Lån utan säkerhet låg ränta

Att teckna ett lån utan säkerhet betyder att långivaren inte har någon säkerhet att kräva från låntagaren ifall inte lånet kan betalas tillbaka. För att banken och andra långivare ska kunna känna sig trygga med att låna ut pengar utan säkerhet erbjuder de sina kunder ett lån med en något högre ränta jämfört med ett bolån.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

 

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

  • icon

Teckna lån utan säkerhet

Precis som namnet antyder använder ett lån utan säkerhet inget objekt som säkerhet. Detta innebär flera saker, både för dig som låntagare och för låneinstitutet som lånar ut pengarna till dig. Först och främst tar långivaren en större risk när det inte finns något som används som säkerhet. De litar fullt ut på din förmåga att återbetala lånet i tid. Det innebär att långivaren kan vara restriktiv till att låna ut alltför stora belopp. Oftast sätter de gränsen vid 350 000 kronor men i vissa fall kan du låna upp till 600 000 kronor. För dig som låntagare innebär det även att räntan kommer att bli lite högre jämfört med bostadslån och billån där det används ett objekt som säkerhet. Det är bra att känna till att lån utan säkerhet även kallas för blancolån och privatlån.

När du undersöker hur marknaden för lån utan säkerhet med låg ränta ser ut kommer du snabbt att märka att det inte bara är räntan som skiljer sig från aktör till aktör. En annan skillnad är vilka avgifter som är kopplade till ditt lån. Det kan handla om uppläggningsavgift, aviseringsavgift, administrationsavgift och mycket mer. En del har inga extra avgifter alls, andra har i princip samma typ av avgift fast under olika namn. För att göra det enklare för dig själv att jämföra lån utan säkerhet kan du använda vår hemsida för att hitta olika aktörer och fokusera på hur deras effektiva ränta ser ut.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är i princip lånevärldens version av jämförelsepriserna du ser hos de flesta dagligvaruhandlarna. Du hittar den oftast i samband med ett låneexempel där både lånetiden och exempelräntan är angivna. Den effektiva räntan tar hänsyn till alla eventuella avgifter som ska betalas under låneperioden. På många sätt är det den effektiva räntan som är den viktigaste siffran att ta reda på eftersom den ger dig ett praktiskt exempel på hur mycket du i slutändan kan behöva betala för just ditt lån. Ju lägre den effektiva räntan är desto mindre får du betala, oavsett om den nominella räntan är lite högre för just denna aktör.

Det finns flera lån utan säkerhet med låg ränta

Kunder som aktivt söker efter långivare för att teckna ett lån utan säkerhet kommer att hitta många aktörer och en bred spridning mellan de olika långivarnas effektiva ränta. Många låga räntor finns att välja mellan för lån utan säkerhet, och flera utav marknadens långivare erbjuder kunder en effektiv ränta på runt 4 % beroende på lånebelopp och kundens privatekonomi. Jämför långivares utbud av lån utan säkerhet innan du som kund förbinder dig till ett avtal. Kom ihåg att den effektiva räntan du ser på vår hemsida är ett räkneexempel. Din ränta kommer högst sannolikt att bli en annan, antingen högre eller lägre.

Vid alla typer av lån, från billån och bostadslån till lån utan säkerhet, är det egentligen Riksbanken som styr hur din ränta kommer att se ut. Förenklat kan man säga att bankerna och långivarna själva tar ett lån som de i sin tur använder för att ge sina kunder olika lån. Den ränta som bankerna har gentemot Riksbanken kallas för reporäntan eller styrräntan. När reporäntan höjs måste bankerna i sin tur också höja sina rörliga räntor, vilket innebär att ditt lån utan säkerhet blir lite dyrare för dig.

