Hur mycket får jag låna?

lan lag ranta

Även själva låneformen påverkar hur mycket du får låna. För att få reda på det exakta svaret behöver du ta kontakt med olika aktörer och helt enkelt fråga: Hur mycket får jag låna hos er? Men det är inte bara aktörerna som gör att summan varierar, det finns flera variabler att ha i åtanke.

Svaret på frågan ”Hur mycket får jag låna?” beror mycket på vad det är du ska använda lånet till. Ett lån för att köpa en mc är som du säkert förstår i de flesta fall betydligt lägre än ett bolån. Långivarna ser större mening i att ge högre lån för en bostad då detta är en större säkerhet än en bil eller motorcykel. Värdet hos ett fordon minskar med tiden medan värdet hos en bostad oftast ökar.

Ska du köpa något mer speciellt eller kanske göra en mer omfattande renovering kan långivaren godkänna större summor. Det gäller då att du kan förklara de planer som ligger till grund för lånet. Du kan med andra ord ringa din bank eller en långivare, förklara vad du vill ha lånet till och därefter fråga ”hur mycket får jag låna?”. Anledningen till lånet är dock bara en av flera variabler som påverkar den totala lånesumman.

Din ekonomiska situatioN

En annan viktig del i din låneansökan är hur din ekonomiska situation ser ut. Många undrar varför vänner eller släktmedlemmar blivit beviljade ett högre lån än de själva. I de flesta fall beror detta på att de kanske har en bättre ekonomisk förutsättning för ett större lån.

Ska du exempelvis låna till en bostad behöver du kunna stå för minst 15 % av värdet på bostaden själv (kontantinsatsen). Om du har sparat ihop en hel del pengar under lång tid kan du lägga en större kontantinsats, något som i sin tur gör det enklare för dig att ta ett större lån. Det innebär att svaret på frågan ”Hur mycket får jag låna” får ett lite mer glädjande svar.

Din inkomst är en annan variabel som spelar in i svaret till frågan ”hur mycket får jag låna”. För att bli beviljad ett större lån behöver du ha ett fast jobb så att du kan betala tillbaka på lånet varje månad. Är ni två som ska dela på lånet förbättras möjligheterna att beviljas ett större lån. Naturligtvis är det mer fördelaktigt att ha ett högavlönat och fast arbete jämfört med en deltidstjänst eftersom det innebär en mindre risk för långivaren.

Hur mycket får jag låna utan säkerhet?Ibland kan du behöva låna pengar till en oförutsedd utgift, för att betala en dyrare skuld eller kredit, samla dyra lån och krediter till ett enda lån eller göra någon annan typ av större inköp du inte kunnat spara till. I dessa fall har du ingenting att lämna som säkerhet till banken för lånet. Det kallas för att du lånar pengar utan säkerhet. Detta kallas även för till exempel privatlån. Det finns ofta en begränsning för hur stor summa man totalt får ha i lån utan säkerhet hos en bank eller en annan kreditgivare. Hur stor denna summa är varierar.

Banken eller kreditgivaren avgör din begränsning för lån

Kontakta den bank du är intresserad av att låna pengar hos för att ta reda på vilka begränsningar som gäller just där. När du ansöker om ett lån gör banken en kreditbedömning. Då avgörs hur mycket utrymme som finns i din ekonomi för att betala på ett lån månadsvis. Man räknar också med att du ska ha råd med en eventuell räntehöjning, då räntan på lån utan säkerhet ofta är rörlig. Att en ränta är rörlig innebär att den följer Riksbankens styrränta, reporäntan, i både upp- och nedgång. Det är därför viktigt att man från början vet att man har råd att betala lånet även vid ett högre ränteläge. Detta är extra viktigt om man lånar pengar under en period när räntan är låg.

Utrymmet i ekonomin bestäms av betalningsförmågan

Hur stort utrymme du har i din ekonomi och vilken betalningsförmåga du bedöms ha beror bland annat på din inkomst och dina utgifter. Kanske har du andra skulder som du måste betala varje månad. Det påverkar hur mycket banken bedömer att du har råd att betala. Det är aldrig bra att ha för många krediter eller lån utan säkerhet, även om det ibland kan vara en nödvändighet. Försäkra dig därför om att du har råd och att du inte lånar mer än du faktiskt behöver.

Samla dyrare lån och krediter

Kanske bör du samla ihop dyrare smålån och andra krediter till ett enda lån. Det kan ofta sänka din månadskostnad och ge dig en bättre ränta, vilket gör att du kan bli skuldfri snabbare än om du hade valt att behålla de mindre lånen.

Med bättre ränta behöver du heller inte betala mer för lånet än du faktiskt behöver. Var dock noga med att kontrollera lånets effektiva ränta, det vill säga räntesatsens tillsammans med lånets avgifter såsom aviavgifter och startavgifter. Då kan du lättare bedöma hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad.

