Lån utan UC

lan lag ranta

Det går även att använda något av högt värde som säkerhet vid ett lån, exempelvis ett fordon eller en bostad. Just fordon är speciella eftersom de snabbt tappar i värde, det är desto vanligare att man använder en bostad. Om du inte klarar av att återbetala ditt lån kan banken sälja bostaden för att återfå sina pengar.

Risken är med andra ord något banken måste ha bra koll på när de ska ge dig ett låneerbjudande. Faktum är att långivaren måste utföra en kontroll av din ekonomi enligt lag. För att kunna göra en bedömning av risken behöver de ha tillgång till viss information som rör din ekonomiska historia och dina finansiella förutsättningar. Denna information kommer oftast från ett kreditupplysningsföretag. Det finns flera olika kreditupplysningsföretag på marknaden, varav den allra största är UC. UC är en förkortning av Upplysningscentralen.

UC sammanställer information från flera olika källor

Det UC gör är att de sammanställer information från flera olika källor, bland annat Skatteverket och Kronofogden. Genom en kreditkontroll får långivaren information om dina eventuella aktiva lån och skulder, om du har betalningsanmärkningar, din civilstatus, din inkomst och så vidare. Värt att notera är att det finns två olika typer av kreditkontroller, en som heter personupplysning och en som heter mikroupplysning. Det är personupplysningen som innehåller all den information vi angav ovan. En mikroupplysning består bara av namn, adress och om du har några skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Det som många missar med just UC är att de även registrerar varje gång en kreditupplysning görs i upp till 12 månader. Detta gäller för personupplysningen, vilket är den vanligaste upplysningen när det kommer till just lån. Det innebär att flera kreditupplysningar kan minska dina chanser att få ett lån beviljat samt minska chansen att du får en bra ränta på ditt låneerbjudande. Mikroupplysningar registreras inte alls.

När UC skickar iväg sin kreditkontroll så följer det även med ett betyg, en snabb och statisk analys som är helt baserad på de siffror som kreditupplysningen anger. Detta kreditbetyg blir sämre ju fler gånger du utför en kreditkontroll. De flesta långivare använder kreditbetyget som en bas när de ska ta ett beslut angående just ditt lån.

Hur det fungerar att låna pengar utan kreditupplysning

Det fungerar inte alls. Alla banker måste enligt lag utföra någon form av kontroll av din ekonomi för att säkerställa att du klarar av att betala tillbaka lånet. Det du däremot kan göra är att låna pengar utan UC. Det innebär att ett annat företag utför själva kreditkontrollen istället för just UC.

Låna pengar utan inkomst

Vill du låna pengar utan inkomst? Då får du först och främst fråga dig själv hur du ska betala tillbaka ditt lån. Du kanske har andra sätt att få in pengar, exempelvis bidrag eller liknande. Det är dock tveksamt att du får ett lån utan inkomst när du ansöker om ett lån hos en vanlig bank. Vissa banker tar mer hänsyn till din framtida förmåga att återbetala ett lån än din ekonomiska historia. De kan exempelvis acceptera ett lån från en person som har betalningsanmärkningar. Även dessa långivare skulle nog neka en privatperson ett lån om vederbörande saknade inkomst. Även den personen som planerar att ta ett lån utan inkomst bör överväga det väldigt noga eftersom en missad amortering snabbt leder till betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Sista alternativet är att ta ett korttidslån. Denna typ av lån har oftast mycket höga räntor och ska endast användas som absolut sista utväg.  Som alltid rekommenderar vi att jämföra först innan du väljer ett smslån utan UC.

Låna pengar med minimal påverkar från UC

Först och främst är det värt att vara kräsen när det kommer till att söka lån. Välj endast de aktörer som du tror att det finns en möjlighet att få ett bra lån med bra ränta. När du har mer än tre kreditkontroller börjar bankerna bli mindre intresserade. Ett bra tips är att använda en låneförmedlare. De behöver endast utföra en kreditkontroll och kan ta kontakt med ett stort antal banker utan att detta registreras. Det finns flera olika låneförmedlare att välja mellan på nätet och de erbjuder allihop sina tjänster kostnadsfritt i Sverige.