Tips för att hitta lån utan säkerhet billigt

Om vi bortser från reporäntan och dess påverkan kan denna fråga få ett annat svar. Vem bestämmer att just din ränta ska se ut som den gör när du ansöker om ett lån utan säkerhet? Räntan du får när du ansöker om ett lån utan säkerhet bestäms av de individuella låneinstituten som du har skickat din ansökan till. Den bestäms utifrån ett antal olika kriterier som alla handlar om din aktuella och historiska ekonomiska situation.

Det som långivaren i princip vill veta är hur sannolikt det är att du kan betala tillbaka ditt lån utan säkerhet i tid. Om du har en god ekonomi i form av ett fast jobb och en bra finansiell historik kan du utan problem låna utan säkerhet med låg ränta. Även om du inte skulle ha ett väldigt högavlönat arbete kan de flesta banker tänka sig att låna ut höga belopp så länge det finns en realistisk amorteringsplan. Faktorer som negativt påverkar dina chanser att få ett lån utan säkerhet är betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Hos många aktörer kan du inte ens ansöka om ett lån utan säkerhet ifall du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden men det finns undantagsfall. Tänk dock på att din ränta nästan alltid blir lite högre än vanligt om du ansöker om ett lån utan säkerhet när du har betalningsanmärkningar.

Först och främst så tar långivarna ett initialt beslut baserat på den information du själv anger när du ansöker om ett lån. Då går de på lånebeloppet, återbetalningstiden och den lön du har. För att ta reda på hur din ekonomi har sett ut tidigare samarbetar de med ett företag som utför kreditkontroller. Det finns flera olika företag som gör detta, vanligast är Upplysningscentralen (UC). Kreditkontrollen sammanställer information från olika ställen, bland annat från Kronofogden och från Skatteverket. Det är även vanligt att långivaren ber om ett intyg från din arbetsgivare för att säkerställa att din lön och arbetsform stämmer.

När kan jag låna utan säkerhet?

Trots att lån utan säkerhet kan medföra en högre ränta än ett lån där du kan lämna något som säkerhet för lånet, kan det ibland vara en nödvändighet. Kanske behöver du reparera bilen, betala kontantinsatsen på en bostad eller renovera? Om du inte har sparade pengar, kan ett lån utan säkerhet ibland vara det enda alternativet. Om du ska köpa en bil från en annan privatperson eller köpa en äldre bil, kan du inte ansöka om ett billån, utan får då istället söka ett lån utan säkerhet hos banken. Detsamma gäller om du inte kan betala den kontantinsats som krävs för ett billån, eller om du inte har någon annan bil att lämna i inbyte.

Om du behöver låna till kontantinsatsen för en bostad, är det bra att veta att många banker inte beviljar detta. De banker som beviljar ett lån utan säkerhet för att betala hela eller delar av kontantinsatsen, har ofta ganska hårda krav på din kreditvärdighet. Banken vill försäkra sig om att du kommer att kunna betala på lånet även om räntan går upp och även om dina andra utgifter ökar under lånets löptid.

Om du ska låna en mindre summa pengar, kan istället en kontokredit vara ett alternativ, då de flesta banker har en undre gräns för hur lite du får låna utan säkerhet i form av ett traditionellt lån. En kontokredit är kopplad till ditt konto och du betalar bara ränta för det du faktiskt har utnyttjat. Du kan sedan betala tillbaka det du har använt i vilken takt du vill. Var dock medveten om att räntan på en kontokredit är betydligt högre än för ett lån och att det därför är bra om du kan betala tillbaka så snabbt som möjligt.

Det finns idag också en mängd långivare som lånar ut mindre summor utan säkerhet snabbt och med något högre ränta än de traditionella bankerna. Du får då oftast besked på din låneansökan snabbt och får in pengarna på ditt konto kort därefter. Även här ska man vara medveten om den oftast högre räntan och att det kan tillkomma ganska många månadskostnader för denna typ av lån. Det är därför bra om du kan betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt för att undvika att lånet blir dyrare än du tänkt dig. Räkna gärna ut totalkostnaden för lånet innan du ansöker.

