Avanza

Du har säkert hört talas om aktier, fonder och värdepapper. Om du inte redan sparar med hjälp av dessa kan det vara dags att lära dig om de olika fördelarna och nackdelarna som denna metod kommer med och hur Avanza kommer in i bilden.

 

De flesta banker erbjuder någon form av sparkonto, ett konto med en ränta som oftast ligger på under 1 % där du varje månad kan lägga undan pengar inför framtiden. Dessa pengar växer sakta men säkert.

Principen bakom att spara med värdepapper är att du lägger undan precis lika varje månad mycket inför framtiden men istället för att lägga pengarna i ditt sparkonto så lägger du pengarna på olika aktier och fonder. Dessa pengar kommer att växa betydligt mycket fortare än vad de skulle ha gjort på ditt sparkonto.

Bank och aktiemäklare

Avanza är en bank som även fungerar som en aktiemäklare. De grundades redan år 1999, då som en aktiemäklare på börsen. Idag hjälper de privatpersoner att göra goda affärer på börsmarknader runtom i världen. Det finns många fördelar med att köpa och sälja aktier via just Avanza, speciellt om du aldrig har gjort det tidigare.

När du ska köpa eller sälja aktier tillkommer det en kostnad. Denna går till fondkommissionären, det vill säga den som faktiskt utför de aktiviteter du vill ska hända (köp/sälj). Kostnaden kallas antingen för handelsavgift eller courtage. Den är oftast fast för mindre summor och en procentuell avgift vid högre summor.

Avanza erbjuder flera courtageklasser och de är baserade på hur mycket du har sparat ihop och hur aktiv du är på börsen. Den lägsta nivån heter Start och den har varken något fast eller rörligt courtage så länge du uppfyller vissa villkor. Villkoren är att du inte gör några telefonorders och att du endast gör affärer på Stockholmsbörsen. Sparar du ihop med än 50 000 kronor eller om du har gjort 500 affärer kommer du upp en nivå till courtageklassen Small. Nu börjar det dyka upp både fast och rörligt courtage, men vid det här laget kommer det nog inte att innebära några bekymmer för dig alls. Det finns ytterligare två klasser. Dessa är medium och fastpris.

Det finns flera nätmäklare, där du kan handla med aktier. Västkustinvesteraren.se har jämfört nätmäklare i Sverige. Där kan de se mer utförligt vilken mäklare som passar dig bäst om du primärt är ute efter att investera.

Enskilda aktier eller andelar i fond

Du kan antingen köpa enskilda aktier eller så kan du köpa andelar i en fond. Om du inte vet vad en fond är så är det en portfölj med värdepapper från många olika ställen. Bakom fonden finns det en förvaltare, oftast en del av ett fondbolag. Det är förvaltaren som ansvarar för att fonden går bra och som tar hand om alla detaljer med de olika värdepappren som finns i portföljen. Fondförvaltaren tar ut en avgift för att sköta fonden, oftast en procentuell avgift eller via en köp/sälj-avgift.

Avanza har en egen fond som inte har några avgifter alls. Den kallas för Avanza Zero och fonden äger aktier i flera stora och stabila företag, bland annat HM, Nordea, Swedbank, Handelsbanken och många fler. Att investera i en fond är smart eftersom det är någon annan som tar de flesta besluten åt dig plus att fonden i sig har fördelat ut risken.

Finns det en risk?

Ja. När du investerar i aktier finns det alltid en risk att aktierna tappar i värde. Det innebär att de aktierna du äger blir värda mindre och att du därmed har förlorat pengar om du väljer att sälja dessa då. De kan naturligtvis även öka i värde, vilket är den största anledningen till att man sparar med värdepapper.

Ta ett lån hos Avanza

Avanza erbjuder även möjlighet för sina kunder att ta ett lån. Poängen med lånet är att du ska kunna köpa fler aktier än vad du själv hade haft råd med. Räntan för lånet ser väldigt olika ut och är baserad på två saker. Först och främst måste du använda något som säkerhet, i det här fallet dina värdepapper. Det förutsätter med andra ord att du har värdepapper. Dessa värdepapper har ett visst belåningsvärde och det totala belåningsvärdet är det högsta lånebeloppet du kan få ut. Räntan ligger vanligtvis på 5,40 %.

Vissa värdepapper tycker Avanza är mindre riskabla än andra. Dessa ger dig inte bara ett större belåningsvärde. Har du minst tre olika värdepapper som Avanza anser vara mindre riskabla kan dessa användas för deras Superlån. Det är ett lån med en ränta på 1,74 %, betydligt mindre än ordinarie ränta. Aktierna i fonden Avanza Zero räknas in här, vilket innebär att fonden räcker gott och väl för att kunna ta del av Superlånet.

Ansök om lån hos Avanza