Låna pengar till en låg ränta

Nästan alla tvingas någon gång ta ett lån. Många väljer att låna pengar till en bostad eller en bil som är några av de saker som kan vara svårt att spara ihop till. I texten nedanför redogör vi för hur ett lån fungerar och hur du som konsument ska tänka.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-500 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Att låna pengar är inget ovanligt. Det finns många tillfällen i livet då du kan behöva göra det, framförallt om du planerar att göra ett större köp som exempelvis en bostad eller en bil. Det är saker som är svåra att spara ihop till och inför sådana köp vill vi hjälpa dig.

För att kunna låna pengar med billig ränta finns det flera saker du kan göra. Först och främst måste du hitta en långivare eller en bank som erbjuder bra ränta och fördelaktiga villkor. Detta gör du enkelt genom oss. Ange önskat belopp, vilken ålder du har och om du eventuellt har betalningsanmärkningar. Vi sköter resten och ser till att du får upp flera alternativ att välja mellan. Du kan se maxlån, lägsta ränta och ett räkneexempel med effektiv ränta angivet. Klickar du på informationsikonen kan du även se vilka kriterier de olika aktörerna har.

Låna utan säkerhet

Det finns många andra saker förutom fordon och bostad som vi ibland behöver de där extra slantarna till. Det handlar exempelvis om reparationer, investeringar eller i vissa fall resor. Då kan det vara aktuellt att ta ett lån utan säkerhet. Ett sådant lån kallas även för ett blancolån eller ett privatlån. Den stora fördelen med denna typ av lån är att du kan använda lånet till vad du vill. Eftersom långivaren inte använder någon säkerhet kan räntan bli lite högre än billån och bostadslån. Oavsett vilket lån du väljer att teckna så är det samma regel som gäller för alla: Alla pengar inklusive ränta ska betalas tillbaka till långivaren i tid.

Låna pengar med LÅG ränta

Ett lån kan kosta dig olika mycket beroende på vilken ränta som lånet tecknas till och vilken återbetalningsperiod som väljs. Generellt brukar långivare erbjuda sina kunder en återbetalningsperiod mellan 1 – 15 år. När det egna sparkapitalet inte räcker till att anordna drömbröllopet eller köksrenoveringen kanske lösningen kan vara att låna till låg ränta. Att låna pengar innebär att förbinda sig till ett avtal mellan låntagare och långivare. Att ingå ett låneavtal är förenat med stort ansvar, det gäller att hålla sig till överenskommelsen då konsekvenserna kan bli dyra vid missade amorteringar. Se till att du känner dig säker på din återbetalningsförmåga innan du accepterar ett låneerbjudande.

Ett lån från bankens perspektiv

Alla lån, oavsett typ eller storlek, är förenade med en risk för kreditinstitutet. De tar en kalkylerad chansning på att de kommer att få tillbaka hela lånet inklusive ränta. För att kompensera för denna risk kan de justera både räntan, lånets storlek och återbetalningstiden. Vill du kunna låna till en bra ränta gäller det att långivaren anser att risken är så liten som möjligt. Det finns många variabler som de tar hänsyn till och dessa påverkar det erbjudande du får från långivaren. Den mest relevanta informationen får långivaren både från dig och från Upplysningscentralen.

Upplysningscentralen, även kallad UC, är ett företag som utför kreditkontroller. De undersöker om du har betalningsanmärkningar och de sammanställer även information om din ekonomi som de hämtar från Skatteverket. På så sätt kan ett låneinstitut se hur din ekonomiska historia ser ut. För att kunna ta ett bra beslut vill långivaren även ha information om din aktuella finansiella situation. Frågor som de oftast vill ha svar på är:

• Har du ett arbete?

• Är det fast eller deltid?

• Hur ser din månadslön/årslön ut?

• Kan du bifoga en kopia ett arbetsintyg?

Ju bättre din information ser ut, desto mer sannolikt är det att du kan få ett förmånligt erbjudande. Ett tips är att ansöka tillsammans med din partner, under förutsättningarna att ni båda har en ordnad ekonomi. Detta sänker risken ännu ett snäpp, något som alltid är bra från långivarens perspektiv.

Hur gör du det bästa för dig själv?

För att hitta det bästa lånet gäller det att ansöka hos mer än bara en långivare. Det finns inget som hindrar dig från att använda en låneförmedlare som sköter kontakten åt dig eller att du själv tar kontakt med alla de banker du är intresserad av. Du är aldrig bunden till att acceptera ett låneerbjudande och du kan alltid använda ett erbjudande för att förhandla med bankerna. Eftersom varje långivare bestämmer räntan utefter sina egna beräkningar och bedömningar kommer de låneerbjudande du får att skilja sig åt. Kom ihåg att även ta hänsyn till eventuella extra avgifter utöver räntan, exempelvis aviavgift, administrationsavgift, uppläggningsavgift och så vidare.