Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är idag ett rejält aktiebolag som är uppdelat på många mindre kontor. I dagsläget finns det 23 stycken olika länsförsäkringskontor utspridda över hela landet, varje enskilt kontor ansvarar för ett visst område. Tillsammans äger dessa kontor hela Länsförsäkringar till 100 %.

Långivare
Maxlån
Ränta från*
Löptid
Ansök
4,45 %
1 - 12 år

*Effektiv ränta är för närvarande 6,82 procent vid ett annuitetslån på 100 000 kronor beräknat på fem år med en exempelränta på 6,45 procent (oktober 2015). En återbetalningstid om fem år ger totalt 60 månadsbetalningar på 1 954 kronor vid 100 000 kronor med autogiro, vilket ger totalt 117 240 kronor att betala.

FÖRDELAR FÖR DIG

 • Ägt av kunderna
 • Bästa mobila banken 2016
 • Jämför ränta med Lånelöfte Direkt

Om du exempelvis bor i Göteborg och vill teckna ett privatlån, vänder du dig till det länsförsäkringskontor som finns i Göteborgs kommun. Alla olika länsförsäkringskontor bildar idag det stora aktiebolaget, samtidigt som att alla enskilda kontor har sin egen historia. Det första samarbetet trädde i kraft redan 1801, men det var inte förrän 1845 som kontoren i Göteborg och Bohuslän grundades. Man kan i kort säga att det finns ett stort moderbolag och att varje enskilt länsförsäkringskontor är ett dotterbolag.

Produkter och tjänster

Även om Länsförsäkringar i första hand är inriktade på just försäkringar så är de samtidigt en komplett bank. Detta gör att du som kund har möjlighet att både teckna försäkringar men också ta privatlån eller lån i företaget. För dig som är intresserad av att köpa ny bostad erbjuds både blanco- och bostadslån. Nedan följer en mer utförlig lista på alla de olika tjänsterna och produkterna som Länsförsäkringar tillhandahåller.

Bolån

När du tar ett bolån via Länsförsäkringar i din kommun har du möjlighet att låna upp till 85 % av bostadens värde. Detta är ganska standard även för andra banker. 75 % av bolånet är ett så kallat bottenlån och de övriga procentenheterna är topplånet. De två typerna av lån har en del skillnader, bland annat när det kommer till ränta och takten för amortering. För att se ränteuppgifter kan du kolla in på Länsförsäkringars hemsida. Just nu är den rörliga räntan 2,03 %. Avbetalning uppdelat på fem år är 2,45 % och 10 år ligger i dagsläget på 3,40 %. När du tar ett bolån hos Länsförsäkringar är det rak amortering, detta innebär att avbetalningen är högst i början för att sedan bli nedtrappad med tiden.

Direktlånet

När du tecknar privatlån hos Länsförsäkringar har du möjlighet att välja mellan olika varianter, ett av dessa lån kallas för Direktlånet. Lånet innebär att du kan låna upp till 350 000 kronor. Räntan är rörlig och varierar mellan 4,45 och 11,95 %, den sätts även efter individuell basis. Kom ihåg att olika avgifter tillkommer när du tecknar Direktlånet. Du betalar bland annat en uppläggningsavgift på 375 kronor samt en administrativ avgift på 25 kronor. Om du väljer att betala med autogiro slipper du den administrativa avgiften.

Försäkringar

Som namnet antyder är Länsförsäkringars starkaste sida just sina försäkringar. Och de erbjudet ett brett urval dessutom. Deras försäkringar finns uppdelade i åtta kategorier som är väldigt skilda, nedan följer listan:

 • Hemförsäkring
 • Båtförsäkring
 • Bilförsäkring
 • Andra fordon
 • Förebygga Skador
 • Djur
 • Person
 • Resa

Det bästa innan du tecknar är givetvis att läsa mer om varje enskild försäkring, detta gör du hos Länsförsäkringars hemsida. Kategorierna är ganska tydliga med vilken typ av försäkring det gäller. Under Resa hittar du exempelvis Länsförsäkringars reseförsäkring. På hemsidan kan du dessutom läsa mer om olika råd inför resan. Kom även ihåg att de åtta kategorierna ofta även innefattar underkategorier. För försäkringen Person kan du exempelvis hitta fler försäkringar som kan passa:

 • Livförsäkring
 • Gravidförsäkring
 • Olycksfalls- och sjukförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring

Läs mer på hemsidan för att se exakt vad som gäller, hur det fungerar med ersättning och liknande.

Sparkonton

Att spara pengar är alltid bra och väldigt viktigt. Med pengar på banken är du förberedd inför en oväntad ekonomisk kris, exempelvis om du blir av med jobbet, om du helt plötsligt måste renovera en skada i huset eller något helt annat. Länsförsäkringar erbjuder flera vägar för sparande, bland annat via fonder, aktier eller värdepapper. Beroende på vilken typ av konto du öppnar har du även möjlighet att tjäna mer pengar, bland annat genom att köpa fonder. Även fasträntekontot är ett effektivt sätt att spara pengar på eftersom kontot växer ju längre tid som går. Räntan för denna sorts konto varierar mellan 0,25 och 0,95 %, du behöver dock lägga en startsumma på 20 000 kronor och maxtaket är fem miljoner. Genom att välja ut en tid i förväg för hur länge du vill spara varierar också räntan. Om du väljer att spara i fem år blir sparräntan 0,95 %. Kom även ihåg att de olika länsförsäkringskontoren erbjuder olika tjänster inom sparande.

Pension

Aktuellt med pensionssparande? Genom att flytta ditt sparande till Länsförsäkringar kan du få flera olika rabatter på produkter och tjänster. Du får även rådgivning om fonder för ditt pensionssparande

Ansök om lån hos Länsförsäkringar