Låna till bostadsrätt

Vill du köpa bostadsrätt och är i behov av ett lån? Då behöver du ansöka om ett bolån. Detta är det vanligaste sättet att finansiera en bostadsrätt på idag och det finns mycket att välja mellan. Det finns några saker du bör tänka på innan du tar ett bostadsrättlån.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Låna upp till 85 % av värdet

Ett bostadslån innebär att du lånar upp till 85% av värdet på bostaden du köper, med just bostaden som säkerhet till banken. Det hjälper till att hålla nere räntan för dig. Resterande 15 % är en kontantinsats som du själv måste betala för att lånet ska gå igenom varav 10% är en handpenning till säljarna.

Hur mycket du får låna till bostadsrätt beror även på hur din ekonomiska situation ser ut. Bland annat vad du har för inkomst och om ni är fler som ska dela på lånet. Lånet betalas av månadsvis. Olika banker har olika ränta och villkor, jämför därför alltid bankerna innan du väljer vart du ska placera ditt bolån.

 

Så får du bäst ränta på ditt bostadslån

När du är i färd med att ansöka om ett bostadslån, undrar du säkert hur du ska gå till väga för att få en så bra ränta som möjligt på ditt bostadslån. Först måste du bestämma dig för vad som är den bästa räntan i just din situation. Föredrar du att ha en kortare löptid eller vill du ha möjligheten att betala tillbaka bostadslånet innan löptiden går ut? Eller kanske finns det andra villkor som är avgörande för dig i just din situation? Oavsett vilka villkor som är viktiga för just dig, lönar det sig att fundera över detta innan du ansöker om ett bostadslån. Jämför då gärna de olika bostadslångivarnas villkor, för att få en god bild över var just du kan få dina behov tillgodosedda.

Räntan på bolån sätts individuellt

För många typer av bostadslån sätts räntan individuellt, baserat på din ekonomiska situation. Det betyder att banken bedömer din förmåga att betala tillbaka på bostadslånet och hur stora marginaler du har, för att sedan göra en riskbedömning som avgör hur hög räntan blir.
Hur du går tillväga för att få bäst ränta på ditt bostadslån beror alltså på vad som är bäst ränta för dig i just din ekonomiska situation.

Välj mellan rörlig & fast ränta

Det som är bäst för en person är inte nödvändigtvis alltid bäst för någon annan. För vissa människor passar en rörlig ränta bättre och för andra är det mer fördelaktigt med en fast ränta. Vad som är den bästa räntan, i form av den lägsta räntan som just du kan bli erbjuden av banken eller kreditgivaren, beror också på din ekonomi och dina förutsättningar.

Jämför den effektiva räntan på bolånet

Var noga med att beakta alla avgifter förknippade med ett bostadslån och räkna inte bara med den angivna räntesatsen. Det är alltid mycket viktigt att också räkna ut vad den effektiva räntan för ett bostadslån blir. Det gör du genom att addera räntekostnaderna med de andra avgifterna som kan tillkomma för bostadslånet. Det företag som bostadslånar ut pengar är också skyldigt att upplysa dig om den effektiva räntan, vilket kan vara bra att veta.

Det är oavsett detta alltid av vikt att själv sätta sig in i bostadslånets aktuella villkor och avgifter. Ett bostadslån betalar man ofta tillbaka på under ett flertal år. Det är därför viktigt att du har en god överblick över vad detta kommer att kosta dig och att du kommer att ha råd att betala tillbaka.

 

Vilka kan du vända dig till för ett lån till bostadsrätt?

De vanligaste aktörerna är våra svenska banker. Det finns även andra finansinstitut som kan erbjuda bolån. Se över de olika alternativen innan du beslutar dig.

Vanliga frågor och svar

✅ Hur mycket får jag låna till en bostadsrätt?

Maxbeloppet för ett bolån är 85 procent av bostadens värde. Hur mycket du får låna i kronor beror dock på om långivaren du bedömer att du har tillräcklig betalningsförmåga.

