Vad händer om du inte kan betala lånet?

Om du av någon anledning inte kan betala tillbaka det du lånat kommer det bli dyrare än du tänkt från början. Det är därför viktigt att du aldrig tar ett lån som du inte kommer kunna återbetala. Har du låneskydd kan detta träda in och hjälpa dig med betalningen. Annars ser det helt annorlunda ut.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Detta händer om du inte kan betala lånet

Det första som händer med en obetald räkning är att du får en betalningspåminnelse, vilken ofta medför en extra avgift på cirka 60 kronor. Skulle du inte betala in efter påminnelsen kommer fakturan att gå vidare till inkasso där du har 8 dagar på dig att betala. Där tillkommer även en lagstadgad avgift på 180kr.

Från inkasso går sedan den obetalda räkningen vidare till Kronofogdemyndigheten där du får 10 dagar på dig att betala samt ge en förklaring, även här krävs du på en avgift. Nästa steg är utmätning som görs av Kronofogden och kostar 600 kr, de går då över om du har tillgångar där de kan få in sina pengar och har rätt att ta den summa de kan varje månad.

Klarar du ändå inte av att betala kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och sedan leva på existensminimum i 5 års tid.