Jämför lån utan säkerhet

Nu när du vet mer om hur ett lån utan säkerhet fungerar, både från långivarnas perspektiv och från låntagarnas, kan du ta bättre beslut när du ska ansöka om ett lån utan säkerhet. Du hittar allt du behöver för att kunna jämföra lån här hos oss. Det är helt gratis att jämföra lån från olika långivare med hjälp av vår tjänst. Allt du behöver göra är att ange hur mycket du vill låna, hur gammal du är och om du har några eventuella betalningsanmärkningar. Vi ger dig snabbt en lista med både långivare och låneförmedlare som du kan ta kontakt med.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad betyder lån utan säkerhet?

Begreppet "utan säkerhet" innebär inte att det är du som låntagare som står utan säkerhet, utan att du inte lämnar något i pant som långivaren har som säkerhet för lånet. Det betyder också att räntan på lånet är högre eftersom långivaren tar en större risk genom att låna ut till dig.

✅ Vad är det för skillnad på privatlån och blancolån?

Både privatlån och blancolån är lån utan säkerhet och idag är det således ingen skillnad på de båda. Det kan dock förekomma att termen privatlån används för typer av lån som kan tas med säkerhet, men vanligtvis är blancolån och privatlån synonymer.

✅ Kan jag ta ett lån utan säkerhet hos Swedbank?

Hos Swedbank kan du ta ett lån utan säkerhet på mellan 20 000 och upp till 500 000 kronor. Du behöver vara kund hos banken för att ansöka om ett lån utan säkerhet.

✅ Hur hittar jag lån utan säkerhet till låg ränta?

Använd dig av söktjänsten på Lånlågränta.se så kommer du snabbt och enkelt i kontakt med de låneförmedlare som hjälper dig vidare. Att simultant skicka flera låneansökningar till olika långivare är det bästa sättet att hitta lån till lägsta möjliga ränta.

✅ Kan jag låna utan säkerhet hos Nordea?

Hos Nordea kan du låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet. Återbetalningstiden är upp till 12 år och räntan sätts individuellt. Du behöver inte heller vara kund hos Nordea för att ansöka om ett lån utan säkerhet hos dem.

✅ Var kan jag ta lån utan säkerhet och UC?

Det finns flera långivare som erbjuder lån utan säkerhet (privatlån eller blancolån) och dessutom inte tar någon kreditupplysning via Upplysningscentralen. Vanligtvis är räntan dock högre hos dess långivare.

 

Det finns många alternativ för den som vill låna pengar utan säkerhet. Ett mindre bra alternativ är ett SMS-lån som ger en väldigt hög ränta. Att föredra är istället ett vanligt privatlån och här finns det en uppsjö av aktörer där du kan låna ända upp till 500 000 kr utan säkerhet.

Oftast krävs det att du kan visa upp någon form av inkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar. Men det finns också lånegivare som lånar ut pengar till den som har fått en betalningsanmärkning.

Hur fungerar ett lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet kallas även för ett privatlån eller ett blancolån. Det innebär att du inte använder något objekt som säkerhet utan endast baserar lånet på din förmåga att återbetala lånet i tid. Räntan på lånet sätts individuellt och det kan skilja sig en hel del mellan olika banker och långivare. Vi svarar på vanliga frågor kring lån utan säkerhet.

Vanliga frågor och svar kring lån utan säkerhet

Hur mycket kan jag söka som mest när jag ansöker om ett lån utan säkerhet?
Det beror på vilken bank eller långivare du söker ett lån utan säkerhet hos. De flesta har dock en maximal gräns på 350 000 kronor för lån utan säkerhet men i vissa fall så kan du ansöka om hela 500 000 kronor.

Kan jag söka om ett lån utan säkerhet tillsammans med min partner?
Ja, det är fullt möjligt att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande.

