Lån med betalningsanmärkning

Privatlån är ett lån som helt och hållet bygger på din förmåga att betala tillbaka i tid. Det finns ingen bostad eller bil som används som säkerhet här. En betalningsanmärkning är en indikator på att du inte har betalat en faktura eller en skuld i tid.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Det blir med andra ord genast mycket svårare att ta ett privatlån när du har en betalningsanmärkning. Många banker har automatiserat den allra första kontakten när det kommer till att ta ett banklån för att på så sätt förenkla för sig själva. Detta automatiska svar är oftast förprogrammerat att neka alla som har en betalningsanmärkning.

Du kan få en betalningsanmärkning på flera sätt men alla har att göra med att du slarvar med att betala en faktura i tid eller helt enkelt inte betalar den alls. Om det är en statlig myndighet som du är skyldig pengar, exempelvis fordonsskatt eller ett studielån, får du en betalningsanmärkning registrerad direkt. Är det däremot ett vanligt företag brukar du oftast få en påminnelse innan ärendet skickas över till Kronofogden.

En betalningsanmärkning finns vanligtvis registrerad i tre år för vanliga personer och fem år för juridiska personer. Det är värt att notera att detta gäller oavsett om skulden betalas eller ej. Det finns undantag då betalningsanmärkningen bara registreras i två år och i vissa fall fem år. Det handlar framförallt om skuldens art. Under dessa år då din betalningsanmärkning är registrerad blir det helt klart svårare för dig att låna pengar.

Att tänka på vid en låneansökan med betalningsanmärkning

De finns få banker som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkning. De som gör det har ofta vissa gemensamma drag. Först och främst så arbetar de oftast på ett annorlunda sätt när det kommer till att räkna ut hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. De är fullt medvetna om att du har en betalningsanmärkning men är ändå villiga att ge dig en chans. Företag som exempelvis Bluestep och Marginalen Bank erbjuder lån med betalningsanmärkning eftersom de lägger ett större värde på din förmåga att betala tillbaka lånet i framtiden än hur din ekonomiska historik ser ut. Det innebär även att din ansökan och dina förutsättningar bedöms mycket noggrannare jämfört med vanliga banker, en kompromiss som du får acceptera om du vill kunna ta ett lån med betalningsanmärkning.

De flesta banker som erbjuder privatlån med betalningsanmärkning kräver att du har löst alla dina skulder innan du tar ett lån. Det innebär att du kan ta ett lån med betalningsanmärkning men inte med obetalda skulder. De flesta har även större krav när det kommer till din inkomst. De kan exempelvis kräva att din årsinkomst ska ligga på minst 200 000 kronor, ännu högre om ni är två som söker lånet tillsammans. När det kommer till hur mycket du får låna så beror det också på. Ett privatlån sträcker sig bara till 350 000 kronor medan ett bostadslån kan bli mycket högre.

Det är inte bara dina valmöjligheter som begränsas när du har en betalningsanmärkning. Du kommer inte att få lika bra ränta på dina lån som en person utan betalningsanmärkning skulle få. Räntan bestäms utifrån flera individuella faktorer och är ett sätt för banken att kompensera för den risk de tar när de lånar ut pengar. Eftersom risken redan från start är högre vid lån till personer med betalningsanmärkning kommer räntan högst sannolikt att också bli högre.

Bör du ta ett lån när du har en betalningsanmärkning?

Det mest sannolika svaret på denna fråga är nej. Att ta ett lån när du redan har en betalningsanmärkning är sällan en bra idé, speciellt med tanke på att lånet redan från början har en dålig utgångspunkt för dig som gäldenär. Beroende på hur länge din betalningsanmärkning kommer att finnas kvar kan du istället fokusera på att ge dig själv en mycket bättre position inför det kommande lånet. Du kan exempelvis börja med att lägga undan en viss del av dina pengar. Det finns flera fördelar med att göra detta på en gång. Då märker du exempelvis direkt hur det är att behöva avsätta en viss del av din inkomst för att amortera lånet och, eftersom du inte har ett lån än, så sparar du ihop pengar som du sedan kan påvisa när du pratar med banken om ett lån. En tusenlapp i månaden blir efter tre år 36 000 kronor. Det är ytterst viktigt att du inte använder dessa pengar utom i riktiga nödfall.

När du lägger undan pengar på detta sätt kan du bevisa för dig själv att du har det som krävs för att kunna hantera ett lån. Märker du att du faktiskt inte klarar av att lägga undan en tusenlapp varje månad så kan det helt enkelt vara så att du inte är redo att hantera ett lån. Då var det tur att du inte tog ett privatlån med betalningsanmärkning, det hade trots allt blivit tuffare än att spara pengar själv.