Avanza

lan lag ranta

Många banker erbjuder någon form av sparkonto, ett konto med en ränta som oftast ligger på under 1 % där du varje månad kan lägga undan pengar inför framtiden. Dessa pengar växer sakta men säkert.

Principen bakom att spara med värdepapper är att du lägger undan precis lika varje månad mycket inför framtiden men istället för att lägga pengarna i ditt sparkonto så lägger du pengarna på olika aktier och fonder. Dessa pengar kommer att växa betydligt mycket fortare än vad de skulle ha gjort på ditt sparkonto.

Bank och aktiemäklare

Avanza är en bank som även fungerar som en aktiemäklare. De grundades redan år 1999, då som en aktiemäklare på börsen. Idag hjälper de privatpersoner att göra goda affärer på börsmarknader runtom i världen. Det finns många fördelar med att köpa och sälja aktier via just Avanza, speciellt om du aldrig har gjort det tidigare.

När du ska köpa eller sälja aktier tillkommer det en kostnad. Denna går till fondkommissionären, det vill säga den som faktiskt utför de aktiviteter du vill ska hända (köp/sälj). Kostnaden kallas antingen för handelsavgift eller courtage. Den är oftast fast för mindre summor och en procentuell avgift vid högre summor.

Avanza erbjuder flera courtageklasser och de är baserade på hur mycket du har sparat ihop och hur aktiv du är på börsen. Den lägsta nivån heter Start och den har varken något fast eller rörligt courtage så länge du uppfyller vissa villkor. Villkoren är att du inte gör några telefonorders och att du endast gör affärer på Stockholmsbörsen. Sparar du ihop mer än 50 000 kronor eller om du har gjort 500 affärer kommer du upp en nivå till courtageklassen Mini. Nu börjar det dyka upp både fast och rörligt courtage, men vid det här laget kommer det nog inte att innebära några bekymmer för dig alls. Det finns ytterligare tre klasser. Dessa är Small, Medium och Fastpris.

Enskilda aktier eller andelar i fond

Du kan antingen köpa enskilda aktier eller så kan du köpa andelar i en fond. Om du inte vet vad en fond är så är det en portfölj med värdepapper från många olika ställen. Bakom fonden finns det en förvaltare, oftast en del av ett fondbolag. Det är förvaltaren som ansvarar för att fonden går bra och som tar hand om alla detaljer med de olika värdepappren som finns i portföljen. Fondförvaltaren tar ut en avgift för att sköta fonden, oftast en procentuell avgift eller via en köp/sälj-avgift.

Avanza har en egen fond som inte har några avgifter alls. Den kallas för Avanza Zero och fonden äger aktier i flera stora och stabila företag, bland annat H&M, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och många fler. Att investera i en fond är smart eftersom det är någon annan som tar de flesta besluten åt dig plus att fonden i sig har fördelat ut risken.

Finns det en risk?

Ja. När du investerar i aktier finns det alltid en risk att aktierna tappar i värde. Det innebär att de aktierna du äger blir värda mindre och att du därmed har förlorat pengar om du väljer att sälja dessa då. De kan naturligtvis även öka i värde, vilket är den största anledningen till att man sparar med värdepapper.

Ta ett lån hos Avanza

Avanza erbjuder även möjlighet för sina kunder att ta ett lån. Poängen med lånet är att du ska kunna köpa fler aktier än vad du själv hade haft råd med. Räntan för lånet ser väldigt olika ut och är baserad på två saker. Först och främst måste du använda något som säkerhet, i det här fallet dina värdepapper. Det förutsätter med andra ord att du har värdepapper. Dessa värdepapper har ett visst belåningsvärde och det totala belåningsvärdet är det högsta lånebeloppet du kan få ut.

