Många gånger när du ska försöka hitta ett lån stöter du på låneförmedlare som erbjuder sina tjänster. De finns oftast på samma lista som bankerna, med egna högsta och lägsta lånebelopp och med olika listräntor. En låneförmedlare har inte någon egen bank och får inte ge dig något lån. De kan däremot hjälpa dig att hitta ett lån hos de långivare som de samarbetar med. Beloppen som du ser på listan är helt enkelt tagna från de olika bankerna och låneinstituten.

Många av låneförmedlarna går ut med att de erbjuder lån för 500 000 kronor. Vad det innebär är att de har samarbetspartners som erbjuder lån med det beloppet som högsta gräns. Det handlar oftast om en eller flera av dessa banker:

  • Bank Norwegian
  • Nordax
  • Collector Bank

En låneförmedlare samarbetar med många banker och de erbjuder alla samma tjänst. De tillåter dig att få in flera lån riktigt snabbt. Dessutom finns det även andra fördelar med att använda dig av en låneförmedlare, inklusive en högre sannolikhet att få bättre ränta på ditt lån.

Vad finns det för fördelar med att använda en låneförmedlare?

Först och främst har vi tidsbesparingen. Att själv behöva kolla upp vad de olika låneinstituten erbjuder för lån tar lång tid. Ska du sedan ansöka hos flera måste du även fylla i samma tråkiga belopp om och om igen. När du använder en låneförmedlare slipper du det. Du fyller i de viktiga uppgifterna en gång och sedan skickar du iväg din ansökan. Nästa morgon kommer du att ha fått ett svar från flera långivare, oftast allihop.

Det som händer är att låneförmedlaren utför en kreditkontroll på dig och denna kreditkontroll får de samarbetande bankerna ta del av. De kan på så sätt snabbt ta ett preliminärt beslut och du kan då få ett låneerbjudande skickat till dig från flera håll. Att endast en kreditkontroll utförs är en väldigt stor fördel.

en kreditupplysning istället för flera?

Alla långivare måste utföra en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Denna upplysning anger information om din ekonomiska historia och dina förutsättningar inför lånet. Här står det även hur många gånger du har utfört en kreditkontroll. Kreditupplysningsföretaget, oftast UC, skickar även med ett kreditbetyg. Ju fler gånger du utför en kreditkontroll, desto sämre blir ditt kreditbetyg.

Nu kanske du undrar varför det är så. Eftersom det är ett krav att utföra en kreditupplysning varje gång du ska ta ett lån så kan banken misstänka att du har ansökt om flera lån hos flera långivare. De kan inte se om du har accepterat dessa lån, vilket innebär att det finns en osäkerhet här kring din förmåga att återbetala lånet. Kreditbetyget börjar oftast bli lite sämre efter tre kreditupplysningar. Det innebär att du kan ansöka om ett lån hos tre individuella banker själv innan ditt kreditbetyg blir sämre. Med en låneförmedlare kan du söka hos ett tiotal eller mer på en och samma kreditupplysning.

Vilka låneförmedlare finns det?

Det finns många låneförmedlare idag. Alla måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att kunna erbjuda förmedlingstjänster. Några av de mest kända idag är Advisa, Axo Finans och Lendo. Det finns även många fler som också är kända, du kan enkelt hitta dessa genom en enkel googling på sökordet låneförmedlare. Det bästa av allt är att det finns väldigt många fördelar med låneförmedlarnas tjänster och att det dessutom är helst kostnadsfritt!

Hur tjänar de pengar?

Alla låneförmedlare får en provision när de lyckas föra samman en kund med en bank. För bankerna kan det likställas med en marknadsföringskostnad. Låneförmedlarna tjänar på att hjälpa dig hitta ett lån som passar just dig. Det är därför de erbjuder flera olika banker och dessutom är redo att hjälpa dig med experthjälp så fort du behöver rådgivning.

Finns det några kriterier?

Ja. Eftersom alla långivare har sina egna kriterier måste även låneförmedlarna gå efter dessa. De allra vanligaste är att du måste vara minst 18 år gammal, folkbokförd i Sverige, ha en fast inkomst och helst inte ha några betalningsanmärkningar. De flesta låneförmedlarna erbjuder endast privatlån men i vissa fall kan du även hitta och jämföra bolån och billån. Skulle du ha betalningsanmärkningar kan en låneförmedlare hjälpa dig att hitta de banker som tar emot ansökningar trots detta.