Vad är kreditprövning?

En kreditprövning är något som görs när du ansöker om lån hos bank eller avbetalning i butik. Det görs för att fastställa att du är god för pengarna och kommer att kunna betala tillbaka lånet eller fullfölja avbetalningen. Det är inte bara en säkerhet för bank och butik, utan även en bra grund för dig då det kommer belasta din ekonomi under en tid framöver.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Hur utförs en kreditprövning?

Att utföra en kreditprövning är lagstadgat för näringsidkare. Syftet är att kunna fastställa att du har de ekonomiska förutsättningar som behövs för att utföra den avbetalningsplan som ges. Näringsidkare är även skyldiga att tala om när en kreditprövning kommer göras på dig och du får alltid meddelande via mail eller brev när det har utförts. Kreditprövning kan undvikas om näringsidkaren känner dig och vet att du har rätt förutsättningar till att ta lån eller kredit. Det behöver heller inte göras om kredittiden är 3 månader eller mindre.

Vad ingår i en kreditprövning?

Det är flera delar som tas i beaktande vid denna process. Saker man kollar på när man utför en kreditprövning är; Inkomst som lön och bidrag, tillgångar, skulder, kreditupplysning från exempelvis Upplysningscentralen, stora regelbundna utgifter, borgensåtaganden samt hushållets skulder och betalningsförmåga om man bor tillsammans med andra.