Belåningsgrad
Enkelt förklarat så anger belåningsgraden hur stor del av en bostads värde som långivaren har belånat i förhållande till bostadens marknadsvärde eller köpeskilling. Om du exempelvis ska köpa en bostad för fyra miljoner kronor och du lånar två miljoner kronor med bostaden som säkerhet så har din bostad en belåningsgrad på 50 %. Eftersom bostaden används som säkerhet och belåningsgraden är 50 % så kan man säga att långivaren äger halva bostaden.
Belåningsgraden används som ett sätt att bestämma räntan på ditt bostadslån. Ju lägre belåningsgrad, desto bättre ränta på lånet kan du få.
Hur mycket får man låna när man köper bostad?
Belåningsgraden när man köper en bostad får ligga på max 85 % av bostadens värde. Man behöver dock inte låna så mycket, det är vanligt att bolån ligger på en belåningsgrad på mellan 50 och 80 procent av marknadsvärdet.
Det går alltså inte att få högre än 85 % av marknadsvärdet som bostadslån på grund av bolånetaket. Resterande summa måste du betala själv eller täcka med hjälp av ett privatlån.
Dessa 15 % av lånet kallas kontantinsats. Det är allra mest fördelaktigt att betala kontantinsatsen med sparade pengar, men det finns möjlighet att ta ett kontantinsatslån för att täcka delar eller hela kontantinsatsen. Ett kontantinsatslån är ett privatlån utan säkerhet som vanligtvis har högre ränta och kortare återbetalningstid än själva bolånet.
Räkna ut din belåningsgrad
Om du vill räkna ut din belåningsgrad kan du enkelt göra det genom att ta reda på ditt lånebelopp och bostadens värde. Du delar sedan lånebeloppet med bostadsvärdet och får fram din belåningsgrad.
Räkneexempel – belåningsgrad:
- Du köper en bostad för 5 000 000 kronor och lånar 3 000 000 kronor
- 3 000 000 / 5 000 000 = 0,6
- Belåningsgraden blir alltså 60 %
Belåningsgrad påverkar amortering
Hur belåningsgraden ser ut på din bostad påverkar hur mycket du måste amortera på ditt bolån. I tabellen nedan ser du hur många procent du måste amortera utifrån din belåningsgrad
Belåningsgrad | Amorteringskrav |
---|---|
70 % | 2 % |
50 – 70 % | 1 % |
50 % och under | Inget krav |
Om du har ett bostadslån som är större än 4,5 gånger din bruttoinkomst per år måste du dessutom amortera ytterligare 1 % per år.
Vanliga frågor och svar om belåningsgrad
Om du vill räkna ut belåningsgraden så tar du summan av ditt bolån och delar med bostadens marknadsvärde. Du hittar ett räkneexempel i texten.
Taket för ett bolån är 85 procent. Resterande 15 procent är kontantinsatsen som du ska finansiera på egen hand.
Om du har en belåning på mer än 50 procent måste du amortera på din bostad. Är amorteringsgraden mellan 50 och 70 procent måste du amortera minst 1 procent per år och är den mer än 70 procent måste du amortera minst 2 procent per år.
Förutom att du slipper amorteringskravet om du har en belåningsgrad på under 50 procent, så ökar även chanserna till att få en bättre ränta om du har en låg belåningsgrad.
Även om det kan vara lockande att ha en så låg belåningsgrad som möjligt, så måste du hitta en bra balans mellan hushållets tillgångar och husets kostnader. Det är vanligt att det tillkommer kostnader för renovering eller andra underhållskostnader. Att ha en låg belåningsgrad är bra, men det är ingen bra idé om det blir på bekostnad av att huset får det underhåll som behövs.