Kan man låna till handpenningen?

När man köper en bostadsrätt eller ett hus betalar man en handpenning i nära anslutning till kontraktskrivningen för köpet. Handpenningssumman motsvarar vanligtvis 10 % av försäljningspriset och kan ses som ett kvitto från köparen till försäljaren på att affären kommer att gå igenom och att man är seriös. 

Är det möjligt att låna för att betala sin handpenning? Hur fungerar i så fall handpenningslån? Vi reder ut begreppen nedan. 

Handpenningslån

En handpenning är en del av betalningen när man köper en bostadsrätt eller ett hus. Summan betalas vanligtvis i nära anslutning till kontraktspåskrivningen och utgör tio procent av det totala priset. Köper man ett boende för 1,5 miljon kronor ligger alltså handpenningen på 150 000 kronor. Detta är ofta den första summan man betalar vid en bostadsaffär.

Många köpare väljer att betala handpenningssumman med en del av kontantinsatsen. Om denna möjlighet saknas, exempelvis om man inväntar en försäljning av den föregående bostadsrätten eller huset, kan man välja att ta ett handpenningslån. Detta görs vanligtvis hos samma långivare som man har fått ett godkänt bolån hos. Lånet kan finansiera hela eller delar av den totala handpenningssumman – beroende på hur behovet ser ut. 

Löptid

Handpenningslånet ingår inte i ditt bolån, utan är ett separat lån med egna lånevillkor och löptid. Löptiden är ofta kort. Det är inte ovanligt att hela summan måste vara återbetald till dagen man får tillträde till den nyköpta bostadsrätten eller huset. Lånet kan även återbetalas i anslutning till att den föregående bostaden säljs. 

Så mycket kan ett handpenningslån kosta 

Vi tar ett lån på 300 000 kronor som ett exempel. I vårt scenario tar långivaren tar inte ut någon aviavgift eller uppläggningsavgift. Löptiden är 3 månader och räntan för lånet är 6,50 %. Den effektiva räntan landar på 6,6 %. 

Den totala kostnaden för lånet blir 4 875 kronor. Återbetalningsbeloppet blir alltså 304 875 kronor. 

Handpenningslån eller privatlån

Har man inte möjligheten, eller viljan, att ansöka om ett handpenningslån från den långivare som man har sitt bolån hos erbjuds det alternativ. Det vanligaste är att ansöka om ett privatlån. Denna typ av lån erbjuds av många långivare på upp till 600000 kronor. Löptiden ligger ofta på 1 till 20 år.

Privatlånsräntan är vanligtvis högre än handpenningslånsräntan. Ett privatlån kommer dock med större flexibilitet – längre löptid och större frihet. 

Handpenningslån

  • Samma bank som för ditt bolån
  • Lägre ränta
  • Kort löptid

Privatlång

  • Valfri långivare
  • Högre ränta
  • Flexibel löptid

Läs mer om privatlån här. 

Vad är skillnaden på handpenning och kontantinsats?

Handpenning ska inte förväxlas med kontantinsats. Den sistnämnda är den del av bostadspriset som du måste betala själv – alltså den del av bostadspriset man inte kan ta bolån för att finansiera. Summan ligger på femton procent av bostadspriset.

Saknar man möjligheten att betala kontantinsatsen – exempelvis om man köper sin första bostad, finns möjlighet till kontantinsatslån. Läs mer om det här