Handelsbanken

lan lag ranta

Hur började allt?

Förutom moderbolaget Handelsbanken ingår även andra filialer som dotterbolagen Handelsbanken Fonder, Handelsbanken Finans och Handelsbanken Liv. I över 100 år har banken växt och blivit lite av en framgångshistoria, men hur började allt egentligen?

Det första kontoret öppnades i Gamla Stan så tidigt som 1871. Bankens karriär tog rejäl fart och under de kommande 50 åren expanderade de och öppnade nya kontor. Längst vägen slog man sig även ihop med andra banker och det namn vi idag känner igen så väl grundades – Svenska Handelsbanken, ett namn banken haft sedan 1919.

Långt senare, 1969, hamnade Handelsbanken i något av en kris. Man bestämde sig då för att avsätta den dåvarande verkställande direktören och istället fick banklegendaren Jan Wallander ta över posten. Under den här tiden var Jan Wallander en skicklig direktör för den stora banken Sundsvallsbanken.

Vad som gjort Wallander så framgångsrik på Sundsvallsbanken var att han riktade bankens fokus på en nära kundkontakt, något som gjort banken så omåttligt populär. Genom att introducera samma tankesätt och prioriteringar till Handelsbanken skedde samma framgångar här. För att kunna ha den nära kundrelationen var det tvunget för banken att kunna ta stora beslut på egen hand, något som till en början var en utmaning men som så småningom skördade stora framgångar.

Tack vare Wallanders skickliga styrande av banken klarade de sig igenom den stora krisen under 90-talet. Att ta sig igenom bankkrisen öppnade upp för nya möjligheter och Handelsbanken började köpa upp flera andra banker, bland annat i grannländerna. Ytterligare 25 år har gått och ännu anses Handelsbanken vara en av de mer stabila bankerna i landet.

Produkter och tjänster

Som stor universalbank erbjuder Handelsbanken idag många olika tjänster, både för privatpersoner och företag. Förutom traditionella företagstjänster erbjuder banken andra finansiella tjänster som bland annat finansiering, trading, personförsäkringar och fonder. När det kommer till lån kan du som kund hitta privatlån, bolån, bil- och fritidslån.

Privatlån och krediter

För dig som är intresserad av ett privatlån kan du välja både med och utan säkerhet. Handelsbanken kan ge svar inom ett dygn om du väljer att ta privatlån utan säkerhet. Det finns två varianter av privatlånet. Dels kan du ansöka om privatlån utan säkerhet på max 150 000 kronor som har en rörlig ränta, som är samma för alla. Och dels kan du ansöka om ett privatlån med bestämmelser och villkor som är helt skräddarsydda utifrån dina egna behov och preferenser, med individuellt satt ränta. Du kan till exempel välja att använda dig av något värdefullt som en säkerhet, exempelvis bostad, båt eller andra fordon.

Bil- och fritidslån

Ska du köpa ett nytt fordon? Handelsbanken erbjuder smarta bil- och fritidslån där du har möjlighet att ta ett lån på 80 % av fordonets/objektets värde. Du kan då även använda själva fordonet som säkerhetsinsats. Här finns inga krav på att du ska köpa ett fordon från en särskild leverantör eller varumärke.

Bostadslån

Förutom privatlån kan du som kund hos Handelsbanken ta ett bostadslån. Eftersom alla har olika förutsättningar och behov erbjuder banken olika lösningar som kan passa. Du kan exempelvis hitta bra lån om du ska köpa nytt och andra typer av lån om du ska flytta till en fastighet i utlandet. Kom även ihåg att Handelsbanken har ett låneskydd, en trygghet eftersom du blir försäkrad om att du alltid har möjlighet att betala av bolånet.

Pension och försäkring

Att framtidsspara är viktigt och Handelsbanken erbjuder bra lösningar inom pension och försäkring. Du har möjlighet att välja mellan olika fonder och försäkringar, bland annat liv-, vård- och sjuk- och olycksförsäkringar.

Säkra barnens och barnbarnens framtid

Skapa en ekonomisk trygghet till dina barn eller barnbarn genom att öppna ett sparkonto hos Handelsbanken. Med olika smarta konton där du som kund har möjlighet att månadsspara kan summan snabbt växa sig stor. Sätter du in 500 kronor i månaden är den efter 15 år 90 000 kronor, en bra buffert.

