med ränta, pensionssparar och tecknar alla typer av försäkringar.

Billån, bolån och privatlån

Länsförsäkringar erbjuder särskilda lån som kommer med olika villkor beroende på vad det är du vill låna till. För privatlånet gäller att du kan låna upp till 250 000 kronor för att täcka konsumtion av något slag och lånet tas utan säkerhet. Du kan också köpa ett låneskydd när du tecknar ett privatlån utan säkerhet, så att du är skyddad ifall du skulle förlora inkomst och få svårt med återbetalningen av lånet.

Är det en bostad du ska köpa tas lånet istället med säkerhet. Du kan göra en kalkyl direkt på Länsförsäkringars hemsida för att få en bild över hur mycket du kan tänkas få låna till en bostad.

Om du är ute efter att köpa en ny bil finns det ett särskilt billån att ta, där du använder bilen som säkerhet. Dessutom erbjuder Länsförsäkringar dig att teckna en bilförsäkring genom dem, vilket gör att du både kan lösa finansieringen och försäkringen för bilen genom dem, vilket kan vara fördelaktigt i jämförelse med vad bilåterförsäljaren erbjuder.

Kostnader för lån

Privatlånet, eller Direktlånet som det kallas hos Länsförsäkringar, kommer med rörlig ränta och varierar mellan 3,95 och 9,95 %. Räntan sätts på individuell basis. Kom ihåg att olika avgifter tillkommer när du tecknar Direktlånet. Du betalar bland annat en uppläggningsavgift på 375 kronor samt en administrativ avgift på 25 kronor. Om du väljer att betala med autogiro slipper du den administrativa avgiften.

För bolånet ser räntan olika ut beroende på bindingstiden. En bindningstid på fem år ger för närvarande boräntan 1,85 % och för 10 år ligger den på på 2,85 %. När du tar ett bolån hos Länsförsäkringar är det rak amortering, detta innebär att avbetalningen är högst i början för att sedan bli nedtrappad med tiden.

Kundservice och rådgivning

Du når ditt lokala Länsförsäkringar-kontor via telefon på vardagar och öppettiderna kan variera något beroende på vilket kontor det gäller. Du kan också få kundservice via mail eller boka en tid för rådgivning så att banken ringer upp dig.

Länsförsäkringar erbjuder dig även möjligheten att boka ett online-möte, som du kan delta i antingen via Skype eller telefon.

Länsförsäkringars villkor

För Direktlånet hos Länsförsäkringar är grundkraven följande:

 • Du har fyllt 20
 • Saknar betalningsanmärkningar
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Fast anställning
 • Nettoinkomst på minst 160 000 kronor per år

Återbetalningstiden på lånet är mellan 1 och 15 år och chansen att få lånet beviljat och bättre villkor ökar om du har en medsökande på lånet.

När det kommer till bolån kan du använda dig av bolånekalkylen på Länsförsäkringars hemsida för att se om du kan beviljas ett lån och hur stor summa och ränta du kan tänkas få.

Det du snabbt kommer att märka med just Länsförsäkringar är att det inte finns ett utan väldigt många olika kontor och de är alla självständiga. Det finns i skrivande stund 23 olika länsförsäkringsbolag som har sin verksamhet inom ett visst område runtom i landet. De boende i området som vill teckna en försäkring eller ansöka om ett lån måste vända sig till sitt lokala länsförsäkringsbolag. Varje bolag har sin egen historia. Själva samarbetet påbörjades redan år 1801 och Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän grundades inte förrän 1845. Det finns med andra ord ett moderbolag som bistår alla de olika länsförsäkringsbolagen med hjälp och service på olika sätt och sedan finns det 23 Länsförsäkringar utspridda över hela Sverige. Varje bolag har ett antal olika kontor och ombud.

Produkter och tjänster

Länsförsäkringar erbjuder, trots namnet, inte bara försäkringar till sina kunder. De har även en egen bank, vilket innebär att de kan erbjuda lån till både privatpersoner och företag. Du hittar både blancolån och bostadslån här. Vi listar några av de olika produkterna som Länsförsäkringar erbjuder.

