Många gånger när du ska försöka hitta ett lån stöter du på låneförmedlare som erbjuder sina tjänster. De finns oftast på samma lista som bankerna, med egna högsta och lägsta lånebelopp och med olika listräntor. En låneförmedlare har inte någon egen bank och får inte ge dig något lån. De kan däremot hjälpa dig att hitta ett lån hos de långivare som de samarbetar med. Beloppen som du ser på listan är helt enkelt tagna från de olika bankerna och låneinstituten.

Många av låneförmedlarna går ut med att de erbjuder lån för 500 000 kronor. Vad det innebär är att de har samarbetspartners som erbjuder lån med det beloppet som högsta gräns. Det handlar oftast om en eller flera av dessa banker:

  • Bank Norwegian
  • Nordax
  • Collector Bank

En låneförmedlare samarbetar med många banker och de erbjuder alla samma tjänst. De tillåter dig att få in flera lån riktigt snabbt. Dessutom finns det även andra fördelar med att använda dig av en låneförmedlare, inklusive en högre sannolikhet att få bättre ränta på ditt lån.

Vad finns det för fördelar med att använda en låneförmedlare?

Först och främst har vi tidsbesparingen. Att själv behöva kolla upp vad de olika låneinstituten erbjuder för lån tar lång tid. Ska du sedan ansöka hos flera måste du även fylla i samma tråkiga belopp om och om igen. När du använder en låneförmedlare slipper du det. Du fyller i de viktiga uppgifterna en gång och sedan skickar du iväg din ansökan. Nästa morgon kommer du att ha fått ett svar från flera långivare, oftast allihop.

Det som händer är att låneförmedlaren utför en kreditkontroll på dig och denna kreditkontroll får de samarbetande bankerna ta del av. De kan på så sätt snabbt ta ett preliminärt beslut och du kan då få ett låneerbjudande skickat till dig från flera håll. Att endast en kreditkontroll utförs är en väldigt stor fördel.

en kreditupplysning istället för flera?

Alla långivare måste utföra en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Denna upplysning anger information om din ekonomiska historia och dina förutsättningar inför lånet. Här står det även hur många gånger du har utfört en kreditkontroll. Kreditupplysningsföretaget, oftast UC, skickar även med ett kreditbetyg. Ju fler gånger du utför en kreditkontroll, desto sämre blir ditt kreditbetyg.

Nu kanske du undrar varför det är så. Eftersom det är ett krav att utföra en kreditupplysning varje gång du ska ta ett lån så kan banken misstänka att du har ansökt om flera lån hos flera långivare. De kan inte se om du har accepterat dessa lån, vilket innebär att det finns en osäkerhet här kring din förmåga att återbetala lånet. Kreditbetyget börjar oftast bli lite sämre efter tre kreditupplysningar. Det innebär att du kan ansöka om ett lån hos tre individuella banker själv innan ditt kreditbetyg blir sämre. Med en låneförmedlare kan du söka hos ett tiotal eller mer på en och samma kreditupplysning.

Vilka låneförmedlare finns det?

Det finns många låneförmedlare idag. Alla måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att kunna erbjuda förmedlingstjänster. Några av de mest kända idag är Advisa, Axo Finans och Lendo. Det finns även många fler som också är kända, du kan enkelt hitta dessa genom en enkel googling på sökordet låneförmedlare. Det bästa av allt är att det finns väldigt många fördelar med låneförmedlarnas tjänster och att det dessutom är helst kostnadsfritt!

Hur tjänar de pengar?

Alla låneförmedlare får en provision när de lyckas föra samman en kund med en bank. För bankerna kan det likställas med en marknadsföringskostnad. Låneförmedlarna tjänar på att hjälpa dig hitta ett lån som passar just dig. Det är därför de erbjuder flera olika banker och dessutom är redo att hjälpa dig med experthjälp så fort du behöver rådgivning.

Finns det några kriterier?

Ja. Eftersom alla långivare har sina egna kriterier måste även låneförmedlarna gå efter dessa. De allra vanligaste är att du måste vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige, ha en fast inkomst och helst inte ha några betalningsanmärkningar. De flesta låneförmedlarna erbjuder endast privatlån men i vissa fall kan du även hitta och jämföra bolån och billån. Skulle du ha betalningsanmärkningar kan en låneförmedlare hjälpa dig att hitta de banker som tar emot ansökningar trots detta.

