Vad är effektiv ränta?

Lär dig mer om effektiv ränta - alla samlade kostnader för ett lån. Jämför privatlån och bolån med den effektiva räntan.

lan lag ranta

Effektiv ränta – en samlad kostnad

Effektiv ränta avser den samlade kostnad som blir på lånet över ett år uttryckt i procent. Det är alltså inte bara själva räntan som räknas in i detta belopp, utan den effektiva räntan innefattar saker som exempelvis fakturakostnad, administrationsavgift och uppläggningsavgift.

Detta är aspekter som många låntagare inte väger in, men som är viktiga att tänka på när man ansöker om lån. Den effektiva räntan gör det enklare för dig som vill ansöka om lån att jämföra olika banker och hitta den som passar dig bäst.

Effektiv ränta – ett måste

När du ska ta ett lån så får du oftast se vilken ränta du har på lånet. Det är lätt att tro att detta är den enda kostnaden du har när du tar ett lån men så är sällan fallet. Det finns även andra kostnader som kan tillkomma som till exempel aviavgifter och uppläggningsavgifter. Den effektiva räntan ska visa hur stor den totala kostnaden för lånet blir, det vill säga inklusive alla dessa avgifter. Den ska både anges i den information som du får innan du tar ett lån och även ingå i själva avtalet.

Den effektiva räntan beräknas alltid på endast ett år i procent, oavsett hur din avbetalningsperiod ser ut.

I den effektiva räntan ingår:

  • Nominell ränta
  • Administrationsavgift*
  • Aviavgift*
  • Fakutraavgift*
  • Års- eller månadsavgift*
  • Uppläggningsavgift*
  • Andra eventuella avgifter

*Vilka avgifter som tas ut skiljer sig åt mellan långivare.

Lagstadgad uppgift

Att ange effektiv ränta är idag lagstadgat för företag som erbjuder tjänster som lån. Det ger en större trygghet för kunder och konsumenter eftersom den effektiva räntan gör det möjligt att göra en mer rättvis jämförelse mellan lånevillkor.

Hur använder jag mig av effektiv ränta?

Med den effektiva räntan kan du snabbt se om det finns andra kostnader i lånet som ökar din månadskostnad. Dessutom ger den dig ett sätt att jämföra de olika lånen på. Även om du har den effektiva räntan så kan det vara förvirrande och svårt att jämföra de olika lånen. Idag visar en del långivare även vad den totala kostnaden för lånet blir, under förutsättningarna att du sköter ditt lån och inte får några förseningsavgifter eller liknande.

Så påverkas ditt lån av räntan

Räntan som du betalar för pengarna du lånat har stor inverkan på hur mycket du måste betala tillbaka varje månad. Ett par procent kan göra stor skillnad – särskilt om lånet har en lång löptid. Vi jämför olika räntesatser på lån i tabellen nedan.

Lånebelopp Exempelränta Räntekostnad/år Räntekostnad/månad
600 000 3,60 % 21 600 kr 1 800 kr
600 000 4,30 % 25 800 kr 2 150 kr
600 000 4,36 % 26 160 kr 2 180 kr
600 000 5,00 % 30 000 kr 2 500 kr

Vanliga frågor och svar om effektiv ränta

Hur ser jag vad den effektiva räntan blir på mitt bolån?

Enligt lag ska långivare alltid uppge vad den effektiva räntan blir på lån, så det ska tydligt framgå vad den effektiva räntan blir. Många långivare presenterar i första hand den nominella räntan (den grundläggande räntan), för att erbjudandet ska verka mer fördelaktigt. Var därför noga med att se till att du uppfattat vad den effektiva räntan blir.

Finns det en formel jag kan använda för att räkna ut den effektiva räntan själv?

Det finns en ganska avancerad formel, framtagen av Europaparlamentet, som du kan använda för att själv räkna ut den effektiva räntan på ett lån. Den är avancerad för att det är flera parametrar som avgör svaret. Det enklaste är att använda någon av låneförmedlarna, som du hittar på vår sida, och sedan jämföra långivarnas uppgifter om effektiv ränta mot varandra.

Vilka parametrar vägs in i uträkningen av effektiv ränta?

Det som ingår i den effektiva räntan är bland annat: nominell ränta, administrationsavgift, ansöknings-, uppläggnings- års- och aviavgifter. Även andra eventuella avgifter vägs in i beräkningen.

Varför är den effektiva räntan så mycket lägre hos en långivare än hos en annan?

När du jämför den effektiva räntan mellan två olika långivare kan det skilja mycket mellan dem. Ibland är det helt enkelt så att den ena långivaren kan erbjuda dig bättre villkor. Men i vissa fall har de bara använt sig av olika uträkningar. Om den ena långivaren exempelvis använt en längre återbetalningstid i sin beräkning än den andra kommer också de slutgiltiga effektiva räntorna skilja sig åt, även om båda långivarna i grunden har samma villkor.

Jag har gjort ett köp med räntefri avbetalning. Då finns väl ingen effektiv ränta?

Eftersom den effektiva räntan handlar om att räkna ihop alla avgifter som lånet kostar, så är den effektiva räntan högst relevant även om köpet du betalar av på har marknadsförts som räntefritt. Ofta tillkommer nämligen flera avgifter som gör avbetalningar av den här typen dyrare i slutändan än vad som framgått av erbjudandet.