Handelsbankens erbjudanden

Eftersom Handelsbanken är en storbank erbjuder den också de finansiella tjänster som förväntas av en sådan, nämligen möjligheten att spara pengar, teckna försäkringar och ta privatlån, bolån, bil- och fritidslån. Oavsett vad du är ute efter hittar du det hos Handelsbanken. Det är en stor och trygg aktör.

Flera olika typer av lån

Privatlån utan säkerhet finns det mängder av långivare som erbjuder, och så även Handelsbanken. Men banken tar det även ett steg längre och erbjuder inte bara ett privatlån utan säkerhet, utan också ett privatlån som ger dig friheten att själv anpassa lånet lite mer. Genom ett privatlån med flexibla villkor kan du ansöka om precis vilket belopp du önskar, du får möjlighet att lämna något i säkerhet för lånet och räntan sätts individuellt, till skillnad från det andra privatlånet utan säkerhet, där räntan är samma för alla.

När det gäller bolånet sätts också räntan individuellt och du får dessutom hjälp av en rådgivare genom processen.

När du är ute efter att köpa bil, båt eller annat fordon bör du titta närmare på bil- och fritidslånet, som du tar på mellan 50 000 till 400 000 kronor. Lånet kräver säkerhet, men det gör också att du kan få ner räntekostnaderna. När du fått ett lånelöfte har du hela 90 dagar på dig att leta efter den perfekta bilen eller båten.

Räntevillkor för privatlån

Ett privatlån utan säkerhet hos Handelsbanken har rörlig ränta, som är samma för alla, på 5,85 % (effektiv ränta 6,28 %). För det flexibla privatlånet sätts räntan individuellt. För det alternativet får du möjlighet att lämna något i säkerhet och ha flera låntagare på lånet.

Personlig service dygnet runt och rådgivning

Handelsbanken erbjuder rådgivning från sina kunniga medarbetare, vilket är en trygghet när du vill ansöka om ett bolån och ge dig ut på bostadsmarknaden.

Den personliga servicen som Handelsbanken är också suverän. Den är öppet dygnet runt via telefon och är redo att hjälpa dig med dina frågor. Dessutom finns servicen tillgänglig på 26 olika språk.

För dig som hellre vill skriva till kundsupporten går även det bra via en chatt på Handelsbankens hemsida.

Lånevillkor och Handelsbanken

För att få ta ett lån hos Handelsbanken måste du uppfylla följande grundkrav:

  • Myndig
  • Har lön, pension eller annan inkomst på ett konto hos Handelsbanken
  • Tjänar minst 200 000 kronor om året (fast inkomst)
  • Saknar betalningsanmärkningar
  • Folkbokförd i Sverige

För privatlånen gäller rak amortering, vilket betyder att samma belopp dras varje månad. Du kan även lösa lånet i förtid om du skulle vilja det utan att det kostar något extra.

Precis som alla de svenska stora bankerna har Handelsbanken rötter som inte bara sträcker sig lång bakåt i tiden, den kryddas även av ett flertal uppköp och namnbyten. Allt började med att Stockholms Handelsbank öppnade ett kontor i Gamla stan redan år 1871. Under de första 50 åren växte banken snabbt, flyttade till större lokaler och de slog sig samman med andra banker för att så småningom byta namn till Svenska Handelsbanken år 1919.

Under 1969 hamnade banken i en kris. Styrelsen beslöt sig då för att avsätta den rådande verkställande direktören till förmån för den blivande banklegendaren Jan Wallander. Då var han bara en framgångsrik direktör för den ovanligt lönsamma Sundsvallsbanken. Under hans tid som vd för Sundsvallsbanken insåg Wallander hur viktigt det var att verksamheten styrdes av bankens relation till sina kunder, en teori han inte bara satte i praktik utan även gjorde på ett väldigt framgångsrikt sätt.

När Jan Wallander fick förfrågan om att anta vd-posten hos Handelsbanken såg han snabbt en möjlighet att introducera detta nya arbetssätt där kunden var mer i fokus än någonsin tidigare. För att kundrelationen skulle kunna fungera på ett bra sätt var det även viktigt att den lokala banken kunde ta viktiga beslut själv. Att decentralisera organisationen på detta sätt var helt nytt men den krisdrabbade storbanken var mer än öppna för att godta denna förändring.

