Betalningsalternativ för lån

Vilka alternativ finns egentligen när man ska betala tillbaka sitt lån? Vi går igenom autogiro, e-faktura, internetbetalning och giro.

lan lag ranta

Betala ditt lån

Har du ett eller flera lån som du betalar av varje månad? Det kan ibland ta lite tid och kännas tråkigt att sitta och skriva in dessa för betalning i internetbanken. Vid större lån har man ofta en lång avbetalningstid och det kan då behövas betalningar för flera år.

Hur kan man betala sina lån smidigare? Vi går igenom:

  • Autogrio
  • E-faktura
  • Internetbetalning
  • Girobetalning
  • I kassan på banken

Autogiro

Autogiro är det smidigaste sättet att betala sitt lån. Om du lägger in autogiro för dina lån så kommer dessa dras automatiskt från ditt konto varje månad innan Sita betaldag. Det sparar dig tid och du kan känna dig trygg i att betalningen sker när den ska och du slipper oroa dig för förseningsavgifter.

Du kan i vissa fall ansöka om autogiro direkt via din internetbank, men du kan även kontakta din långivare om du önskar autogiro på lånet.

E-faktura

Med lån kommer ofta ränteavgifter. Därför kan det vara skönt att slippa ytterligare tillägg om det går att undvika. Får du hem räkningar per post kan det i vissa fall tillkomma en aviavgift. Hos många långivare går denna dock att undvika genom att välja e-faktura istället.

Med e-faktura får du räkningen direkt till din mail eller internetbank där du kan se all information och betala den snabbt och smidigt. Det gör även att du slipper pappersarbete och har allt samlat på datorn när du ska sätta dig ner och betala lån och räkningar.

Allt fler byter till e-faktura då de anser att detta betalningssystem är smidigare.

Internetbetalning

Allt fler går idag över till internetbetalning av räkningar och lån. Internetbetalning är smidigare och du slipper aviavgifter och turer till banken. Att betala över internet sparar dig helt enkelt både tid och pengar.

Internetbetalning av lån gör du via din internetbank. Har du inget konto för detta än kan du be om ett på din bank. Det innebär hög säkerhet då du loggar in och betalar. Du får även en enkel översikt på alla räkningar samt vad du har kvar att röra dig med när allt är betalt.

Fråga din bankman om hjälp ifall du inte är bekant med hur internetbetalning fungerar.

Giro och kassa

Det finns flera sätt att betala sina lån på utan internetbank. Giro och kassa är de vanligaste.

  • Giro innebär att du skickar inbetalningskort samt betalningsorder till den girocentral som ditt konto är anslutet till. Där fördelas betalningarna till respektive mottagare. Själva betalningen räknas ta ca tre bankdagar.
  • Du kan även välja att betala i kassan på banken, men detta är inte särskilt vanligt idag. Du är då bunden till bankens öppettider och detta betalninssätt innebär ofta onödiga och höga avgifter.

Så kan du betala ditt lån

Betalsätt Via internet Automatisk dragning
Autogiro Ja Ja
E-faktura Ja Nej
Internetöverföring Ja Nej
Girobetalning Nej Nej
Kassa Nej Nej

Vanliga frågor och svar om betalningsalternativ för lån

Kan jag betala smålån med autogiro?

Autogiro används för längre regelbundna betalningar och lämpar sig därför inte särskilt bra för mindre lån som är tänkta att återbetalas inom en kortare period. Därför erbjuds det i regel inte för snabblån eller andra mindre privatlån.

Vad händer om jag inte har täckning på kontot när autogirot dras?

Det är viktigt att du ser till att alltid ha pengar på kontot vid det datum varje månad då beloppet ska dras. Om det inte finns täckning på förfallodagen görs ytterligare försök under efterföljande dagar. Om du fortfarande inte har täckning på kontot kommer du få en påminnelsefaktura.

Hur byter jag till e-faktura?

Om din långivare erbjuder e-faktura kan du anmäla att du vill ha e-faktura via din internetbank. Välj E-faktura > Lägg till ny mottagare för e-faktura och följ din banks anvisningar.