Vad är kontantinsats?

Ska du köpa bostad, bil eller något annat som utgör en stor kostnad kan du ansöka om lån för det. Dock kräver de flesta långivare att du kan stå för en del av kostnaden själv, denna kostnad kallas för kontantinsats.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

Hur hög är kontantinsatsen?

Hur hög kontantinsatsen är beror på vad det är du ska låna till. För en bostad ligger insatsen exempelvis på 15%. Att ha en kontantinsats är ett bra kvitto för långivaren på att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för ett lån. Med kontantinsatsen slipper du även topplånet och har enbart det billigare bottenlånet med lägre ränta att betala.

Vanliga frågor och svar

✅ Vad är kontantinsatsen som krävs vid huslån?

Vid bolån får du låna upp till 85 procent av bostadens värde och behöver således stå för resterande 15 procent själv.

✅ Vad är kontantinsatsen som krävs vid billån?

För ett billån kan du täcka upp till 80 procent av bilens värde med ett lån. Resterande 20 procent blir alltså kontantinsatsen.

✅ Kan jag låna till kontantinsatsen?

Om du inte själv har tillräckligt med pengar för att täcka summan som krävs för kontantinsatsen så kan du låna till den. Då handlar det vanligtvis om ett privatlån utan säkerhet, vilket ger högre ränta än exempelvis ett bolån. För att hitta den lägsta räntan på ett lån som ska täcka kontantinsatsen bör du vända dig till en låneförmedlare som jämför olika banker och långivare.

✅ Vad gäller om jag köper en gård?

Vid gårdsköp gäller samma procent av kontantinsatsen som vid köp av bostad. Du kan alltså låna upp till 85 procent av gårdens värde och måste finansiera resten på annat vis.

✅ Hur räknar jag ut vilken kontantinsats som krävs?

Om det gäller ett bostadsköp där kontantinsatsen är 15 procent (under förutsättning att du lånar 85 procent av bostadens värde), så kalkylerar du vad kontantinsatsen blir genom att ta bostadens hela värde gånger 0,15.