Vad är belåningsgrad?

Att låna pengar med bostaden eller något annat dyrbart som säkerhet är inget ovanligt. Hur mycket du får låna med denna säkerhet beror på vad du har för värde på bostaden. Det är detta som kallas för bostadens belåningsgrad.

LÅT BANKERNA TÄVLA OM DIG

LånLågRänta är en oberoende jämförelsesajt som snabbt hjälper dig att hitta ett bra lån med låg ränta och villkor som passar för just dig och dina krav.

Visa långivare
 • icon

  1. VÄLJ LÅNEBELOPP

  Låna upp till 600 000 kr – utan säkerhet!

 • icon

  2. GRATIS JÄMFÖRELSE

  Jämför de största långivarna!

 • icon

  3. VÄLJ LÅNGIVARE

  Ränta från 2,95 % – snabba svar!

 

Hur stor del av värdet som kan belånas är alltså det som utgör belåningsgraden. Detta kan variera mycket mellan olika långivare och påverkas även av vad det är som ska belånas. Oftast ligger det mellan 50 och 80 procent av marknadsvärdet. Behöver du belåna över dessa procent kommer du behöva ta ett topplån som då sannolikt har högre ränta än det inom din belåningsgrad.

Vanliga frågor och svar

✅ Vilken belåningsgrad har min bostad?

Om du vill räkna ut belåningsgraden så tar du summan av ditt bolån och delar med bostadens marknadsvärde.

✅ Hur hög belåningsgrad får jag ha?

Taket för ett bolån är 85 procent. Resterande 15 procent är kontantinsatsen som du ska finansiera på egen hand.

✅ Vad gäller för belåningsgrad och amortering?

Om du har en belåning på mer än 50 procent måste du amortera på din bostad. Är amorteringsgraden mellan 50 och 70 procent måste du amortera minst 1 procent per år och är den mer än 70 procent måste du amortera minst 2 procent per år.

✅ Vad är fördelarna med en låg belåningsgrad?

Förutom att du slipper amorteringskravet om du har en belåningsgrad på under 50 procent, så ökar även chanserna till att få en bättre ränta om du har en låg belåningsgrad.

✅ Vad är en bra belåningsgrad?

Även om det kan vara lockande att ha en så låg belåningsgrad som möjligt, så måste du hitta en bra balans mellan hushållets tillgångar och husets kostnader. Det är vanligt att det tillkommer kostnader för renovering eller andra underhållskostnader. Att ha en låg belåningsgrad är bra, men det är ingen bra idé om det blir på bekostnad av att huset får det underhåll som behövs.