Vissa värdepapper tycker Avanza är mindre riskabla än andra. Dessa ger dig inte bara ett större belåningsvärde. Har du minst tre olika värdepapper som Avanza anser vara mindre riskabla kan dessa användas för deras Superlån. Det är ett lån där du kan låna upp till 50 000 kronor utan att betala något i ränta. Aktierna i fonden Avanza Zero räknas in här, vilket innebär att fonden räcker gott och väl för att kunna ta del av Superlånet.

Avanza låter dig även ta ett bolån via dem, där belåningsgraden är max 60 % och räntan från 1,27 %. Om din bostad uppfyller kraven för att vara energismart kan du även ta ett Grönt bolån via Avanza, vilket gör att räntan blir ännu lägre, från 1,17 %.

För tillfället går det inte att ta bolån via Avanza när du ska köpa en ny bostad, utan deras bolån är till för dig som vill ta upp ett nytt lån på bostaden du redan bor i.

Vad erbjuder Avanza som gör dem unika?

Avanza är först och främst en bank som är inriktad på sparande och aktieinvesteringar. De gör det enkelt att handla med värdepapper och de erbjuder även lösningar för att belåna de aktier du äger för att kunna investera mer.

I samarbete med Stabelo erbjuder de också ett bolån till mycket bra ränta för dig som vill ta ett nytt lån på din befintliga bostad, samt ett grönt bolån för dig som har en bostad med bra energiklassificering.

Direkt på Avanzas hemsida kan du dessutom jämföra om det vore en god affär för dig att flytta över ditt nuvarande bolån till dem istället.

Räntor och avgifter på lån hos Avanza

Med Superlånet kan du belåna din värdepapper upp till 50 000 kronor utan att det kostar dig något i ränta, och investera i nya aktier. Du får belåna max 10 % av dina värdepapper och om du vill belåna en större andel får du betala 0, 99 % i ränta (för en belåningsgrad på max 25 %) eller 1,99 % i ränta (för en belåningsgrad på max 50 %).

För Avanzas bolån gäller samma ränta för alla. Du väljer mellan rörlig ränta på 1,34 % eller binder räntan på ett år till räntan 1,27%.

Kundsupport via vanliga frågor, telefon och meddelande

På Avanzas hemsida hittar du svar på vanliga frågor, men om du inte hittar vad du letar efter kan du ringa deras kundservice som har öppet på vardagar.

Du når även Avanza via mail, Facebook eller Twitter.

Avanzas villkor

För att kunna utnyttja Superlånet krävs att du äger tre aktier som klassas som extra säkra av Avanza. Om du redan äger fonden Avanza Zero äger du redan tillräckligt många av dessa säkra aktier för att vara kvalificerad att söka Superlånet.

Vad gäller bolånet så krävs det att du eller din medsökande har en fast anställning, annars kommer din inkomst att räknas som 0 i ansökan som skickas in, vilket innebär att lånet kommer nekas.

Endast bostadsrätter och villor som finns i Sverige går att belåna med Avanzas bolån och du behöver vara skriven på bostaden som ska belånas. Du kan låna minst 500 000 kronor och som mest 10 miljoner och dessutom krävs det att du inte har din bostad som säkerhet i några andra lån sedan innan.

Det finns mycket som skiljer just Avanza från andra banker. Först och främst är de nästan helt och hållet nätbaserade, vilket innebär att det inte finns något kontor att besöka. Företaget grundades redan 1999 men det dröjde ett par år innan bolaget introducerade namnet Avanza. Från början var deras verksamhet helt och hållet inriktad på att vara aktiemäklare på börsen. De har dock växt till att bli en stor aktör som hjälper privatpersoner att spara pengar på ett lönsamt sätt.

Idag har de mer än en halv miljon kunder. De erbjuder inte bara möjlighet för privatpersoner att investera i aktier och fonder, de lär även ut hur man handlar med aktier och vad du ska tänka på när du vill ge dig in i den här världen.