✅ Får jag låna till bostadsrätt som pensionär?

Javisst. Det förutsätter dock att du bedöms ha tillräckligt god betalningsförmåga, vilket är ett problem för många som lever på en mindre pension som huvudsaklig inkomst. Att ha en medsökande på lånet ökar också chanserna att beviljas lånet.

✅ Kan jag låna till bostadsrätt utan kontantinsatsen?

När du tar ett bolån krävs alltid en kontantinsats. Du kan max låna upp till 85 procent av bostadens värde genom ett bolån så resterande del måste täckas av kontantinsatsen. Du kan dock ta ett lån för att finansiera kontantinsatsen också. Då tar du ett privatlån utan säkerhet. Använd sökfunktionen på Lånlågränta.se för att hitta låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta långivare med bäst ränta och villkor på privatlån utan säkerhet.

✅ Kan jag få låna till bostadsrätt om jag har en betalningsanmärkning?

Det behöver inte vara ett problem om du har en betalninganmärkning, även om flera alternativ försvinner, då många långivare har som grundkrav att du ska sakna betalningsanmärkningar. Dock finns det långivare som är mer intresserade av din betalningsförmåga i stort och därför kan tänka sig att bevilja ett bolån trots att du har betalningsanmärkningar.

✅ Vilka krav finns för att få låna till en bostadsrätt?

Kraven för att beviljas ett bolån kan skilja sig något mellan olika långivare, men generellt gäller att du ska vara 18 år, folkbokförd i Sverige, ha en fast inkomst och tjäna en viss mängd varje år, samt inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden.

✅ Hur ser amorteringskraven ut?

Om du har lånat mer än 50 procent av bostadens värde är det amorteringskrav på bolånet. För lån upp till 70 procent av bostadens värde behöver du amortera minst 1 procent varje år och för lån på mer än 70 procent behöver du amortera 2 procent per år. Har du dessutom lån på mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent av lånebeloppet.

 

Hur fungerar ett lån till en bostadsrätt och lägenhet

En bostadsrätt kallas även för en insats och betyder att man äger rättigheter att använda sig av en bostad, under förutsättningen att man uppfyller avtalet med bostadsrättsföreningen. När man köper en lägenhet så köper man i princip loss bostadsrätten, något som oftast kostar en hel del. Ett lån till en bostadsrätt kan bara täcka upp till 85 % av bostadens värde. Detta beror på det så kallade bolånetaket. Oftast så består ett bolån av två delar där den större delen kallas för bottenlån och den mindre delen för topplån. Bottenlånet uppgår till cirka 70 eller 75 % av bostadens marknadsvärde och lånet har en relativt låg ränta. Det beror på att bottenlånet använder sig av bostaden som säkerhet. Om du vill täcka upp den resterande delen upp till 85 % måste du ta ett topplån. Detta lån är dyrare och har en kortare återbetalningstid. Dessutom så använder detta lån inte bostaden som säkerhet, vilket är en av anledningarna till att den är dyrare än bottenlånet. Förutom att du ska betala räntan på ditt bostadslån så måste du även amortera. Hur mycket du ska amortera bestämmer du tillsammans med långivaren, oftast så har de vissa krav när det kommer till avbetalningshastigheten. Ju mer du amorterar, desto lägre blir räntan du betalar.

Skillnaden mellan att köpa en bostadsrätt och en villa

När du köper en bostadsrätt eller lägenhet så behöver du ta hand om och underhålla det yttre på ditt hem på samma sätt som när du äger en villa. Du betalar en avgift till bostadsrättsföreningen som din bostadsrätt är kopplad till. Denna ska täcka lägenhetens värme, sophämtning, vatten och så vidare. Eftersom det är flera som betalar på samma kostnader så kan kostnaderna bli lägre per person. Äger du en villa så betalar du dessa helt själv istället.