Aktuella boräntor

lan lag ranta

Jämför aktuella boräntor

Idag finns det dock de som jämför de aktuella bolåneräntorna åt dig. Du får då en klar överblick över hur räntorna ser ut för banker och andra aktörer och kan ansöka efter lånelöfte utefter denna information. Boräntorna ändras då och då, därför är det bra att hålla sig uppdaterad och se lite förändring innan man vänder sig till en aktör.

Hur man jämför aktuella boräntor

Det finns många hemsidor på nätet där du kan hitta listor på de olika bankerna och långivarnas boräntor. I samband med dessa listor hittar du oftast flera begrepp som inte alltid är lätta att förstå. Först och främst kommer du att märka att listorna oftast skiljer mellan listränta och snittränta. Listräntan är vad banken eller långivaren går ut med officiellt. Det är med andra ord utgångspunkten för din ränta och kan nästan alltid förhandlas ner. Snitträntan är ett medelvärde som visar vad banken eller långivarens kunder har fått för boränta under en specifik månad och med en specifik bindningstid. Korta bindningstider ger oftast bättre ränta eftersom de räknas som rörliga räntor. Längre bindningstider har högre ränta men påverkas inte av eventuella ränteändringar.

När du ska jämföra boräntor så måste du ha din egna ekonomiska situation i åtanke. Om du vet att du har en stark ekonomi så kan det vara aktuellt att fokusera mer på snitträntorna. Du kan då sannolikt förhandla ner din boränta till ungefär samma nivå eller ibland ännu bättre. Om du däremot vet att du inte kommer att kunna förhandla lika mycket så ska du kika mer på listräntorna. Att jämföra räntor är ett bra sätt att få en överblick över hur boräntorna ser ut just nu och vilka aktörer du har att välja mellan.

Vanliga frågor och svar

När går bolåneräntan upp?

Främst är det reporäntan som påverkar bolåneräntan. Andra faktorer som påverkar är marknadsräntorna i stort och hur stora vinstmarginaler bankerna och andra långivare har.

Hur hittar jag bästa räntan för bolån?

Klicka på fliken ”bolån” på Lånlågränta.se så hittar du låneförmedlare som erbjuder bolån. Genom att använda dig av en låneförmedlartjänst får du utan kostnad tillgång till låneerbjudande från flera långivare inom bolån samtidigt. Dessutom tas bara en kreditupplysning på dig.

Vad är snitträntan på bolån?

Snitträntan på bolån varierar beroende på bindingstid för lånet, men också på marknadsläget. Senast fem dagar efter sista dagen varje månad uppdateras snitträntorna för bolån. Du hittar snitträntorna via en låneförmedlares hemsida, exempelvis Consector.

Långivare har olika listräntor. Är dessa förhandlingsbara?

Att förhandla om räntan kan vara ett sätt för dig att förbättra villkoren för bolånet ytterligare. I många fall är listräntan förhandlingsbar, dock gäller inte alltid detta.

Bör jag välja rörlig eller bunden ränta?

Historiskt sett är rörlig ränta att föredra, men det behöver inte betyda att det är det bästa för kommande år. Många väljer att dela upp sitt bolån och ha en del bunden och en del rörlig, för att få en bra balans mellan risk och säkerhet.

Vad är amorteringskravet för bolån?

Om du belånar bostaden mellan 50 och 70 procent av dess värde gäller amorteringskrav på minst 1 procent per år. Har du belånat bostaden på mer än 70 procent gäller amorteringskrav på minst 2 procent per år.