Låna till kontantinsats

Ta ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. Vad bör man tänka på vid ett kontantinsatslån? Tips och råd inför ditt bostadsköp.

lan lag ranta

Lån till kontantinsats och handpenning

Saknar du kontantinsats till ny bostad eller bil? Då är det möjligt att ta ett kontantinsatslån för att finansiera denna delen av ett bostadsköp eller bilköp.

Om man är intresserad av att ta ett lån till en kontantinsats finns det en rad saker som det är bra att man funderar på innan. Vi går igenom allt du behöver tänker på innan du tar ett kontantinsatslån.

Så fungerar bolån

  • Bolån – upp till 85 % av bostadens pris
  • Kontantinsats – betalas kontant i sin helhet, delas upp mellan kontant och kontantinsatslån, eller finansieras helt med ett kontantinsatslån

Varför lånar man till kontantinsats?

Funderar du på att köpa en lägenhet, men behöver låna till kontantinsatsen? Det är du inte ensam om. På många håll runtom i Sverige kostar det mycket pengar att köpa en bostad vilket för med sig att även kontantinsatsen blir hög.

Kontantinsatsen ligger på minst 15 %, så om bostaden du vill köpa kostar 1 000 000 krävs det en kontantinsats på 150 000 kronor. Många bostäder är dock dyrare än så vilket innebär att det kan ta lång tid att spara ihop till kontantinsatsen på egen hand, varför många väljer att låna även till kontantinsatsen.

Det kan vara tryggt att veta att möjligheten finns, men man bör man vara medveten om vilka risker det medför att ta ett lån även till kontantinsatsen, och hur det påverkar hur mycket man behöver betala tillbaka på sina lån varje månad.

Så mycket behöver du betala i kontantinsats – räkneexempel

Bostadens pris Bolån Kontantinsats
1 000 000 kr 850 000 150 000
2 000 000 1 700 000 300 000
3 000 000 2 550 000 450 000

Privatlån för kontantinsats

Att låna till kontantinsatsen sker med ett så kallat privatlån, eller blancolån, som inte har bostaden som säkerhet. Det har kortare återbetalningstid och högre ränta än själva bolånet. Det finns många banker som erbjuder lån till kontantinsatsen, och för att bli godkänd för lånet krävs oftast att du har fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar.

Dyrare total boendekostnad

Ju osäkrare lånet är desto högre blir också räntan, och ett privatlån är alltid osäkrare än bolånet eftersom banken inte kan överta egendomen. När du väljer att låna till kontantinsatsen bör du med andra ord räkna noga på kostnaderna som det innebär så att du vet att du har råd med både bolånet och privatlånet. Du kan teckna privatlån hos alla banker som även erbjuder bolån, men det behöver nödvändigtvis inte vara på samma bank.

Lån till kontantinsats kräver god ekonomisk situation

Kontantinsatslån ska ofta amorteras av i snabb takt och innebär därmed en stor ekonomisk belastning. Det du bör tänka på innan du tar lån för kontantinsats är att det utgör ännu en utgift utöver det större bolån du ska ta. Det innebär att du kommer att betala tillbaka såväl lån som ränta på två olika lån varje månad.

Jämför alltid olika banker för att få bästa möjliga ränta och villkor.

Vanliga frågor och svar om lån till kontantinsats

Går det att låna till kontantinsats?

Ja, detta görs genom att du ansöker om ett privatlån utan säkerhet på hela eller en del av summan som krävs för kontantinsatsen.

Vad är skillnaden mellan topplån och att låna till kontantinsats?

Idag används inte begreppet topplån så mycket, men innebörden av topplån och att ta ett privatlån utan säkerhet för att täcka kontantinsatsen är snarlika.

Kan jag belåna bostaden för att täcka kontantinsatsen?

Eftersom du bara får låna upp till 85 procent av bostadens värde så måste resterande 15 procent finansieras på annat sätt. Om du inte har en egen buffert kan du då ansöka om ett privatlån utan säkerhet för att täcka de 15 procenten.

Kan jag ta privatlån för att täcka en del av kontantinsatsen?

Absolut. Om du redan har en del av summan i kontanter är det en bra idé att lägga den och sedan täcka upp resterande del med ett privatlån.

Är det vanligt att låna till kontantinsats?

Det mest ekonomiska är att spara ihop till en egen buffert för att täcka hela, eller åtminstone en del av, kontantinsatsen. Detta eftersom ett privatlån utan säkerhet alltid kommer med räntekostnader som vanligtvis är högre än räntekostnaderna för bolånet. Dessutom ska privatlånet betalas tillbaka under kortare tid än bolånet.

Kan jag låna till kontantinsatsen via Nordea?

När du tar ett bolån hos Nordea kan de bevilja ett lån till en del av kontantinsatsen, ifall de bedömer att din ekonomi tillåter det. Men 10 procent ska du lägga i egen insats.