Hur påverkar en medsökande min låneansökan?
Att söka tillsammans med ytterligare en person kan påverka din låneansökan på flera sätt. Vissa banker kan tänka sig att höja det maximala lånebeloppet om det är mer än en person som söker. Andra kan tänka sig att sänka räntan på låneerbjudandet. I vissa fall så påverkar det endast chansen att lånet blir beviljat och inte den enskilda räntan eller det högsta lånebeloppet.

Kan jag betala av ett lån utan säkerhet direkt?
Ja, det är inga problem att betala av ett lån utan säkerhet direkt. Du kan även amortera lite extra varje månad för att snabbare kunna betala av lånet.

Hur vet jag vilken ränta jag kommer att få?
Det vet du inte förrän du har ansökt om ett lån och banken har fått göra en bedömning av din ekonomiska situation. Ju mer stabil din ekonomi är, desto lägre är risken för banken och detta påverkar i sin tur räntan som du blir erbjuden. Det står ofta angivet vilken lägsta och högsta ränta som banken eller långivaren har på sina lån.

När får jag pengarna?
Det beror på hur du ansöker om ditt lån och vem du ansöker hos. Om du ansöker om ett lån på nätet så får du oftast ett preliminärt besked snabbt, oftast inom 48 timmar. Därefter är det upp till dig att skriva på erbjudandet och skicka tillbaka det. Ibland har du möjlighet att göra detta elektroniskt, exempelvis med mobilt BankID, vilket gör att hela processen går snabbare. Kom ihåg att bankerna inte arbetar under helgen, vilket innebär att det kan dröja till början av veckan innan något händer.

Kan jag ångra mig?
Ja, du har gott om möjligheter att ångra dig när du ansöker om ett lån. Om du har ansökt om ett lån utan säkerhet och fått in ett låneerbjudande så är detta inte något bindande förrän du har skrivit på avtalet. När du väl har skrivit på och skickat lånet så har du 14 dagar på dig att kontakta banken för att ångra lånet. Observera att du inte kan ångra ett bostadslån på samma sätt.

Hur kan jag jämföra lån utan säkerhet mellan banker?
Ett sätt är att gå in på bankernas hemsidor och läsa deras låneerbjudande för lån utan säkerhet. För att du ska få ett mer exakt svar på vilken ränta du kan få måste du dock skicka en ansökan. Ett annat sätt att jämföra lån utan säkerhet är genom en låneförmedlare. De samarbetar med många banker och långivare. När du söker ett lån utan säkerhet genom en låneförmedlare så skickar de vidare din ansökan till alla anslutna banker och långivare. Du får på så sätt in flera låneerbjudande samtidigt och kan hitta lån utan säkerhet med låg ränta på detta sätt.

Jag vill använda en låneförmedlare för att jämföra lån, kostar det något?
Nej, det kostar ingenting att använda en låneförmedlares tjänster. De får betalt av bankerna och långivarna för varje ny kund de lockar till sig. Det är en av anledningarna till att låneförmedlare ofta samarbetar med många olika banker och långivare.

Hur lång återbetalningstid kan jag välja?
Det beror på vilken bank eller långivare du väljer. De flesta erbjuder 15 år som längst. I vissa fall är det även kopplat till lånebeloppet och din ekonomiska situation.

Vad är annuitet och rak amortering?
Annuitet och rak amortering är två typer av återbetalningssätt. Det som skiljer dessa åt är hur stor del av månadskostnaden som är amortering, det vill säga återbetalning av lånet. Vid rak amortering betalar du av lika mycket av lånet vid varje tillfälle, vilket innebär att räntan blir lägre eftersom lånebeloppet sakta men säkert sjunker. Detta innebär också att din månadskostnad är hög i början och blir lägre med tiden.

Vid ett annuitetslån så förblir månadskostnaden likadan under hela perioden. Amorteringsdelen av månadskostnaden anpassas så att du alltid betalar lika mycket varje månad. Det finns både fördelar och nackdelar med bägge återbetalningssätt.