Fast inkomst och lån

lan lag ranta

Fast inkomst för beviljade lån

Funderar du på att ansöka om lån? En långivare vill alltid att du som låntagare ska kunna betala tillbaka lånet till dem utan att det blir ekonomiskt svårt för dig. Därför lägger de stor vikt vid hur hög din inkomst är samt att du har en fast sådan som inkommer varje månad. I princip alla långivare, och utan undantag alla banker, kräver att låntagaren har en fast inkomst att luta sig mot om de ska bli beviljade ett lån.

Om du skulle hamna i situationen att du förlorar din inkomst eller att den minskar uppstår som du förstår problem. Minskar inkomsten kan du be om ändrad ränta och villkor. Förlorar du den och får problem med betalningarna kan det bästa alternativet vara att låta långivaren sälja det du lämnat i säkerhet till dem.

När man ska ta ett lån ställer de flesta bankerna krav på att du har en fast inkomst. Det beror på att de vill kunna vara säkra på att amortering och räntor betalas tillbaka. Många arbetar dock som frilansare, vikarie eller har en projektanställning vilket innebär att man inte har en fast inkomst som begreppet syftar till. Förr var det svårare att få ett lån om du inte hade en fast anställning, men eftersom andra typer av anställningar har blivit allt vanligare idag har möjligheterna att ta ett banklån också ökat. Banken gör då istället en individuell prövning av din ekonomiska situation. Då gör banken även en kreditprövning för att kunna kontrollera dina möjligheter att betala tillbaka lånet.

Om du behöver ta ett lån utan att ha en fast inkomst finns det ett till alternativ, och det är att ha en borgensman med i avtalet som lånar pengarna med dig. Skulle du inte kunna betala tillbaka går i så fall skulden över till borgensmannen. Att ta med en borgensman är en bra lösning för den som är sjukskriven eller arbetslös och på så vis har svårt att garantera sina möjligheter att betala på lånet.

Vanliga frågor och svar

Kan jag beviljas lån utan att ha en fast inkomst?

Även om du saknar regelbunden inkomst eller fast anställning så finns det långivare som beviljar lån. De tittar då på din kreditvärdighet och om du har en medsökande på lånet. Om du har en större sparad summa pengar kan även vissa långivare bevilja ditt lån då de anser att du har ett tillräckligt stort sparkapital för att kunna återbetala lånet.

Kan jag beviljas lån om jag har betalningsanmärkningar?

Betalningansmärkningar innebär i många fall att du nekas att ta lån. Det finns dock vissa långivare, exempelvis Bluestep, som kan bevilja lån även för dig med betalningsanmärkningar, såvida din nuvarande ekonomiska situation är tillräckligt stabil.

Jag saknar inkomst och har betalningsanmärkningar – kan jag ta ett sms-lån?

Sms-lån är högkostnadskrediter, vilket att det blir dyrt för dig att ta den typen av lån. Även om du skulle hitta en långivare som erbjuder dig utan inkomst och med betalningsanmärkningar lån (vilket dock inte är särskilt troligt), så bör du tänka efter om det verkligen är en bra idé att skuldsätta dig med ett sådant lån. Vissa långivare kan godkänna lån även om den deklarerade inkomsten är låg, ifall du kan visa att du snart kommer att ha en stabil inkomst.

Var kan jag låna pengar utan UC och utan fast inkomst?

Att låna utan UC och utan fast inkomst betyder att du kommer att få låna av en långivare med hög ränta och höga avgifter – vilket inte är att rekommendera. Oftast är det bara kreditgivare inom snabblån som godkänner lån utan UC och utan krav på fast inkomst.

Hur mycket får jag låna baserat på min fasta inkomst?

Går du exempelvis i tankarna om att ta ett bostadslån, så är din fasta inkomst viktig. Dels avgör den hur stort lån som du kan förvänta dig att beviljas och dels avgör den vilken ränta långivaren kan ge dig. Ju högre kreditvärdighet desto bättre chanser för dig att få ett lån till låg ränta.
Mellan 5 till 6,5 gånger din årsinkomst brukar gälla som mått på hur mycket du kan få låna till ett bostadsköp.

Jag har en fast men låg inkomst. Får jag ändå låna?

Bara för att du har en fast inkomst är det ingen garanti för att få låna. Om inkomsten är låg bedömer långivarna det som riskabelt att låna ut till dig, då en låg inkomst kan innebära en sämre återbetalningsförmåga. Det finns dock goda chanser att vissa långivare beviljar dig lån, men då måste du räkna med att få en relativt hög ränta på lånet.