Betalningsanmärkningar och misskötsel

lan lag ranta

Vad händer om du missköter dina lån?

Vid misskötsel kommer först och främst en dröjsmålsränta tas ut. Till detta kommer även en påminnelseavgift. Betalas inte räkningen vid denna tidpunkt skickas det vidare till inkasso som även de tar ut en avgift. Är du inte förmögen till att betala inkassoskulden skickas den vidare till Kronofogdemyndigheten som också tar ut en avgift. Det är här du får en betalningsanmärkning.

När du väl har fått en betalningsanmärkning kan det vara svårt, ibland omöjligt, att ta lån eller kredit i framtiden. Den sitter nämligen kvar i mellan 3 och 5 år. Under denna tid kan du inte nyttja lån hos bland annat banker. Även efter dessa år kan du få svårt att ta högre lån. Ta därför aldrig lån som du inte är säker på att du kommer kunna betala tillbaka.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder ”utslag om betalningsföreläggande”?

Ett utslag betyder i det här fallet ”beslut”. Det har alltså beslutats att du måste betala en skuld. Ett utslag om betalningsföreläggande är tvunget, på samma sätt som en dom och om den inte följs kan det leda till att Kronofogden gör en utmätning av dina tillgångar.

Jag har fått en betalninganmärkning efter ett lån via UC – hur länge visas anmärkning i registret?

Om du som privatperson får en betalningsanmärkning kommer det att synas i registret i tre år.

Vad betyder a-mål?

A-mål (allmänna mål) klassas av Kronofogden som exempelvis böter, obetalda skatter eller underhållsstöd. Även dessa kan leda till att du får en betalningsanmärkning ifall du inte betalar.

Vad betyder e-mål?

E-mål (enskilda mål) är den typen av ärenden som rör skulder till privata företag. Det handlar om situationer där en privatperson inte betalat hyran, köpta varor eller banklån.

Jag har fått ett inkassokrav – har jag nu ett prick i registret?

Nej. När du inte betalar en faktura går ärendet till slut över på ett inkassobolag. Om du inte heller betalar inkassokravet efter påminnelser går ärendet vidare till Kronofogden. Det är först när du inte betalar ett betalningskrav från Kronofogden som du kan få en betalningsanmärkning och en ”prick i registret”.

Hur stort antal betalningsanmärkningar kan jag ha och ändå få lån?

Det blir allt svårare att få låna pengar ju fler betalningsanmärkningar du får. I många fall räcker det med att du har en betalningsanmärkning för att det ska bli omöjligt att få ett lån. I andra fall tolereras både två och tre betalningsanmärkningar, men din kreditvärdighet blir låg, vilket innebär svårigheter med att få lån och att räntan på lånen blir högre.