Vad är låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring på ditt lån. Skulle du bli arbetslös, sjuk eller av någon annan anledning inte kan betala ditt lån varje månad träder låneskyddet in och skyddar dig. Genom låneskyddet får du då hjälp med din återbetalning under den tid du är oförmögen att betala själv. Det finns även låneskydd som endast gäller vid dödsfall som innebär att banken blir helt ersatt samt att skulden inte kan gå vidare.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Att tänka på när du tecknar låneskydd

Funderar du på att teckna ett låneskydd på ett befintligt eller nytt lån? Då finns det några saker du bör tänka på. Det första är att olika långivare har olika kostnad för låneskydd. Det är därför en god idé att jämföra olika banker för att få bra villkor till lågt pris. Informationen finner du ofta på deras hemsidor, men att ringa och fråga efter bättre villkor är aldrig fel.

En annan sak du ska tänka på är att kraven på vem som får teckna låneskydd kan variera mellan olika långivare. Många gånger behöver du vara helt frisk vid tecknandet av avtalet, vara 60 år eller under samt ha en eller flera tillsvidareanställningar på minst 50%. Detta ger både banken och dig bästa möjligheter för återbetalning.

Vanliga frågor och svar

✅ Erbjuder Swedbank låneskydd?

Om du har ett medlemslån hos Swedbank erbjuds du ett så kallat betalskydd, som är det samma som ett låneskydd. Om du har ett bolån erbjuder Swedbank inte något låneskydd utan har ersatt det med en livförsäkring.

✅ Erbjuder SBAB låneskydd?

Hos SBAB får du möjlighet att teckna två olika former av låneskydd. Det första är till för att skydda vid inkomstbortfall, exempelvis sjukdom och arbetslöshet. Det andra är en försäkring som betalar tillbaka lånet vid händelse av dödsfall.

✅ Erbjuder SEB låneskydd?

Hos SEB kan du teckna låneskydd som försäkrar upp till 15 000 kronor i månaden. Skyddet träder i kraft om du blir sjuk eller arbetslös och hjälper även närstående ekonomiskt om du skulle avlida.

✅ Erbjuds alltid låneskydd vid bolån?

Det är vanligt att långivare erbjuder dig att teckna ett låneskydd när du tar ett bolån. Men vad som ingår kan se olika ut. Du kan alltså inte räkna med att låneskyddet ser likadant ut hos alla.

✅ Hur mycket täcker låneskyddet om jag blir arbetslös?

Vid bolån så är det vanligt att låneskyddet täcker hela lånebeloppet (oftast upp till max 15 000 kronor) efter en viss karenstid. Alltså hur lång tid som gått sedan du blev arbetslös. Karenstiden beror på hur avtalet ser ut. Vanligtvis täcker låneskyddet månadskostnaden för bolånet under högst ett år.

✅ Vad händer med låneskyddet efter att jag går i pension?

Det kan variera beroende på din långivare och hur avtalet ser ut. Men det är vanligt att låneskyddet slutar att gälla efter att du fyller 65 år.