Hur mycket får jag låna?

”Hur mycket kan jag låna?” eller ”hur mycket får vi låna?” är en fråga som ställs ganska frekvent. Dock skiljer sig svaren från bank till bank och från låneinstitut till låneinstitut. För att få reda på svaret behöver du då ta kontakt med olika aktörer och helt enkelt fråga hur mycket du kan låna från dem. Men det är inte bara aktörerna som gör att summan varierar.

1. Belopp att låna

Välj belopp mellan 1000-600 000 kr

2. Din ålder?

Din ålder visar vilka lån du får ta

3. Betalningsanmärkingar?

Vissa långivare accepterar detta

Nej

Ja

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
  • icon

Även själva låneformen påverkar hur mycket du får låna. För att få reda på det exakta svaret behöver du ta kontakt med olika aktörer och helt enkelt fråga: Hur mycket får jag låna hos er? Men det är inte bara aktörerna som gör att summan varierar, det finns flera variabler att ha i åtanke.

Svaret på frågan ”Hur mycket får jag låna?” beror mycket på vad det är du ska använda lånet till. Ett lån för att köpa en mc är som du säkert förstår i de flesta fall betydligt lägre än ett bolån. Långivarna ser större mening i att ge högre lån för en bostad då detta är en större säkerhet än en bil eller motorcykel. Värdet hos ett fordon minskar med tiden medan värdet hos en bostad oftast ökar.

Ska du köpa något mer speciellt eller kanske göra en mer omfattande renovering kan långivaren godkänna större summor. Det gäller då att du kan förklara de planer som ligger till grund för lånet. Du kan med andra ord ringa din bank eller en långivare, förklara vad du vill ha lånet till och därefter fråga ”hur mycket får jag låna?”. Anledningen till lånet är dock bara en av flera variabler som påverkar den totala lånesumman.

Din ekonomiska situatioN

En annan viktig del i din låneansökan är hur din ekonomiska situation ser ut. Många undrar varför vänner eller släktmedlemmar blivit beviljade ett högre lån än de själva. I de flesta fall beror detta på att de kanske har en bättre ekonomisk förutsättning för ett större lån.

Ska du exempelvis låna till en bostad behöver du kunna stå för minst 15 % av värdet på bostaden själv (kontantinsatsen). Om du har sparat ihop en hel del pengar under lång tid kan du lägga en större kontantinsats, något som i sin tur gör det enklare för dig att ta ett större lån. Det innebär att svaret på frågan ”Hur mycket får jag låna” får ett lite mer glädjande svar.

Din inkomst är en annan variabel som spelar in i svaret till frågan ”hur mycket får jag låna”. För att bli beviljad ett större lån behöver du ha ett fast jobb så att du kan betala tillbaka på lånet varje månad. Är ni två som ska dela på lånet förbättras möjligheterna att beviljas ett större lån. Naturligtvis är det mer fördelaktigt att ha ett högavlönat och fast arbete jämfört med en deltidstjänst eftersom det innebär en mindre risk för långivaren.

Få bästa möjliga ränta

För att få bästa möjliga lån, ränta och villkor bör du vända dig till olika låneinstanser och förhandla och jämföra lån. Genom vår sajt kan du snabbt se villkor och krav från olika långivare. Det kan vara bra att ta reda på om den aktör du vänder dig till är en långivare eller en låneförmedlare. Skillnaden mellan dessa två är att låneförmedlaren inte ger ut några egna pengar utan endast förmedlar låneerbjudanden från andra långivare. Det finns fördelar med att använda dig av en låneförmedlares tjänster, bland annat kan du snabbare ta kontakt med flera banker samtidigt.

De flesta privatlån i Sverige har en maximal gräns på 350 000 kronor, oavsett hur din personliga ekonomi ser ut. Det finns dock undantagsfall där den maximala gränsen är mellan 400 000 till 500 000 kronor. I skrivande stund är det endast Bank Norwegian som erbjuder privatlån för upp till en halv miljon kronor.

Hur mycket får jag låna till bostad?

Den maximala gränsen som du får låna för att köpa en bostad är 85 % av bostadens värde. De resterande 15 % måste du stå för själv i form av en kontantinsats. Om bostaden kommer att kosta en miljon att köpa kan du få ett bostadslån som täcker 850 000 kronor. Detta bostadslån är uppdelat på ett topplån och ett bottenlån. Den största delen kallas för bottenlån och den använder bostaden som säkerhet. Topplånet står för cirka 15 % av dessa 850 000 kronor och har en högre ränta jämfört med bottenlånet.

Tidigare behövde du vara helmedlem hos en del banker för att kunna ansöka om ett bostadslån men från och med årsskiftet till 2017 gäller nya regler som säger att detta inte längre behövs. De nya reglerna anger även att banken ska redovisa de faktorer som ligger till grund för just din ränta och att du även får sju dagar på dig att tänka över om du ska ta ett lån. Detta är bara några av de regler som började gälla från och med 2017. De nya reglerna gör det enklare för låntagare att ta ett bra och informerat beslut, något som alltid är bra för privatpersoner.

Även om du i princip kan ta väldigt höga belopp som lån är det alltid bra att tänka över beslutet ordentligt. Det handlar inte bara om bostadslån utan alla typer av lån. Istället för att fråga banken ”Hur mycket får jag låna?” kan du fråga dig själv: Hur mycket bör jag låna? Oftast kan du snabbt räkna ut om du klarar av att amortera lånen utan att det påverkar din vardag alltför mycket. Varken du eller långivaren vill att din vardag blir ansträngd på grund av lånet.

Om du ska ta ett stort lån är det ännu viktigare att du hittar en långivare som ger dig den bästa möjliga räntan. Även några få procentenheter kan göra en stor skillnad i det långa loppet. Använd vår tjänst för att helt kostnadsfritt hitta aktörer som erbjuder bra lån till en låg ränta. Kom ihåg att du alltid kan förhandla med banken eller långivaren. Det är alltid bra att ha flera alternativ att välja mellan när det kommer till just lån.

Vår tjänst är helt kostnadsfri och du kan snabbt och enkelt få en överblick över vilka långivare som finns på marknaden just nu. Ta kontakt med den bank eller de långivare som du anser är mest intressanta för dig.