Lån med betalningsanmärkning

lan lag ranta

Det blir med andra ord genast mycket svårare att ta ett privatlån när du har en betalningsanmärkning. Många banker har automatiserat den allra första kontakten när det kommer till att ta ett banklån för att på så sätt förenkla för sig själva. Detta automatiska svar är oftast förprogrammerat att neka alla som har en betalningsanmärkning.

Du kan få en betalningsanmärkning på flera sätt men alla har att göra med att du slarvar med att betala en faktura i tid eller helt enkelt inte betalar den alls. Om det är en statlig myndighet som du är skyldig pengar, exempelvis fordonsskatt eller ett studielån, får du en betalningsanmärkning registrerad direkt. Är det däremot ett vanligt företag brukar du oftast få en påminnelse innan ärendet skickas över till Kronofogden.

En betalningsanmärkning finns vanligtvis registrerad i tre år för vanliga personer och fem år för juridiska personer. Det är värt att notera att detta gäller oavsett om skulden betalas eller ej. Det finns undantag då betalningsanmärkningen bara registreras i två år och i vissa fall fem år. Det handlar framförallt om skuldens art. Under dessa år då din betalningsanmärkning är registrerad blir det helt klart svårare för dig att låna pengar.

Att tänka på vid en låneansökan med betalningsanmärkning

De finns få banker som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkning. De som gör det har ofta vissa gemensamma drag. Först och främst så arbetar de oftast på ett annorlunda sätt när det kommer till att räkna ut hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. De är fullt medvetna om att du har en betalningsanmärkning men är ändå villiga att ge dig en chans. Företag som exempelvis Bluestep och Marginalen Bank erbjuder lån med betalningsanmärkning eftersom de lägger ett större värde på din förmåga att betala tillbaka lånet i framtiden än hur din ekonomiska historik ser ut. Det innebär även att din ansökan och dina förutsättningar bedöms mycket noggrannare jämfört med vanliga banker, en kompromiss som du får acceptera om du vill kunna ta ett lån med betalningsanmärkning.

De flesta banker som erbjuder privatlån med betalningsanmärkning kräver att du har löst alla dina skulder innan du tar ett lån. Det innebär att du kan ta ett lån med betalningsanmärkning men inte med obetalda skulder. De flesta har även större krav när det kommer till din inkomst. De kan exempelvis kräva att din årsinkomst ska ligga på minst 200 000 kronor, ännu högre om ni är två som söker lånet tillsammans. När det kommer till hur mycket du får låna så beror det också på. Ett privatlån sträcker sig bara till 350 000 kronor medan ett bostadslån kan bli mycket högre.

Det är inte bara dina valmöjligheter som begränsas när du har en betalningsanmärkning. Du kommer inte att få lika bra ränta på dina lån som en person utan betalningsanmärkning skulle få. Räntan bestäms utifrån flera individuella faktorer och är ett sätt för banken att kompensera för den risk de tar när de lånar ut pengar. Eftersom risken redan från start är högre vid lån till personer med betalningsanmärkning kommer räntan högst sannolikt att också bli högre.

Bör du ta ett lån när du har en betalningsanmärkning?

Det mest sannolika svaret på denna fråga är nej. Att ta ett lån när du redan har en betalningsanmärkning är sällan en bra idé, speciellt med tanke på att lånet redan från början har en dålig utgångspunkt för dig som gäldenär. Beroende på hur länge din betalningsanmärkning kommer att finnas kvar kan du istället fokusera på att ge dig själv en mycket bättre position inför det kommande lånet. Du kan exempelvis börja med att lägga undan en viss del av dina pengar. Det finns flera fördelar med att göra detta på en gång. Då märker du exempelvis direkt hur det är att behöva avsätta en viss del av din inkomst för att amortera lånet och, eftersom du inte har ett lån än, så sparar du ihop pengar som du sedan kan påvisa när du pratar med banken om ett lån. En tusenlapp i månaden blir efter tre år 36 000 kronor. Det är ytterst viktigt att du inte använder dessa pengar utom i riktiga nödfall.

När du lägger undan pengar på detta sätt kan du bevisa för dig själv att du har det som krävs för att kunna hantera ett lån. Märker du att du faktiskt inte klarar av att lägga undan en tusenlapp varje månad så kan det helt enkelt vara så att du inte är redo att hantera ett lån. Då var det tur att du inte tog ett privatlån med betalningsanmärkning, det hade trots allt blivit tuffare än att spara pengar själv.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

I vissa fall går det att låna pengar även om du har en betalningsanmärkning, dock så krävs det ofta att du inte har ett skuldsaldo hos kronofogden.

