Lånekalkyl

lan lag ranta

Även om det är mycket enklare att hitta en färdig kalkyl på nätet kan det finnas stunder då du vill kunna utföra uträkningen själv. Då gäller det att du har tillgång till rätt information, eller åtminstone har ett ungefärligt belopp som ligger nära verkligheten. Du behöver veta:

  • Hur mycket du ska låna
  • Vilken ränta lånet kommer att ha
  • Hur lång återbetalningstid du har
  • Eventuella andra avgifter och kostnader

Så länge du har denna information kan du göra en lånekakyl. Att räkna på lån kan vara lite komplicerat, speciellt om vi ska försöka få fram de exakta beloppen. Vi har därför valt att förenkla det lite genom att inte ta med några extra avgifter och genom att endast räkna på rak amortering.

Denna kalkyl kan du utföra för att snabbt ta reda på hur din första månad kommer att se ut. Du kommer med stor sannolikhet att behöva en kalkylator. Har du en mobiltelefon är det lägligt att ta upp denna för att räkna ut summorna.

Exempel på lånekalkyl

Låt oss räkna på privatlån som ett exempel. Du vill veta hur mycket ett privatlån på 100 000 kronor med en ränta på 5 % och en återbetalningstid på 5 år kommer att kosta. Det finns inga andra avgifter, varken aviavgifter eller årsavgifter. Kalkylen är till för att räkna ut din allra första månadskostnad.

Beräkningsformeln för kalkylen ser ut såhär:

Lånebeloppet x räntan i decimaler = årsräntan
Årsräntan / antal månader i ett år = månadsräntan
Lånebeloppet / antal månader i återbetalningstiden = amorteringen
Månadskostnaden: månadsräntan + amorteringen

Om vi för in beloppen får vi följande:

Årsräntan: 100 000 x 0,05 = 5 000
Månadsräntan: 5 000 / 12 = 417
Amorteringen: 100 000 / 60 = 1 667
Månadskostnaden: 417 + 1667 = 2 084

Du kommer alltså att behöva betala ungefär 2 084 kronor den första månaden, varav räntan ligger på 417 kronor. Denna kalkyl är till för att snabbt få en uppfattning hur lånet ser ut precis i början.

Om du vill kunna räkna ut nästa månad är det inte särskilt svårt. Räntan blir lägre efter varje amortering du gör, det vill säga efter varje avbetalning av lånet. Om du har rak amortering betalar du lika mycket varje månad till amorteringen av lånet. I exemplet blir det egentligen 1 666,666… vilket vi avrundade till 1 667 kronor. Varje månad ska du betala ränta på det som återstår av lånet. Den första månadens ränta blev 416,666… som vi avrundade till 417 kronor. Detta är baserat på följande uträkning:

För månad två har du redan betalat av en del av lånet. Detta förändrar uträkningen eftersom det innebär att räntan blir mindre. Eftersom du har rak amortering kommer den biten att se likadan ut varje månad. Nästa månadskostnad kommer då att bli:

Återstående lånebelopp x månadsräntan = den nya månadskostnaden
(100 000 – 1 667) x 0,05 / 12 = 409,720…

Avrundat uppåt blir din nya månadskostnad 410 + 1 667 = 2 077 kronor

Notera att detta förutsätter att räntan förblir densamma. Detta är inte alltid fallet, många privatlån använder idag rörlig ränta, ibland med en månads bindningstid och ibland med tre månader. Det innebär att räntan kan se olika ut för varje månad, antingen högre eller lägre. Då förändras naturligtvis siffrorna, även om själva amorteringen förblir densamma.

Om vi skulle fortsätta på detta sätt hela vägen ut kan du få fram ett exakt belopp på ditt lån.

Under de nämnda förutsättningarna skulle ett lån på 100 000 kronor med 5 % fast ränta och 5 års återbetalning att kosta 112 726 kronor. Det innebär att du betalar 12 726 i ränta.

Med annuitet blir det genast annorlunda. Utan att gå in på matematiken skulle den totala kostnaden hamna på 113 227 kronor, en skillnad på 501 kronor. För större belopp med längre återbetalningstid kan skillnaden bli ännu större.

Vanliga frågor och svar

[wp-faq-schema]

 

Det finns många lånekalkyler på nätet som du kan använda dig av för att kunna räkna på lån. Den information du får fram anger hur mycket just ditt lån kommer att kosta varje månad. Det du oftast behöver ange när du ska använda en lånekalkyl är:

  • Önskat lånebelopp
  • Ränta
  • Bindningstid
  • Om lånet har rak amortering eller annuitet.

Du för själv in alla belopp i lånekalkylen. Svaret du får anger hur mycket du ska betala varje månad tills lånet är helt avbetalat. Du kommer snabbt att märka hur de olika variablerna påverkar din ekonomi.

Räkna på privatlån

Låt oss exempelvis säga att du vill veta hur mycket ditt privatlån kommer att kosta. Du anger ett önskat lånebelopp på en miljon kronor. Räntan lägger du på 5 % och bindningstiden på 10 år. Du väljer att lånet ska ha rak amortering, vilket innebär att du amorterar lika mycket varje månad. Räntan kommer med andra ord att börja högt och sakta men säkert bli allt lägre eftersom du amorterar. Till detta finns det även en uppläggningsavgift på 525 kr, vilket innebär att den effektiva räntan blir 5,13 %.

Lånekalkylen kommer att ange att du ska amortera 8 333 kronor varje månad. Räntan för den första avbetalningen kommer att ligga på 4 167 kronor, vilket innebär att din första månadsbetalning kommer att bli 12 500 kronor plus uppläggningsavgiften. Månad två amorterar du 8 333 kronor igen men räntan blir den här gången 4 132 kronor, vilket innebär att din månadsbetalning blir 12 465 kronor. På detta sätt fortsätter det tills du når slutet av ditt lån. Den första månaden under det 10:e året ligger räntan på 417 kronor, vilket innebär att din månadsbetalning hamnar på 8 750 kronor.

Hade du däremot valt exakt samma variabler men ändrat på amorteringsmetoden till rak amortering istället för annuitet så hade din situation sett annorlunda ut. Principen bakom rak amortering är att du ska betala lika mycket varje månad. För att lyckas med detta så ska det finnas en balans mellan hur mycket du amorterar och hur mycket som du ska betala i form av ränta. Fördelen med denna amorteringsmetod är att du betalar lika mycket varje månad. Du betalar 10 607 kronor den allra första månaden (exklusiva uppläggningsavgiften) och du betalar 10 607 kronor efter 10 år också.

De två största och viktigaste skillnaderna mellan dessa metoder är hur de anstränger din ekonomi på olika sätt och hur mycket du i slutändan får betala för ditt lån på en miljon kronor. Genom att räkna på privatlån märker du att ditt lån kommer att vara som högst under de första åren men sakteligen sänkas med tiden. Annuitet tvingar dig att betala lika mycket hela tiden, vilket också kan vara bra. Det skiljer dessutom tusentals kronor i hur mycket du betalar i ränta. Ca 252 000 med rak amortering jämfört med ca 273 000 som du får med annuitet. Det kan vara värt att ha det lite dyrare i början med andra ord, åtminstone när du gör en egen lånekalkyl.