Låninformation

Avanza erbjuder möjlighet för sina kunder att ta två typer av lån – värdepapperslån och bolån. Poängen med värdepapperslånet är att du ska kunna köpa fler aktier än vad du själv hade haft råd med.

Räntan och villkoren för lånet ser väldigt olika ut beroende på kund och är baserad på ett par olika saker. Först och främst måste du använda något som säkerhet, i det här fallet dina värdepapper. Det förutsätter med andra ord att du har värdepapper. Dessa värdepapper har ett visst belåningsvärde och det totala belåningsvärdet är det högsta lånebeloppet du kan få ut.

Åldersgräns: 18 år
Ansök med BankID: Ja
Utbetalning:
Direktutbetalning: Nej
Betalningsanm. ok: Nej
Uppläggningsavgift:
Utan UC: Nej
Fakturaavgift:

Fördelar med Avanza

  • Värdepapperslån och bolån med låg ränta
  • Bolån i samarbete med Stableo och Landshypotek Bank
  • Ansök smidigt online

Nackdelar med Avanza

  • Erbjuder inte privatlån

Vad erbjuder Avanza som gör dem unika?

Avanza är först och främst en bank som är inriktad på sparande och aktieinvesteringar. De gör det enkelt att handla med värdepapper och de erbjuder även lösningar för att belåna de aktier du äger för att kunna investera mer. I samarbete med Stabelo och Landshypotek Bank erbjuder de också ett bolån till mycket bra ränta för dig som vill ta ett nytt lån på din befintliga bostad, samt ett grönt bolån för dig som har en bostad med bra energiklassificering. De erbjuder även bolån till dig som vill köpa en ny bostad. Direkt på Avanzas hemsida kan du dessutom jämföra om det vore en god affär för dig att flytta över ditt nuvarande bolån till dem istället.

Egenskaper

 • Bank ID

Låna hos Avanza – till ditt sparande

Känner du att du har bra koll på börsen och vill börja göra större affärer? Då kan Avanza hjälpa dig med kapital i form av ett lån. Tanken bakom Avanzas lån är att du använder dina värdepapper som säkerhet, vilket förutsätter att du har värdepapper överhuvudtaget.

Rabattnivåer

Detta lån är uppdelat i fyra olika nivåer. Den ena nivån kallas för ”Ordinarie ränta” och den ligger på 7,75 %. I denna nivå kan du belåna alla godkända värdepapper. Du kan endast använda värdepapprets belåningsvärde som säkerhet. När du skapar ett konto hos Avanza kan du se dina värdepappers totala belåningsvärde på din kontoöversikt.

Om dina värdepapper dessutom uppfyller vissa krav kan du ta del av de övriga nivåerna, rabattnivå 1 till 3. Med dessa nivåer kan du belåna fonder och utvalda aktier.

Låna för att spara

Poängen med lånet är att du kan göra ordentliga satsningar och på så sätt göra lönsammare affärer på börsen. Det är dock värt att nämna att även om den potentiella vinsten blir högre så blir även risken det. Att handla värdepapper på börsen med ett lån från Avanza kan med andra ord bli dyrt om dina aktier och fonder tappar i värde.

Skulle du bli överbelånad måste detta åtgärdas direkt, antingen genom att du själv åtgärdar det med hjälp av kontanter och värdepapper eller så säljer Avanza av dina värdepapper som du använde som säkerhet när du tog ditt lån.

Lan med lag ranta
Layer_7.png

Bank och aktiemäklare

Trots lånen de erbjuder är Avanza kanske allra mest kända som aktiemäklare.

Såhär går det till att köpa och sälja aktier via Avanza:

När du ska köpa eller sälja aktier tillkommer det en kostnad. Denna går till fondkommissionären, det vill säga den som faktiskt utför de aktiviteter du vill ska hända (köp/sälj). Kostnaden kallas antingen för handelsavgift eller courtage. Den är oftast fast för mindre summor och en procentuell avgift vid högre summor.

Avanza erbjuder flera courtageklasser och de är baserade på hur mycket du har sparat ihop och hur aktiv du är på börsen. Den lägsta nivån heter Start och den har varken något fast eller rörligt courtage så länge du uppfyller vissa villkor. Villkoren är att du inte gör några telefonorders och att du endast gör affärer på Stockholmsbörsen.

Sparar du ihop mer än 50 000 kronor eller om du har gjort 500 affärer kommer du upp en nivå till courtageklassen Mini. Nu börjar det dyka upp både fast och rörligt courtage, men vid det här laget kommer det nog inte att innebära några bekymmer för dig alls.

Det finns ytterligare tre klasser. Dessa är Small, Medium och Fastpris.

Avanza kundtjänst

På Avanzas hemsida hittar du svar på vanliga frågor, men om du inte hittar vad du letar efter kan du ringa deras kundservice som har öppet på vardagar.

Du når även Avanza via mail, Facebook eller Twitter.

Kontakta Avanza

Öppettider

 • Måndag – torsdag: 08:30 – 18:00
 •  Fredag: 08:30 – 17:00

Omdöme

Avanza erbjuder smarta lösningar för lån med värdepapper och riktigt bra villkor för den som vill belåna sin befintliga bostad på nytt, flytta sitt bolån eller köpa en hy bostad. Banken är ledande inom sparande och investeringar och har mycket låga räntor.

Avanza är alltså banken för såväl nybörjare eller erfarna på aktiemarknaden som vill kunna belåna sina aktier eller få riktigt bra courtagevillkor. För dig som har en bostad som du vill låna på är även bolånet mycket fördelaktigt räntemässigt.

 

Hur ansöker jag om lån hos Avanza?

  • 1. Klicka på ANSÖK NU för att komma direkt till Avanzas hemsida
  • 2. Välj vilken typ av lån du är intresserad av och ange dina personuppgifter
  • 3. Skicka in din ansökan
ANSÖK NU  
 
 

Vanliga frågor och svar om Avanza

Erbjuder Avanza lån?
Är Avanza bra för bolån?
Kan jag flytta mitt bolån till Avanza?
Har Avanza privatlån?