Här nedan listar vi aktörer som kan godkänna din ansökan trots betalningsanmärkning. Det du dock ska tänka på är att dessa lån ofta är mycket dyra och den effektiva räntan är ofta mycket hög. Behöver du låna trots betalningsanmärkning så skall du fortfarande se till så att du har möjlighet att klara av att låna pengar, ha råd med månadskostnaden för lånet och även vara beredd för eventuell oförutsedda händelser och hur de kan påverka din möjlighet att betala tillbaka lånet.

När du har fått en betalningsanmärkning så betyder det att du misskött dina återbetalningar på något sätt. Du kan få en betalningsanmärkning av flera olika anledningar och dessa anmärkningar kan kreditupplysningsföretagen se i upp till tre år.

Konsekvenser av betalningsanmärkning

En av konsekvenserna av att man har fått en betalningsanmärkning är att det blir mycket svårare att ta ett lån. Även om det i vissa fall är möjligt att ta ett lån med betalningsanmärkning så är det inte alltid rekommenderat. Eftersom långivarna bedömer att ett lån till en person med betalningsanmärkning är riskablare så kommer villkoren inte att vara så fördelaktiga. Det innebär att man oftast får betala mer än vanligt för sitt lån, något som i sin tur kan leda till att man hamnar i jobbig ekonomisk situation igen.

Stabil ekonomi trots betalningsanmärkning kan göra det möjligt att låna

Om du vill kunna ta ett lån med betalningsanmärkning så måste du visa att du har en stabil ekonomi. Det finns flera faktorer som kan peka på att din ekonomi är ordnad. Det kan till exempel handla om att din betalningsanmärkning är minst ett halvår gammal och att du har ett fast jobb eller att din årsinkomst ligger på ett visst belopp. Det kan skilja sig rejält mellan de olika långivarnas låneerbjudande när det kommer till lån med betalningsanmärkning så det gäller att du framför allt kolla igenom den effektiva räntan noggrant. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra de olika lånen med varandra.

Ta hjälp innan du bestämmer dig för att låna med betalningsanmärkning

Ett sätt för att snabbt se om man har de ekonomiska förutsättningarna som behövs för att ta ett lån är att räkna ut hur mycket man kan spara undan själv varje månad. Har du problem med sparandet så ska du generellt undvika att ta ett lån så långt det går. Ett tips är att ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare om man behöver hjälp med att reda ut sin ekonomi. Dessa personer är anställda av kommunen och kan oftast hjälpa dig helt kostnadsfritt.

Vanliga frågor och svar

Var hittar jag ett bra lån om jag har betalningsanmärkning?

Genom att använda sökfunktionen på Lånlågränta.se och välja att du har betalningsanmärkningar så kopplas du ihop med de låneförmedlare som erbjuder lån även till personer med betalningsanmärkningar. Det finns långivare på marknaden som kan bevilja lån till bra ränta trots att du har betalningsanmärkningar.

Kan jag beviljas ett lån om jag har betalningsanmärkning men en borgensman?

Att ansöka om lån med en borgensman kan vara en bra idé under sådana omständigheter, då det ger långivaren en extra säkerhet för lånet. Det ökar möjligheterna för dig att få lånet beviljat och till bra villkor.

Kan jag ta ett stort lån trots att jag har betalningsanmärkning?

Det finns flera långivare som är villiga att låna ut en större summa pengar till dig med betalningsanmärkning, under förutsättningen att din nuvarande ekonomiska situation är stabil och att du bedöms ha god återbetalningsförmåga.

Kan jag med betalningsanmärkning ta ett lån utan UC?

Ja, i vissa fall. De långivare som erbjuder lån utan UC är dock ofta verksamma inom snabblån med höga räntor. I första hand bör du överväga att söka lån hos långivare som kan ge dig en låg ränta på lånet, även om de använder sig av UC.

Kan jag låna hos Nordea eller Swedbank med betalningsanmärkning?

Båda bankerna har som grundkrav att den som ansöker om lån inte ska ha några betalningsanmärkningar, så du får tittat på andra långivare för att beviljas lån med betalningsanmärkning.

Kan jag få CSN-lån om jag har en betalningsanmärkning?

Ja. CSN tittar inte på dina privata skulder och anmärkningar när de beviljar lån. Det gäller dock att du klarar dina studier för att kunna beviljas fortsatt CSN-lån. Har du dessutom haft en tidigare CSN-skuld som du inte har betalat så nekas du också ytterligare CSN-lån.