Bolån

Precis som hos de allra flesta långivare kan du låna upp till 85 % av bostadens värde. 75 % av lånet består av ett bottenlån och resterande 10 % är ett topplån. Det finns flera skillnader mellan dessa två typer av lån, både när det kommer till ränta och när det kommer till amorteringstakt. Du hittar deras räntor för bottenlånet på hemsidan. I skrivande stund ligger den rörliga räntan på 2,03 %, 5 år ligger på 2,45 % och 10 år ligger på 3,40 %. Det är rak amortering som gäller hos lånen, vilket innebär att lånet är dyrt i början och blir lägre med tiden. Du kan dela upp ditt lån i flera delar med olika bindningstider. Du kan även ansöka om ett lånelöfte på ett snabbt och smidigt sätt via deras hemsida.

Direktlånet

Länsförsäkringar erbjuder ett privatlån som kallas för Direktlånet. Du kan låna upp till 350 000 kronor och räntan varierar mellan 4,45 % till 11,95 %. Den sätts på individuell basis och det är en rörlig ränta. Förutom räntan finns det även olika avgifter att betala. Först och främst har du en uppläggningsavgift på 375 kronor. Du har även en administrativ avgift på 25 kronor per faktura, 0 kr om du väljer autogiro. Återbetalningstiden kan som längst vara 12 år.

Försäkringar

Länsförsäkringar erbjuder naturligtvis försäkringar av olika slag. Du kan hitta ett stort antal försäkringar att välja mellan, uppdelade i åtta kategorier. Dessa är:

 • Hemförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Andra fordon
 • Resa
 • Person
 • Djur
 • Förebygga skador

På hemsidan innehåller varje kategori inte bara olika försäkringar utan även annan relevant information som är bra att läsa. Kategorin Resa innehåller exempelvis deras reseförsäkring samt råd vid resa, utökat reseskydd och hur du skyddar dig vid längre utlandsvistelse. Kategorin Person innehåller dessa försäkringar:

 • Livförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring
 • Olycksfalls- och sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Gravidförsäkring

Sparkonton

Precis som alla banker kan du hitta ett sparkonto hos Länsförsäkringar. De erbjuder dig även möjlighet att spara med hjälp av fonder, aktier eller andra värdepapper. Du kan öppna investeringssparkonto, fondkonto, en aktiedepå och mycket mer på deras hemsida. Deras fasträntekonto är ett sätt som du kan spara pengar på så att de växer med tiden. Räntan ligger på mellan 0,25 % till 0,95 % och lägsta beloppet du kan spara är 20 000 kronor medan högsta beloppet är 5 miljoner. Räntan beror på hur länge du vill spara pengarna. Fem år ger 0,95 % i sparränta. Vissa Länsförsäkringar har även speciella konton. Göteborg och Bohus erbjuder exempelvis Bohuskontot, ett konto med en ränta på 0,05 % upp till 49 999 och 0,40 % från 50 000 och uppåt. Det som skiljer olika konton åt är detaljerna. Vissa erbjuder obegränsat med uttag medan andra bara ett par uttag per år. Vissa har kostnader och avgifter som tillkommer och andra har inte det.

Pension

Du kan flytta ditt pensionssparande till Länsförsäkringar om du vill. Det finns fördelar med att göra detta, bland annat kan du få olika rabatter på deras olika produkter och tjänster. Förutom de olika rabatterna så kan Länsförsäkringar även hjälpa dig med att välja bra fonder för pensionssparandet. Hos Länsförsäkringar är det väldigt viktigt att fonden arbetar på ett hållbart sätt, vilket innebär att du inte hittar fonder som investerar i exempelvis tobak.

Sammanfattning

Länsförsäkringar är en stor och välkänd aktör som förutom att erbjuda alla typer av försäkringar även ger dig möjlighet att teckna fördelaktiga privatlån, bolån eller billån, samt spara pengar i deras bank. Tack vare Länsförsäkringars breda utbud och kunskap om försäkringar är det även enkelt att teckna bilförsäkring eller låneskydd samtidigt som du tar ett lån hos dem, vilket gör att det är smidigt och tryggt att låna.

Villkoren för lån är konkurrenskraftiga, både vad beträffar ränta och återbetalningstiden, och ansökningsprocessen sker enkelt via hemsidan.

Länsförsäkringar är således alternativet för dig som gärna samlar flera olika delar av din ekonomi och dina försäkringar under ett och samma tak, samt värdesätter att aktören du lånar pengar av är välrenommerad och har stor erfarenhet. Att banken dessutom erbjuder flera olika typer av lån, både till privatmarknaden och företagsmarknaden gör att de når ut till en bred kundkrets.