Alla våra låneförmedlare

Advisa

Hos Advisa jämför du lån från 39 långivare så att du ska kunna hitta lånet med bäst villkor. Det tas bara en kreditupplysning på dig, du får snabba besked och tjänsten är helt gratis att använda.

Avanza

Avanza är en svensk bank med över en miljon kunder. De riktar främst in sig på sparande i aktier, sparkonton och fonder. År 2019 utsågs Avanza till årets bank av Privata affärer.

Axo Finans

Axo Finans hjälper dig sedan 2012 att hitta de bästa privatlånen. De samarbetar med några av Sveriges ledande banker och låneinstitut och ger dig möjligheten att ansöka om lån på upp till 600 000 kronor.

Bank Norwegian

Bank Norwegian erbjuder lån till privatpersoner över nätet. Det går snabbt att ansöka om lån och pengarna har du på kontot inom tre dagar. Hos Bank Norwegian har du också att möjligheten att skaffa ett kreditkort utan årsavgift.

Bluestep

Bluestep särskiljer sig från mång andra långivare då de är mer intresserade av kundens nuvarande och framtida betalningsförmåga än historiken. Det betyder bland annat att betalningsanmärkningar inte behöver vara ett hinder för att få lån hos dem. Bluestep erbjuder bland annat privatlån, bolån och möjligheten att samla lån.

Consector

Consector är en låneförmedlare som låter dig jämföra bankernas ränta helt kostnadsfritt. Du får svar inom 24timmar och endast en kreditupplysning tas på dig trots att du får svar från flera olika banker.

Compricer

Med hjälp av Compricer hittar du de bästa priserna på bolån, elavtal, försäkringar och privatlån. Tjänsten är helt kostnadsfri och hjälper dig att byta till billigare och bättre alternativ på bara några minuter.

Coop MedMera Bank

Coop MedMera Bank startades 2007 och är ett systerbolag till Coop. Här kan du ansöka om privatlån, spara med rörlig eller fast ränta, samt möjlighet att skaffa betal- och kreditkort med förmåner som dubbel bonuspoäng när du handlar på Coop.

Freedom Finance

Freedom Finance låter dig jämföra villkor från mer än 30 olika långivare. Du har möjlighet att ansöka om lån upp till 600 000 kronor och bara en kreditupplysning tas på dig.

Handelsbanken

Handelsbanken är en av Nordens största banker. De erbjuder en rad olika tjänster. Bland annat bolån och privatlån med fasta villkor och utan säkerhet för lån upp till 150 000 kronor, samt privatlån med flexibla villkor för större belopp.

IKANO Bank

IKANO Bank är en del av IKEA, och de erbjuder bland annat privatlån och billån, möjlighet att samla lån eller öppna sparkonto. Som privatkund har du även möjlighet att skaffa ett kreditkort utan årsavgift.

Klicklån

Klicklån erbjuder snabba kontantlån på upp till 40 000 kronor. Du ansöker snabbt och enkelt online. När du lånar genom Klicklån får du fast ränta och avbetalningsperiod på mellan 1 till 7 år.

L’easy

L’easy erbjuder privatlån utan säkerhet på upp till 50 000 kronor. Du får svar på din låneansökan direkt och får pengarna på kontot redan samma dag. När du lånar får du välja på en löptid mellan 1 till 7 år.

Lendo

När du ansöker om lån genom Lendys tjänst så besvaras din ansökan av upp till 35 banker och långivare, för att du ska kunna välja erbjudandet med allra bäst villkor för just dig. Ansökan tar bara ett par minuter och endast en kreditupplysning tas på dig.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar erbjuder bland annat privatlån, bolån och billån. Hos Länsförsäkringar kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet på upp till 400 000 kronor och få svar direkt. Du kan sedan betala tillbaka på lånet i upp till 15 år.

Marginalen Bank

Marginalen Bank erbjuder lån, försäkringar, sparande samt betal- och kreditkort och riktar in sig på både privatkunder och företag. Marginalen Bank erbjuder nu ett särskilt förmånligt lån på upp till en miljon kronor till konstnärer och andra kreatörer som är verksamma inom kulturbranschen.

MyLoan

MyLoan är en jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta det bästa privatlånet. Du kan ansöka om lån upp till 500 000 kronor från 25 olika långivare. Efter ett dygn garanterar tjänsten att du har fått alla svar, och endast en kreditupplysning tas på dig.

