Vad är effektiv ränta?

När du tar ett lån kommer en ränta att tas ut på det belopp du lånar. Räntan varierar från bank till bank. Men den kan även vara olika beroende på om du har någon säkerhet kopplad till lånet, vad du haft för tidigare kontakter med banken samt hur reporäntan ser ut. Det är alltså flera faktorer som spelar in när räntan ska fastställas.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna 500 000kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Från de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 3,25 % – snabba svar!

Effektiv ränta – en samlad kostnad

Effektiv ränta avser den samlade kostnad som blir på lånet över ett år. Det är alltså inte bara själva räntan som räknas in i detta belopp, utan den effektiva räntan innefattar saker som exempelvis fakturakostnad och uppläggningsavgift.

Detta är aspekter som många låntagare inte väger in, men som är viktiga att tänka på när man ansöker om lån. Den effektiva räntan gör det enklare för dig som vill ansöka om lån att jämföra olika banker och hitta den som passar dig bäst.

Att ange effektiv ränta är idag lagstadgat för företag som erbjuder tjänster som lån. Det ger en större trygghet för kunder. Du kan själv bestämma om du vill ta lån under rörlig eller bunden ränta. Det är klokt att välja bunden ränta om du inte har någon vidare insikt i hur marknadens räntor förändras.

Jämför privatlån med effektiv ränta

Jämför bolån med effektiv ränta