Börja spara med värdepapper

Något som särskiljer just Avanza är att de har väldigt låga courtage. Courtage är ett franskt ord och syftar på den avgift som du ska betala när en fondkommissionär köper eller säljer värdepapper (exempelvis aktier) åt dig. Den kallas även för handelsavgift i Sverige. Avanza har flera courtageklasser som är baserade på hur stora affärer du gör. Om du precis har börjat spara får du courtageklassen Start. Här är lägsta courtage 0 kr och rörligt courtage 0 % under villkoret att du endast får göra affärer på Stockholmsbörsen. Rörligt courtage används vid större affärer som är högre än ett förutbestämt belopp. Gör du en telefonorder kommer det att tas ut en avgift. Vill du handla med värdepapper på en annan börs finns det olika kostnader. Courtageklassen Start har ett lägsta courtage på 1 kr och rörligt courtage på 0,25 % hos First North. NGM & Nordic MTF har lägsta och rörligt coutage på 19 kr och 0,25 %.

Courtageklassen Start har du tills du har sparat ihop mer än 50 000 kronor eller om du har gjort mer än 500 affärer via Avanza. Då får du istället courtageklassen Mini. Det finns ytterligare tre klasser:

  • Small
  • Medium
  • Fast pris

Istället för att lägga undan pengar i ett separat konto varje månad så kan du använda pengarna för att köpa aktier eller fonder som växer. Läs mer om hur du kan investera pengar på Aktieskolan.se genom Avanza bank.

Avanza Zero

Avanza erbjuder även en egen fond som du kan investera i. Det är en avgiftsfri fond som bland annat är fördelad med värdepapper från Hennes & Mauritz AB samt banker som Nordea Bank AB, Swedbank AB A och Svenska Handelsbanken A. Avgiftsfri innebär i det här fallet att den inte har några köp eller säljavgifter, inte har någon förvaltningsavgift och inte heller några årliga avgifter.

Låna hos Avanza

Känner du att du har bra koll på börsen och vill börja göra större affärer? Då kan Avanza hjälpa dig med kapital i form av ett lån. Tanken bakom Avanzas lån är att du använder dina värdepapper som säkerhet, vilket förutsätter att du har värdepapper överhuvudtaget. Detta lån är uppdelat i två nivåer. Den ena nivån kallas för ””Ordinarie utlåningsränta”” och den ligger på 5,40 %. Du kan endast använda värdepapprets belåningsvärde som säkerhet. När du skapar ett konto hos Avanza kan du se dina värdepappers totala belåningsvärde på din kontoöversikt. Om dina värdepapper dessutom uppfyller vissa krav kan du ta del av ””Superlånet””, ett lån med en ränta på 1,74 %. Du får max låna upp till 35 % av marknadsvärdet på det innehav du har som dessutom är godkänt. De värdepapper som är godkända har ett S alternativt så är det Avanza Zero-fonden. Du måste ha minst tre värdepapper som är godkända utom när det kommer till Avanza Zero, då behövs bara fonden.

Poängen med lånet är att du kan göra ordentliga satsningar och på så sätt göra lönsammare affärer på börsen. Det är dock värt att nämna att även om den potentiella vinsten blir högre så blir även risken det. Att handla värdepapper på börsen med ett lån från Avanza kan med andra ord bli dyrt om dina aktier och fonder tappar i värde.

Skulle du bli överbelånad måste detta åtgärdas direkt, antingen genom att du själv åtgärdar det med hjälp av kontanter och värdepapper eller så säljer Avanza av dina värdepapper som du använde som säkerhet när du tog ditt lån.

Sammanfattning

Avanza erbjuder smarta lösningar för lån med värdepapper och riktigt bra villkor för den som vill belåna sin befintliga bostad på nytt. Banken är ledande inom sparande och investeringar och har mycket låga räntor.

Avanza är alltså banken för såväl nybörjare eller erfarna på aktiemarknaden som vill kunna belåna sina aktier eller få riktigt bra courtagevillkor. För dig som har en bostad som du vill låna på är även bolånet mycket fördelaktigt räntemässigt.