Lån utan säkerhet låg ränta

Att teckna ett lån utan säkerhet betyder att långivaren inte har någon säkerhet att kräva från låntagaren ifall inte lånet kan betalas tillbaka. För att banken och andra långivare ska kunna känna sig trygga med att låna ut pengar utan säkerhet erbjuder de sina kunder ett lån med en något högre ränta jämfört med ett bolån.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

 

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
  • icon

Teckna lån utan säkerhet

Precis som namnet antyder använder ett lån utan säkerhet inget objekt som säkerhet. Detta innebär flera saker, både för dig som låntagare och för låneinstitutet som lånar ut pengarna till dig. Först och främst tar långivaren en större risk när det inte finns något som används som säkerhet. De litar fullt ut på din förmåga att återbetala lånet i tid. Det innebär att långivaren kan vara restriktiv till att låna ut alltför stora belopp. Oftast sätter de gränsen vid 350 000 kronor men i vissa fall kan du låna upp till 600 000 kronor. För dig som låntagare innebär det även att räntan kommer att bli lite högre jämfört med bostadslån och billån där det används ett objekt som säkerhet. Det är bra att känna till att lån utan säkerhet även kallas för blancolån och privatlån.

När du undersöker hur marknaden för lån utan säkerhet med låg ränta ser ut kommer du snabbt att märka att det inte bara är räntan som skiljer sig från aktör till aktör. En annan skillnad är vilka avgifter som är kopplade till ditt lån. Det kan handla om uppläggningsavgift, aviseringsavgift, administrationsavgift och mycket mer. En del har inga extra avgifter alls, andra har i princip samma typ av avgift fast under olika namn. För att göra det enklare för dig själv att jämföra lån utan säkerhet kan du använda vår hemsida för att hitta olika aktörer och fokusera på hur deras effektiva ränta ser ut.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är i princip lånevärldens version av jämförelsepriserna du ser hos de flesta dagligvaruhandlarna. Du hittar den oftast i samband med ett låneexempel där både lånetiden och exempelräntan är angivna. Den effektiva räntan tar hänsyn till alla eventuella avgifter som ska betalas under låneperioden. På många sätt är det den effektiva räntan som är den viktigaste siffran att ta reda på eftersom den ger dig ett praktiskt exempel på hur mycket du i slutändan kan behöva betala för just ditt lån. Ju lägre den effektiva räntan är desto mindre får du betala, oavsett om den nominella räntan är lite högre för just denna aktör.

Det finns flera lån utan säkerhet med låg ränta

Kunder som aktivt söker efter långivare för att teckna ett lån utan säkerhet kommer att hitta många aktörer och en bred spridning mellan de olika långivarnas effektiva ränta. Många låga räntor finns att välja mellan för lån utan säkerhet, och flera utav marknadens långivare erbjuder kunder en effektiv ränta på runt 4 % beroende på lånebelopp och kundens privatekonomi. Jämför långivares utbud av lån utan säkerhet innan du som kund förbinder dig till ett avtal. Kom ihåg att den effektiva räntan du ser på vår hemsida är ett räkneexempel. Din ränta kommer högst sannolikt att bli en annan, antingen högre eller lägre.

Vid alla typer av lån, från billån och bostadslån till lån utan säkerhet, är det egentligen Riksbanken som styr hur din ränta kommer att se ut. Förenklat kan man säga att bankerna och långivarna själva tar ett lån som de i sin tur använder för att ge sina kunder olika lån. Den ränta som bankerna har gentemot Riksbanken kallas för reporäntan eller styrräntan. När reporäntan höjs måste bankerna i sin tur också höja sina rörliga räntor, vilket innebär att ditt lån utan säkerhet blir lite dyrare för dig.

Tips för att hitta lån utan säkerhet billigt

Om vi bortser från reporäntan och dess påverkan kan denna fråga få ett annat svar. Vem bestämmer att just din ränta ska se ut som den gör när du ansöker om ett lån utan säkerhet? Räntan du får när du ansöker om ett lån utan säkerhet bestäms av de individuella låneinstituten som du har skickat din ansökan till. Den bestäms utifrån ett antal olika kriterier som alla handlar om din aktuella och historiska ekonomiska situation.

Det som långivaren i princip vill veta är hur sannolikt det är att du kan betala tillbaka ditt lån utan säkerhet i tid. Om du har en god ekonomi i form av ett fast jobb och en bra finansiell historik kan du utan problem låna utan säkerhet med låg ränta. Även om du inte skulle ha ett väldigt högavlönat arbete kan de flesta banker tänka sig att låna ut höga belopp så länge det finns en realistisk amorteringsplan. Faktorer som negativt påverkar dina chanser att få ett lån utan säkerhet är betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Hos många aktörer kan du inte ens ansöka om ett lån utan säkerhet ifall du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden men det finns undantagsfall. Tänk dock på att din ränta nästan alltid blir lite högre än vanligt om du ansöker om ett lån utan säkerhet när du har betalningsanmärkningar.