Få bästa möjliga ränta

För att få bästa möjliga lån, ränta och villkor bör du vända dig till olika låneinstanser och förhandla och jämföra lån. Genom vår sajt kan du snabbt se villkor och krav från olika långivare. Det kan vara bra att ta reda på om den aktör du vänder dig till är en långivare eller en låneförmedlare. Skillnaden mellan dessa två är att låneförmedlaren inte ger ut några egna pengar utan endast förmedlar låneerbjudanden från andra långivare. Det finns fördelar med att använda dig av en låneförmedlares tjänster, bland annat kan du snabbare ta kontakt med flera banker samtidigt.

De flesta privatlån i Sverige har en maximal gräns på 350 000 kronor, oavsett hur din personliga ekonomi ser ut. Det finns dock undantagsfall där den maximala gränsen är mellan 400 000 till 500 000 kronor. I skrivande stund är det endast Bank Norwegian som erbjuder privatlån för upp till en halv miljon kronor.

Hur mycket får jag låna till bostad?

Den maximala gränsen som du får låna för att köpa en bostad är 85 % av bostadens värde. De resterande 15 % måste du stå för själv i form av en kontantinsats. Om bostaden kommer att kosta en miljon att köpa kan du få ett bostadslån som täcker 850 000 kronor. Detta bostadslån är uppdelat på ett topplån och ett bottenlån. Den största delen kallas för bottenlån och den använder bostaden som säkerhet. Topplånet står för cirka 15 % av dessa 850 000 kronor och har en högre ränta jämfört med bottenlånet.

Tidigare behövde du vara helmedlem hos en del banker för att kunna ansöka om ett bostadslån men från och med årsskiftet till 2017 gäller nya regler som säger att detta inte längre behövs. De nya reglerna anger även att banken ska redovisa de faktorer som ligger till grund för just din ränta och att du även får sju dagar på dig att tänka över om du ska ta ett lån. Detta är bara några av de regler som började gälla från och med 2017. De nya reglerna gör det enklare för låntagare att ta ett bra och informerat beslut, något som alltid är bra för privatpersoner.

Även om du i princip kan ta väldigt höga belopp som lån är det alltid bra att tänka över beslutet ordentligt. Det handlar inte bara om bostadslån utan alla typer av lån. Istället för att fråga banken ”Hur mycket får jag låna?” kan du fråga dig själv: Hur mycket bör jag låna? Oftast kan du snabbt räkna ut om du klarar av att amortera lånen utan att det påverkar din vardag alltför mycket. Varken du eller långivaren vill att din vardag blir ansträngd på grund av lånet.

Om du ska ta ett stort lån är det ännu viktigare att du hittar en långivare som ger dig den bästa möjliga räntan. Även några få procentenheter kan göra en stor skillnad i det långa loppet. Använd vår tjänst för att helt kostnadsfritt hitta aktörer som erbjuder bra lån till en låg ränta. Kom ihåg att du alltid kan förhandla med banken eller långivaren. Det är alltid bra att ha flera alternativ att välja mellan när det kommer till just lån.

Vår tjänst är helt kostnadsfri och du kan snabbt och enkelt få en överblick över vilka långivare som finns på marknaden just nu. Ta kontakt med den bank eller de långivare som du anser är mest intressanta för dig.

Vanliga frågor och svar

Hur kan jag beviljas ett större lånebelopp?

Din inkomst och din kreditvärdighet är i mångt och mycket det som avgör hur stora belopp du kan beviljas att låna, så om dina inkomster ökar och du inte tar flera andra lån så ökar också dina möjligheter till att få låna mer. Att ha en medsökande eller borgenär på lånet är ett annat sätt att få möjlighet att ta större lån.

Hos vilken långivare får jag låna mest?

Taket för privatlån utan säkerhet brukar ligga på som mest 600 000 kronor oavsett långivare, så det är istället dina personliga förutsättningar som avgör om du får ta ett så stort lån. Hur olika långivare bedömer dig kan dock skilja sig åt, så att en långivare säger nej behöver inte betyda att alla andra gör det. Det samma gäller för bolån eller andra större lån. Det lättaste sättet att få reda på hos vilken långivare du får låna mest pengar är att skicka in en låneansökan via någon av låneförmedlarnas tjänster som du hittar här på vår sajt.

Hur mycket får jag låna till ett bostadsköp?

Som mest får du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande del är kontantinsatsen som behöver du finansiera på annat vis.

Hur mycket kan jag låna på huset?

Du kan låna upp till 85 procent av husets marknadsvärde. Har du lånat mindre än det sedan innan kan du alltså ansöka om att låna på ditt eget hus.

Hur mycket kan jag låna till en bil?

Det finns särskilda billån som låter dig låna upp till 80 procent av bilens värde. Hur mycket du får låna avgörs som alltid av dina ekonomiska förutsättningar i övrigt. Ett annat sätt att finansiera ett bilköp är genom ett privatlån utan säkerhet. Beroende på hur mycket du beviljas att låna och hur mycket bilen kostar kan ett privatlån utan säkerhet täcka hela kostnaden för bilköpet.