Lån med säkerhet

När man talar om lån med säkerhet menar man att du som låntagare lämnar något i pant till långivaren. I pant kan man lämna allt av större värde som säkerhet till banken. Den ränta du ska betala på lånet blir lägre om du lämnar en säkerhet.

• Jämför räntor • Få erbjudanden • Tydlig jämförelse

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Vad brukar användas som säkerhet för ett lån?

Vad kan man då lämna som säkerhet? Den pant du lämnar till banken kan vara allt från bostad och sommarstuga till bil, båt eller motorcykel av högre värde. Det ger banken en försäkring om att pengarna kommer återbetalas även om du skulle bli sjuk eller utan jobb.

Lån med säkerhet ger oftast lägre ränta

Med denna säkerhet sänks därmed även räntan för ditt lån. Räntan styrs helt av värdet på den säkerhet du lämnat och kan därför variera en del mellan olika låntagare och banker. Ska du låna till en bostad kan du lämna denna i säkerhet och minska din månadskostnad från första betalning.

Som säkerhet på ett lån kan du även ange en borgensman eller –kvinna som betalar om du inte har möjlighet. Lån med säkerhet innebär i korta drag att långivaren får en högre trygghet samtidigt som du får en lägre ränteavgift och möjlighet att snabbare betala tillbaka ditt lån.

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag ta ett lån med säkerhet om jag har en betalningsanmärkning?

Om du har har en stabil inkomst och god återbetalningsförmåga så behöver inte en äldre betalningsanmärkning vara ett hinder varken för att beviljas ett lån med säkerhet eller för att få låg ränta på lånet. Vissa långivare kommer du dock inte få låna hos eftersom de kräver att låntagare ska vara utan betalningsanmärkningar.

✅ Vad kan jag få för ränta på ett lån med säkerhet?

En stor fördel med lån med säkerhet är att du kan få en riktigt låg ränta. Om du exempelvis lånar till en bostad och använder den som säkerhet, så får du i regel också en låg ränta i gengäld. Din kreditvärdighet och andra personliga faktorer spelar också in i hur låg ränta du kan få. Dessutom är det viktigt att du jämför olika långivare mot varandra för att säkerställa att du får så fördelaktiga villkor som möjligt.

✅ Vad erbjuder SEB för lån med säkerhet?

För dig som behöver låna mer än 350 000 kronor erbjuder SEB lån med säkerhet. Kraven för att få möjlighet att beviljas ett lån är att du har en årsinkomst på minst 210 000 kronor om året och saknar betalningsanmärkningar.

✅ Vad erbjuder Swedbank för lån med säkerhet?

Swedbank erbjuder flera olika lån med säkerhet, beroende på vad du vill låna till. Du kan ansöka om lån med säkerhet för exempelvis billån, båtlån eller bolån.

✅ Vad har Nordea för villkor för lån med säkerhet?

Hos Nordea kan du ta fritidslån och bolån med säkerhet. När du ansöker om ett bolån hos Nordea sätts räntan individuellt och baseras på hur stor del av dina bankaffärer du har hos dem, hur mycket du vill låna och värdet på din bostad.

✅ Hur sätter jag en fastighet som säkerhet för lånet?

När du använder en fastighet som säkerhet behöver du registrera ett pantbrev hos Lantmäteriet. Genom ett gravationsbevis kan sedan långivaren se de pantbrev som är uttagna på fastigheten.