Först och främst så tar långivarna ett initialt beslut baserat på den information du själv anger när du ansöker om ett lån. Då går de på lånebeloppet, återbetalningstiden och den lön du har. För att ta reda på hur din ekonomi har sett ut tidigare samarbetar de med ett företag som utför kreditkontroller. Det finns flera olika företag som gör detta, vanligast är Upplysningscentralen (UC). Kreditkontrollen sammanställer information från olika ställen, bland annat från Kronofogden och från Skatteverket. Det är även vanligt att långivaren ber om ett intyg från din arbetsgivare för att säkerställa att din lön och arbetsform stämmer.

När kan jag låna utan säkerhet?

Trots att lån utan säkerhet kan medföra en högre ränta än ett lån där du kan lämna något som säkerhet för lånet, kan det ibland vara en nödvändighet. Kanske behöver du reparera bilen, betala kontantinsatsen på en bostad eller renovera? Om du inte har sparade pengar, kan ett lån utan säkerhet ibland vara det enda alternativet. Om du ska köpa en bil från en annan privatperson eller köpa en äldre bil, kan du inte ansöka om ett billån, utan får då istället söka ett lån utan säkerhet hos banken. Detsamma gäller om du inte kan betala den kontantinsats som krävs för ett billån, eller om du inte har någon annan bil att lämna i inbyte.

Om du behöver låna till kontantinsatsen för en bostad, är det bra att veta att många banker inte beviljar detta. De banker som beviljar ett lån utan säkerhet för att betala hela eller delar av kontantinsatsen, har ofta ganska hårda krav på din kreditvärdighet. Banken vill försäkra sig om att du kommer att kunna betala på lånet även om räntan går upp och även om dina andra utgifter ökar under lånets löptid.

Om du ska låna en mindre summa pengar, kan istället en kontokredit vara ett alternativ, då de flesta banker har en undre gräns för hur lite du får låna utan säkerhet i form av ett traditionellt lån. En kontokredit är kopplad till ditt konto och du betalar bara ränta för det du faktiskt har utnyttjat. Du kan sedan betala tillbaka det du har använt i vilken takt du vill. Var dock medveten om att räntan på en kontokredit är betydligt högre än för ett lån och att det därför är bra om du kan betala tillbaka så snabbt som möjligt.

Det finns idag också en mängd långivare som lånar ut mindre summor utan säkerhet snabbt och med något högre ränta än de traditionella bankerna. Du får då oftast besked på din låneansökan snabbt och får in pengarna på ditt konto kort därefter. Även här ska man vara medveten om den oftast högre räntan och att det kan tillkomma ganska många månadskostnader för denna typ av lån. Det är därför bra om du kan betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt för att undvika att lånet blir dyrare än du tänkt dig. Räkna gärna ut totalkostnaden för lånet innan du ansöker.

Jämför lån utan säkerhet

Nu när du vet mer om hur ett lån utan säkerhet fungerar, både från långivarnas perspektiv och från låntagarnas, kan du ta bättre beslut när du ska ansöka om ett lån utan säkerhet. Du hittar allt du behöver för att kunna jämföra lån här hos oss. Det är helt gratis att jämföra lån från olika långivare med hjälp av vår tjänst. Allt du behöver göra är att ange hur mycket du vill låna, hur gammal du är och om du har några eventuella betalningsanmärkningar. Vi ger dig snabbt en lista med både långivare och låneförmedlare som du kan ta kontakt med.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad betyder lån utan säkerhet?

Begreppet "utan säkerhet" innebär inte att det är du som låntagare som står utan säkerhet, utan att du inte lämnar något i pant som långivaren har som säkerhet för lånet. Det betyder också att räntan på lånet är högre eftersom långivaren tar en större risk genom att låna ut till dig.

✅ Vad är det för skillnad på privatlån och blancolån?

Både privatlån och blancolån är lån utan säkerhet och idag är det således ingen skillnad på de båda. Det kan dock förekomma att termen privatlån används för typer av lån som kan tas med säkerhet, men vanligtvis är blancolån och privatlån synonymer.

✅ Kan jag ta ett lån utan säkerhet hos Swedbank?

Hos Swedbank kan du ta ett lån utan säkerhet på mellan 20 000 och upp till 500 000 kronor. Du behöver vara kund hos banken för att ansöka om ett lån utan säkerhet.

✅ Hur hittar jag lån utan säkerhet till låg ränta?

Använd dig av söktjänsten på Lånlågränta.se så kommer du snabbt och enkelt i kontakt med de låneförmedlare som hjälper dig vidare. Att simultant skicka flera låneansökningar till olika långivare är det bästa sättet att hitta lån till lägsta möjliga ränta.

✅ Kan jag låna utan säkerhet hos Nordea?

Hos Nordea kan du låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet. Återbetalningstiden är upp till 12 år och räntan sätts individuellt. Du behöver inte heller vara kund hos Nordea för att ansöka om ett lån utan säkerhet hos dem.

✅ Var kan jag ta lån utan säkerhet och UC?

Det finns flera långivare som erbjuder lån utan säkerhet (privatlån eller blancolån) och dessutom inte tar någon kreditupplysning via Upplysningscentralen. Vanligtvis är räntan dock högre hos dess långivare.