Lånelöfte – varför behöver man det?

Jämför lånelöften hos ledande banker och långivare → Vad är ett lånelöfte? Hur ansöker man om lånelöfte? Tips och råd hos Lånlågränta.se.

lan lag ranta

Loading...
Ordna Bolån Bolan
 • En ansökan, flera banker
 • Enkel hantering fram till tillträdet

 • Lånebelopp:
 • Period:
 • Ränta:
Visa erbjudandepå Ordnas hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-3 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok:
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Nej
Fakturaavgift: 0 kr
Hypoteket Bolån
 • Se din ränta direkt - utan bolåneförhandling
 • Kostnadsfritt och enkelt att flytta ditt bolån digitalt

 • Lånebelopp:
 • Period:
 • Ränta:
Visa erbjudandepå Hypoteket hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-3 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok:
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Nej
Fakturaavgift: 0 kr
Svea
 • Ansök om bolån även med betalningsanmärkning
 • Bolån även för dig utan fast heltidsanställning

 • Lånebelopp:
 • Period:
 • Ränta:
Visa erbjudandepå Sveas hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-3 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Nej
Fakturaavgift: 0 kr
Bluestep
 • Ansök om bolån även med betalningsanmärkning
 • Bolån även för dig utan fast heltidsanställning

 • Lånebelopp:
 • Period:
 • Ränta:
Visa erbjudandepå Bluesteps hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1 - 3 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 2 495 kr
Utan UC: Nej
Fakturaavgift: 20 kr

Vad innebär ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är, precis som det låter, ett löfte från en långivare om hur mycket du kan få låna. Oftast ber man om att få ett i samband med att man planerar att utföra ett större köp – vanligast är inför bostadsköp. Lånelöftet är med andra ord ett förhandsbesked som du får från långivaren om ett framtida lån.

Ett lånelöfte gör det enklare för dig att söka efter en bostad som på lång sikt lämpar sig för din ekonomi – och gör att du vet hur långt du kan gå i en budgivning. Många mäklare kräver dessutom att man har ett giltigt lånelöfte innan man ger sig in i en budgivning för en bostad.

Hur fungerar ett lånelöfte?

Genom att ansöka hos långivaren eller banken så kan du få reda på hur mycket du kan få låna om du skulle behöva ta ett lån inom den närmaste framtiden. Detta gör att du till exempel enklare kan välja en bostad inom din budget samt snabbare få ett lån när du väl ska utföra köpet.

När du ansöker anger du hur mycket du vill låna från långivaren. Därefter kontrollerar långivaren din ekonomi – bland annat genom att utföra en kreditupplysning genom UC. Du får därefter svar om din ansökan godkänns, nekas eller godkänns men till ett lägre lånebelopp.

Lånelöfte med betalningsanmärkningar

Dina möjligheter att få ett lånelöfte försvåras om du har betalningsanmärkningar. Många banker godkänner inte ansökningar alls från personer med betalningsanmärkningar, men det finns långivare som tittar på ekonomins helhet istället för att stirra sig blind på historian. Läs mer om lån med betalningsanmärkningar här.

Godkänner banken bolån trots betalningsanmärkningar?

Långivare Betalningsanmärkningar
Svea Ja
ComboLoan Nej
Hypoteket Nej
Ordna Bolån Ja

Hur får jag ett lånelöfte?

Att få ett lånelöfte från en långivare är en enkel process idag. Många banker och låneförmedlare erbjuder tjänsten online. Då ansöker man via bankens hemsida och får ett preliminärt, eller definitivt, svar direkt. I vissa fall kan det ta ett par dagar innan du får ett definitivt svar från långivaren angående lånelöftet.

Så ansöker du om ett lånelöfte

 1. Välj bank eller långivare
 2. Använd en bolånekalkyl för att räkna ut hur mycket du kan låna
 3. Ansök om ett lånelöfte via internet och få svar direkt eller inom ett par dagar
 4. Börja leta efter bostäder i din prisklass och börja buda på objekt

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Hur länge ditt lånelöfte är giltigt varierar mellan olika banker och handläggare, det vanligaste är att löftet gäller i 3 eller 6 månader. När dessa månader har passerat kan du ansöka om förlängning av löftet och fortsätta söka efter bostad. Ett lånelöfte är kostnadsfritt.

Jämför lånelöfte

Ett lånelöfte skapar möjlighet för dig att hitta bostad i lugn och ro då du inte behöver stressa fram ett köp. Innan du väljer bank är det alltid en god idé att ansöka hos flera banker för att se vilken av dessa som kan ge dig de bäst villkor och lån. Tänk även på att räntan varierar mellan olika banker.

Vanliga frågor och svar om lånelöfte

Får jag lånelöfte?

Om du uppfyller långivarens krav för att kunna beviljas lån är det stor sannolikhet att du kan beviljas ett lånelöfte. Hur mycket du kan få låna beror dock på din personliga ekonomiska situation. Eftersom det är kostnadsfritt att ansöka om lånelöfte är det en bra idé att använda dig av en låneförmedlare och ansöka hos flera långivare samtidigt.

Hur snabbt kan jag få lånelöfte?

I många fall kan du få svar på din ansökan om lånelöfte direkt eller inom ett dygn. Lånelöftet gäller sedan i 3 till 6 månader, vilket ger dig gott om tid att leta bostad.

Jag får inte något lånelöfte. Varför?

Om du nekas lånelöfte uppfyller du antagligen inte kraven som krävs för att få låna. Hos många långivare krävs att du har en viss fast årsinkomst och saknar betalningsanmärkningar. Ett för lågt kreditbetyg påverkar också dina möjligheter att få lån.

Får jag garanterat låna om jag fått ett lånelöfte?

Såvida dina ekonomiska förutsättningar sedan du fick löftet inte har försämrats brukar ett lånelöfte gälla. Långivaren har dock rätt att neka dig ett lån som du fått lånelöfte om om du skulle fått förändrade månadskostnader eller sämre ekonomi i övrigt. De har också rätt att neka ett lån om de anser att bostaden inte kan användas som säkerhet för lånet.

Mitt lånelöfte är för lågt. Vad kan jag göra?

Ansök om lånelöfte hos flera långivare och se om du kan få ett högre lånelöfte hos andra. Din ekonomi avgör hur stort belopp du kan få i ditt lånelöfte. Chanserna att få låna mer ökar också om du har en medsökande.

Kan jag få lånelöfte från flera banker samtidigt?

Du är helt fri att ansöka om lånelöfte hos flera banker samtidigt. Att ansöka om lånelöfte är gratis och du förbinder dig inte till någonting. Du bör dock använda dig av en låneförmedlare som låter dig ansöka hos flera banker samtidigt, så att du undviker att det tas en kreditupplysning på dig för varje bank du vänder dig till.