Wallander revolutionerade inte bara Handelsbanken utan i princip hela bankvärlden. Detta ledde till en ny storhetsperiod och med Wallander vid rodret kunde Handelsbanken inte bara bli lönsamt igen, de klarade även av den stora bankkrisen under 1990-talet bättre än de andra bankerna. Detta utnyttjades genom att köpa flera banker, bland annat i Norge, Danmark och Finland. Än idag anses Handelsbanken vara en de mest stabila bankerna i Sverige, till stor del tack vare Wallanders arbete och principer.

Produkter och tjänster

Handelsbanker erbjuder alla möjliga finansiella tjänster och produkter, både för privatpersoner och för företag i alla storlekar. Vi går igenom några av de olika tjänsterna de erbjuder i dagsläget.

Privatlån och krediter

Handelsbanken erbjuder privatlån, bil- och fritidslån samt kort- och kontokredit. Privatlånet finns både med och utan säkerhet. Väljer du privatlån utan säkerhet kan du få en standardlösning med svar inom 24 timmar. Högsta lånebelopp är 150 000 kronor. Utöver standardlösningen kan du även välja ett privatlån med villkor och bestämmelser som är helt anpassade efter just dina önskemål och behov. Här har du möjlighet att använda något värdefullt som säkerhet.

Bil- och fritidslånet är ett lån för dig som vill köpa ett fordon. Du får låna upp till 80 procent av objektets värde och kan även använda objektet som säkerhet. Du kan även få ett lånelöfte på upp till 400 000 kronor och det finns inga krav på återförsäljare eller bilmärke.

Kort- och kontokredit är olika kreditlösningar som ger dig lite mer ekonomiskt svängrum. Allkort Kredit ger dig exempelvis 45 dagars räntefri kredit samt möjlighet att dela upp betalningen. Kontokredit är kopplat till ditt bankkonto och den följer den aktuella marknadsräntan.

Bostadslån

Precis som de flesta banker erbjuder Handelsbanken olika bostadslån. De har flera lösningar för olika situationer, från bolån för den som ska köpa nytt till den som vill bygga ett helt nytt hem eller kanske vill köpa en fastighet utomlands. De erbjuder även låneskydd, ett utmärkt sätt att försäkra sig om att bolånet alltid går att betala av.

Pension och försäkring

När det kommer till pension och försäkringar har Handelsbanken flera fonder och försäkringar som du kan välja mellan. Det är en utmärkt bank att välja för att pensionsspara. Försäkringsmässigt kan du välja mellan liv-, vård-, sjuk- och olycksfallsförsäkring. Du kan kolla in de aktuella priserna för de olika försäkringarna på Handelsbankens egen hemsida.

Spara till ditt barn eller barnbarn

Alla vill vi att våra barn ska ha de bästa förutsättningarna i framtiden för att kunna skapa sina egna liv. Ett bra sätt att säkerställa detta är med hjälp av ett sparkonto till barnet. Handelsbanken erbjuder flera möjligheter för dig att månadsspara en liten summa till ett speciellt konto. Många bäckar små blir snabbt en stor å och även en liten besparing på 500 kronor i månaden blir efter 10 år hela 60 000 kronor, ej inräknat eventuell ränta på sparbeloppet. När barnet är 18 år fyllda kommer det att finnas minst 108 000 kronor på kontot.

Sammanfattning

Handelsbanken erbjuder flera olika lösningar för sparande och lån. Du som vill ta ett bolån kan känna dig trygg med att få rådgivning från banken under processen. Om det är ett privatlån du är ute efter så erbjuder banken två alternativ för det, det första är ett privatlån utan säkerhet som har en fast ränta, som står sig bra i konkurrensen. Du kan låna från 30 000 och upp till 150 000 kronor.

Det andra alternativet för privatlån kan tas med säkerhet och ger dig möjlighet att utforma din ansökan mer fritt. Du kan ansöka om större belopp och lägga till fler sökande på lånet. Räntan på lånet sätts också individuellt, vilket kan innebära att du får en lägre ränta på lånet.

Om du vill låna till bil eller annat fordon finns det även ett särskilt utformat lån för det, som tillåter lån upp till 400 000 kronor med säkerhet.

Förutom sina fördelaktiga lånealternativ och goda kundservice erbjuder förstås Handelsbanken också lösningar för allt annat som har med ekonomi att göra, vilket gör att du kan samla hela din ekonomi hos dem.