Betalningsalternativ för lån

Det finns flera sätt som man kan betala sina lånekostnader på. I vissa fall innebär det även olika kostnader beroende på vilket alternativ man väljer. Här är en lista på de vanligaste sätten och hur de fungerar.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Autogiro

Har du ett eller flera lån som du betalar av varje månad? Det kan ibland ta lite tid och kännas tråkigt att sitta och skriva in dessa för betalning. Vid större lån har man ofta en lång avbetalningstid och det kan då behövas betalningar för flera år.

Om du istället lägger in autogiro för dina lån så kommer dessa dras automatiskt från ditt konto varje månad. Det sparar dig tid och du kan känna dig trygg i att betalningen sker när den ska och du slipper oroa dig för förseningsavgifter.
Kontakta din långivare om du önskar auogiro på lånet.

E-faktura

Med lån kommer ofta ränteavgifter. Därför kan det vara skönt att slippa ytterligare tillägg om det går att undvika. Får du hem räkningar per post tillkommer exempelvis en aviavgift. Men denna kan du slippa.

Genom att be om e-faktura från din långivare undviker du denna onödiga avgift. Du får då räkningen direkt till din mail eller internetbank där du kan se all information och betala den snabbt och smidigt. Det gör även att du slipper pappersarbete och har allt samlat på datorn när du ska sätta dig ner och betala lån och räkningar. Allt fler byter till e-faktura då de anser att detta betalningssystem är smidigare.

Internetbetalning

Allt fler går idag över till internetbetalning av räkningar och lån. Internetbetalning är smidigare och du slipper aviavgifter och turer till banken. Att betala över internet sparar dig helt enkelt både tid och pengar.

Internetbetalning av lån gör du via din internetbank. Har du inget konto för detta än kan du be om ett på din bank. Det innebär hög säkerhet då du loggar in och betalar. Du får även en enkel översikt på alla räkningar samt vad du har kvar att röra dig med när allt är betalt. Fråga din bankman om hjälp ifall du inte är bekant med hur internetbetalning fungerar.

Giro, kassa och överföring

Det finns flera sätt att betala sina lån på. Giro, kassa och överföringar är de vanligaste. Nedan beskrivs vad betalsätten innebär.

Giro innebär att du skickar inbetalningskort samt betalningsorder till den girocentral som ditt konto är anslutet till. Där fördelas betalningarna till respektive mottagare. Själva betalningen räknas ta ca tre bankdagar.
Du kan även välja att betala i kassan på banken. Du är då bunden till bankens öppettider och detta betalninssätt innebär ofta onödiga och höga avgifter.
Vidare kan du välja att betala genom överföring. Du ger då banken tillåtelse att ha stående överföringar som dras varje månad.

Vanliga frågor och svar

✅ Kan jag betala smålån med autogiro?

Autogiro används för längre regelbundna betalningar och lämpar sig därför inte särskilt bra för mindre lån som är tänkta att återbetalas inom en kortare period. Därför erbjuds det i regel inte för snabblån eller andra mindre privatlån.

✅ Vad händer om jag inte har täckning på kontot när autogirot dras?

Det är viktigt att du ser till att alltid ha pengar på kontot vid det datum varje månad då beloppet ska dras. Om det inte finns täckning på förfallodagen görs ytterligare försök under efterföljande dagar. Om du fortfarande inte har täckning på kontot kommer du få en påminnelsefaktura.