Lån utan UC

Finns det långivare som beviljar lån utan UC? Vi går igenom alternativen → Varför används UC? Hur påverkar UC din kreditvärdighet?

lan lag ranta
Loading...
Brixo
 • Använder inte UC
 • Krävs ingen säkerhet för lånet

Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr.

 • Lånebelopp:3 000 - 50 000 kr
 • Period:12-48 mån
 • Ränta:28,95 %
Visa erbjudandepå Brixios hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 0-1 dag
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Ferratum
 • Enkel och tydlig ansökningsprocess
 • Använder inte UC

Räkneexempel lån: 10 000 kr i 1 år. Totalt att återbetala 12 194 kr på 12 avbetalningar = 1 016 kr/mån. Nom. ränta 40.49%. Eff. ränta 48,93% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:1 000 - 50 000 kr
 • Period:1-25 mån
 • Ränta:från 40,49%
Visa erbjudandepå Ferratums hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 21 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Saldo
 • Lån utan UC
 • Bra kundtjänst

Räkneexempel lån: 15 000 kr i 12 mån. Totalt att återbetala 17 118,96 kr på 12 avbetalningar = 1 426,58 kr/mån. Nom. bunden ränta 19,5%. Eff. ränta 28,2% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 395 kr).

 • Lånebelopp:1 000 - 20 000 kr
 • Period:2-25 mån
 • Ränta:19,95 - 39,5%

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja, Bisnode
Fakturaavgift: 0 kr
Lumify
 • Lån utan UC
 • Betala bara för nyttjad kredit

Räkneexempel lån: 5 000 kr i 6 månader. Totalt att återbetala 7 468,27kr på 6 avbetalningar = ca 1 244,7 kr/mån. Nom. bunden ränta 39,5%. Eff. ränta 125,59% (aviavgift 60 kr, uppl. avgift 685 kr, förlängningsavgift 685 kr).

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

 • Lånebelopp:2 000 - 70 000 kr
 • Period:- år
 • Ränta:från 39,5%
Visa erbjudandepå Lumifys hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: Direkt
Direktutbetalning: Ja
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja, Creditsafe
Fakturaavgift: 60 kr
Klara Lån
 • Ingen säkerhet krävs
 • Få svar på skärmen

Räkneexempel lån: 30 000 kr i 2 år. Totalt att återbetala 38 808 kr på 24 avbetalningar = 1 617 kr/mån. Nom. rörlig ränta 26,05%. Eff. ränta 29,4% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 0 kr).

 • Lånebelopp:1 000 - 150 000 kr
 • Period:1 - 10 år
 • Ränta:2,99 - 39,5%
Visa erbjudandepå Klaras hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1-2 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Ja
Uppläggningsavgift: 0 kr
Utan UC: Ja
Fakturaavgift: 0 kr
Wästgöta Finans
 • Låna utan UC
 • Ansök med BankID

Räkneexempel lån: 90 000 kr i 3 år. Totalt att återbetala 104 188 kr på 36 avbetalningar = ca 2 887 kr/mån. Nom. bunden ränta 9,6%. Eff. ränta 10,24% (aviavgift 0 kr, uppl. avgift 350 kr).

 • Lånebelopp:30 000 - 300 000 kr
 • Period:2 - 10 år
 • Ränta:6,50 - 17,95 %
Visa erbjudandepå Wästgöta Finans hemsida

Låninformation

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning: 1 - 3 dagar
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift: 350 kr
Utan UC: Ja, Bisnode
Fakturaavgift: 0 kr

Vad är lån utan UC?

Lån utan UC innebär att man tar ett lån utan att långivaren tar en kreditupplysning hos företaget Upplysningscentralen. Det finns ett antal långivare som erbjuder den här typen av lån. I den här texten går vi igenom vad lån utan UC innebär.

Varför behövs UC vid lån?

När en bank lånar ut pengar vill de ha koll på vilka riska du som låntagare innebär – kan du betala tillbaka dina skulder i tid och utan problem? De gör en riskanalys, och en del av denna riskanalys grundar sig i en kreditupplysning.

Banken behöver få tillgång till viss information som rör din ekonomiska historia och dina finansiella förutsättningar. Denna information kommer oftast från ett kreditupplysningsföretag. Det finns flera olika kreditupplysningsföretag på marknaden, varav den allra största och mest använda är UC.

Kreditupplysningsföretag

 • UC, Upplysningscentralen
 • Bisnode
 • Creditsafe

UC sammanställer information från flera olika källor

Det UC gör är att de sammanställer information från flera olika källor, bland annat Skatteverket och Kronofogden. Genom en kreditkontroll får långivaren information om dina eventuella aktiva lån och skulder, om du har betalningsanmärkningar, din civilstatus, din inkomst och så vidare.

Personupplysning och mikroupplysning

Värt att notera är att det finns två olika typer av kreditkontroller, en som heter personupplysning och en som heter mikroupplysning. Det är personupplysningen som innehåller all den information vi angav ovan. En mikroupplysning består bara av namn, adress och om du har några skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Alla kreditupplysningar registreras

Det som många missar med just UC är att de även registrerar varje gång en kreditupplysning görs i upp till 12 månader. Detta gäller för personupplysningen, vilket är den vanligaste upplysningen när det kommer till just lån. Mikroupplysningar registreras inte alls.