Nordea

Nordea är en välkänd bank och finanskoncern som erbjuder en rad olika tjänster. För dig som privatkund erbjuds exempelvis privatlån, billån och fritidslån. Banken samarbetar även med flera fackförbund och låter dig som är fackligt ansluten att ta ett särskilt medlemslån.

Nordnet

Nordnet är en digital bank på nätet, som var en av de första svenska aktiemäklarna att erbjuda sina tjänster online. Banken är främst inriktad på sparande i form av aktier, fonder och pension.

Santander

Santander Consumer Bank är en bank för privatpersoner och företag som erbjuder lån, försäkringar, sparande samt betal- och kreditkort. Hos Santander kan du som privatkund bland annat ta privatlån, billån, fritidslån samt få hjälp att samla dina lån och krediter. Privatleasing av bil är en annan lösning som erbjuds genom Santander.

SBAB

SBAB är ett statligt aktiebolag som erbjuder tjänster för privatpersoner, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Här kan du öppna sparkonto, ta bolån eller privatlån utan säkerhet på upp till 500 000 kronor.

SEB

Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) erbjuder dig som privatkund bland annat medlemslån om du är fackligt ansluten, möjlighet att samla lån och krediter, samt det ”Enkla lånet” –  ett privatlån på upp till 350 000 kronor. Återbetalningstiden är 2 – 10 år med möjlighet att lösa hela lånet när du vill, utan extra kostnad.

SevenDay

SevenDay är en svensk filial till den danska Express Bank och erbjuder privatkunder möjligheten att öppna sparkonto med hög sparränta, samt privatlån och billån. SevenDay erbjuder prisgaranti på privatlån vilket betyder att om en annan långivare erbjuder lägre effektiv ränta så sänker SevenDay räntan på ditt beviljade lån så att den blir ännu lägre.

Swedbank

Swedbank är en välkänd svensk affärsbank som erbjuder privat- och företagskunder många olika banktjänster. Som privatperson kan du ta skaffa betal- och kreditkort, få möjlighet att samla lån, samt ta blancolån, billån, fritidslån och medlemslån.

Thorn

Thorn erbjuder privatlån på upp till 100 000 kronor med en fast årlig ränta. Du får möjlighet att öka amorteringstakten eller lösa hela lånet när du vill utan kostnad. De erbjuder även ”Trygglån”, där du kan låna upp till 500 000 kronor och samtidigt får med ett betalskydd på köpet, ifall du plötsligt skulle förlora inkomst.

Zmarta

Hos Zmarta kan du jämföra erbjudanden och därmed hitta de bästa priserna på lån, elavtal och försäkringar. När du ansöker om privatlån körs din ansökan i databasen där mer än 30 olika långivare ingår. Du får möjligheten att låna upp till 600 000 kronor och det tas bara en kreditupplysning på dig.

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag söka bolån via en låneförmedlare?

Javisst. Det finns låneförmedlare, exempelvis Consector, som hjälper dig att hitta bolånet med bäst villkor. De tar endast en kreditupplysning men låter dig komma i kontakt med flera bolåneaktörer samtidigt.

✅ Vad finns det för låneförmedlare utan UC?

Låneförmedlare som låter dig ansöka om lån hos flera olika långivare utan UC är exempelvis Klara Lån.
Lån utan UC är oftast mindre lån och i regel är de också dyrare vad beträffar räntekostnad.

✅ Vilken låneförmedlare är bäst?

Det är svårt att svara på vilken låneförmedlare som är den bästa för just dig. Men alla låneförmedlare tar inte kontakt med samma banker och låneinstitut, så det är mycket möjligt att du kan få bättre resultat för just dig hos en låneförmedlare än hos en annan.

✅ Kostar det något att använda sig av låneförmedlarnas tjänster?

Nej, det är gratis för dig att använda tjänsterna, skicka låneansökan och få ta del av långivarnas erbjudande till dig. Du förbinder dig inte heller att gå vidare och teckna något av låneförslagen som du får.

✅ Vilken av låneförmedlarna samarbetar med flest banker?

Advisa är den låneförmedlare som har flest samarbetspartners, nämligen 39 stycken. Bland dessa ingår både banker och andra långivare.

✅ Kan jag ansöka om lån trots att jag har betalningsanmärkningar?

Du kan i många fall beviljas lån trots att du har betalningsanmärkningar. Detta är något som du kan ange när du använder sökfunktionen på Lånlågränta.se, så kopplas du samman med de låneförmedlare som tillhandahåller långivare som accepterar betalningsanmärkningar.