När du tar ett lån måste långivaren genomföra en kreditprövning på dig. Det innebär att långivaren tar reda på hur din ekonomi ser ut och om du har några betalningsanmärkningar. Denna kontroll genomförs ofta av en tredje part, Upplysnings Centralen. Att det är just UC som utför kreditupplysningen beror på att UC ägs av flera banker, bland annat Nordea, Swedbank och SEB. Ett lån utan UC innebär att det inte är Upplysningscentralen som utför kreditprövningen utan ett annat företag.

Varför är många kreditprövningar dåligt?

Varje gång du genomgår en kreditprövning hos UC så registreras detta i deras databas. Långivarna kan med andra ord se hur många kreditprövningar som UC har genomfört på dig. Om du har många kreditprövningar så betyder det sannolikt att du har lånat eller försökt låna pengar tidigare. Det är dock inte bara långivare som utför kreditupplysningar, dessa utförs även när du ska köpa på faktura, starta ett abonnemang och vid elhandelsavtal för att nämna några fall. Ju fler kreditprövningar du har genomgått, desto mindre sannolikt blir det att du får ett lån beviljat. Det kan även hindra dig från att teckna abonnemang och dylikt. Det är dock inte alla företag som har få kreditkontroller som ett kriterium.

Kreditupplysningen också för din säkerhet som låntagare

En kreditupplysning, oavsett om den går genom UC eller ett annat företag, görs för att kunna ta ett realistiskt beslut kring din låneansökan. En bank eller långivare vill naturligtvis inte bevilja ett lån om man inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna betala tillbaka lånet. Eftersom både inkomst och eventuella betalningsanmärkningar syns blir det svårt för personer utan jobb eller med tidigare betalningsanmärkningar att ta ett lån. Om du vill se exakt vilken information som en kreditupplysning delar ut kan du alltid gå in på Upplysningscentralens hemsida. Varje gång någon genomför en kreditupplysning på dig så ska du enligt lag få reda på det samt få en kopia på den information som företaget har fått.

Var kan jag ansöka om lån utan UC 2023?

Det finns flera aktörer på marknaden som låter dig ta lån utan UC. Då handlar det dock för det mesta om så kallade snabblån, vilka kommer med höga räntekostnader. Har du sedan tidigare många lån och förfrågningar via UC, vilket har sänkt din kreditvärdighet till den grad att du har svårt att få lån på annat håll, så kan lån utan UC vara ett alternativ.

Hur mycket kan jag låna?

Då lån utan UC oftast handlar om snabblån så är det vanligaste att du kan låna belopp på högst 10 000 kronor. Det förekommer dock långivare som beviljar större lån utan UC, exempelvis Ferratum som beviljar lån utan UC på upp till 45 000 kronor.

Vad är kraven för att få låna utan UC?

Kraven kan variera lite mellan olika långivare, men det absolut vanligaste är att du ska vara utan skuld hos Kronofogden, ha någon form av inkomst och vara folkbokförd i Sverige.

Kan jag ta lån utan UC om jag har en betalningsanmärkning?

Även om du har en betalningsanmärkning så finns det långivare som godkänner låneförfrågningar, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt.

Är Creditsafe det enda företaget som tar kreditupplysning förutom UC?

Många kreditföretag använder sig av Creditsafe när de erbjuder lån utan UC. Men det finns även andra företag som tar kreditupplysningar, exempelvis Bisnode.

Om jag vill låna 5000 kronor – är det bäst att ta ett lån utan UC?

Om du behöver låna en så liten summa som 5000 kronor så är det ett alternativ att låna utan UC för att undvika att din kreditvärdighet påverkas. Om du är i en situation där din kreditvärdighet är så låg att du inte kan få något annat lån är ett lån utan UC också en lösning. Detta under förutsättning att du kan betala tillbaka dem snabbt. Du bör aldrig ta ett snabblån om du inte har en tillräckligt bra ekonomi för att betala tillbaka lånet.