Vad händer om du inte kan betala lånet?

Om du av någon anledning inte kan betala tillbaka det du lånat kommer det bli dyrare än du tänkt från början. Det är därför viktigt att du aldrig tar ett lån som du inte kommer kunna återbetala. Har du låneskydd kan detta träda in och hjälpa dig med betalningen. Annars ser det helt annorlunda ut.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Detta händer om du inte kan betala lånet

Det första som händer med en obetald räkning är att du får en betalningspåminnelse, vilken ofta medför en extra avgift på cirka 60 kronor. Skulle du inte betala in efter påminnelsen kommer fakturan att gå vidare till inkasso där du har 8 dagar på dig att betala. Där tillkommer även en lagstadgad avgift på 180kr.

Från inkasso går sedan den obetalda räkningen vidare till Kronofogdemyndigheten där du får 10 dagar på dig att betala samt ge en förklaring, även här krävs du på en avgift. Nästa steg är utmätning som görs av Kronofogden och kostar 600 kr, de går då över om du har tillgångar där de kan få in sina pengar och har rätt att ta den summa de kan varje månad.

Klarar du ändå inte av att betala kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och sedan leva på existensminimum i 5 års tid.

Vanliga frågor och svar

✅ Jag kan inte betala månadskostnaden. Vad ska jag göra?

Det sämsta du kan göra om du inte kan betala ditt lån är att bara strunta i det. Försök i första hand att ta kontakt med långivaren och förklara din situation. Se efter ifall det går att komma fram till en annan betalningsplan eller om du kan få uppskov under en period.

✅ Jag har fått brev från Kronofogden. Har jag nu en betalningsanmärkning?

Om det gått så långt att Kronofogden kontaktar dig med ett betalningsförfarande, så betyder inte det att de ännu gjort ett utslag. Det är först när de gör det som du får en betalningsanmärkning. Du bör kontakta Kronofogden och diskutera situationen som uppkommit.

✅ Varför är det så illa att få en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan påverka ditt liv på många sätt. Inte bara på så vis att du får svårt att låna pengar igen. Det kan i värsta fall bli svårt för dig att ens få hyra en lägenhet eller teckna telefonabonnemang om du har dragit på dig en betalningsanmärkning.

✅ Jag har ett lån hos Swedbank som jag inte kan betala. Vad ska jag göra?

Kontakta banken och förklara din situation. Kanske är det så att du skulle klara att betala ett mindre belopp varje månad, eller att du kan få uppskov på betalningen. Det ger dig åtminstone lite tid åt att lösa din ekonomiska situation. Exempelvis kanske du har något i din ägo som du kan sälja för att få in pengar?

✅ Jag har tagit ett sms-lån som jag nu inte kan betala. Vad är mina alternativ?

Snabblån, som sms-lån, kan vara förrädiska då det går att låna mindre summor snabbt, men ofta till en hög ränta. Om det rör sig om mindre belopp kanske det finns något i din ägo som du kan sälja för att få in pengar till att betala lånet. Om du har tagit många smålån kan du kika på om du kan ta ett större privatlån med låg ränta hos en annan långivare för att betala av alla dyra smålån.

✅ Vad händer om jag inte kan betala bolånet?

Eftersom du i regel har pantsatt bostaden när du tog ditt bolån så riskerar du i förlängningen att bli av med din bostad om du inte kan betala lånet.