Bottenlån

Många har säkert hört talas om bottenlån. Ett bottenlån är ett lån som har den högsta säkerheten. På så vis är risken för långivaren lägre och räntan kan hållas nere för dig som låntagare.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Bottenlån kan vara en del av lånet

Ett bottenlån tas ofta vid bolån och kan vara en del av lånet. När topplånet är avbetalat kan månadskostnaden därför minska när endast bottenlånet är kvar. Hur stor räntan blir på ditt bottenlån beror på hur länge du binder lånet. Ju längre du binder det desto högre kommer räntan att bli. Räntan sätts alltid på dagen för utbetalning och varierar beroende på det allmänna ränteläget.

Vanliga frågor och svar

✅ Finns bottenlån och topplån idag?

Även om begreppen inte används i samma utsträckning idag så finns modellerna kvar. Bottenlånet har ersatt av bolån och täcker upp till 85 procent av bostadens värde, med säkerhet. Topplånet utgörs idag oftast av ett privatlån utan säkerhet, som täcker kontantinsatsen.

✅ Hur stort får bottenlånet vara?

När du tar ett bolån får det som högst vara 85 procent av bostadens värde. Resterande del ska täckas av kontantinsatsen.

✅ Hur ser amorteringsreglerna ut för bottenlån?

Det som förr kallades bottenlån men nu kallas för bolån har följande amorteringskrav: Om bostadens är belånad till mellan 50 till 70 procent av värdet är det amorteringskrav på minst 1 procent per år. Om bostaden är belånad på mer än 70 procent av värdet är det amorteringskrav på 2 procent per år. Har du dessutom lån på mer än 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera ytterligare 1 procent av lånebeloppet.

 

När du ska låna pengar för att köpa en bostad så delas ditt lån oftast upp på två delar som kallas för bottenlån och topplån. Bottenlånet är den största delen och har den lägsta räntan. Detta lån använder bostaden som en säkerhet, vilket betyder att långivaren kan sälja bostaden för att få tillbaka pengarna i värsta fall. Det är bolånetaket som bestämmer hur stor del av en bostads värde som bottenlånet får täcka. Det är vanligt att ett bottenlån täcker upp till cirka 70 % av bostadens marknadsvärde. Du kan sedan ta ytterligare ett lån, topplånet, för att täcka upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 % av bostadsköpet måste du finansiera själv på något sätt.

Vad skiljer ett topplån och ett bottenlån?

Topplånet har en högre ränta än bottenlånet eftersom det inte använder sig av bostaden som en säkerhet. En annan skillnad mellan ett bottenlån och ett topplån är att du vanligtvis måste betala tillbaka topplånet snabbare. Anledningen till detta är för att långivaren tar en större risk med topplånet.

En bostads värde både sjunker och ökar hela tiden. Genom att dela upp ett lån på två delar, bottenlån och topplån, minimerar långivarna sina risker.