Vad är pantsättning?

Det är inte alltid du bara kan ta ett lån. Vid vissa tillfällen behövs en pant för att lånet ska gå igenom. En vanlig pant som många använder sig av är bostäder. Du som lämnar pant kallas pantsättare medan den som får den kallas panthavare. Det finns dock en del saker du bör ha i åtanke innan du väljer en pantsättning hos din långivare.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Pantsättning – en säkerhet för kreditgivaren

Varför krävs ibland pantsättning när man ansöker om lån? Om en långivare inte känner sig säker på din betalningsförmåga kring ett lån kan de kräva dig på pant för att lånet ska bli av. Det vanligaste man lämnar i pant som pantsättare är en bostad.

Skulle du inte ha möjlighet att betala av ditt lån kan långivaren, eller panthavaren, välja att sälja panten för att få in sina pengar. Det ger dem helt enkelt en högre säkerhet.

Just att panten kan säljas av är något du som låntagare bör tänka på innan du skriver på för pantsättning. Skulle du bli sjuk eller stå utan arbete kan du även bli utan bostad om det är vad du pantsatt. Var därför försiktig när du tar lån och se till att du är trygg i beslutet om pantsättning.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad är pantsättningsavgift?

Om du lånar till en bostadsrätt behöver lånet registreras hos bostadsrättsföreningen. För detta tar föreningen ut en avgift. Avgiften är en procent av basbeloppet och är en engångsavgift.

✅ Vad är pantbrev?

När du lämnar en del av din bostad i pant till långivaren skulle det ju vara otympligt att faktiskt lämna en fysisk del av huset. Att du har lämnat en del av huset i pant bevisas istället genom ett så kallat pantbrev. Om du sedan inte betalar tillbaka lånet så har långivaren rätt att sälja huset.

✅ Måste jag pantsätta min bostad vid bolån?

Eftersom bolån tas med säkerhet så behöver du använda bostaden som pant. Om du vill finansiera en större del av bostaden själv och låna en del genom ett privatlån utan säkerhet så är det ett sätt att slippa pantsättning. Räntan på ett privatlån utan säkerhet är dock generellt högre. Att ta ett bolån och pantsätta bostaden är det vanligaste tillvägagångssättet när svenskar köper bostad.