Avbetalning på lån

När du tecknar ett lån kommer du att få en avbetalningsplan. Den anger hur mycket du kommer betala varje månad till dess att hela lånet är återbetalat. Avbetalningen är helt enkelt din ”räkning” på lånet månad efter månad. Hur avbetalningen ser ut skiljer sig dock åt. Det du främst ska hålla koll på är räntan för ditt lån.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Hur kommer du betala tillbaka ditt lån? Det beror på vad långivaren kan ge dig för alternativ och vad ni kommer överens om. Det finns ett flertal olika avbetalningssätt, och vilket som lämpar sig för dig och din ekonomiska situation vet du bäst själv. Ett avbetalningssätt kallas för rak ammortering. Detta innebär att amorteringsdelen är densamma varje månad och att räntan därmed minskar för varje betalning. Det gör att din månadsbetalning blir mindre och mindre hela tiden.

Ett annat avbetalningsalternativ är annuitet. Det innebär att du har en fast summa att betala varje månad. Eftersom skulden minskar kommer räntedelen bli mindre för varje månad samtidigt som amorteringen ökar för att delarna ska utgöra den konstanta summan. Vidare finns även amorteringsfritt lån där du betalar tillbaka hela summan efter löptidens slut. Inga månadsbetalningar på lånet görs i denna plan.