Det är dock inte bara långivare som utför kreditupplysningar, dessa utförs även när du ska köpa på faktura, starta ett abonnemang och vid elhandelsavtal för att nämna några fall.

Ditt kreditbetyg påverkas av antal kreditkoller

När UC skickar iväg sin kreditkontroll så följer det även med ett betyg – en snabb och statisk analys som är helt baserad på de siffror som kreditupplysningen anger. Detta kreditbetyg blir sämre ju fler gånger du utför en kreditkontroll. De flesta långivare använder kreditbetyget som en bas när de ska ta ett beslut angående just ditt lån.

Om du har många kreditprövningar så betyder det sannolikt att du har lånat eller försökt låna pengar tidigare. Vilket kan vara en röd flagga för långivare. Ju fler kreditprövningar du har genomgått, desto mindre sannolikt blir det att du får ett lån beviljat.

Låna pengar utan kreditupplysning

Alla banker måste enligt lag utföra någon form av kontroll av din ekonomi för att säkerställa att du klarar av att betala tillbaka lånet. Det är alltså inte möjligt att låna pengar utan att det utförs någon form av kreditupplysning.

Det du däremot kan göra är att låna pengar utan att kreditkollen utförs av just UC. Det innebär att ett annat företag utför själva kreditkontrollen. Andra kreditkollsföretag är Bisnode och Creditsafe.

Det kan finnas både bra låneföretag som använder andra företag för upplysningar, sedan finns det såklart de omskrivna lånen som tyvärr många tar så kallade smslån utan uc.

Långivare som inte använder UC

I tabellen nedan hittar du långivare som inte använder UC vid låneansökan.

Långivare Kreditupplysning
Klara Lån Creditsafe eller Bisnode
Brixo Bisnode
Ferratum Creditsafe

Låna pengar med minimal påverkar från UC

Först och främst är det värt att vara kräsen när det kommer till att söka lån. Välj endast de aktörer som du tror att det finns en möjlighet att få ett bra lån med bra ränta. När du har mer än tre kreditkontroller börjar bankerna bli mindre intresserade.

Låneförmedlare

Ett bra tips är att använda en låneförmedlare. De behöver endast utföra en kreditkontroll och kan ta kontakt med ett stort antal banker utan att detta registreras. Det finns flera olika låneförmedlare att välja mellan på nätet och de erbjuder allihop sina tjänster kostnadsfritt i Sverige. Vi rekommenderar Lendo, Advisa, Sambla, Enklare och Zmarta.

Kreditupplysningen också för din säkerhet som låntagare

En kreditupplysning, oavsett om den går genom UC eller ett annat företag, görs för att kunna ta ett realistiskt beslut kring din låneansökan. En bank eller långivare vill naturligtvis inte bevilja ett lån om man inte har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

Eftersom både inkomst och eventuella betalningsanmärkningar syns blir det svårt för personer utan jobb eller med tidigare betalningsanmärkningar att ta ett lån. Om du vill se exakt vilken information som en kreditupplysning delar ut kan du alltid gå in på Upplysningscentralens hemsida. Varje gång någon genomför en kreditupplysning på dig så ska du enligt lag få reda på det samt få en kopia på den information som företaget har fått.

Vanliga frågor och svar om lån utan UC

Var kan jag ansöka om lån utan UC 2023?

Det finns flera aktörer på marknaden som låter dig ta lån utan UC. Då handlar det dock för det mesta om så kallade snabblån, vilka kommer med höga räntekostnader. Har du sedan tidigare många lån och förfrågningar via UC, vilket har sänkt din kreditvärdighet till den grad att du har svårt att få lån på annat håll, så kan lån utan UC vara ett alternativ.

Hur mycket kan jag låna?

Då lån utan UC oftast handlar om snabblån så är det vanligaste att du kan låna belopp på högst 10 000 kronor. Det förekommer dock långivare som beviljar större lån utan UC, exempelvis Ferratum som beviljar lån utan UC på upp till 45 000 kronor.

Vad är kraven för att få låna utan UC?

Kraven kan variera lite mellan olika långivare, men det absolut vanligaste är att du ska vara utan skuld hos Kronofogden, ha någon form av inkomst och vara folkbokförd i Sverige.

Kan jag ta lån utan UC om jag har en betalningsanmärkning?

Även om du har en betalningsanmärkning så finns det långivare som godkänner låneförfrågningar, beroende på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt.

Är Creditsafe det enda företaget som tar kreditupplysning förutom UC?

Många kreditföretag använder sig av Creditsafe när de erbjuder lån utan UC. Men det finns även andra företag som tar kreditupplysningar, exempelvis Bisnode.

Om jag vill låna 5000 kronor – är det bäst att ta ett lån utan UC?

Om du behöver låna en så liten summa som 5000 kronor så är det ett alternativ att låna utan UC för att undvika att din kreditvärdighet påverkas. Om du är i en situation där din kreditvärdighet är så låg att du inte kan få något annat lån är ett lån utan UC också en lösning. Detta under förutsättning att du kan betala tillbaka dem snabbt. Du bör aldrig ta ett snabblån om du inte har en tillräckligt bra ekonomi för att betala tillbaka lånet.