Båtlån

Jämför båtlån och hitta lån till båt med låg ränta och bra villkor. Ett båtlån kan variera stort i kostnad beroende på var du väljer att låna dina pengar till båten.

lan lag ranta

Så fungerar ett båtlån

Du kan i de flesta fall låna upp till 80 % av båtens värde. Resterande 20 % behöver du stå för själv, denna summa kallas för kontantinsats. Dessa 20 % är en försäkring för långivaren att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för ett högre lån. Det gör också att du inte behöver betala av hela båten. Hur din inkomst och ekonomiska situation ser ut är även grunden för hur ditt lån kommer se ut.

Räntor och villkor för båtlån

Ränta och villkor varierar för olika människor och mellan olika långivare. Därför är det viktigt att fundera på vart du ska låna och se över dina olika alternativ. Du kan ansöka om båtlån hos bankerna, men även andra låneinstitut erbjuder denna tjänst. Att valmöjligheterna är så pass många ökar dina chanser att hitta ett lån som passar dig och din situation.

Båtlån genom privatlån

Du kan även låna pengar till ditt båtköp genom ett s.k privatlån, även kallat blancolån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där du inte behöver ange exakt vad du ska använda pengarna till. Eftersom du inte har någon säkerhet i form av själva båten så blir privatlånet en dyrare finansiering av ditt båtköp då dessa lån sannolikt har en högre ränta. Här kan du läsa mer om privatlån.

Hur får jag båtlån med låg ränta?

De flesta vill ha så låg ränta som möjligt när de lånar pengar, och då särskilt på ett båtlån som oftast har en rörlig ränta. För att få en så låg effektiv ränta som möjligt är det inte bara den nominella räntan du ska jämföra, utan även den totala kostnaden för lånet årsvis inklusive alla avgifter och räntor. Detta kallas då för den effektiva räntan.

Även om en bank erbjuder en betydligt lägre ränta än sina konkurrenter betyder inte det att det är denna bank som är billigast. Det kan vara så att banken har höga avgifter för till exempel fakturautskick eller autogirobetalningar. Det är viktigt att du får information om alla de avgifter som ditt lån medför för att du ska kunna avgöra om räntan verkligen är låg, eller om det bara är den nominella räntan som är låg. Det du vill ha är en låg effektiv ränta.

Jämför ett båtlån via en jämförelsetjänst

Jämför båtlån via en jämförelsesajt på nätet för att få en överblick av vad de olika kreditgivarna kan erbjuda. Då kan du på ett överskådligt sätt se hur låg ränta de olika bankerna erbjuder och vilka andra avgifter de kan tänkas ha. För att få en bra ränta på båtlånet kan det underlätta att i nästa fas ta en personlig kontakt för att se om det går att förhandla så att räntan blir så låg som möjligt för just dig.

Räntan på ett lån för en båt beror på din ekonomiska situation

Vilken ränta just du får på ditt båtlån beror på din ekonomiska situation, din ekonomiska historia, din anställning och din inkomst. Det är inte alltid lätt att jämföra de olika bankerna, men om du lägger ner lite tid på att jämföra den ränta de erbjuder och de avgifter som gäller kan du spara tusenlappar i avgifter på ditt lån. För att få lägst ränta möjligt är det viktigt att vara noggrann och jämföra alla villkor som gäller för de olika kreditgivarna. En låg ränta betyder inte alltid att den effektiva räntan är den lägsta möjliga räntan för dig. I den effektiva räntan ska du även räkna med de andra avgifterna som kan vara aktuella för lånet.

Att segla på havet, ro över sjön eller helt enkelt bara få befinna sig nära vattnet är en dröm för många. Problemet är att en båt, även en begagnad sådan, kostar en hel del. Den enkla lösningen till detta är att ta ett båtlån eller ett blancolån. Det finns massor av aktörer på marknaden som beviljar båtlån och blancolån med bra villkor och ränta.

Hur fungerar ett båtlån?

Ett båtlån betyder att du får låna pengar för att köpa en båt helt enkelt. Hur mycket du får låna skiljer sig en hel del mellan olika banker och långivare. En del vill inte låna ut mer än cirka 75 till 80 % av marknadsvärdet medan andra erbjuder lån som täcker hela båtköpet. Vissa långivare använder båten som säkerhet för lånet, vilket betyder att långivaren har möjlighet att sälja båten om du missköter ditt båtlån.

Privatlån till båt

Andra långivare har ingen säkerhet alls men i stället får du en högre ränta på ditt lån eftersom lånet saknar säkerhet. Dessa lån kallas även för blancolån. Många långivare har även krav på båtsäljaren, de ska helst vara godkända fackhandlare. Dessa långivare beviljar med andra ord inte ett lån där du ska köpa en båt från en privatperson.

Oftast är en stor del av lånet beroende av vad det är för typ av båt du köper och hur stort lån du vill ta. Det är stor skillnad mellan att köpa en liten motorbåt jämfört med en segelbåt av erkänt hög kvalitet. Det är även vanligt att man har ett amorteringskrav när man tar ett båtlån. Det betyder att man ska betala en viss del på lånet varje år, utöver räntan. Idag erbjuder de flesta banker och långivare båtlån av olika slag. Du kan till exempel ta ett båtlån från Swedbank, Nordea eller Ica Banken.

Vanliga frågor och svar

Kan jag ta ett båtlån hos Nordea?

Hos Nordea tar du antingen ett privatlån eller en särskilt båtlån för att finansiera ditt båtköp. Båtlånet passar för dig som tänker köpa båten hos en auktoriserad båthandlare och kan lägga 20 procent i kontantinsats. I båtlånet använder du båten som säkerhet och lånet har generellt lägre ränta än privatlån.

Vad är det för ränta på båtlån?

Räntan för båtlån är generellt lite högre om du tar ett privatlån för att finansiera båtlånet. Om du tar ett båtlån med säkerhet är räntan ofta lägre än med ett privatlån. Räntan för både privatlån och båtlån är individuell och sätts baserat på dina uppgifter när du ansöker och efter kreditupplysningen.

Har Swedbank båtlån?

Hos Swedbank kan du ta ett så kallat fritidslån om du vill låna till en båt. Du får du möjlighet att låna upp till 80 procent av båtens värde och resterande 20 procent är kontantinsatsen som du ska finansiera själv.

Är privatlån eller båtlån bäst när jag ska köpa båt?

När du tar ett privatlån utan säkerhet får du större frihet att välja vilken båthandlare och båt du vill, medan ett båtlån oftast har mer regler för hos vilken återförsäljare båten ska köpas. Dessutom tas lånet tas med säkerhet. Du har dock möjlighet att få bättre räntevillkor med ett båtlån än med ett privatlån utan säkerhet. Svaret är alltså att det beror lite på vilken båt du har tänkt köpa och var, samt dina ekonomiska förutsättningar i övrigt.

Var hittar jag bästa räntan på privatlån för båtköp?

Det enklaste sättet är att du vänder dig till en låneförmedlare och ansöker om privatlån utan säkerhet/blancolån. Använd söktjänsten på Lånlågränta.se och ange hur mycket du vill låna, så slussas du vidare till låneförmedlare som låter dig ansöka om lån hos flera långivare samtidigt. Det ger dig en överblick över vilka långivare som har den bästa räntan för just dig.

Hur lång tid kan jag betala tillbaka ett båtlån?

Hur lång betalningstiden är på ditt lån bestäms på förhand med din långivare. Återbetalningstiden är ska alltid framgå tydligt. Eftersom båtlån ofta är större lån är det inte ovanligt med en återbetalningstid på mellan fem till femton år.